Árulkodó szemek

Szerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító

Szemünk nemcsak a lélek tükre, hanem árulkodhat bizonyos egészségügyi problémákról is. Milyen, nem (csak) a szemeket érintő betegségekre deríthet fényt egy alapos szemészeti szakvizsgálat?

Magas vérnyomás

A szemfenéki érhálózat az egyetlen olyan érhálózat testünkben, melynek állapotából következtetni lehet az egész szervezetünk érrendszerének állapotára. A szervezet érrendszerének állapotáról tehát a szemfenéki érrajzolat szakorvosi vizsgálatával képet kaphatunk. A szemfenéki érrajzolat ugyanis sok mindent elárul egészségi állapotunkról.

Ha az ideghártyában (retina) futó vénák tágultak, az artériák viszont összeszűkültek, az magas vérnyomásra utaló egyértelmű jel. Mivel a magas vérnyomás sokáig nem okoz észlelhető panaszokat, hanem alattomosan károsítja a szívet és az érrendszert, illetve sok más szervet, sok esetben hosszú időn keresztül felfedezetlen marad, a szemfenéki érrajzolat eltérései azonban már korán felfedezhetőek szemészeti vizsgálat során.

Stroke

A szemben lévő erek károsodása alapján megbecsülhető az egyéni stroke-rizikó, ezt állapították meg indiai kutatók. Ha valakinek a szemében kis mértékben károsodottak a szemfenéki erek, akkor az ő stoke-kockázata 35%-kal nagyobb, mint az egészséges erekkel rendelkezőké, közepes vagy súlyos érkárosodottság esetén pedig ez a rizikó 137%-os.

Ez is érdekelheti A stroke és tünetei

Cukorbetegség (diabétesz)

A tartósan fennálló magas vércukorszint károsítja az ereket. Kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt diabétesz esetén a szemfenék vizsgálata során a vérereken apró kiöblösödések figyelhetőek meg, a retinán pedig jellegzetes pontszerű bevérzések (diabéteszes retinopátia) láthatók.

Ha a beteg továbbra is kezeletlen marad, vagy még ebben az állapotban sem kap megfelelő kezelést, vércukorszintjét nem sikerül rendezni és beállítani, a látása is veszélybe kerül: Mivel az erek állapota miatt a szem nem jut elegendő mennyiségű oxigénhez, a szervezet ezt kompenzálandó érújdonképződéssel (gyengébb falú új erek kialakulása, rendellenes érburjánzás) reagál, amelyek akár be is törhetnek az üvegtestbe zavarva a látást, vagy megrepedhetnek és a retinán vagy az üvegtestben bevérzéseket okozhatnak.

Bővebben A cukorbetegség szemészeti szövődményei

Reuma, herpesz és tuberkulózis

A szemek kivörösödése, a szárazszem-érzés nem ritka jelenség, és a legtöbb esetben ártalmatlan (pl. ha ideiglenes túlerőltetés miatt következik be). Ám sokszor kezelendő szemészeti problémák állnak hátterében (pl. száraz szem szindróma, kötőhártya-gyulladás, allergia stb.). De a szemvörösség akár más jellegű súlyos betegségekre is felhívhatja a figyelmet. Gyulladásos folyamatok, például reumás betegségek esetében, ráterjedhetnek a szemekre is. De a herpeszfertőzés és a tuberkulózis is járhat a szemek kivörösödésével. Ezért szemvörösség esetén minden estben szakorvosi szemvizsgálatra van szükség!

Májgyulladás

A szemfehérje sárgás elszíneződése egyértelmű jele annak, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Az ok sok esetben a májban keresendő. Májgyulladás esetén a vörösvértestek bomlástermékeként keletkező epefesték (bilirubin) felszaporodik, és megjelenik többek között a szemfehérjében (sárgaság). A szem sárgás elszíneződése utalhat az epevezeték elzáródására is, ami lehet például epekövesség következménye.

Depresszió

A depresszióban szenvedő emberek nem csak átvitt értelemben látják szürkének a világot. Náluk rosszabb a kontrasztok észlelésének képessége, mint a nem depressziós embereknél. Freiburgi kutatók bebizonyították, hogy nem szubjektív észlelésről van szó, a különbség ugyanis objektív módszerekkel mérhető.

Tovább A szem betegségei aloldal a WEBBetegen

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Verräterische Augen (NetDoktor.de)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

NSAID NSAID

Mikor alkalmazhatóak a nemszteroid gyulladáscsökkentők, és mikor nem?

Mortons neuroma Mortons neuroma

Egészségtelen lábbelik viselése is okozhatja. Milyen tünetei lehetnek?

Látásromlás gyermekkorban - Miért...

Mobiltelefon, táblagép, asztali számítógépek. Azonkívül, hogy vonzóak a gyermekek számára, olykor szülőként is egyszerűbbnek tűnik...

Gyakori kérdések a szemészeti...

Szemészeti panaszokra általában helyileg alkalmazható készítményeket, szemcseppeket, szemkenőcsöket vagy szemspray-t írhat fel az orvos a tünetek...

Zöldhályog hete – vigyázzunk a...

Március 6. a glaukóma, ismertebb nevén a zöldhályog világnapja. A világnapot először 2008-ban rendezték meg a Glaukóma Világszervezet és a...

Árulkodó szemek

Szemünk nemcsak a lélek tükre, hanem árulkodhat bizonyos egészségügyi problémákról is. Milyen, nem (csak) a szemeket érintő betegségekre deríthet...

Látóideg-gyulladások - A neuritis...

Amikor a szemmozgást tompa vagy éles fájdalom is kíséri, és pár nappal később rohamos látásromlást is lehet tapasztalni, fennáll a neuritis...

A sport és a szemünk - Mire érdemes...

Sportoláskor az egyik legfontosabb érzékszervünk a szemünk. A minőségi látás nélkülözhetetlen legyen szó bármilyen sportágról is. Vizsgálatok...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.