Szív-érrendszer - Egészségmegőrzés cikkek

Szív-érrendszer - Egészségmegőrzés cikkek

Mire utal a pulzusszám? Mennyi az optimális tartomány?

Dr. Kertész Attila, szived.hu
2022-06-22 17:03

A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvosdiagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak.

Aterotrombózis - Mit okozhat az érelmeszesedés?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-06-11 13:03

Számos szív- és érrendszeri betegség egységes alapfolyamatra vezethető vissza. Ahogy az aterotrombózis (atherothrombosis) elnevezése is utal rá, a betegség az atherosclerosis, azaz az érelmeszesedés talaján alakul ki.

Hogyan csökkentsük a rossz és növeljük a jó koleszterin szintjét?

Budai Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta; Szarka Dorottya, dietetikus
2022-06-02 20:33

Sokan tisztában vannak azzal, hogy vérünkben megkülönböztethetünk rossz és jó koleszterint. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta és Szarka Dorottya, dietetikus arról beszélt, hogyan javíthatjuk ezek arányát.

Fogamzásgátlás és trombózisveszély

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos, Aktualizálta: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
2022-06-01 17:03

Egészséges fiatal nőknél a fogamzásgátló tabletták szedése önmagában igen kis kockázatot jelent a trombózis kialakulása szempontjából, ám bizonyos öröklött vagy újonnan szerzett betegségek, állapotok esetén, az életkor előrehaladtával érdemes átgondolni, hogy milyen fogamzásgátló módszert részesítünk előnyben!

Mit mutat a szívultrahang (ECHO)?

WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor
2022-05-15 09:35

A szívultrahang sok mindent képes megmutatni, de nem mindent. Hogyan zajlik egy szívultrahang-vizsgálat és mire lehet az eredményekből következtetni?

A keringési zavarok kezelési lehetőségei és megelőzésük

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
2022-05-04 14:33

Keringési zavar alatt az erekben a véráramlás korlátozottságát értjük. A betegség diagnosztizálása után történhet orvosi beavatkozás, gyógyszeres kezelés, valamint fizioterápia. Mi alapján dönt az orvos az ideális kezelésről? Van-e lehetőség a keringési zavar megelőzésére?

A délutáni alvás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-04-30 22:03

A délutáni alvás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Régóta ismert tény, hogy a szieszta jót tesz az egészségnek. Az emberi egészségre gyakorolt konkrét, pozitív hatásait több tudományos vizsgálat is alátámasztja.

Szívbetegségek: 60 perc életet menthet

Oxygen Medical - Dr. Marton Anna, kardiológus
2022-04-30 11:33

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek okozzák az elhalálozások több, mint felét. A statisztikai mutatók különösen elszomorítóak annak tudatában, hogy a szív- és érrendszeri betegségek esetében megelőzéssel, vagy időben történő beavatkozással teljes gyógyulás érhető el.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének lehetőségei

WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna
2022-04-27 22:03

A szív- és érrendszeri megbetegedések - a szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség - halálhoz, illetve rokkantsághoz vezethetnek. Mivel a népesség nagy részét érinthetik ezek a betegségek, a megelőzésnek kiemelt jelentősége van.

Az aorta ér betegségei

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
2022-04-27 13:03

A szív bal kamrájából az aortabillentyű után induló fő verőeret nevezzük aortának. Ez egy nagyon fontos és méretében is jelentős ér: ez az egy ér szállítja egy szakaszon a percenként mintegy 5 liter vért a bal kamrából a test távoli sejtjei felé.

Gyulladás a szervezetben? Ellenőriztesse a CRP-szintjét!

Oxygen Medical - Dr. Szentpály Emőke, kardiológus
2022-03-19 15:03

Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben szerteágazó, elhúzódó panaszokat okozva. Terheli a szervezetet, tartós fennállása pedig súlyos szövődményekhez vezethet.