Szív-érrendszer - Betegségek megértése: terápia cikkek

Szív-érrendszer - Betegségek megértése: terápia cikkek

A szívbillentyűk leggyakoribb szerzett betegségei

WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
2022-06-11 15:33

A szívben levő billentyűk a szelepekhez hasonlóan működnek - egy irányba terelik a vért, bezáródva megakadályozzák annak visszafelé áramlását.

A szívbillentyűk leggyakoribb szerzett betegségei

WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
2022-06-11 15:33

A szívben levő billentyűk a szelepekhez hasonlóan működnek - egy irányba terelik a vért, bezáródva megakadályozzák annak visszafelé áramlását.

Időzített bomba a testben - Az aorta aneurysma

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó
2022-06-10 17:03

A verőerek valamelyikén kialakuló tágulatot aneurizmának (orvosi nyelven aneurysmának) nevezik. Ilyen elváltozás leggyakrabban az aortának nevezett nagy verőér hasi vagy mellkasi szakaszán jön létre, de ritkábban kialakul a comb verőerében, a térdhajlatban futó érben, esetleg a nyaki erekben vagy a szívet ellátó koszorúerekben, valamint az agyi ereken is.

Miért gyakoribb a trombózis időskorban?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró
2022-06-03 13:03

Tudományos tapasztalat, hogy az életkor növekedésével fokozódik a véralvadás, így tehát arra lehet számítani, hogy egyre több vérrög képződik az erekben, s e folyamat végső szakaszában trombózis alakul ki - fogalmazott dr. Gadó Klára a Semmelweis Egyetem Szenior Akadémiája nemrégiben zárult tanévének egy korábbi előadásán.

Hogyan csökkentsük a rossz és növeljük a jó koleszterin szintjét?

Budai Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta; Szarka Dorottya, dietetikus
2022-06-02 20:33

Sokan tisztában vannak azzal, hogy vérünkben megkülönböztethetünk rossz és jó koleszterint. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta és Szarka Dorottya, dietetikus arról beszélt, hogyan javíthatjuk ezek arányát.

Szívaneurizma - okok, tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka
2022-06-01 14:33

Aneurizmának (aneurysma) nevezzük az artériák körülírt szakaszán kialakuló gömbölyded értágulatot, ami többnyire az érfal gyengesége miatt alakul ki. Aneurizma leggyakrabban, kb. 80 százalékban a szervezet legnagyobb artériáján, az aortán alakul ki. Ritkábban, többnyire szívinfarktus szövődményeként előfordulhat magában a szívben is aneurizma („szívaneurizma”) kialakulása.

Mit nevezünk mitralis prolapsusnak?

WEBBeteg - Dr. Nagy Gabriella
2022-05-31 22:03

A mitralis prolapsus egy kötőszöveti rendellenesség, tehát a billentyű szöveti felépítésének normálistól való eltérése, mely születéstől fennáll.

Öt fontos kérdés a trombózisról

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő
2022-05-20 20:03

Hol alakulhat ki trombózis? Miért fontos ennek a betegségnek a kezelése? Olvasóinktól érkeztek a kérdések. A válaszokat prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája adja meg.

Mit mutat a szívultrahang (ECHO)?

WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor
2022-05-15 09:35

A szívultrahang sok mindent képes megmutatni, de nem mindent. Hogyan zajlik egy szívultrahang-vizsgálat és mire lehet az eredményekből következtetni?

Terápia szívritmuszavarra: a kardioverzió

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus szakorvos
2022-05-09 17:03

Bizonyos ritmuszavarok esetén szükség lehet a szívritmus gyógyszeres vagy eszközös helyreállítására - ezt nevezzük kardioverziónak.

Mi az érelmeszesedés? Miért fontosak a koleszterincsökkentők?

WEBBeteg - Dr. Karádi István, belgyógyász szakorvos
2022-05-06 18:33

Az érelmeszesedés az ereink közül a szerveket friss, oxigéndús vérrel ellátó artériákat érintő, súlyos szöveti elfajulás, mely előrehaladott stádiumban az artériákat oly mértékben beszűkíti, hogy az általuk ellátott szervek, illetve szövetek oxigénhiányossá válnak, végső esetben elhalhatnak.