• Dr. Cserháti Zoltán

        szemész rezidens

        253

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        szemészet

        Bemutatkozás:


        Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szemészeti Osztályán dolgozom szemész rezidensként.



















        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Cserháti Zoltán legutóbbi válaszai
        Kedves Uram! Szürkehályog műtétet követően előfordul, hogy másodlagos szürkehályog alakul ki, ami azt jelenti, hogy a hátsó tok megvastagszik. A műlencsét egy tokba ültették be, aminek a hátsó tokján homályok alakulhatnak ki az idő előrehaladtával. Ezeket azonban nagyon gyorsan és jól lehet kezelni egy lézeres beavatkozás alkalmával. Lehetséges azonban, hogy az üvegtestben (a szemgolyót kitöltő kocsonyás anyag) ún. úszkáló, üvegtesti homályok alakultak ki, melyek főleg világosban zavarhatják a látást. Ehhez kapcsolódó tünet lehet még, amikor a hátsó üvegtesti határhártya részben vagy teljesen leválik. Ilyenkor pókhálószerű homály is kialakulhat, és valóban zavarhatja a látást. Ezeket szemészeti UH és szemfenékvizsgálat során ki lehet deríteni. Azt javasolnám, hogy keresse fel mihamarabb az Önt operáló orvost és mondja el neki panaszait. Üdvözlettel,
        Kedves Kérdező! Nem írt arról, hogy lennének szemészeti panaszai. Sajnos a leírtak alapján nem tudom megmondani, hogy miért javasolta a kolléga a szemészeti vizsgálatot, de mindenképpen a területileg illetékes szemészeti szakrendelőt javasolnám ezekkel a panaszokkal. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Az Ön által leírt panaszok valóban üvegtesti homályokra engednek következtetni. Vannak olyan homályok, amik szemfenékvizsgálat során nem láthatóak olyan jól, ilyenkor szemészeti UH vizsgálat javasolt, ahol pontosan lehet látni, hogy mekkora mennyiségben vannak jelen ezen homályok. A hálószerű homály már lehet hátsó üvegtesti határhártya leválás is, ami nem azt jelenti, hogy a retina vált le, hanem azt, hogy az üvegtest és a retina közötti kapcsolat "megszakad". Ez a hátsó határhártya általában idősebb korban válik le részben vagy teljesen és hasonló panaszokat tud okozni. Fiataloknál sem ritka, de mindenkébben ritkábban fordul elő. Ezt ugyancsak UH vizsgálattal vagy szemfenékvizsgálat során lehet megállapítani. Teendőt az üvegtesti homályok nem igényelnek, hiszen ez egy természetes biokémiai folyamat miatt alakul ki, azonba ha ezek mennyisége megnő, valamint nagyon zavaró, akkor létezik egy ún. vitrectomia nevű műtét, amikor a teljes üvegtestet eltávolítjuk (vele együtt a homályokat és a határhártyát is) és helyére egy speciális szemészetben használt folyadékkal töltjük fel a szemet. (Ez utóbbitól nem kell megijedni, egy idő után a szemben lévő keringés pótolni fogja a folyadékot.) Ez a műtét talán túl drasztikus, azt szoktam javasolni, hogy a megfelelő betegoktatás sokkal fontosabb és egy idő után megtanulnak vele élni a páciensek. Amennyiben nő a mennyiségük és látásromlás is van, keresse fel a területileg illetékes szemészeti szakrendelőt. Olvashat speciális lézerkezelésről is, amikor egyesével "szétlövik" a homályokat, de azt gondolom személy szerint, hogy ez túl veszélyes beavatkozás, így nem javaslom. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Tudomásom szerint a jégárpa nem ártalmas a babának, ahogyan a megnyitása sem. Mivel helyi érzéstelenítést alkalmazunk (ez pár ml lidocain-t jelent) és a beavatkozás kb. 1-2 percig tart, nem gondolnám, hogy nagy traumának tennénk ki Önt. Természetesen, egy várandós kismama "megoperálása" mindig közös döntés, ezért nem szabad erőltetni azt! Ez fontos! Amennyiben nem nyitják meg, és nincs semmilyen panasza, valamint nem szeretné a műtétet, nyugodtan várjon ha szeretne. Remélem segítettem!
        Kedves Hölgyem! Tudomásom szerint a várandós kismamáknak (főleg, hogy még az első trimeszterben van) is lehet alkalmazni azokat az antibiotikum tartalmú kenőcsöket, amiket ilyenkor szokásos. Azt gondolom, hogy nem jó az a megközelítés, hogy "várjunk, majd fél év múlva elmúlik". A babának ez nem jelent gondot, azonban minél később vár, annál kevesebb kolléga fogja elvállalni a megnyitását. Érdemes lokálisan kezelni, azonban mivel már régóta panaszokat okoz, javasolnám, hogy nyissák meg. Ez egy olyan apró beavatkozás, mely nem veszélyezteti a terhességet, lokálisan kap egy kis érzéstelenítést és miután megnyitották még javasolt legalább 2 hétig kenegetni. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Nagyon helyesen cselekedett, amikor kimosta vízzel a szeméből a hüvelyváladékot, majd műkönnyet is használt. Az esetek döntő többségében ez bőven elégséges, ahhoz, hogy ne alakuljon ki komoly bakteriális vagy egyéb gyulladás. Természetesen, azt egy szemészeti vizsgálattal lehet eldönteni, hogy szükség van-e valamilyen antibiotikumos kezelésre. Én - jelenleg - nem tanácsolnám, hogy az említett kenőcsöt (antibiotikum és szteroid tartalmú) használja, hiszen lehetnek mellékhatásai is, valamint ronthat is a helyzeten, hiszen nem tudjuk, hogy van-e a szemfelszínen (hüvelyváladékban) valami kórokozó ágens. Amennyiben nincs semmilyen szemészeti panasza, akkor csak a tartósítószermentes műkönnyet használnám, de amint van valami panasz, a területileg illetékes szemészeti szakrendelőt keresse fel. Remélem segítettem!
        Kedves Uram! Kép nélkül nagyon nehéz megmondani, hogy milyen elváltozás látható, de még azzal együtt is nehézkes lenne, hiszen egy szemészeti vizsgálat alkalmával a réslámpa vizsgálat során nagyobb nagyításban tudjuk megvizsgálni a szemet. Több kérdés merül fel ilyenkor, mekkora, mióta van ott, nőtt-e az utóbbi időben, kiemelkedik, vannak-e máshol hasonló elváltozások, stb. Előfordulhat, hogy egy anyajegy látható ott, de egyéb elváltozásokra is igaz az Ön leírása. Azt, hogy milyen sürgősen kell megvizsgáltatni nem tudok válaszolni, de tekintettel arra, hogy történt már korábban szivárványhártya gyulladás is érdemes a korábbi kezelőorvost felkeresni. Szükség van pupillatágításos vizsgálatra is. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Sajnos a képet nem tudom megnyitni, valami probléma lehet a rendszerrel. Azt gondolom, hogy ha egy kisgyermek szeme bevörösödik nem mindig az a jó megoldás, hogy a gyermekorvoshoz fordul. Ebben az esetben is olyan antibiotikumot alkalmazott, amit nem előzött meg szemészeti vizsgálat és feleslegesnek gondolom, hogy egy másik - valószínűleg ugyancsak antibiotikum - szemkenőcsöt ír fel. (Kivéve ha valamilyen makacs kötőhártyagyulladás áll fenn.) Ilyen esetekben javasolom a területileg illetékes Gyermekszemészeti Szakrendelőket lehetőleg munkaidőben (és nem ügyeletben!), akiknek kötelességük megvizsgálni a területileg odatartozó gyermekeket. (Sajnos nincs minden városban gyermekszemész kolléga, de közeli nagyvárosokban azért lehet próbálkozni, főleg, hogy a gyermekszemészeti rendelők is valószínűleg ott vannak.) Amennyiben nincs váladékozás, nem viszket neki, nem dörzsöli, a vörösség "csak" egy kis területet érint, nincs benne idegentest, nem duzzadtak a szemhéjak, valamint nincs fájdalma (nem sír) a gyermeknek az esetek többségében hamar elmúlnak az ehhez hasonló elváltozások (pl. kötőhártya vérbőség). Sajnos a leírás alapján nagyon nehéz pontosan megmondani, hogy mi okozza a vérbőséget ezen a területen. Amennyiben nem csökken a vörösség, mindenképpen érdemes felkeresni egy gyermekszemész kollégát! Remélem, hogy segítettem valamit!
        Kedves Hölgyem! Személy szerint nem szeretem, hogy ha az Ön által említett termékkel borogatja az ember a szemét, nem hiszem, hogy javítani tudna a különböző szemészeti panaszokon. Amennyiben valamilyen bakteriális kötőhártyagyulladás miatt kapta - szemész kolléga által - az antibiotikumos cseppet, el kell mondanom, hogy bizonyos esetekben érdemes váltani más cseppre, főleg akkor, ha még mindig fennállnak a panaszok. (Természetesen nem mindegy, hogy milyen a váladék jellene, inkább habos-könnyes, sárgás-zöldes váladék, stb.) Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Azt gondolom, hogy ezekkel a panaszokkal nem érdemes "kivárni" a sort, a területileg illetékes legközelebbi szemészeti szakrendelést érdemes minél hamarabb felkeresni, hiszen a látótérkiesésnek számos olyan oka is lehet, amelyet sürgősen kezelni kell. Látótérvizsgálat, CFF és szemfenékvizsgálat mindenképpen javasolt! Sajnálatos módon egy ilyen komplex esetben nem tudom megmondani, hogy mi okozza ezt a panaszt, de az fontos információ, hogy a migrénes rohamokat is kíséri ilyen panasz. Mindenképpen felkeresném azt a neurológus kollégát is, aki a pánikroham kapcsán kontrollálja, hiszen a látótérkiesésnek lehetnek neurológiai vonatkozásai is, képalkotó vizsgálat elvégzése is szóba jön. Kérem, hogy ezzel a magas vérnyomással is foglalkozzon, mert ilyen korban ez mindenképpen kórosnak tekinthető! Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Uram! A leírt panaszok alapján én is arra gondoltam, hogy a háttérben száraz szem betegség állhat. Sajnos ez a betegség nem csak az idősebb korosztályt érinti, egyre gyakrabban fordul elő fiataloknál is. Nem feltétlenül a könnyfilm mennyiségével szokott probléma lenni, hanem a könnyfilm minőségével. Az elsődleges kezelés ilyenkor valamilyen (tartósítószermentes) műkönny, illetve a szemhéj környékének tisztán tartása, másnéven szemhéj higiénia. (Érdemes rákeresni erre, hogy hogyan szükséges ezt elvégzni.) Arra kell felkészülni, hogy nem biztos, hogy az első szemcsepp megoldja a problémát, vannak olyan esetek, amikor másik termékre, esetleg valamilyen receptköteles szemcseppet is használni kell - rövidebb ideig. Az esetek többségében nagyon jól lehet enyhíteni a tüneteket, de hosszabb távú kezelésre van szükség. Amennyiben nem vizsgálták meg alaposan érdemes egy nagyobb - területileg illetékes - központot felkeresni ez ügyben. Remélem segítettem!
        Kedves Hölgyem! Sajnos a csatolt fájlt nem tudom megnyitni, azonban egy OCT vizsgálat és természetesen egy pupillatágításos szemfenék vizsgálat alapján meg lehet ítélni, hogy fennáll-e macula degeneráció vagy sem. Amennyiben ritkán fordul elő ez a panasz, hol jelen, hol nem, akkor én azon is elgondolkodnék, hogy nem-e szárazabb a szeme, vagy esetleg szükség van-e cylinderes korrekcióra. (Egyebekben nem jellemző, hogy ebben az életkorban kialakuljon a betegség, hiszen az leginkább idősebb korban okoz problémát.) Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A leírás alapján lehet allergiás eredetű kötőhártyagyulladása is, azonban az inkább szezonális jellegel fordul elő és nem szükséges antibiotikumot használni, hiszen enyhébb esetekben elégséges az ellergént valamilyen tartósítószermentes műkönnyel kimosni. Amennyiben több alkalommal fordul elő érdemes allergiavizsgálatot is elvégezni, hiszen az nagyban segíti a diagnózist és könnyebb az adott allergént elkerülni. Természetesen, a leírás alapján nagyon nehéz megmondani, hogy ez áll-e a panaszok hátterében. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! A 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról c. rendelet szerint "a színlátás zavara esetén az egészségi alkalmasság szemész szakorvos véleménye figyelembevételével állapítható meg." B kategóriájú jogosítvány az 1. alkalmassági csoportba tartozik, és ebben az esetben nem veszik figyelembe a színlátás vizsgálat (Ishihara) eredményét - tudomásom szerint. Tehát, lehet B kategóriájú jogosítványa. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Az Ön által említett panaszok előfordulhatnak migrénes rohamok során, azonban mivel ez visszatérő, hosszú ideig elhúzódó problémát jelent érdemes egy pupillatágításos szemfenék vizsgálaton résztvenni. Ilyenkor különösképpen megvizsgálják a retinát, valamint az üvegtestet is, de sok helyen van lehetőség egyéb speciális (OCT, UH) vizsgálatokra is. Remélem segítettem!
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés