Nashwan-Parasound: eszköz az érszűkületes betegek kezelésére

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
megjelent: 2009.09.08.

Közel három éve áll az érszűkületes betegek kezelésére egy új eszköz, melynek neve Nashwan-Parasound. A kezelés jó hatásúnak ígérkezik, az első alkalmazás óta szerzett tapasztalatok ezt bizonyítják.

Az eljárás feltalálója Dr. Khaled Nashwan jemeni származású sebész, aki a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerezte meg orvosi diplomáját, illetve sebész szakvizsgáját. Az általa kifejlesztett terápiás módszert 2006-ban számos nemzetközi és hazai díjjal jutalmazták.

Szív- és érrendszeri teszt
Most megtudhatja, hogy mivel és mennyire terheli szívét és érrendszerét! A válaszokból kiderülhet, hogy Ön mennyire veszélyeztetett!
Töltse ki a tesztet! >>

Ezek közül nevezetes a Lengyel Tudományos Akadémia tudományos nagydíja a Maria Sklodowska-Curie díj, valamint a bukaresti, a gdanski és a nürnbergi nemzetközi találmányi kiállítások első díja. 2006-ban a Magyar Feltalálók Egyesülete „Az Év Feltalálója” kitüntetést ítélte neki.

A Nashwan-Parasound nevű műszert az érszűkület, vagyis a súlyos érelmeszesedés kezelésére fejlesztette ki. A súlyos érelmeszesedés következtében szűkülnek az erek, mely az alsó végtagon a járás nehezítettségét okozza. A szűk ereken keresztül kevesebb vér képes a végtagba áramlani, vagyis kevesebb tápanyag és oxigén jut a végtagba. Ez járás közben jelentkező változó intenzitású fájdalmat okoz.

Szív- és érrendszeri teszt
Kevesen tudják, de a gazdasági és tudományos érdeklődés mellett Dr. Nashwan ereiben írói-költői vér is csörgedezik. 2001-ben elnyerte a TESZ (Társadalmi Egyesülések Országos Szövetsége) Tollforgatók Irodalmi Díját a Sába királynő országából jöttem c. verseskötetével.

A fájdalom a betegség súlyosbodásával egyre kisebb távolságok megtétele után egyre erőteljesebben jelentkezik, és megállásra kényszeríti a beteget. A Nashwan-Parasound kezelés alapja egy olyan műszer, amely különböző frekvenciájú hanghullámokat bocsát ki infra- és ultrahang tartományban.

A sugárzás eredményeképpen nő a kollaterális, vagyis a súlyosan szűkült érszakaszt megkerülő ereken keresztül folyó véráramlás, így a végtag vérkeringése javul, amelynek következtében megszűnik a fájdalom és nő a gyaloglással megtehető távolság.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy hasonló elven működő egyéb készülékek is forgalomban vannak, melyek szintén kiegészítő gyógymódként érhetők el a betegek számára. A közös ezen módszerekben, hogy térítés ellenében vehetők igénybe, és több alkalom szükséges a tünetek javulásáig, illetve addig a pontig, míg kiderül, hogy van-e hatása a kezeléseknek. Azonban már az első kezelés is hozhat eredményt.

Az eljárások hatásosságára vonatkozóan komoly orvosi közlemények mindeddig nem láttak napvilágot, így a módszerek hatásossága a betegbeszámolókon és az eljárások alkalmazóinak garanciáin kívül hivatalos klinikai vizsgálatok eredményeivel nem támaszthatók alá. A módszerek hatástalanságáról vagy veszélyességéről sem jelentek meg eddig közlemények.

Az eljárások alkalmazása soha nem helyettesítheti a megfelelő orvosi vizsgálatot, vagy a konzervatív terápiát! Az érszűkület komoly betegség, melynek diagnosztizálása és a súlyosság megítélése orvosi (belgyógyászati, angiológiai) feladat! A Naswan-Parasound és egyéb módszerek kiegészítő kezelésként hozhatnak jó eredményeket.

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az otthon veszélyei Az otthon veszélyei

A gombák által termelt spóra váltja ki a penészgomba-allergiát.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

A magas vérnyomás korai szövődményei - Figyeljen a tünetekre!

A magas vérnyomás fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Fokozott terhelést ró a szívre, károsítja...

Az érszűkület figyelmeztető jelei és kiváltó okai

Mint oly sok mindent az emberi szervezetben, az ereket is számos veszély fenyegeti, melyek az egyes szövetek, szervek súlyos károsodásának a...

A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei

A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a betegek...

Értágítás és érműtét

Ha érfestésnél olyan szűkületet vagy szűkületeket találnak, ami biztonsággal eredményesen megtágítható, akkor értágítást (koszorúéren ezt...

Magas vérnyomás és a perifériás érbetegség - Tünetek és kezelés

A magas vérnyomás és a perifériás érbetegség is az úgynevezett atherosclerosis talaján alakul ki. Az összes magas vérnyomásos beteg közt az...

Az EKG és a terheléses EKG

A szívünk egy finoman megszerkesztett pumpa, amit elektromos automatika irányít. Az elektronika elemei maguk a szívizomsejtek. A nagyon pici elektromos...

Az érszűkület diagnosztikai lehetőségei - A járáspróba

Az érelmeszesedés (arteriosclerosis, atherosclerosis) folyamatában az ütőerek (artériák) belső falán lipidek rakódnak le plakkokat képezve. Az...

Subclavian steal szindróma - Hogyan lehet megkülönböztetni a stroke-tól?

Az idegenül csengő, magyarra csak nehézkesen fordítható orvosi kifejezés egy olyan jelenséget takar, amikor is az arteria subclaviaként elnevezett, a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.