Pulmonális szívbetegség (cor pulmonale)

Dr. Tóth Sára Rebeka
szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A tüdő és a szív keringése, működése egy szorosan összekapcsolt rendszer, így az egyik szerv kóros eltérése jelentősen befolyásolja a másik szerv működését is. Pulmonális szívbetegségről (latin terminológia szerint ’cor pulmonale’) akkor beszélünk, ha a tüdő ereiben kóros mértékben megnő a nyomás, ami a jobb szívfél fokozott terheléséhez vezet.

A cor pulmonale jellemző tünetegyüttesét tehát a tüdő és a szív együttes kórélettana adja.

A pulmonális szívbetegség kórélettana

A tüdőben kialakuló kórosan magas nyomás miatt a jobb szívfélre fokozott terhelés hárul. A jobb kamrának megnövekedett ellenállással szemben kell pumpálnia a vért, ami fokozatosan a jobb szívfél megnagyobbodásához és kitágulásához vezet. Egy idő után a jobb kamra kimerül, már nem képes a megemelkedett terheléshez adaptálódni, így pumpafunkciója romlik, a kisvérköri keringés akadályozottá válik, jobbszívfél-elégtelenség alakul ki. Ezt a kóros állapotot nevezzük pulmonális szívbetegségnek, azaz cor pulmonale-nak.

A pulmonális eredetű szívbetegség okai

A pulmonális szívbetegség formái

 • Heveny (akut) cor pulmonale: hirtelen kialakuló jobbszívfél-terheltség, jobbszívfél-elégtelenség jellemzi. A tünetek hirtelen és igen hevesen kezdődnek. Leggyakrabban a tüdő érrendszerének több mint 50%-át elzáró súlyos tüdőembólia; vagy súlyos ARDS következtében alakul ki. Akut cor pulmonalében jellemzően a jobb kamra inkább tágult és nem annyira megvastagodott.
 • Idült (krónikus) cor pulmonale: hosszabb nyomástúlterhelés esetén alakul ki. A tünetek fokozatosan, évek alatt alakulnak ki. Jellemzőbb a jobb kamrai falvastagodás, ami akár a bal kamra falvastagságát is elérheti, extrém esetekben meg is haladhatja azt. Az idült cor pulmonale leggyakoribb oka a COPD. A mindennapi egészségügyi szóhasználatban cor pulmonale alatt leggyakrabban a krónikus formát értjük.

A pulmonális szívbetegség tünetei

A cor pulmonale klinikumát a kiváltó alapbetegség, illetve a kialakult szívbetegség együttesen alkotják.

Tünetei lehetnek:

 • Légszomj, nehézlégzés.
 • Csökkent terhelhetőség, fáradékonyság.
 • Elhúzódó, egyre rosszabbodó köhögés.
 • Mellkasi diszkomfort, mellkasi fájdalom.
 • Ödéma, „vizesedés” az alsó végtagokon.
 • Gyakori éjszakai vizeletürítés (nycturia).
 • Kóros hasvízszaporulat (ascites).
 • Megnagyobbodott máj és lép (hepatosplenomegália).
 • Szívritmuszavarok (pl. pitvarfibrilláció, gyakori extraszisztolék (pótütések)).
 • Hasi panaszok: puffadás, székrekedés, étvágytalanság.
 • Súlyos esetben cianózis, kitágult nyaki vénák.

A pulmonális szívbetegség diagnózisa

A diagnózis felállítása általában komplex kivizsgálás után történik meg. Nagyon fontos, hogy a kivizsgálás során történjen tüdőgyógyászati és kardiológiai szakvizsgálat is, hiszen a kezelés, gondozás is ideális esetben csapatmunkában történik.

A szükséges vizsgálatokat minden esetben egyedi mérlegelés alapján, személyre szabottan rendeli el a beteg kezelőorvosa.

Milyen vizsgálatokra számíthat a beteg?

 • Alapos kórtörténet-felvétel: különös tekintettel a családi kórtörténetre, dohányzásra, foglalkozásra, terhelhetőségre, illetve egyéb ismert betegségekre.
 • Alapos fizikális vizsgálat: különösképpen a légzési hangok, szívhangok vizsgálata. Esetleges perifériás ödéma, kóros hasvízszaporulat, tágult nyaki vénák, máj- és lépmegnagyobbodás vizsgálata.
 • Vérvétel, laborvizsgálat: specifikus laboreltérés nincs, de differenciáldiagnosztikai szempontból fontos lehet bizonyos paraméterek (pl. vérkép, gyulladásos markerek, NT-proBNP, D-dimer, speciális autoantitestek) vizsgálata. Artériás vérgáz-vizsgálat elvégzése is szükséges lehet, mely többek között segít meghatározni az artériás vér pH-ját, valamint oxigén- és szén-dioxid-telítettségét.
 • Képalkotó vizsgálatok: mellkasröntgen, mellkas-CT/-MR, szívultrahang-vizsgálat.
 • Kardiológiai szakvizsgálat: EKG, szívultrahang. Bizonyos esetekben további speciális vizsgálatok (mint például szívkoszorúér-festés, jobbszívfél-katéterezés) elvégzésére is szükség lehet.
 • Tüdőgyógyászati szakvizsgálat légzésfunkciós vizsgálattal.

A pulmonális szívbetegség kezelése

A specifikus kezelés nagymértékben függ a kiváltó októl. Fontos, hogy mind a kiváltó alapbetegséget, mind a kialakult szívbetegséget kezelni kell. Az alapbetegség sikeres kezelésével mérsékelhető a jobb kamrai terhelés, ami a cor pulmonale tüneteinek csökkenéséhez is vezethet. Ideális esetben a kezelés csapatmunkában történik több szakorvos bevonásával.

A cor pulmonale komplex kezelésének része lehet:

 • Életmódbeli tényezők optimalizálása: pl. dohányzás mellőzése; optimális testsúly fenntartása; kiegyensúlyozott, sóban szegény táplálkozás.
 • Jobb kamrai terhelést csökkentő gyógyszeres kezelés: pl.: vízhajtók, értágítók, vérnyomáscsökkentők.
 • Oxigénterápia, ami szükség esetén otthoni körülmények között is tartósan alkalmazható. A tartós oxigénterápia szükségességének elbírálása mindig személyre szabottan történik. Általában akkor javasolt, ha az oxigénszaturáció és/vagy az artériás vér oxigéntartalma tartósan csökkent.
 • Inhalációs készítmények (pl.: inhalációs „hörgőtágítók”, szteroidok) – amennyiben bizonyos tüdőbetegség (pl. COPD) okozza a cor pulmonalét.
 • Eredettől függően antikoaguláns („vérhígító”) terápia alkalmazása is szükséges lehet.
 • Flebotómia (phlebotomia): tartós hipoxia következtében kialakuló policitémia esetén ritkán szükség lehet flebotómia elvégzésére. Maga az eljárás a vénás vér lecsapolását jelenti egy kanülön keresztül.
 • Súlyos, progrediáló légzési panaszok esetén előfordulhat, hogy mesterséges lélegeztetés is szükségessé válik.
 • Nagyon súlyos esetekben, rendkívül alapos kivizsgálás után szóba jöhet tüdő- és/vagy szívátültetés lehetősége is.

A pulmonális szívbetegség prognózisa

A cor pulmonale egy súlyos, nehezen kezelhető betegség, ami jelentősen rontja az életminőséget és csökkentheti a várható élettartamot is. A krónikus cor pulmonale leggyakoribb oka a COPD – ebben az esetben az átlagos 5 éves túlélés 30-50% körül van az elérhető adatok szerint.

A prognózist (kórjóslatot) befolyásoló tényezők:

 • A cor pulmonalét kiváltó alapbetegség, illetve annak súlyossága.
 • A beteg életkora, általános állapota, társbetegségei.
 • A beteg szociális helyzete.
 • Dohányzás: aktív dohányzás, melyet a beteg diagnózisának felállítása mellett is folytat, jelentősen rontja a kimenetelt.
 • A tartós oxigénterápia a hipoxia mérséklésével hatékonyan javíthatja az életminőséget és a prognózist is.

Ez is érdekelheti A szívelégtelenség típusai

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Tóth Sára Rebeka

Felhasznált irodalom:

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Húsvéti tojás Húsvéti tojás

Van néhány dolog, amit nem árt, ha tud.

Hüvelygomba kezelése Hüvelygomba kezelése

Helyi hatású készítmény a terápia hatékony kiegészítéséért. (x)

Ártalmasak a szívre az energiaitalok? - Az energiaitalok hatása szervezetünkre

Hazánkban nagyon elterjedt az energiaitalok fogyasztása, elsősorban a fiatal felnőttek vásárolják gyakran ezeket az italokat, remélve, hogy...

Szívbetegséget is jelezhet a merevedési zavar

A szív nemcsak a szimbolikában kapcsolódik szorosan a szerelemhez, szenvedélyhez, szexuális együttléthez, hanem a valóságban is. A szív- és...

A szívelégtelenség típusai

Szívelégtelenségről akkor beszélünk, ha a szív a szervezetet már nem tudja megfelelően ellátni vérrel és oxigénnel, a szív teljesítménye nem...

Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri...

12 szívtünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni!

A szívünket érintő panaszokkal érdemes időben cselekednünk. Lássuk, mely esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni.

Szívbetegség és sportolás

A sport, a rendszeres mozgás nagyon fontos az egészséges életmód kialakításában, az egészséget megőrző-fejlesztő hatását szerencsére egyre...

Diabétesz és szívbetegség

Cukorbetegség esetén nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának, ezért a diabéteszes betegeknek nagyobb hangsúlyt...

Cukorbetegség és pitvarfibrilláció

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint diabéteszesekben nagyobb valószínűséggel alakul ki pitvarfibrilláció, mint nem diabéteszesekben, és ez az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.