Mely tényezők befolyásolhatják a mesterséges megtermékenyítés sikerességét?

szerző: T. Zs., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász frissítve: 2022.07.27.

Húsz évvel ezelőtt a mesterséges megtermékenyítés, vagyis az IVF (in vitro fertilizáció) beavatkozás még igen ritka és alig ismert beavatkozásnak számított. Manapság azonban az IVF az egyik leggyakrabban alkalmazott kezelés, amely a teherbeesési nehézséggel küzdő pároknak nyújt segítséget.

Az IVF alkalmazásával jelentős javulás történt a meddő párok termékenységi mutatóiban. Mivel azonban az eljárás igen sokba kerül, és számos vizsgálattal jár együtt, természetes módon a párok még a kezelések megkezdése előtt szeretnének tisztában lenni azokkal a tényezőkkel, amelyektől az IVF beavatkozás sikeressége függhet.

Habár minden eset más és más, ezért a szakemberek sem tudják megjósolni egy pár IVF kezelésének várható végkimenetelét. A beavatkozások sikerességi mutatóiból azonban egyértelműen kirajzolódik, melyek a legfontosabb tényezők, amelyek az IVF eredményességét befolyásolhatják.

A női életkor jelentősége

Az IVF sikerességét tekintve leginkább a nő életkora a döntő tényező: 24 és 34 éves kor között van ugyanis a legnagyobb esély arra, hogy sikerrel jár a beavatkozás.

A női életkor a következőképpen befolyásolja a mesterséges megtermékenyítést:

Életkor Sikeresség %-ban kifejezve
24-34 év között 32,2%
35-37 év között 27,7%
38-39 év között 20,8%
40-42 év között 13,6%
43-44 év között 5,0%
45 év fölött 1,9%

A terhesség esélyei rendszerint 28 és 31 év között kezdenek el lassan csökkenni. Később, 34 éves kor fölött jelentősen csökken a sikeres kezelések esélye, míg 45 éves kor után van a legkevesebb esély a beavatkozás sikerére.

A nők kora nem csupán az IVF végkimenetelét befolyásolja, hanem a vetélés és a halva születés előfordulását is: minél idősebb a páciens, annál nagyobb számban jelentkezhetnek komplikációk a terhesség alatt.

A kor előrehaladtával a petesejtek száma és minősége is csökkenni kezd. A petefészkekben termelődő petesejtek számát különböző vizsgálatokkal könnyedén meg lehet állapítani, viszont azok minőségének tesztelése sajnos egyelőre nem lehetséges. Jelenleg csupán a páciens kora alapján tudják az orvosok megbecsülni a felhasználható petesejtek lehetséges állapotát.

Az életkoron kívül mi befolyásolhatja még a kezelések sikerét?

Habár a nő életkora az egyik legjelentősebb tényező a mesterséges megtermékenyítés alkalmazásakor, számos egyéb faktor is befolyásolhatja az IVF végeredményét. A kísérőbetegségek mellett elsősorban a nem megfelelő életmód (például káros szenvedélyek, elhízás, alultápláltság stb.) csökkenti a teherbeesés esélyét.

Termékenységi problémák

Nem mindegy, hogy a meddő pár milyen típusú termékenységi problémával küzd. A legtöbb esetben az egyik félnél fedeznek fel olyan akadályozó tényezőt, amely a teherbeesés útjába állhat, előfordulhat azonban, hogy mind a női mind a férfi oldalon adódnak nehézségek, ami lényegesen lecsökkenti az IVF kezelések sikerességének esélyeit is. A felmerülő termékenységi probléma és annak kezelési módja is befolyásolhatja a beavatkozás végkimenetelét.

Az IVF kezeléseket igénybevevő nők 45%-a endometriózis miatt nem képes természetes úton teherbe esni, a mesterséges megtermékenyítés során azonban náluk – az esetek túlnyomó többségében – sikeresen zárulnak a kezelések.

Hasonlóan alakul a sikerességi ráta azon férfiaknál, akik az ondóvezeték elzáródása miatt nem képesek természetes módon gyermeket nemzeni. Náluk az esetek 40%-ában, körülbelül 18 hónap leforgása alatt sikerrel járnak a kezelések.

Korábbi terhességek

Sikeres korábbi terhességek esetében növekszik a mesterséges megtermékenyítés sikerességének esélye is. Ha a páciens már részt vett sikeres IVF kezeléseken, úgy a második mesterséges megtermékenyítés is könnyebben járhat pozitív eredménnyel. Ugyanígy, ha a korábbi várandósság alatt előfordult vetélés, úgy a későbbi vetélésnek is megnő az esélye.

Életmód

A dohányzó nők esetében kisebb az esély az embrió beágyazódására, és az IVF kezelésekből is körülbelül kétszer annyi szükséges a sikeres végeredmény eléréséhez, mint a nemdohányzók körében.

Szokjon le a dohányzásról! A dohányzás nemcsak a férfiak nemzőképességét befolyásolja, hanem a nők szervezetére is jelentős negatív hatást gyakorol. Több klinika is javasolja a dohányzásról való leszokást minimum 3 hónappal az IVF kezelések megkezdése előtt, növelve ezzel a teherbeesés esélyeit.

A nők testsúlya is komolyan befolyásolhatja a teherbeesést

Túlsúlyos páciensek esetében általában több IVF kezelésre van szükség, és a sikeresség esélye is csökken, ha a páciens túlsúllyal küzd. Éppen ez igaz az alultápláltságra is, ezért érdemes a testsúly normalizálására törekedni a beavatkozás előtt, amellyel növelhetők az esélyek.

Donoros kezelés

Donoros kezelésre általában akkor van szükség, ha a gyermekre vágyó páciens elmúlt 40 éves. Ha a donortól származó petesejt beültetése mellett döntenek, úgy a donor életkora kulcsfontosságú lehet, mivel a fiatal nőktől származó petesejtek felhasználásával rendszerint gyorsabban következik be a fogantatás. Amennyiben fiatal hölgytől származó petesejtet használnak fel a mesterséges megtermékenyítés során, úgy 55%-kal nő a sikeres teherbeesés esélye.

Ezt olvasta már? Mi történik mesterséges megtermékenyítés közben?

Sikeres megtermékenyítés: tények és tévhitek

Tévhit: Az 50% alatti sikerességi ráta gyengének számít

Tény: A 20-35% közötti sikerességi ráta átlagosnak mondható, míg a 40%-ot már igen jó arányként tartják számon. Érdemes még a beavatkozás előtt tájékozódni, és tisztában lenni az arányokkal, hogy felkészülhessen az eshetőségre, hogy nem fog sikerrel járni az első beavatkozás, és esetleg több kezelésre is szükség lehet, míg bekövetkezik a terhesség.

Tévhit: Egy fiatal, termékeny párnak minden hónapban 80% esélye van a megtermékenyítésre

Tény: A fiatal, egészséges pároknak, akik nem küzdenek semmiféle termékenységi problémával, minden hónapban körülbelül 15-20% esélyük van a sikeres megtermékenyítésre. Ezért tart általában a pároknak körülbelül 6 hónapig, míg természetes úton sikerül a fogantatás. Ez az oka annak is, hogy legalább egy évig ajánlott próbálkozni a teherbeeséssel, mielőtt a meddőségre gondolnának vagy a mesterséges megtermékenyítés szóba kerül.

Tévhit: Az IVF kezelések kevesebb, mint 10%-a zárul sikeres terhességgel

Tény: A beavatkozások körülbelül 36%-a mondható sikeresnek a megtermékenyítés szempontjából, míg az élve születések aránya majdnem eléri a 30%-ot, ami igen magasnak számít ahhoz viszonyítva, hogy az egészséges, termékeny pároknak csupán 15-20%-uk van a teherbeesésre minden hónapban.

Jó tanácsok

Szembenézni a termékenységi problémákkal már önmagában nagyon megterhelő feladat egy párnak, amelyhez általában még több stressz és feszültség adódik a kezelések ideje alatt. Amennyiben elmúlt 40 éves, könnyen elbizonytalanodhat az IVF kezelések sikerében, feladni azonban sosem szabad! Ne feledje: soha nem késő!

Ha bármilyen kérdése merülne fel a mesterséges megtermékenyítés folyamatával vagy sikerességével kapcsolatban, keresse fel orvosát, vagy tájékozódjon szakembertől!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
T. Zs., fordító; Lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

12 figyelmeztető szívtünet 12 figyelmeztető szívtünet

Milyen esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Mi történik a mesterséges megtermékenyítés közben?

A mesterséges megtermékenyítés a meddőség problémájának egyre gyakoribb előfordulása miatt évről évre több párt érint. Cikkünkben...

Milyen lehetőségek vannak a termékenység fokozására?

Hétből egy párnak egy évnél tovább kell próbálkoznia a várva várt gyermekáldásig. Sokan nem ismerik azokat az alapvető tényezőket, amik...

Bébi a kémcsőből: mesterséges megtermékenyítés lépésről lépésre

A gyermekáldás egy pár számára talán a legcsodálatosabb ajándék. Ám van, akiknek ez nem adataik meg, ilyenkor a természetes úttól eltérő...

Mesterséges ondóbevitel: mekkora az esély a terhességre?

A meddőség napjaink egyre gyakoribb problémája. Sajnos évről évre növekszik azon párok száma, akiknek orvosi segítséget kell igénybe venniük az...

Milyen vizsgálatokra számíthat IVF előtt?

Minden mesterséges megtermékenyítési (IVF) folyamat előtt sor kerül bizonyos vizsgálatokra, melyek nem csupán a beavatkozáshoz szükségesek, de annak...

Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbe eséssel, komplex meddőségi...

A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról

A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési...

Meddőség - A lombikbébi kezelés

Sokak életében néhány hónap alatt megérkezik az a kis csoda, amire manapság egyre több párnak akár éveket is várnia kell. A meddőség a párok kb....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.