A holiday heart szindróma

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Az régóta köztudott, hogy a hosszan tartó alkoholizálás számos egészségügyi problémát okoz, illetve az egyszeri italozás egyes hatásai is széles körben ismertek, például a részegség. A közelmúltban derült fény az alkoholfogyasztás másik heveny hatására, amely a szívet érinti.

Az elnevezésnek magyar megfelelője nincsen, a fordítás "szabadidős szívbántalom" lehet. A névalkotás alapja egy 1978-ban végzett vizsgálat, aminek során 24 páciens közreműködésével összesen 32 olyan különböző EKG-epizódot regisztráltak, amikor szívritmuszavart lehetett detektálni. A vizsgált személyek mindennapjaik során gyakran fogyasztottak alkoholt, leginkább a hétvégi időszakokban. A ritmuszavarok is a hétvégek alkalmával léptek fel, így kapta a betegség a "holiday heart syndroma" nevet.

A szindróma ma az alkoholfogyasztással összefüggő, akutan kialakuló szívritmuszavarokra utal, melyek klinikailag legtöbbször szupraventricularis tachyarrytmiák (leginkább pitvarfibrilláció), és egyébként klinikailag egészséges, szívpanaszokkal és szívbetegséggel nem küzdő személyeknél lépnek fel. Időközben bebizonyosodott, hogy a marihuánának is hasonló akut szívhatásai lehetnek.

A fellépő szívritmuszavar legtöbbször jóindulatú, 24 órán belül spontán megszűnik és az alkoholmentes időszakokban nem jelentkezik. Ugyanakkor ezeknél a betegeknél a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása az átlagosnál nagyobb mértékben növeli a krónikus ritmuszavarok kialakulásának valószínűségét.

A szívritmuszavar egyik fő oka lehet

A jelenség patofiziológája nem kellőképpen ismert, de a szindróma kialakulásában szerepet játszhat a szervezet megnövekedett szimpatikus tónusa, az adrenalin és a noradrenalin szintjének emelkedése, a vér szabad zsírsav tartalmának növekedése, illetve az alkohol lebontási termékének, az acetaldehidnek az indirekt hatása.

A kórkép gyakorisága nehezen határozható meg. A betegségre utaló adatok az USÁ-ból származnak, melyek szerint az újonnan jelentkező pitvarfibrillációk 35 százaléka írható az alkohol számlájára, ez az arány a 65 éven aluliak esetében 65 százalék.

A vezető tünet legtöbbször a heves, szapora, gyakran ritmus nélküli szívdobogásérzés, illetve az alkoholos befolyásoltság egyéb jelei is észlelhetők. Az egyéni eltérések nem elhanyagolhatók, egyesek már egész kis mennyiségű alkohol fogyasztására is érzékenyen reagálnak.

A holiday heart szindrómának napjainkban több szempontból is kiemelkedő jelentősége van. Azon személyeknél, akiknél már egyszer előfordult, akut alkoholhatásként a későbbiekben is várható az ismétlődése.

Ezeknél a betegeknél fokozott jelentőségű az absztinencia, hiszen az állapot még fel nem ismert szívproblémára utalhat, illetve a szívbetegségek kialakulásának nagyobb rizikóját jelezheti. Emiatt érdemes a rendszeres szűrővizsgálatok gyakoribb elvégzése, a kezelőorvos által az életmód szorosabb követése a malignus, akár az életet is veszélyeztető szívritmuszavarok elkerülése és a későbbiekben kialakuló esetleges kórállapotok minél koraibb észlelése érdekében.

Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.