6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent: 2018.02.27.

Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

Munkahely és kórokozók

Az irodai környezet tökéletes melegágya a különböző betegségeknek, hiszen egyszerre sok ember érintkezik az általánosan használt felületekkel, és gyakran hiányzik a friss levegő. Meglepő módon a betegségek terjedésének fő oka nem a szájuk eltakarása nélkül tüsszentő kollégák. Az Arizona Egyetem Epidemiológiai és Biostatisztikai osztályának professzora, Charles Gerba azt kutatta, hogyan terjednek a vírusok egy munkahelyen, és azt tapasztalta, hogy a vírusok érintés által az emberekről gyorsan átkerülnek a közösen használt tárgyakra.

Elmondása szerint egy irodában az ártalmatlan vírusokat gyorsan átadjuk kollégáink kezére, így pár órán belül azok akár a dolgozók és a közösen használt felületek felére átterjednek. A vírusok meglepően gyorsan terjednek! Míg egy tüsszentéssel csak a környező levegő lesz fertőzött, addig a vírussal szennyezett tárgyak érintésével az akár egy egész épületen belül elterjeszthető.

A legveszélyesebb területek

Bármilyen meglepő, egy iroda legtisztább felülete a WC-ülőke. Míg a WC-ülőkét gyakran fertőtlenítik, addig egy irodai asztalon 400-szor több baktérium található. A legtöbb, megfázásért és influenzáért felelős vírus akár 2-3 napig is elél az adott felületen, míg a gyomor-bélrendszeri fertőzéseket okozó vírusok 30 napig is életképesek!

Egy iroda leginkább fertőzött területei az alábbiak

 • telefon
 • asztalfelület
 • számítógép billentyűzet és egér
 • fénymásoló és fax
 • lift gombok
 • a kávéfőző fogantyúja
 • mikrohullámú sütő gombjai
 • mosogató környéke
 • konyhapult

Csökkentse a kockázatot!

Noha nincs 100 százalékosan garantált módszer minden vírus elkerülésére, a fertőzés kockázatát csökkentheti!

Az influenza tünetei, szövődményei és kezelése
Influenza vagy egyszerű nátha? Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést. Ismerje meg a tüneteket!

Az influenza tünetei, szövődményei és kezelése
 • Gyakran mosson kezet szappannal és meleg vízzel! Kézmosás után használjon papírtörlőt a vízcsap elzárására, így elkerülheti az újrafertőződést.
 • Használjon gyakran alkohol alapú kézfertőtlenítő gélt!
 • Ne érintse az orrát, szemét, és száját az ujjaival vagy kezével! Ezzel csak tovább terjeszti a kórokozókat! Dr. Gerba szerint egy átlagos felnőtt óránként 16 alkalommal teszi ezt!
 • Oltassa be magát influenza elleni védőoltással! Ez a legjobb dolog, amit az influenzás megbetegedés ellen tehet. Az oltás hatékonysága noha egyénenként változhat, de a kockázat csökkentésére ez a legjobb megoldás. Manapság már létezik tojásmentes oltóanyag is az allergiások számára.
 • A fertőtlenítő törlőkendők használata az általános felületeken 99 százalékkal csökkenti a vírusok koncentrációját, ezért naponta törölje át a telefonját és az asztalát. Mielőtt más telefonját használná, törölje azt is át!
 • Kerülje a kézfogást és az ölelkezést!
 • Ne hagyjon ki étkezést! Az étkezések kihagyásával csak az immunrendszere támogatásához fontos tápanyagoktól fosztja meg magát. Figyeljen oda, hogy sok C-vitaminban gazdag citrusfélét, illetve brokkolit fogyasszon! Noha manapság sok vita van arról, hogy az emelt C-vitamin bevitellel megelőzhető-e a megfázás, ám a szakértők abban egyetértenek, hogy a betegség ideje jelentősen rövidíthető vele.
 • A legfontosabb, hogy maradjon otthon, ha beteg! Mindannyian szeretnénk nélkülözhetetlenek lenni a munkánkban, ám a mai modern technológiák mellett nincs mentség arra, ha mindenkit megfertőz! Amennyiben láza van, vagy túl beteg, legyen tekintettel a kollégáira, és maradjon otthon!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; huffingtonpost.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az otthon veszélyei Az otthon veszélyei

A gombák által termelt spóra váltja ki a penészgomba-allergiát.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Influenza - harmincezren fordultak orvoshoz múlt héten

A múlt héten harmincezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint...

Kötelezően ajánlott védőoltások iskoláskorban

Milyen betegségek ellen nyújtanak védelmet az iskoláskorban kötelezően ajánlott oltások? Cikkünkben ezekről lesz szó.

Háromszoros téli járvány - Hogyan kezeljük ezt a rendkívüli szezont?

Az idei őszi-téli szezon példátlan és aggasztó, rengetegen betegek, sokan egyik légúti megbetegedésből a másikba esnek. Nem kedvez ennek a...

Szüksége van a gyermekemnek influenza elleni védőoltásra?

A legtöbb esetben igen. Az amerikai Járványkezelési és -megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) javasolja a hat hónapnál...

Influenza: tünetek, szövődmények és kezelés

Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes...

Az immunrendszer betegségei

Szervezetünk folyamatos küzdelemben áll a környezetből támadó mikroszkopikus élőlényekkel. A védekező feladatot az immunrendszer összetett...

Mikor alakul ki arcüreggyulladás?

Az orr melléküregeinek a leggyakoribb megbetegedése a gyulladásos betegség, amely lehet heveny vagy idült, lehet allergiás eredetű, okozhatják...

Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.