Lombikprogram: új eljárás hozhat több sikert

Szerző: Magyar Nemzet

Meddőséggel küszködő párok ezreinek életét teheti könnyebbé az egyik magyar startup cég által kifejlesztett teszt, amelynek segítségével jelentősen növekedhet a megtermékenyülés valószínűsége – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Az eseményen Bálint Bálint, a Prelife tesztet megalkotó kft. alapítója, a Debreceni Egyetem adjunktusa elmondta: a teszt leginkább azért különleges, mert arról tájékoztat, hogy milyen a méhnyálkahártya állapota. Ezzel segíti, hogy a leginkább optimális időpontban történjen a beültetés, így növelve a beágyazódás sikerét. Mint mondta, a meddőség ma Magyarországon minden hatodik párt érinti, és évente mintegy hatezer nő és párja vesz részt lombikbébiprogramban. A hatékonyság azonban csupán 25-30 százalék.

Kibővítik a tb-finanszírozott lombikprogram-eljárásokat

Kibővítik a társadalombiztosítás (tb) által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, valamint változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is - jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

Kibővítik a tb-finanszírozott lombikprogram-eljárásokat

A sikeres terhességig általában többször, nem ritkán hét-nyolc alkalommal is szükséges a beültetés. A teszt segítségével pontosabb kép kapható a méhnyálkahártya állapotáról, tehát pénzt és időt is spórolhatnak a párok. Az adjunktus szerint mindössze egy-másfél olyan nap van egy ciklusban, amikor az embrió be tud ágyazódni. Emiatt is fontos, hogy képet kapjanak az orvosok, mikor a legmegfelelőbb a beültetés elvégzése. A módszernek köszönhetően a sikerráta akár 35-55 százalékra is emelkedhet.

– Az általunk kifejlesztett vizsgálatot egy átlagos felszereltségű laborban is el lehet végezni. A mintavétel komplikáció- és fájdalommentes, és nem vesz több időt igénybe 10-15 percnél. Nem jár vérzéssel és nem akadályozza az embrió beültetését sem ugyanabban a ciklusban. Sőt, akár több alkalommal is elvégezhető a vizsgálat – mondta Bálint Bálint.

A startup mögé állt egyébként Európa egyik prenatális (méhen belüli, születés előtti) genetikai teszteket gyártó vállalata is. A cél, hogy az Egyesült Államokban és Európában is kapható legyen ez a termék. A statisztikai adatokból az derül ki ugyanis, hogy 33 európai országban több mint 700 ezer lombikos beavatkozást hajtanak végre, miközben az egyes kezelések átlagos sikerrátája mindössze 25,2 százalék.

2018-ban is lesz lombikprogram Debrecenben

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának területén a lombikbébi kezelések (in vitro fertilizáció) 2003 óta kiszervezett formában történnek. A tevékenységet szerződés szerint 2017. december 31-ig a Kaáli Intézet végzi. A Kaáli Intézet szerződésének lejártával 2018. január 1-től a meddőségi problémák elleni küzdelem egységességét megvalósítva a Klinikai Központ látja el a regionális tevékenységet.

2018-ban is lesz lombikprogram Debrecenben

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a termék bevezetése, Balogh István, a tesztet kifejlesztő cég igazgatótanácsának tagja úgy válaszolt: december 31-ig még zajlanak a Magyarországon klinikai vizsgálatok, de remélik, jövőre már forgalomba kerülhet hazánkban. Az új diagnosztikai eljárást jelenleg három hazai klinikától származó mintákon, a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében vizsgálják, eddig közel 150 mérést végeztek. Balogh István azt nyilatkozta, év végéig szeretnék elérni az 500 mérést.

Beszélt arról is: a páciensek körében végeztek egy felmérést, amelyből kiderült, hogy a lombikkezelést nyújtó a legtöbb klinikán még mindig hiányolják a megfelelő mennyiségű információt. Sok nőnek az lehet az érzése, mintha futószalagra került volna a kezelések során. A jelenség magyarázata az lehet, hogy az orvosoknak kevés idejük jut a hozzájuk fordulókra. Hogy ezt a problémát orvosolják, a Prelife-nál online elérhető oktatási segédanyagot is készítettek a lombikkezelés előtt álló nők számára – hivatalos honlapjukon olvasható.

Megkérdeztük, hogy állami támogatásról tárgyaltak-e már a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel, azt a választ kaptuk: mivel még a klinikai vizsgálatok folynak még, nem egyezettek az egészségbiztosítási alapkezelővel, de szeretnék, ha a későbbiekben sor kerülhetne rá. Annyit megtudtunk: az egészségügyi tesztek piacán kapható egyetlen hasonló spanyol termék ára ezer euró, ennek töredékébe kerülhet majd a magyar.

Az utóbbi időben nagy visszhangot kapott a lombikkezelések témája, miután Veres András, a győri egyházmegye püspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke úgy nyilatkozott: a katolikus egyház számára nem elfogadható a mesterséges megtermékenyítés.

A keresztény egyházak megosztottak a kérdésben, Beer Miklós váci püspök és Kozma Imre atya is árnyaltabban fogalmazott Veres Andrásnál.

A kormány azt szeretné, ha bővülne a lombikprogram, ugyanis a múlt héten kiderült: a jövőben már nem csak öt implantációt támogat a társadalombiztosítás. Ha az első öt beültetés valamelyike sikerrel jár, a következő gyermek esetében is négy-négy alkalommal finanszírozza a beavatkozást állam. Az eljáráshoz szükséges gyógyszerek társadalombiztosítási támogatását is megemelik a jelenlegi 70-ről 90 százalékra. A magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál pedig egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhat majd fel gyógyszert az orvos.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg.
A megjelenés időpontja: 2017.09.07.

(Magyar Nemzet)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Laktációs Ambulancia segíti a...

Ingyenes tanácsadással várja a szoptatási nehézséggel küzdő édesanyákat a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Laktációs...

Hirtelen csecsemőhalál szindróma

Hirtelen csecsemőhalálról (Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)) akkor beszélünk, ha az a megelőzően teljesen jó egészségi állapotban lévő...

Ajánlott szűrővizsgálatok...

Manapság egyre több pár kénytelen orvosi segítséget kérni a teherbeeséshez, és sokan vannak azok, akiknek egyetlen lehetőségük a gyermekáldásra a...

A férfi meddőség kivizsgálása

Meddőség esetén vagy tervezett lombikprogramot megelőzően a férfiak kivizsgálása elengedhetetlen, mely az andrológus (férfigyógyász) feladata.

Meddőségi kezelés - első kézből

Az Együtt könnyebb Női Egészségért Alapítvány endometriózis világnapi (márc. 30-i) rendezvényén, érintettsége miatt, Pataki Zita volt a...

Mely tényezők befolyásolhatják a...

Húsz évvel ezelőtt a mesterséges megtermékenyítés, vagyis az IVF (in vitro fertilizáció) beavatkozás még igen ritka és alig ismert beavatkozásnak...

A meddő nőknek sem kell lemondani a...

A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési...

Lombikbébi program - Hogyan zajlik?

Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség problémája, amelynek hátterében általában nem egy ok áll. Az esetek körülbelül 40...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.