Cukorbetegség és pitvarfibrilláció

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint diabéteszesekben nagyobb valószínűséggel alakul ki pitvarfibrilláció, mint nem diabéteszesekben, és ez az összefüggés különösen erős nők esetében.

„A diabétesz és a pitvarfibrilláció összefüggéséről már korábban is beszámoltak, de tudomásom szerint ez az első vizsgálat, mely kimutatta, hogy a diabétesz a pitvarfibrilláció független kockázati tényezője” – nyilatkozta a cikk első szerzője.

Nemenként eltérő eredmények

„Eredményeink diabéteszes férfiak esetében a pitvarfibrilláció emelkedett, közel szignifikáns kockázatát mutatták. Nők esetében pedig egy statisztikailag erősen szignifikáns összefüggést találtunk, és a diabétesz erősebb kockázati tényezőnek bizonyulta pitvarfibrilláció szempontjából, mint az elhízás vagy a magas vérnyomás.

A diabétesz és a pitvarfibrilláció erősebb összefüggése nőkben, mint férfiakban új megfigyelés, és egyelőre még kissé rejtélyes” – mondta Dr. Nichols. Amint arra rámutatott, a pitvarfibrilláció általában gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben, de ebben a vizsgálatban azt találták, hogy a pitvarfibrilláció előfordulása ugyanolyan volt diabéteszes nőkben, mint nem diabéteszes férfiakban. „Másképpen fogalmazva, úgy tűnik, a diabétesz csökkenti a női nemből adódó védő hatást.”

Nincs magyarázat az összefüggésre

„A pitvarfibrillációt gyakran nem diagnosztizálják. Eredményeink arra hívják fel az orvosok figyelmét, hogy diabéteszes betegek esetében még alaposabban keressék az esetleges pitvarfibrillációt. Férfiak esetében hajlamosabbak vagyunk jobban feltételezni pitvarfibrilláció jelenlétét, mint nőknél, azonban eredményeink azt mutatják, hogy ha egy nőnek cukorbetegsége van, pontosan ugyanakkora eséllyel lehet pitvarfibrillációja, mint egy férfinak” – tette hozzá Dr. Nichols.

Azt is megjegyezte, hogy a vizsgálat megfigyelés jellegéből adódóan nem tudtak megfelelően választ adni arra a kérdésre, milyen mechanizmus állhat a diabétesz és a pitvarfibrilláció összefüggésének hátterében.

„Ezzel kapcsolatban bármit is mondani pusztán spekuláció. Mindazonáltal felvetettük annak lehetőségét, hogy miként a cukorbetegség összefüggést mutat a perifériás idegkárosodással, hasonló mechanizmus révén ritmuszavar is kialakulhat.” – mondta. A szerzők feltételezése szerint az, hogy a cukorbeteg nők körében gyakrabban fordul elő pitvarfibrilláció, mint a férfiaknál, összefüggésben lehet a szív elektrofiziológiai tulajdonságainak nemek közötti különbségeivel.

Végül azt a következtetést vonják le, hogy eredményeik valószínűleg közegészségügyi jelentőséggel is bírnak, de hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra lesz szükség a diabétesz és a pitvarfibrilláció közötti kapcsolat mechanizmusának felderítéséhez.

Tovább Diabétesz és szívbetegség

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

A cukorbetegség bőrön megjelenő...

A cukorbetegség térhódítása miatt az egészségügy számos területén számíthatunk a kórkép felbukkanására, legyen az egy szemészeti, egy vese-...

Hívjál mentőt, nem részeg!

Elsősegélyben jártas barátommal sétáltunk a belvárosban, mikor egy kissé dülöngélő, zavartan viselkedő hölgyre lettünk figyelmesek.

Tegyük rendbe a fogalmakat! -...

A szénhidrátháztartás zavarainak több formája is ismert. Több olyan állapot is létezik, ami a diabétesz megelőző állapotának számít, viszont...

A 2-es típusú cukorbetegség és a...

Napjainkban különösen fontos felhívni a figyelmet a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-érrendszeri megbetegedések közötti összefüggésre....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.