Hogyan mérsékelhető a koleszterinszint?

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Legutóbb frissítve: 2022.08.16

A koleszterin a köztudatban szinte csak rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis például létfontosságú eleme a sejthártyának, bizonyos hormonok, vitaminok, epesavak építőköve. A magas koleszterinszint azonban káros a szervezet számára.

Miért káros a koleszterin?
A magas koleszterinszint és mellette egyéb tényezők hatására jön létre az érelmeszesedés, mely úgy alakul ki, hogy a vérből felvett koleszterin lerakódik az erek falában, ezzel az ér keresztmetszete szűkül, mely az ér által ellátott szerv oxigén- és tápanyaghiányához vezet. Különösen veszélyes lehet ez az elzáródás, ha a szívről vagy az agyról van szó, de akár a végtagok vagy a vese és még más szervek erei is elzáródhatnak, és az adott célszerv károsodását okozzák.

A koleszterint egyrészt a máj termeli, másrészt összetevői az elfogyasztott táplálékkal kerülnek a szervezetünkbe telített zsírsavak fogyasztásával. A koleszterinszint mérsékléséhez ezért alapvető fontosságú az étkezési szokások helyes kialakítása.

Telítetlenzsírsav-tartalmú ételek (növényi olajok, pl.: olíva, szezám, szója, napraforgó, repce, lenmag) fogyasztása javasolt, viszont a telített zsírokat jobb kihagyni az étrendünkből. A telített zsírok közül a legismertebb az állati zsírok csoportja, de néhány növényi zsír, pl. kókuszolaj, mogyoróvaj, kakaóvaj, pálma olaj is ide tartozik, ezek főleg az édességekben vannak jelen.

A telített zsíroktól is ártalmasabbak a szervezetre, különösen a szív- és érrendszerre az úgynevezett transzzsírok, melyek olcsó növényi olajok hidrogénnel történő telítésével keletkeznek, ilyenkor a kevésbé ártalmas telítetlen olajból, kifejezetten káros telített zsírt képeznek mesterséges úton.

Az utóbbi időben egyre több tanulmány igazolta a transzzsírok káros hatásait, ezért javasolt odafigyelni arra, hogy a transzzsírokat tartalmazó élelmiszereket iktassuk ki étrendünkből. Mostantól az áruházakban is biztonságosan vásárolhat, ugyanis a 2015. február 18-tól érvényes transzzsírsav-rendelet alapján tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelyben a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. Amennyiben telítetlen zsírsavakban gazdag egy élelmiszer, az gyakran fel is van tüntetve a csomagoláson. Érdemes elolvasni!

A vörös húsokat (sertés, marha, bárány) kerüljük, helyette fehér húsokat fogyasszunk (szárnyas, hal).

Az összetett szénhidrátok (tészta, rizs, burgonya), magas rosttartalmú ételek is segítenek a koleszterinszint csökkentésében.

Túlsúlyosak esetében minden esetben javasolt a diéta, akkor is, ha a koleszterin szintje nem sokkal magasabb a határértéknél.

Amennyiben orvosa koleszterinszint-csökkentő gyógyszer szedését rendeli el Önnek, szedje gyógyszereit előírás szerint, de emellett is fontos a diétás szabályok betartása!

Olvasson tovább! A koleszterin csökkentése: diétával és életmóddal

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (4)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Koleszterinszint-kontroll - Kinél...

A magas koleszterinszint köztudottan emeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát az érelmeszesedési folyamatok...

Miért magas a koleszterinszintem?

A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan...

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Az érelmeszesedés

Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) az ütőerek (artériák) belső falainak zsírok lerakódása miatt történő beszűkülésével és...

A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon.

B8-vitamin - Miért fontos?

A B8-vitamin (kolin) a B-komplex család tagja, vízoldékony vegyület, mely képes emulgeálni a zsírokat (lipotróp hatású). A kolin (az inozitollal (B9...

A nők és a szív- és érrendszeri...

A női hormonális rendszer változásai a nők különböző életszakaszaiban jelentősen befolyásolják a keringési rendszer állapotát. Az ideális...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.