A perifériás artériás betegség kivizsgálása

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg
frissítve:

A perifériás artériás megbetegedés hátterében álló érelmeszesedés leggyakoribb és legveszélyesebb szövődménye a stroke és a szívinfarktus, ám a korai diagnózis és kezelés hozzájárul ezen betegségek kialakulásának megelőzéséhez is.

A téma cikkei
3/1 A perifériás artériás betegség (PAD) és tünetei
3/2 A perifériás artériás betegség kivizsgálása
3/3 Hogyan kezelhető a PAD?

Orvosa a perifériás artériás betegség (PAD) tüneteit már fizikális vizsgálat során megállapíthatja, ha gyenge vagy hiányzó pulzust tapint a szűkült artéria alatti szakaszon, az erek felett hallható zörejt tapasztal a fonendoszkópos vizsgálattal, lassú sebgyógyulást tapasztal, illetve alacsonyabb vérnyomást mér az érintett végtagon. A diagnózis felállításához orvosa valószínűleg az alábbi speciálisabb vizsgálatok eredményeire is hagyatkozik.

Boka-kar index. Ez a diagnosztikai vizsgálat a bokákon mérhető vérnyomást hasonlítja össze a karon mért vérnyomással. A vérnyomásmérés elvégzéséhez orvosa egy hagyományos vérnyomásmérő mandzsettát és egy speciális ultrahang készüléke fog alkalmazni. Előfordulhat, hogy futópadon kell majd sétálnia és ezt megelőzően, illetve ezt követően határozzák meg a vérnyomást, így megállapítható, mennyire szűkülnek be az erek a gyaloglás során.

Miért fontos, hogy kivizsgáltassa magát?
A PAD következtében a lábon rosszul, vagy egyáltalán nem gyógyuló sebek alakulhatnak ki. A láb könnyebben megsérülhet érzéketlensége miatt, illetve különböző fertőzések alakulhatnak ki, elsősorban akkor, ha a betegnek cukorbetegsége is van.

A betegség tüneteket okozó szövődménye a végtag ischaemia, mely a betegség legszélsőségesebb változatában, szövetelhalás (gangréna) esetén néha az érintett végtag amputációját eredményezi.
A PAD leggyakoribb és legveszélyesebb szövődménye a stroke és a szívinfarktus. Az arteriosclerosis, azaz az érelmeszesedés nem korlátozódik csak a végtagokra. Ezek a zsíros plakkok az agyat, illetve a szívet ellátó eredben is kialakulnak. Ennek eredményeként fokozott a koszorúsér betegség és a stroke kockázata is.

Angiográfia. Ez a képalkotó vizsgálat lehetővé teszi, hogy orvosa megtekintse a vér átáramlást az artériákban. Az eljárás során az erekbe kontrasztanyagot (érfestéket) fecskendeznek be. Orvosa különböző képalkotó készülékek segítségével fog képet kapni az erek állapotáról. Az angiográfiát hagyományos röntgen készülékkel, komputer tomográfiás készülékkel, illetve mágneses rezonancia vizsgálat segítségével is el lehet végezni.

A perifériás artériás betegség diagnózisának felállítását követően orvosa mindenképpen felméri, hogy mekkora Önnél a szívinfarktus illetve stroke kialakulásának a kockázata. Éppen ezért néhány erre vonatkozó vizsgálatot is javasolni fog.

Elektrokardiográfia. Az elektrokardiográfia (EKG) egy diagnosztikai vizsgálat, mely során elektróda tappancsokat tesznek fel a bőrre, amelyekkel a szívben kialakuló elektromos tevékenységet rögzíteni tudják. Orvosa lehet, hogy az EKG-t terheléses vizsgálattal köti össze, azaz Ön egy szobabiciklin vagy futópadon mozog, miközben folyamatosan mérik vérnyomását, illetve vizsgálják a szív elektromos tevékenységét.

Vérvizsgálat. Orvosa vérvizsgálat segítségével meghatároztatja a koleszterin-, trigliceridszintet, a C-reactiv protein szintet, továbbá az éhgyomri vércukorszintet is a cukorbetegség lehetőségének kizárása érdekében.

Ultrahangvizsgálat. Ultrahangvizsgálat segítségével meg lehet határozni a nyaki erek meszesedésének állapotát, és ezáltal a stroke kialakulásának kockázatát.

Tovább Az érszűkület korai diagnózisa életet menthet

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

3/1 A perifériás artériás betegség (PAD) és tünetei | 3/2 | 3/3 Hogyan kezelhető a PAD?

Cikkajánló

Magnézium
Magnézium

Szerepe van a depresszió elleni küzdelemben is.

Száraz köhögés
Száraz köhögés

Mi okozza, hogyan kezelje ezt a köhögéstípust?

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.