Szív-érrendszer - Egészségmegőrzés cikkek

Szív-érrendszer - Egészségmegőrzés cikkek

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

WEBBeteg összeállítás - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2021-11-07 13:33

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.

A testvérénél volt már trombózis? Legyen óvatos

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási specialista
2018-07-03 20:51

A mélyvénás trombózis számtalan embert érint manapság, melyért a nem megfelelő életmódon kívül a genetika felelős. A családi halmozódás sok beteg esetében megfigyelhető, így tanulmányok alapján fokozott óvatosságra intik azokat, kiknek testvére már átesett a problémán. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista így a genetikai szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Mi okozhat hevesebb szívdobogást? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus
2018-05-26 14:55

Étkezés után gyakran érzem, hogy hevesebben ver a szívem. Okozhatja ezt a vércukorszint megemelkedése? Vagy esetleg allergiás lehetek valamilyen tápanyagra, ételre?

Hogyan előzze meg a mélyvénás trombózist?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2018-03-07 13:11

A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Mozgással és odafigyeléssel a mélyvénás trombózisok egy része megelőzhető.

Kialvatlanság és koncentrációhiány? Így segíthet a menedzserkardiológia

Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus
2018-01-22 07:38

Nem csak az olyan egyértelmű jelzés, mint a mellkasi szorítás figyelmeztethet a szív-érrendszer zavaraira. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a menedzser életmódot folytató nők és férfiak gyanút keltő tüneteire hívta fel a figyelmet.

Mellkasi fájdalom - Stressz vagy szívbetegség?

Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus
2017-11-07 05:21

A mellkasi fájdalom és szorítás érzése igen ijesztő lehet annak, aki megtapasztalja, különösen, ha fiatalabb vagy középkorú, ám stresszes életet élő személyről van szó. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a pánik szindróma és a szívbetegség okozta tünet különbségeire hívta fel a figyelmet.

Tudja meg, Önnek megkkora a trombózis hajlama

Trombózisközpont - Prof. Blaskó György, véralvadási specialista
2017-10-04 16:04

Napjainkban egyre inkább nagyobb figyelmet kap a trombózis és annak megelőzése. Ez nem is csoda, hiszen évről évre nő a halálos esetek száma, mely elsősorban a fogamzásgátló tabletták elterjedésének és a nem megfelelő életmódnak köszönhető. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista éppen ezért a trombózis hajlam felmérésére, a rizikóbecslésére hívja fel a figyelmet.

Megelőzhető az amputáció?

Hypertonia - Prof. Dr. Járai Zoltán
2017-08-28 20:09

Az alsó végtagi, úgynevezett perifériás verőérbetegség, vagyis érszűkület az általános érelmeszesedés egyik formája. Jól ismertek azok a befolyásolható kockázati tényezők, amelyeknek szerepük van az alsó végtagi verőérbetegség kialakulásában.

Így növeli a dohányzás az érelmeszesedés kockázatát

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2017-06-09 13:11

Az érelmeszesedésnek (arteriosclerosis) különféle rizikófaktorai vannak. Ezek legtöbbje az életmódunkból adódik. A legnagyobb kockázatot jelentő tényezők egyike a dohányzás, melynek központi szerepe van az érelmeszesedés kialakulásában.

A hosszú utazás egészségügyi kockázata

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő
2017-04-15 21:41

Valóban létezik összefüggés a hosszabb utazások és a mélyvénás trombózis kialakulása közt? Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő hasznos tanácsai a hosszú útra készülőknek.