• A férfi meddőség kivizsgálása

    Dr. Benyó Mátyás
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvos

    Meddőség esetén vagy tervezett lombikprogramot megelőzően a férfiak kivizsgálása elengedhetetlen, mely az andrológus (férfigyógyász) feladata.

    Mikor beszélünk meddőségről?

    Meddőségről vagy más néven infertilitásról akkor beszélünk, ha rendszeres, védekezés nélküli házasélet mellett egy éven belül nem következik be terhesség.

    A fejlett országokban a párok 15%-a küzd meddőséggel. Nyolc házaspárból egynél nem sikerül az első terhesség. Hat házaspárból egynél pedig sikertelen a második gyermekvállalás. A termékeny partner kompenzálhatja a nemzőképességi zavarral rendelkező párt, így az infertilitás rendszerint akkor jelentkezik, ha mindkét félnél csökkent a termékenység. Nagyon fontos, és kevésbé közismert tény, hogy a párok felénél a meddőségi zavarban a férfi szerepet játszik. Éppen ezért meddőség, vagy gyermekvállalási igény esetén fontos a pár férfi tagjának kivizsgálása is.

    Hirdetés

    Milyen tényezők befolyásolják a férfiak nemzőképességét?

    A férfi termékenységet számos tényező csökkentheti. Ilyenek például veleszületett vagy szerzett a húgy- és ivarszerveket érintő rendellenességek, rosszindulatú betegségek vagy azok kezelése (kemoterápia), húgyúti vagy ondóúti fertőzések, emelkedett herezacskó-hőmérséklet (herevisszér-tágulat miatt), hormonzavarok, genetikai rendellenességek vagy immunológiai tényezők.

    Bővebben A férfi meddőség okai

    A férfi meddőség kivizsgálása

    A részletes kórtörténet kikérdezése és a fizikális vizsgálat a meddőség feltérképezésének első lépése. A családi anamnézis (elfordultak-e a családban termékenységi zavarok, örökletes betegségek) mellett kikérdezésre kerülnek a kisgyermekkori és serdülőkori nemzőképességet érintő események, így az, hogy történt-e hereleszállási zavar és ha igen, hogyan kezelték, volt-e a páciensnek sérvműtéte, érték-e sérülések, voltak-e a kórtörténetében gyulladások, nemi úton terjedő betegségek, mumpsz. A szisztémás betegségeken (cukorbetegség, máj-, vesebetegség) kívül a gyermekvállalás sikertelenségében szerepük lehet a szexuális szokásoknak, valamint gyakoriságnak, merevedési-, ondóürülési zavaroknak, a foglalkozási, környezeti ártalmaknak, a nagymértékű stressznek, valamint az élvezeti szereknek (dohányzás, alkohol, kábítószerek) is.

    Ezt olvasta már? A merevedési zavar súlyos bajt jelezhet

    Az andrológiai fizikális vizsgálat egy minden szervrendszerre kiterjedő vizsgálat, mely összefüggésben lehet a meddőséggel, esetleg a férfi hormonok zavaraival. A herezacskó ultrahangos áttekintő és ultrahangos keringési vizsgálata szintén rendkívül fontos a herék állapotának, betegségeinek feltérképezéséhez.  

    Spermaanalízist csak megfelelő háttértudással és gyakorlattal rendelkező személy végezhet szigorú, pontos metodikai leírás alapján.[1] A spermaanalízis indikációi között szerepel a meddő házasság (nemzőképesség vizsgálata), a művi meddővététel (vazektómia) (ennek eredményességét vizsgálják), valamint spermadonor alkalmasságának felmérése. Ha az első spermaanalízis eltérést mutat, három hónappal később ismétlése javasolt. A hímivarsejtek érése a herékben három hónap, és az egyéni spermaképben is nagy ingadozások mutatkozhatnak. A vizsgálathoz szükséges mintát a vizsgálat előtt kell leadni tiszta műanyag vagy üveg gyűjtőedényben (az egyik legjobb a steril vizeletes pohár). A minta leadása előtt javasolt 3-5 nap szexuális absztinencia. A vizsgálat általában 60 perccel a mintaleadás után már megkezdődik. Fontos, hogy a klasszikus spermaparaméterek a sikeres nemzőképesség esélyét adják meg, de a meddőség diagnózisának pontos felállításához sok esetben további vizsgálatok is szükségesek.

    Spermaparaméter-eltérések, kóros hereméret esetén elvégzendők az alapvető hormonvizsgálatok is, melyek alapján különböző diagnózisokat állíthat fel az andrológus.

    Azért fontos a sokszor költségesebb hormonális és genetikai kivizsgálás, mert segít a beteg hosszú távú egészségmegőrzésében (pl.: csontritkulás, cukrobetegség kockázatára derülhet fény), kezelési lehetőséget nyújt (ha a serkentő hormonok: FSH és LH szintje alacsony), sebészi spermiumnyerés esélyeit jósolhatja meg, továbbá segít az asszisztált reprodukciós technika (inszemináció, lombikprogram) legígéretesebb módjának megválasztásában.

    Olvasson tovább! Férfi meddőség - Mikor és hogyan történik a sebészi spermiumnyerés?

    Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvosForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvos

     

    [1] (World Health Organization. WHO Laboratory Manual for the Examination and Processing of Human Semen. 5th edition. WHO, 2010)

    Módosítva: 2019.10.30 20:35, Megjelenés: 2018.09.18 14:33
   • Cikkajánló

    Mérnie kell a vércukrát?

    Mérnie kell a vércukrát?

    Szponzorált tartalom

    A DKP alkalmazással bárhol és bármikor rögzítheti értékeit. (x)

    Járványgörbe

    Járványgörbe

    WEBBeteg.hu

    Jakab Ferenc professzor szerint most látszik az eddigi intézkedések eredménye.

    Teherbe esést segítő tanácsok

    Ha egyszer úgy gondoljuk, készen állunk a családalapításra, akkor az utolsó dolog, amire vágyunk, az a várakozás. Bár az időzítés az anyatermészeten múlik, van néhány dolog, amit megtehetünk annak érdekében, hogy növeljük a mielőbbi teherbe esés esélyét.

    Ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és beavatkozások

    Január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

    A meddőséggel kapcsolatos rövidítések jelentése

    Épp csak elkezdődött a meddőségi kezelése, de máris összezavarta a kezelési lapon álló rengeteg rövidítés? Vajon mit jelent az ART és az FSH? És mi a különbség a HCG és a HSG között?

    Meddőségi kezelés - első kézből

    Az Együtt könnyebb Női Egészségért Alapítvány endometriózis világnapi (márc. 30-i) rendezvényén, érintettsége miatt, Pataki Zita volt a háziasszony, aki a sorstársaknak őszintén beszélt betegségéről, a meddőség elleni harcáról.

    A férfiak nemzőképessége és meddősége

    A férfi meddőség legtöbb típusa nem előzhető meg. Ami a többi típust illeti, kerülje kábítószerek, doppingszerek - különösen az anabolikus szteroidok - alkalmazását, a túlzott alkoholfogyasztást és dohányzást.

    Gyakori tévedések a meddőséggel kapcsolatban

    A legtöbb nő úgy gondolja, hogy ha egészséges életmódot folytat, helyesen táplálkozik, rendszeresen mozog, nem dohányzik, egyéb káros szenvedélyei sincsenek, akkor nem lehetnek meddőségi problémái.

    Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

    Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbeeséssel, komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik.

    Lombikbébi program - Hogyan zajlik?

    Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség problémája, amelynek hátterében általában nem egy ok áll. Az esetek körülbelül 40 százalékában a nő, 40 százalékában a férfi, és 20 százalékában pedig mindkét fél problémája felelőssé tehető a fogantatási nehézségek kialakulásáért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.