Meddőség téma

Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
2022-07-06 04:03
Meddőség

Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbe eséssel, komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik.

A férfi meddőség okai

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2022-09-14 22:03

Magyarországon különböző felmérések szerint a párok 10-18 százaléka meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata elengedhetetlen.

Panaszok, társbetegségek inzulinrezisztencia esetén

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, IR- és PCOS-specialista
2022-08-27 09:33

A fokozott szőrnövekedés, a pattanásos bőr, a túlsúly és a menstruációs zavarok lehetnek az inzulinrezisztencia (IR) tünetei, bár meglétük nem törvényszerű.

Mely tényezők befolyásolhatják a mesterséges megtermékenyítés sikerességét?

WEBBeteg - T. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász
2022-07-27 17:03

Húsz évvel ezelőtt a mesterséges megtermékenyítés, vagyis az IVF (in vitro fertilizáció) beavatkozás még igen ritka és alig ismert beavatkozásnak számított. Manapság azonban az IVF az egyik leggyakrabban alkalmazott kezelés, amely a teherbeesési nehézséggel küzdő pároknak nyújt segítséget.

Mi vezethet meddőséghez egy férfinél? - Megkérdeztük az urológust

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2022-07-07 13:33

Számos pár jár hosszas kivizsgálásokra annak eldöntésére, hogy a nő vagy a férfi milyen problémájának következtében nem sikerül teherbe esni. A speciális vizsgálatokat körültekintően végzik, s a diagnózis birtokában történnek a további kezelések.

A meddőséggel kapcsolatos rövidítések jelentése

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász
2022-06-13 07:33

Épp csak elkezdődött a meddőségi kezelése, de máris összezavarta a kezelési lapon álló rengeteg rövidítés? Vajon mit jelent az ART és az FSH? És mi a különbség a HCG és a HSG között?

Hogyan hat a pajzsmirigyműködés a fogantatásra?

Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
2022-06-03 11:03

A meddőség és a pajzsmirigyműködés közötti kapcsolat már bizonyított. Ennek ismerete és kivizsgálása alapvetően fontos meddő párok esetében. A sokszor tünetmentes elváltozások felismerésével és kezelésével a várt gyermekáldás is létrejöhet.

A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-06-02 16:03

A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési technikák vagy más, a fogamzóképességet helyreállító eljárások segítségével.

A passzív dohányzás növeli a meddőség esélyét

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos
2022-05-26 20:33

Ha az eddigi figyelmeztetések még mindig nem győzték meg a dohányzás ártalmairól, talán most sikerül. A Rochester Medical Center tudósai arra a megállapításra jutottak, hogy az akár gyermek-, akár felnőttkori passzív dohányzás jelentősen megnöveli a nők esélyét a meddőségre, illetve a vetélésre.

A petevezetékek átjárhatósági vizsgálata

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
2022-05-18 18:33

Az első olyan vizsgálatot, amikor a méhüreg és az egyik oldali petevezeték ábrázolódott, 1910-ben végezték el. Akkor még a vizsgálat célja nem a petevezetékek átjárhatósági vizsgálata volt, hanem egyszerűen csak egy terhességet szerettek volna megállapítani.