Szív-érrendszer - Egészségmegőrzés cikkek

Szív-érrendszer - Egészségmegőrzés cikkek

Szívbetegségek és diéta

WEBBeteg
2013-02-07 11:17

A szív- és érrendszeri megbetegedések (a szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség, magasvérnyomás) a népesség nagy részét érinthetik, ezért a megelőzésnek nagy jelentősége van.

Lassítsuk a szív- és érrendszer öregedését!

Oxygen Medical - Dr. Szentpály Emőke, kardiológus
2012-11-01 14:07

Bár maga az öregedés elkerülhetetlen, nem mindegy, milyen ütemben zajlik a folyamat. Kutatások eredményei szerint korábban „öregszik” az szív- és érrendszere azoknak, akik 2-es típusú cukorbetegséggel élnek. Dr. Szentpály Emőke, az Oxygen Medical kardiológusa szerint ez a folyamat lassítható.

Tiszta só - tiszta őrület!

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
2012-10-31 14:37

Több mint egy éve terjed az interneten egy körlevél, ami a nátrium-klorid, vagyis a konyhasó fogyasztására buzdít, s ördögként űzi a boltokban csökkentett nátrium tartalommal árult, s káliummal kiegészített ételízesítőket. A mérgezőnek titulált sót Tejfalussy András, s több orvos követője kerülendőnek tartja, míg szerinte a patikai tisztaságú sóból sokkal többet kellene fogyasztani.

A kompressziós harisnya segítheti az alvást

Oxygen Medical - Dr. Kósa Éva, angiológus
2012-09-09 02:51

A kompressziós harisnya viselése a visszérbetegség kezelésének fontos eszköze, azonban a legújabb kimutatások szerint hatásos lehet egy bizonyos alvászavar, az úgynevezett alvási apnoe enyhítésében is. Dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical angiológusa a kompressziós harisnya viseléséről beszélt

A cukros üdítők növelhetik az infarktus kockázatát

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus
2012-06-05 13:37

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a cukros üdítők rendszeres fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz, a vérnyomás emelkedéséhez, az inzulin-rezisztenciához.

Aszpirinnel a trombózisok ellen?

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus
2012-05-03 18:37

Trombózisról beszélünk, ha az érrendszerben a fokozott alvadás miatt vérrög (thrombus) képződik. Ennek megfelelő kezelése elengedhetetlen, a súlyosbodás, vagy akár egy végzetes kimenetelű tüdőembólia elkerülése miatt.

Előzzük meg az újabb trombózist!

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus
2012-04-23 23:23

Azoknak, akik már átestek trombózison, fokozottan kell figyelniük a megelőzésre, a következő esemény kivédésére.

A házasok tovább élnek szívműtét után

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2012-03-27 18:10

Szív-bypass-műtét után háromszor nagyobb a túlélés esélye a műtétet követő első három hónapban azoknál, akik házastársi kapcsolatban élnek, akár a feleségről, akár a férjről van szó. Ez a három hónap a legkritikusabb a páciensek életében.

Ártalmasabb a dohányzás a női szívre

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
2012-02-19 00:16

A nők általában később lesznek szívbetegek, mint a férfiak, kivéve, ha dohányoznak - állapította meg egy norvég kutatócsoport. Azok a nők, akik dohányoznak, átlagosan 14 évvel korábban kapnak szívinfarktust, mint nemdohányzó társaik.

Csökkentse a trombózis kockázatát!

Oxygen Medical - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus
2012-01-21 14:27

A trombózis ma Magyarországon szinte népbetegségnek számít, hiszen 40 ezer ember hal meg évente aterotrombózis miatt. Mivel az öröklött hajlamon kívül számos életmódbeli tényező is elősegíti a kialakulását, megfelelő életvezetéssel és rendszeres szűréssel sokat tehetünk egészségünkért.