Milyen lehetőségek vannak a termékenység fokozására?

szerző: T. Zs., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász frissítve:

Hétből egy párnak egy évnél tovább kell próbálkoznia a várva várt gyermekáldásig. Sokan nem ismerik azokat az alapvető tényezőket, amik pozitívan befolyásolhatják a sikeres megtermékenyülést, és amelyek kipróbálásával a vártnál hamarabb sikerülhet a családalapítás.

Lássuk, milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy minél előbb a boldog babavárók táborába tartozhassunk!

Túlsúly, alultápláltság – komoly akadályai lehetnek a fogantatásnak

Mindkét esetben a normálistól eltérő módon működik a szervezet (például felborulhat a hormonháztartás), amely a termékenység igen összetett és érzékeny rendszerében fennakadást okozhat. Amennyiben az egyéni BMI-érték jócskán eltér a normális tartománytól, érdemes lépéseket tenni a testsúly normalizálása érdekében.

Kalkulátor Számolja ki BMI-értékét!

Érdemes tisztában lenni vele, mikor van a peteérés

Ahhoz, hogy a maximálisra növeljük a megtermékenyülés esélyét, az együttléteket jobb a legtermékenyebb napokra tudatosan időzíteni. Ezek a napok a menstruációs ciklus közepén, valamint az azt megelőző és követő 4-5 napon vannak. A peteérést mi magunk is kiszámolhatjuk a menstruációs ciklus megfigyelésével, amit javasolt rendszeresen nyomon követni, hogy tisztában legyünk vele, ha esetleg elmarad a havi tüszőrepedés. A peteérést hőmérőzéssel és a hüvelyváladék megfigyelésével is követhetjük nyomon.

Kapcsolódó A peteérés megfigyeléséről és a hőmérőzésről bővebben

A petesejt csupán a peteérést követő 12-24 órában tud megtermékenyülni, a hímivarsejt azonban öt napig is képes életben maradni a petevezetékbe jutás után, így az együttlét után napokkal is képesek megtermékenyíteni a petesejtet. A peteérés után történő együttlétek azonban valószínűleg nem fognak sikerrel járni.

A szexben nem csak a rendszeresség, a minőség is számít

A szexuális együttlétek a gyermektervezés időszakában - ideális esetben - rendszeresen (heti 2-3 alkalommal), és megfelelő minőségben zajlanak. Sok pár nincs tisztában azzal, hogy a szexuális élet minősége igenis befolyásolhatja a sikeres fogantatást, pedig nagyon fontos az intimitás. Az együttlétek a menstruációs ciklus alatt is legyenek gyakoriak, a peteérés napjaiban pedig minden nap érdemes alkalmat keresni az összebújásra.

Növeljük a férfi termékenységét!

A sikeres teherbeesés a pár mindkét felén múlik. Sokan nem így gondolják, azonban tény, hogy a meddőséggel küzdő pároknál egyforma arányban figyelhető meg valamilyen probléma a női és férfi oldalon is – tehát nem csak a női szervezetnek kell készen állnia a gyermekáldásra.

A fogantatáshoz alapvetően ugyanakkora mértékben szükséges, hogy a férfi spermiumai egészségesek legyenek, mint amennyire az fontos, hogy a női szervezetben minden rendben legyen.

A férfiak termékenységének növeléséhez fontos a megfelelő, változatos étrend, a rendszeres sport és az ideális testsúly megtartása, amit manapság csak egészséges életmód néven emlegetnek. Ha minderre odafigyelünk, illetve lemondunk az olyan káros szenvedélyekről, mint dohányzás vagy a rendszeres alkoholfogyasztás, nagy lépést tehetünk a célunk felé.

Ezen túlmenően is sokat tehet termékenységéért

Mutatunk néhány további tippet, amikkel még tovább növelhetik a teherbeesés esélyét:

  • Figyeljen oda a vitaminok pótlására! Nők esetében fontos a folsavpótlás, és ajánlott már a gyermektervezés időszakában is rendszeresen szedni terhesvitamint, melyek elősegíthetik a sikeres fogantatást, és megelőzik a terhesség alatti szövődmények kialakulását.
  • Sportoljon rendszeresen! A rendszeres mozgás mindenki számára kedvező hatásokkal jár, terhesség előtt azonban a szervezetet mind a magzat kihordásával, mind a szüléssel járó igénybevételre is képes felkészíteni.
  • Figyeljenek oda az egészséges étrendre! A megfelelő diéta fokozza a termékenységet, különösen akkor, ha ovulációs problémákkal küzd. Sok peteérési nehézséggel küzdő nőnél fedezik fel gyermektervezés idején a policisztás petefészek szindrómát (PCOS). A megfelelő diéta azonban ezen is képes segíteni: fogyasszon minél több telítetlen zsírt (például olívaolajat); fogyasszon magas rosttartalmú és alacsony glikémiás indexű ételeket (ilyenek lehetnek a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek és a gyümölcsök); kerülje a finomított szénhidrátokat és a cukrot; mérsékelt mennyiségben fogyasszon magas zsírtartalmú tejtermékeket (például fagylaltot, tejet és sajtot); valamint tudjon meg minél többet azokról az élelmiszertípusokról, amelyeket érdemes elkerülni.
  • Csökkentse életében a stresszt! A túl sok stressz senkinek sem tesz jót, sőt, a termékenységet is csökkentheti. Mit tehetünk a minket érő stressz csökkentéséért? Főzzön rendszeresen! Járjon masszázsra! Sportoljon! Töltse pihenéssel a hétvégéket! Hallgasson zenét! Jógázzon! Töltsön több időt szeretteivel és barátaival!
  • Kerülje a drogokat, a cigarettát és az alkoholt! Ezek nemcsak a termékenységet csökkentik, hanem nagyban hozzájárulnak a terhesség alatt előforduló komplikációkhoz, illetve a vetéléshez is.
  • Ne igyon két csésze kávénál többet egy nap. A teherbeesés előtt ellenőriztesse orvosával a szedett gyógyszerek hatásait és mellékhatásait.
  • A legtöbb gyógyszer nem jelent veszélyt a terhességre, azonban előfordulhat, hogy bizonyos orvosságok befolyásolhatják a magzatkihordást. Ne kezdjen el gyógyszert szedni, és ne hagyjon fel egy gyógyszer szedésével sem orvosi konzultáció nélkül!

Legyünk felkészültek a témában!

A terhességhez vezető út sokak számára stresszes és nehézségekkel teli. A legtöbb párnál, akik számára komoly kihívást jelent a sikeres fogantatás, ovulációs vagy petevezeték-problémák, esetleg nem életképes spermiumok állnak a kudarc hátterében. Ezen kívül problémát jelenthet az életkor, a nem megfelelő életvitel és a túlsúly.

Legyen tisztában azzal, hogy az Önök esetében mi lehet a gond! Nem mindegy ugyanis, hogy a kiváltó ok szakorvosi kezelésre szorul, vagy esetleg elegendő az életmódváltás is az esélyek növelése érdekében.

Ha nehezen jön a baba, itt az ideje egy alapos kivizsgálásnak

Amennyiben egy évnyi rendszeres házasélet mellett is eredménytelen a fogantatás, érdemes orvoshoz fordulni az esetleges háttérben meghúzódó okok felderítése érdekében. Fontos, hogy erre a találkozóra felkészülten érkezzünk, és ne féljünk minden fontos kérdést megvitatni.

Milyen vizsgálatok válnak szükségessé, ha felmerül a meddőség gyanúja?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
T. Zs., fordító; How to Increase Fertility: Dr. Amos' 12-Step Program (BabyMed)
Lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Derékfájás, hátfájás
Derékfájás, hátfájás

Mozgással a mozgásszervi panaszok ellen.

Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás

A folyékony gyógyszerformák előnyei.

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.