Telítetlen zsírsavak téma
Mit kell tudni az omega-3 zsírsavakról?
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai, közéjük tartozik a linolénsav, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav. Ezek a zsírsavak az emberiség táplálkozásában mindig is jelen voltak, azonban a szervezet biológiai folyamataiban betöltött értékes szerepüket csak az utóbbi néhány évtizedben ismerték fel.
Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.
Nemcsak az érrendszerre károsak a telített zsírsavak
Több mint TestŐr
A legfőbb különbség a zsírsavak típusában, kémiai összetételében van. Ez a kémiai összetétel, a zsírsavak lánchossza, szénatomszáma, meghatározza a zsiradék halmazállapotát és olvadáspontját is. Az állati eredetű zsírokban a telített zsírsavak szobahőmérsékleten kenhető, szilárd halmazállapotúak. A növényi eredetű zsírokban telítetlen zsírsavak fordulnak elő túlnyomórészt. A telített zsírsavak nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását segítik elő, de az idegrendszer működését is negatívan befolyásolják.
A mediterrán étrend vérnyomáscsökkentő hatását magyarázta meg egy kutatás
MTI
A mediterrán étrend vérnyomáscsökkentő hatását magyarázta meg egy brit kutatás: a telítetlen zsírsavak a nitritben gazdag zöldségfélék együtt védenek a magas vérnyomástól.