• Mennyit aludjanak a szívbetegek?

    Szerző: WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    A szívbetegségen átesett betegeknek hetente kétszer intenzíven mozogniuk kell, megfelelő légzésszám-emelkedés eléréséig (állapotfüggő, hogy ez a mozgás hányadik percében következik be).

    Ez derült ki egy friss kutatásból, amely szerint a heti két intenzív mozgásnál több már nem javítja meg lényegesen a beteg állapotát, viszont az állandó pihenés, vagy csak a napi „alig” mozgás ront az életkilátásokon. A megoldást az emberek fejében kell keresni, sokan ugyanis attól félnek, hogy az intenzív mozgás ismét infarktushoz (vagy stroke-hoz) vezet és ebből a csapdából nehéz kitörni.

    Ám rögtön itt egy másik kérdés, amelyet a Pennsylvania Orvostudományi Főiskolán vizsgáltak meg: mennyit alhatnak napközben a szívbetegek? Ehhez több mint 1600, 20 és 74 év közötti felnőttet vizsgáltak meg, akiknek magas vérnyomása, cukorbetegsége, szívbetegsége vagy stroke-ja volt. 20 évre visszatekintve azt a következtetést vonták le, hogy a "halálos kombináció" az, ha ezek a betegek naponta 6 óránál kevesebbet alszanak! Azok, akik magas vérnyomásban vagy cukorbetegségben szenvedtek és általában kevesebb mint hat órán át aludtak éjszaka, kétszer olyan valószínűséggel haltak meg szívbetegségben vagy stroke-ban.

    Hirdetés

    Ugyanakkor, akik szívbetegségben vagy stroke-ban szenvedtek és tipikusan kevesebb mint hat órát aludtak éjjel, háromszor nagyobb valószínűséggel hunytak el rákban. „Vizsgálatunk azt sugallja, hogy a legalább hét órányi éjjeli normál alvás védelmet nyújt az ezeknek a kockázatoknak kitett emberek számára" - mondta Julio Fernandez-Mendoza, a tanulmány vezető szerzője. A konkrét alvási panaszokkal küzdő embereknek erről tudniuk kell és a problémájukat kezelni kell ahhoz, hogy hosszabb távon jó minőségben élhessenek és kevesebbet járjanak egészségügyi intézményekbe – tette hozzá.

    Forrás: WEBBeteg
    Szegő Miklós, fordító;
     medicalxpress.com
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.12.03 17:05, Megjelenés: 2019.12.03 17:05
   • Cikkajánló

    Májelégtelenség

    Májelégtelenség

    Dr. Szigeti Nóra, Dr. Ujj Zsófia

    Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan lehet megelőzni a kialakulását?

    Ülőmunka

    Ülőmunka

    Feövenyessy Krisztina

    Mit tehetünk az ülőmunka ártalmainak elkerülése érdekében?

    Mennyit mozogjanak intenzíven a szívbetegek? Felmérés 32 ezer páciens adatai alapján

    Mint köztudott, a szív- és érrendszeri betegségek a világ első számú gyilkosai, évente 17,9 millió halálesetet okozva. Az sem újdonság, hogy a beavatkozás után minden orvos azt javasolja, hogy a páciens mozogjon, tartsa karban az érrendszerét és a szívizomzatot. Csakhogy: mennyit is mozogjunk?

    Szívbeteg vagy? Vigyázz: a téli szmog veszélyes

    Nem csak a tiszta víz, hanem a tiszta levegő is egyre nagyobb értékké válik napjainkban. Láttunk már elrettentő példákat egyes kínai nagyvárosokból, sőt a napokban az indiai Mumbayban (korábban: Bombay) egy élelmes vállalkozótól 15 percnyi „tiszta levegőt” 5 dollárért lehetett megvásárolni, amelyet egy tartályból egy maszkon keresztül szívhatott be az utca fuldokló embere.

    Szívbetegségre hajlamosíthat a korai menzesz és menopauza

    Friss kutatások szerint a korán érkező menstruáció, a korai menopauza és a vetélés is a szívbetegségek rizikófaktorainak számíthatók. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a további hajlamosító tényezőkről és a kivizsgálás jelentőségéről beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.