Szív- és érrendszeri betegségek

Szív- és érrendszeri betegségek

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

WEBBeteg összeállítás - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2020-11-03 14:35

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.

A nőket sem fenyegetik kevésbé a szív- és érrendszeri betegségek

Független Hírügynökség
2009-04-24 20:03

A közhiedelem úgy tartja, hogy a férfiakat jobban fenyegeti a szív- és érrendszer megbetegedése idehaza mint a nőket, ám a statisztikák és a szakemberek szerint ez nem így van. Sajnos, mindkét nemnél 55-60 százalékos arányban már ez vezet a halálozás kiváltó okai között.

Évente 1 százalékban megújul az emberi szív

MTI
2009-04-05 10:33

Az emberi test évente közel egy százalékos arányban állít elő új szívsejteket - közölték a stockholmi Karolinska Intézet kutatói az amerikai Science tudományos magazin pénteken megjelent számában.

Az Omega3 pozitív hatását vitatja egy friss tanulmány

Független Hírügynökség
2009-03-31 20:55

Az Omega-3 zsírsavas ételkiegészítőknek semmiféle jótékony hatásuk sincs a szívrohamos páciensek számára - állapította meg egy friss német tanulmány. Ez nagy meglepetés, mert homlokegyenest ellenkezik a korábbi kutatások eredményével.

Szupertabletta szívbetegségek megelőzésére

Független Hírügynökség
2009-03-31 15:07

Az egészséges emberek felére csökkenthetik a szívbetegség kockázatát egy új szupertablettával, amelyben van aszpirin, plusz háromféle vérnyomáscsökkentő és egy magas koleszterinszint elleni gyógyszer. Erről keddre virradóan ismertettek az Egyesült Államokban egy friss tanulmányt.

Terhességi hormon segíthet a szívelégtelenségen

MTI
2009-03-31 10:33

Az érfalakat ellazító hatású, terhességnél alkalmazott hormon csökkentheti az akut szívelégtelenség tüneteit és javíthatja a túlélést - állítják amerikai kutatók a Lancet című orvosi folyóirat vasárnapi számában megjelent tanulmányukban.

Trombózisra is jó a koleszteringyógyszer

Független Hírügynökség
2009-03-30 14:24

A világ legnépszerűbb koleszterin elleni hatóanyaga, a rosuvastatin 40 százalékkal csökkenti a vérrögképződést - derítette ki egy tanulmány. A kutatás csak a rosuvastatinnal foglalkozott, a statinok családjába tartozó más készítményeket nem vizsgált.

Mi növelheti a hirtelen szívhalál kockázatát?

MTI
2009-03-23 17:17

Tíz génváltozatról állapították meg tudósok, hogy esendővé teszik hordozójukat a hirtelen szívhalál bekövetkeztére - közölték a Nature Genetics című szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.

A nyaki elhízás növeli az infarktus kockázatát

MTI
2009-03-16 18:21

Az ing gallérmérete sokat elárulhat arról, milyen nagy viselőjének az esélye arra, hogy szívinfarktust kapjon. Az összefüggés magyarázatát az Amerikai Szív Társaság kongresszusán adták a Framingham Heart Study kutatói.