Téma: Rostok
Miért és kiknek előnyös a gabonakorpák fogyasztása?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.11. 05:03
A gabonafélék évezredek óta az emberiség legfontosabb táplálékainak számítanak. A világ minden táján fogyasztanak különböző gabonákat és azokból készült ételeket. Az iparosodás előtt nem találkozhattak az emberek...
Elsősegély székrekedésre - Hogyan lehet segítségére a szilva?
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.02.08. 13:00
A szilva nemcsak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem székrekedés esetén is segítséget jelenthet, és közvetve hozzájárulhat bizonyos betegségek kockázatának csökkentéséhez. Hogyan, mikor és miért...
Pektin - Mire használható? Milyen hatással van a szervezetünkre?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.03. 05:03
A gyümölcsökben és egyes zöldségekben megtalálható pektin egy élelmi rost. Lássuk, hogy a leginkább lekvárkészítésnél való sűrítő funkciójáról ismert pektinnek milyen szerepe van az étrendünkben, és mire használható...
A rostok szerepe az étrendben
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.01.30. 10:15
Rostoknak nevezzük azon szénhidrátok csoportját, amelyeket szervezetünk nem képes lebontani. Az élelmi rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok (poliszacharidok). Rostok kizárólag növényekben...
A rostgazdag étkezés véd a mellráktól - Táplálkozás és emlőrák
WEBBeteg - Cs. K., fordító; Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2024.01.26. 15:00
A mellrák megelőzésében az életmód kulcsfontosságú szerepet játszik a genetikai tényezők mellett. Kutatások szerint a rostban gazdag táplálkozás segíthet csökkenteni az emlőrák kockázatát, már kamaszkortól kezdődően.
Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.11.28. 10:49
A rostfogyasztás jótékony hatásait már jól ismerhetjük, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy magasabb rosttartalmú étrend mellett kiemelten fontos figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra...
Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása
WEBBeteg - Dr. Reinhardt István - 2023.10.18. 14:33
A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne...
Másodlagos növényi anyagok, étrend-kiegészítők helye 2-es típusú cukorbetegek diétájában
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2023.07.26. 04:03
Megfelelő étkezéssel, vitamin- és nyomelembevitellel a már kialakult 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők támogathatják gyógyszeres terápiájukat. Az étrendi változtatás és a mozgás bevezetése a terápia mellett is...
Biztos tippek székrekedés ellen
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - 2022.06.17. 21:48
A rendszeres fizikai aktivitás, a rostban gazdag táplálkozás, a sok folyadékfogyasztás és egyes esetekben székletlágyító szerek alkalmazása mind hozzájárulhat a székrekedés elkerüléséhez.
Probiotikumok és rost-kiegészítők
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022.03.15. 17:36
Ha Ön is gyomor-és bélrendszeri, vagy emésztési problémáktól, szorulástól szenved, bizonyára már gondolkodott a probiotikumok vagy rost-kiegészítők alkalmazásán.
Tények és tévhitek a rostfogyasztásról
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.03.09. 22:03
Az egyik alapvető táplálkozási tanács, amelyet a szakemberek adnak, hogy fogyasszunk minél több rostot, hiszen az jótékony hatással van a szervezetünkre, a tápcsatornánkra. A túl kevés rostfogyasztás káros - ezt már...
Cukorbetegek egészséges segítője: a csicsóka
WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2021.11.13. 17:36
A csicsóka fontos szerepet játszhat a cukorbetegek étrendjében, mert kalóriaszegény, és édeskés íze ellenére sem okoz szélsőséges vércukor-ingadozást, tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet.
Édes élet negyven felett
Több mint TestŐr - 2019.11.28. 13:26
A desszertekről nem könnyű lemondani, de negyven év felett érdemes átgondolni, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, hiszen ilyenkor már az anyagcsere-folyamatok gyakran lelassulnak. A cukrot mindenképpen érdemes...
Rostdús táplálkozás a szépségért
Több mint TestŐr - 2018.11.26. 14:54
Az étkezés minősége a test összes sejtjére kihat, így a bőrre és a hajra is. A rostdús táplálkozással gyorsítható az anyagcsere és a szervezet méregtelenítő folyamatai. Ezenkívül a vitaminok és ásványi anyagok táplálják...
Egészséges a mediterrán táplálkozás
Több mint TestŐr - 2018.03.12. 14:01
A mediterrán étrend alapvetően rostban gazdag. A sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett a déli népek napi szinten használnak olívaolajat. Emellett sok tengeri halat is fogyasztanak, ami többek között az omega-3...
Egészséges kókuszgolyót készítünk
Több mint TestŐr - 2018.02.12. 12:15
Ami édes és finom, az nem biztos, hogy hizlaló és egészségtelen. Rostdús és cukormentes kekszből pár perc alatt egészséges nassolnivalót készítettünk, ami bűntudat nélkül is fogyasztható.
Az egészséges táplálkozás alapja a rostdús táplálkozás
Több mint TestŐr - 2017.11.15. 11:09
A gyerekeknél sokszor jelent problémát a kellő mennyiségű rost bevitele, hiszen a legtöbb kisgyerek nem rajong a zöldségekért. Trükkökkel és persze türelemmel rászoktathatók a zöldségfogyasztásra, de addig is megoldás...
Egyre többen esznek kekszeket a rostok miatt
Független Hírügynökség - 2008.06.26. 15:48
A teljes kiőrlésű gabonából készült, nagyobb rosttartalmú kekszek és piskóták felé tolódik el a fogyasztás Magyarországon, amiből a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy mind többen esznek tudatosabban.