Cukorbetegség és pitvarfibrilláció

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint diabéteszesekben nagyobb valószínűséggel alakul ki pitvarfibrilláció, mint nem diabéteszesekben, és ez az összefüggés különösen erős nők esetében.

„A diabétesz és a pitvarfibrilláció összefüggéséről már korábban is beszámoltak, de tudomásom szerint ez az első vizsgálat, mely kimutatta, hogy a diabétesz a pitvarfibrilláció független kockázati tényezője” – nyilatkozta a cikk első szerzője.

Nemenként eltérő eredmények

„Eredményeink diabéteszes férfiak esetében a pitvarfibrilláció emelkedett, közel szignifikáns kockázatát mutatták. Nők esetében pedig egy statisztikailag erősen szignifikáns összefüggést találtunk, és a diabétesz erősebb kockázati tényezőnek bizonyulta pitvarfibrilláció szempontjából, mint az elhízás vagy a magas vérnyomás.

A diabétesz és a pitvarfibrilláció erősebb összefüggése nőkben, mint férfiakban új megfigyelés, és egyelőre még kissé rejtélyes” – mondta Dr. Nichols. Amint arra rámutatott, a pitvarfibrilláció általában gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben, de ebben a vizsgálatban azt találták, hogy a pitvarfibrilláció előfordulása ugyanolyan volt diabéteszes nőkben, mint nem diabéteszes férfiakban. „Másképpen fogalmazva, úgy tűnik, a diabétesz csökkenti a női nemből adódó védő hatást.”

Nincs magyarázat az összefüggésre

„A pitvarfibrillációt gyakran nem diagnosztizálják. Eredményeink arra hívják fel az orvosok figyelmét, hogy diabéteszes betegek esetében még alaposabban keressék az esetleges pitvarfibrillációt. Férfiak esetében hajlamosabbak vagyunk jobban feltételezni pitvarfibrilláció jelenlétét, mint nőknél, azonban eredményeink azt mutatják, hogy ha egy nőnek cukorbetegsége van, pontosan ugyanakkora eséllyel lehet pitvarfibrillációja, mint egy férfinak” – tette hozzá Dr. Nichols.

Azt is megjegyezte, hogy a vizsgálat megfigyelés jellegéből adódóan nem tudtak megfelelően választ adni arra a kérdésre, milyen mechanizmus állhat a diabétesz és a pitvarfibrilláció összefüggésének hátterében.

„Ezzel kapcsolatban bármit is mondani pusztán spekuláció. Mindazonáltal felvetettük annak lehetőségét, hogy miként a cukorbetegség összefüggést mutat a perifériás idegkárosodással, hasonló mechanizmus révén ritmuszavar is kialakulhat.” – mondta. A szerzők feltételezése szerint az, hogy a cukorbeteg nők körében gyakrabban fordul elő pitvarfibrilláció, mint a férfiaknál, összefüggésben lehet a szív elektrofiziológiai tulajdonságainak nemek közötti különbségeivel.

Végül azt a következtetést vonják le, hogy eredményeik valószínűleg közegészségügyi jelentőséggel is bírnak, de hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra lesz szükség a diabétesz és a pitvarfibrilláció közötti kapcsolat mechanizmusának felderítéséhez.

Tovább Diabétesz és szívbetegség

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Majomhimlő Majomhimlő

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás.

Férfi nemi szervek Férfi nemi szervek

Herékkel, prosztatával, húgycsővel és vesékkel kapcsolatos érdekességek.

Cukorbetegség - Nyári veszélyek

A diabétesz az egyik legelterjedtebb anyagcsere-rendellenesség, ami napjainkra megfelelő ellátással megelőzhető vagy idejében felismerve jól...

A cukorbetegség megelőzése - Kiknek...

Fontos kérdés: kiknek és mikor lenne szükséges lépni a cukorbetegség, konkrétabban a 2-es típusú diabétesz megelőzése irányában?

Veszélyes szövődményekre hívják...

Hazánkban megközelítőleg 1 millió diagnosztizált cukorbeteg van, becslések szerint viszont további több százezer ember élhet úgy Magyarországon...

Másodlagos cukorbetegség (szekunder...

A másodlagos vagy egyéb diabéteszformák a diabéteszes esetek megközelítőleg 2 százalékát teszik ki. A szekunder diabétesz jellemzője, hogy egy...

A diabétesz gyógyszeres kezelése

A cukorbetegség gyógyszeres kezelését akkor érdemes elkezdeni, ha az életmód-változtatás és az étrendi tanácsok betartása mellett nem következett...

Fogápolás és cukorbetegség

A cukorbetegség az egész szervezetet, így a szájat is érinti. A helyes fogápolás, orális higiénia így különösen fontos a cukorbetegek számára...

Mi a cukorbetegség? A diabétesz...

Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.