Influenzavírus téma

Védőoltás influenza ellen

WEBBeteg

Influenza

Ha biztos védettséget szeretne a vírusokkal szemben, oltassa be magát idejében!

Influenza - A védőoltás hatékonysága

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Egyetlen oltás sem véd száz százalékosan. Az influenza elleni védőoltás 40-70 százalékban csökkenti a megbetegedés kockázatát, és még ha 100 százalékos védelmet nem is garantál, az esetleges megbetegedés lefolyása enyhébb, a szövődmények esélye jelentősen kisebb lesz. Cikkünkből megtudhatja, miért betegedhetnek meg esetenként influenza ellen beoltott emberek és ennek ellenére miért olyan fontos az oltás nyújtotta védelem.

Hogyan terjed az influenza?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Az 1918 és 1920 között pusztító világméretű influenzajárvány során 50-100 millióan haltak bele a betegségbe. Noha ma már vakcina segít a hasonló méretű járványok megelőzésében, előfordulhat, hogy Ön vagy családtagja megbetegszik. Hogyan állítsa meg az influenza továbbterjedését?

Kik jogosultak térítésmentes influenza elleni védőoltásra a 2017/18-as szezonban?

ÁNTSZ

Hazánkban - az elmúlt évekhez hasonlóan - 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához.

Influenza - Nagyon korán érkezett a vírus

MTI

Az elmúlt 5-6 szezonhoz képest sokkal korábban érkezett Európába az influenzavírus - mondta az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának epidemiológus főorvosa az M1 aktuális csatornán pénteken.

Az élet első influenzája meghatározza, hogyan reagálunk később a vírusra

MTI

Az influenzával való első találkozás meghatározza, hogy a későbbiekben miként reagál az ember szervezete a vírusra - állapították meg amerikai kutatók.

Az influenza elleni védőoltás csökkentheti az agyi érkatasztrófa kockázatát

MTI

A szezonális influenzaoltás 24 százalékkal csökkentheti az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatát az injekció beadását követő hónapokban - állapították meg brit egyetemi kutatók.

Hetvenhét százalékkal több az influenzaszerű megbetegedés

MTI

Magyarországon az elmúlt héten 77 százalékkal emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma, de az Országos Epidemiológiai Központhoz (OEK) járványról még nem érkezett jelentés, az influenzavírust pedig csak egy beteg szervezetében mutatták ki.

Magyarországon lassan terjed a vírus

MTI

Az utóbbi két hétben Magyarországon csak mérsékelten emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma, lassan terjed az influenza. A megbetegedések száma még mindig a járványküszöb alatt van - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentéséből.

Az influenzavírus tudja, mikor kell támadnia

MTI

Az influenzavírus belső órával rendelkezik, amely megmondja pontosan, mikor kell támadnia, hogy maximális hatást érjen el - derül ki a Cell Reports című szakfolyóiratban közzétett amerikai tanulmányból.