Az alváshiány fokozza a szívroham kockázatát

Független Hírügynökség
megjelent:

Japán kutatók szerint a 7,5 óránál kevesebb alvás 33 százalékkal növeli a szívroham és agyvérzés kockázatát a magas vérnyomásúaknál, elsősorban az idősebb betegek esetében.

A orvosok 1255 magas vérnyomású személyt vizsgáltak átlagosan 50 hónapon át. Mérték a nappali és éjszakai vérnyomást, az alvásidőt, és ezt összevetették az olyan szív-és érrendszeri katasztrófák előfordulásával, mint a szívroham, a hirtelen szívhalál és az agyvérzés.

Összesen 99 szív- és érrendszeri incidenst tapasztaltak. A kutatók megállapították, hogy azoknál, akik napi 7,5 óránál kevesebbet aludtak, az incidens előfordulási aránya 2,4 százalék volt egy betegre és egy évre vetítve. Akik ennél többet aludtak azoknál az arány csak 1,8 százalék volt.

Ugyancsak gyakoribb volt a szív- és érrendszeri incidens azoknál, akiknek éjszaka magasabb a vérnyomásuk.

A magas vérnyomású idősebb pácienseknél a rövidebb alvásidő előrejelzi a szív- és érrendszeri betegségeket, állapították meg a japán kutatók.

Beszámolójuk a Journal of the American Medical Association''s Archives of Internal Medicine című amerikai orvosi folyóiratban jelent meg.

(FH)

Cikkajánló

Az alvászavar és típusai

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Alvás
Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.