Influenza téma

A COVID és a tél - Milyen tényezők befolyásolják a járvány alakulását?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A hideg idő közeledtével megérkezett a járvány újabb hulláma: a tél és a mind gyakoribbá váló hideg időjárás hozzájárulhat a koronavírusos esetek számának szaporodásához. Az időjárás azonban nem az egyetlen tényező a járvány szempontjából, így az előrejelzések is bizonytalanok.

A COVID-19 fertőzésre rá lehet fertőződni? - Influenza kérdezz-felelek

Dr. Ludwig Endre

A COVID-19 és influenza együttes előfordulása viszonylag ritka, de nem kizárt. A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Milyen lesz az influenza 2021-ben? - Influenza kérdezz-felelek

Dr. Ludwig Endre

Milyen tényezők befolyásolhatják? A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Eltűnt az influenza? - Influenza kérdezz-felelek

Dr. Ócsai Lajos

A bevezetett korlátozó intézkedések hatására csökkent a fertőző betegségekben megbetegedettek száma? A kérdésre Dr. Ócsai Lajos járványügyi szakember válaszol.

Hogy működik, hogyan véd egy oltás? - Influenza kérdezz-felelek

Dr. med habil Mészner Zsófia

A védőoltással igyekszünk leutánozni azt, ami velünk történik, ha elkapunk egy fertőzést, de úgy, hogy a betegség tüneteit elkerülhessük és csak a védettséget szerezzük meg - Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakembert kérdeztük.

Hová tűnt az influenza? - Influenza kérdezz-felelek

Dr. Ludwig Endre

A mérések szerint az influenzavírus-detektálások száma csak kb. 1 százaléka volt a „szokásosnak”. A címben megfogalmazott kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Mi várható 2021-ben? - Influenza kérdezz-felelek

Dr. Ócsai Lajos

Az influenzavírus nem tűnt el, csak éppen az előző szezonban kevesebb megbetegedést okozott. A felvetést Dr. Ócsai Lajos járványügyi szakember fejti ki.

Átestem a COVID-on, kérjem az influenza elleni oltást? - Influenza kérdezz-felelek

Dr. Ludwig Endre

Igen, és több érv is szól emellett. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Lesz elegendő influenza elleni oltás idén?

WEBBeteg szerkesztőség

A tavalyi szezonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felvásárolta a patikai forgalomnak szánt influenza vakcinákat a háziorvosoknál jelentkező igény biztonságos kielégítéséhez, aminek következtében azonban sokan még önköltségen sem jutottak védőoltáshoz a patikákban. Vajon megismétlődhet-e mindez idén is?

A COVID-19 ellen oltottakat lehet oltani influenza ellen? - Influenza kérdezz-felelek

Dr. med habil Mészner Zsófia

Igen, lehet. Sem a COVID-19 elleni bármelyik védőoltás, sem maga a COVID-fertőzés nem akadálya más védőoltások adásának. Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.