Lombikbébi - egyetlen embrió beültetése hatásosabb

Szerző: Független Hírügynökség

A méhen kívüli megtermékenyítés után hatásosabb és olcsóbb csak egyetlen embriót beültetni - derül ki két szerdán közölt tanulmányból. A megállapítás némileg meglepő, mert mostanáig az volt az elfogadott álláspont, hogy egyszerre több embrió beültetése olcsóbb, és növeli a teherbe esés esélyét.

A kérdésben nemrég hevesen fellángoltak a viták, miután az Egyesült Államokban egy lombikbébis megtermékenyítésen átesett fiatal asszony nyolcas ikreket szült.

A finnországi Oului Egyetem kutatói Hannu Martikainen vezetésével egy nagy nőgyógyászati klinika 3.600 lombikbébis esetét vizsgáltak meg.

Ebben a kórházban az 1995 és 1999 közötti időszakban még az volt a norma, hogy a kismamáknak egyszerre két embriót ültettek be, mindössze az anyák 4 százaléka kapott egyetlen embriót. A 2000-2004-es időszakban viszont az egyembriós beültetés már az esetek 46 százalékát tette ki. A vizsgálatból az derült ki, hogy 5 százalékkal magasabb volt az élve szülések aránya az egyembriós beültetések esetében.

Az embrióbeültetés és a költségek

A tanulmány szerint az egyetlen embrió beültetése olcsóbb is volt, ha beszámították azokat a költségeket is, amelyeket az ikerszüléses komplikációk okoznak.

Egy ettől független holland tanulmány matematikai modellezéssel jutott szintén arra a következtetésre, hogy az egy embriós beültetés olcsóbb. A modell három variánst hasonlított össze: az egyikben mindenki egy embriót kap, a másodikban minden páciens két embriót, a harmadikban a kettő közül választanak a teherbe esés valószínűsége alapján. A választás attól függ, hogy a társadalom mekkora költséget hajlandó megfizetni.

Ha mindig két embriót ültetnek be egyszerre, akkor több lesz az élve szülés, de sok lesz az iker is. Így az egy gyerekre jutó költség több mint kétszer magasabb lesz, mint az egyembriós módszernél, vonták le a következtetést a Maastrichti Klinika kutatói. Mindkét tanulmány a Human Reproduction című orvosi szaklapban jelent meg.

A világon többféle megközelítést alkalmaznak a méhen kívüli megtermékenyítéskor. Nagy-Britanniában egyidejűleg csak két embriót ültetnek be, de 2011-től már csak egyetlen egyet fognak.

Az Egyesült Államokban nincsen országos szabályozás. De a szakmai irányelvek szerint 35 év alatti nőnek egyszerre két embriót ültetnek be, 35-37 évesnek 3-at, 37-40 évesnek 4-et, 40 év felettinek 5-öt.

(FH)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Ajánlott szűrővizsgálatok...

Manapság egyre több pár kénytelen orvosi segítséget kérni a teherbeeséshez, és sokan vannak azok, akiknek egyetlen lehetőségük a gyermekáldásra a...

Gyomor-bélrendszeri fertőzések...

A gyomor- és bélrendszeri fertőzések senkit sem kímélnek, kifejezetten gyakran alakulnak ki közösségbe járók esetében, kórházakban ápoltaknál...

Szülés alatti beavatkozások: a...

A burokrepesztés a magzatburok mesterséges megrepesztését jelenti. A magzatburok a méhen belül a magzatot körülvevő két rétegből álló hártya...

A baba fejlődése az első hónapban

A várandósság első két hete valójában a peteérésig, illetve a megtermékenyülésig eltelt időszakot jelenti. A petesejt és a hímivarsejt...

Fontos kérdések a lombikbébi...

Sokan azt gondolják, hogy a lombikbébi kezelés - a szervezeten kívüli megtermékenyítés - azonnali megoldást jelent a meddő pároknak, pedig minimum...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.