Mennyit aludjanak a szívbetegek?

Szerző: WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A szívbetegségen átesett betegeknek hetente kétszer intenzíven mozogniuk kell, megfelelő légzésszám-emelkedés eléréséig (állapotfüggő, hogy ez a mozgás hányadik percében következik be).

Ez derült ki egy friss kutatásból, amely szerint a heti két intenzív mozgásnál több már nem javítja meg lényegesen a beteg állapotát, viszont az állandó pihenés, vagy csak a napi „alig” mozgás ront az életkilátásokon. A megoldást az emberek fejében kell keresni, sokan ugyanis attól félnek, hogy az intenzív mozgás ismét infarktushoz (vagy stroke-hoz) vezet és ebből a csapdából nehéz kitörni.

Ám rögtön itt egy másik kérdés, amelyet a Pennsylvania Orvostudományi Főiskolán vizsgáltak meg: mennyit alhatnak napközben a szívbetegek? Ehhez több mint 1600, 20 és 74 év közötti felnőttet vizsgáltak meg, akiknek magas vérnyomása, cukorbetegsége, szívbetegsége vagy stroke-ja volt. 20 évre visszatekintve azt a következtetést vonták le, hogy a "halálos kombináció" az, ha ezek a betegek naponta 6 óránál kevesebbet alszanak! Azok, akik magas vérnyomásban vagy cukorbetegségben szenvedtek és általában kevesebb mint hat órán át aludtak éjszaka, kétszer olyan valószínűséggel haltak meg szívbetegségben vagy stroke-ban.

Ugyanakkor, akik szívbetegségben vagy stroke-ban szenvedtek és tipikusan kevesebb mint hat órát aludtak éjjel, háromszor nagyobb valószínűséggel hunytak el rákban. „Vizsgálatunk azt sugallja, hogy a legalább hét órányi éjjeli normál alvás védelmet nyújt az ezeknek a kockázatoknak kitett emberek számára" - mondta Julio Fernandez-Mendoza, a tanulmány vezető szerzője. A konkrét alvási panaszokkal küzdő embereknek erről tudniuk kell és a problémájukat kezelni kell ahhoz, hogy hosszabb távon jó minőségben élhessenek és kevesebbet járjanak egészségügyi intézményekbe – tette hozzá.

Forrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító;
medicalxpress.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.