Influenzavírus téma

Védőoltás influenza ellen

WEBBeteg

Influenza

Ha biztos védettséget szeretne a vírusokkal szemben, oltassa be magát idejében!

Influenza - A védőoltás hatékonysága

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Egyetlen oltás sem véd száz százalékosan. Az influenza elleni védőoltás 40-70 százalékban csökkenti a megbetegedés kockázatát, és még ha 100 százalékos védelmet nem is garantál, az esetleges megbetegedés lefolyása enyhébb, a szövődmények esélye jelentősen kisebb lesz. Cikkünkből megtudhatja, miért betegedhetnek meg esetenként influenza ellen beoltott emberek és ennek ellenére miért olyan fontos az oltás nyújtotta védelem.

Hogyan terjed az influenza?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Az 1918 és 1920 között pusztító világméretű influenzajárvány során 50-100 millióan haltak bele a betegségbe. Noha ma már vakcina segít a hasonló méretű járványok megelőzésében, előfordulhat, hogy Ön vagy családtagja megbetegszik. Hogyan állítsa meg az influenza továbbterjedését?

Kik jogosultak térítésmentes influenza elleni védőoltásra a 2017/18-as szezonban?

ÁNTSZ

Hazánkban - az elmúlt évekhez hasonlóan - 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához.

Influenza - Nagyon korán érkezett a vírus

MTI

Az elmúlt 5-6 szezonhoz képest sokkal korábban érkezett Európába az influenzavírus - mondta az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának epidemiológus főorvosa az M1 aktuális csatornán pénteken.

Az élet első influenzája meghatározza, hogyan reagálunk később a vírusra

MTI

Az influenzával való első találkozás meghatározza, hogy a későbbiekben miként reagál az ember szervezete a vírusra - állapították meg amerikai kutatók.

Az influenza elleni védőoltás csökkentheti az agyi érkatasztrófa kockázatát

MTI

A szezonális influenzaoltás 24 százalékkal csökkentheti az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatát az injekció beadását követő hónapokban - állapították meg brit egyetemi kutatók.

Az influenzavírus tudja, mikor kell támadnia

MTI

Az influenzavírus belső órával rendelkezik, amely megmondja pontosan, mikor kell támadnia, hogy maximális hatást érjen el - derül ki a Cell Reports című szakfolyóiratban közzétett amerikai tanulmányból.

Influenza - ÁNTSZ: már tíz európai országban járvány van

MTI

Már tíz európai országban van kiterjedt influenzajárvány - közölte Facebook-oldalán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton. Ezek: Írország, Anglia, Izland, Norvégia, Svédország, Dánia, Hollandia, Belgium, Luxemburg és Franciaország.

ÁNTSZ: egyre több az influenzás beteg

MTI

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.