Érelmeszesedés?

Kedves Doktornő! A következő leletet kaptam: Carotis, subclavia és vertebralis rendszer color duplex scan vizsgálata: Mindkét a. subclavia vizsgálható szakaszán norm. áramlási görbe detektálható. Az a. vertebralisban anterográd áramlás detektálható mindkét oldalon. Mindkét carotis bifurcatioban fali calcificatio azonosítható. A carotis rendszer cervicalis szakaszán számottevõ szûkület egyik oldalon sem észlelhetõ. Kérem szépen mondja el nekem, hogy mit jelent ez a lelet. Milyen foku érelmeszesedésem van? Magas vérnyomásra szedek gyógyszert. Általában a systoles érték magas. A másik nem szokta meghaladni a 80-at, még akkor sem, ha az első 150. Válaszát nagyon köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza vizsgálati lelet értelmezése témában

Kedves Kérdező!

A leírás alapján már van kimutatható érelmeszesedése, de vizsgált nyaki ér szakaszon áramlást akadályozó szűkületet nem látott az ultrahangot végző orvos. Érdemes lenne koleszterin szintet ellenőrizni és lelettől függően gyógyszeres kezeléssel csökkenteni a további érfal károsodás lehetőségét. A vérnyomás értékeknek 140Hgmm alatt kellene lenniük, ha gyakran magasabb ennél, gyógyszer módosítás válhat szükségessé.

Érdemes lenne kardiológiai vizsgálatot is végeztetni fentiekre tekintettel, a szív állapotának tisztázására.

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2020. október 02., 15:25; Megválaszolva: 2020. október 07., 00:09
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Vérnyomás gyógyszer és erekciós...
Tisztelt Doktornő! vérnyomásra szedek évek óta Coverex As komp-ot. Közben nemrég erekciós problémáim alakultak ki és a betegtájékoztatóban ezt...
Szív, gyomor vagy egyéb probléma ?
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! 54 éves, átlagos férfi vagyok. Már több mint 10 éve előfordul, hogy időnként a jobb bordaívem alól egy pontból...
Magasvérnyomás EKG lelet
Magas vérnyomás