• Dr. Cserháti Zoltán

        szemész rezidens

        181

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        szemészet

        Bemutatkozás:


        Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szemészeti Osztályán dolgozom szemész rezidensként.



















        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Cserháti Zoltán legutóbbi válaszai
        Kedves Uram! A leleten a következők szerepelnek: Jobb szem (R): -0.75 szférikus (vagyis mínuszos a szem, nincs cilinder) Bal szem (L): "csak" -0.50 cilinder dioptria 30°-ban (vagyis itt nincs szférikus dioptria). A PD az a két szem pupillájának (annak közepének) távolsága: 31.5+31.5mm=63mm. A fenti dioptriák nagyon "kicsi" dioptriák. Általában az agyunk a 0.5/0.75 cilinder dioptriát kikorrigálja, van aki észre sem veszi, van aki igen. A jobb szemén meglévő -0.75 dioptriát én mindig hordanám, mivel, ahogyan említi is kellemesebb vele az olvasás. Két szemmel együtt azért lát jobban, mert a bal szeme segíti a jobb szemet. Az Ön által említett esetben is kellemesebb egy ilyen szemüveg viselése, főleg ha közelre és távolra is kell fókuszálni. Remélem segítettem!
        Kedves Uram! Az Ön által említett dioptriák nem "nagy" dioptriák, azonban a látóélességben igenin számítanak. Vagyis, amennyiben -0.5Dsph-t "elfogad" a szeme, kényelmesebben lát (a táblán a legutolsó számot is), akkor javasolt annak viselése. Természetesen, ilyenkor enyhe fejfájás felléphet, míg meg nem szokja azt az adott dioptriát. A különböző autorefraktométerek - sajnos - sok esetben finom különbségeket tudnak mutatni/mérni, erre nem tudok mit mondani. A kiírt érték azonban mindig csak "segíti" a kollégákat (optikus, szemész), hogy milyen dioptriájú lencsét fogad el a beteg. Alapvetően a gyermekek látóélességét (diotria igényét) szoktuk pupillatágításban (ún. cicloplégiában) vizsgálni, azt gondolom, hogy az Ön esetében ez nem feltétlenül szükséges. Ha nagy különbségek vannak, azért megpróbálható, hiszen Ön is még fiatal, ezért lehet, hogy annyira akkomodál, hogy végül nem is szükséges a mínuszos szemüveg, hanem egy pluszos szemüvegre van szükséges. (Látens hypermetropia) Természetesen, ezt csak vizsgálattal tudjuk megerősíteni. Remélem segítettem,
        Tisztelt Hölgyem! Amennyiben visszatérő problémáira a szteroid tartalmú cseppek megoldást nyújtanak, ám azokat valóban nem szabad hosszú távon használni, ki lehetne próbálni non-szteroid cseppeket is. Érdemes olyan szemészeti szakambulanciára menni, ahol a szemfelszíni betegségekkel foglalkoznak. Ők gyakran találkoznak krónikus szemfelszíni gyulladásokkal. Esetleg hosszú távon - kiegészítésként - tartósítószermentes műkönnyet is használhat. Remélem segítettem!
        Kedves Uram! Azt gondolom, hogy ha alaposan kimosták, nincs fájdalom, nem vörös a szem és a látóélessége is rendben van, nincs miért aggódni. Tartósítószermentes műkönny használatát szoktam javasolni ilyenkor. Amennyiben panaszos lesz, javasolt területileg illetékes szemészeti szakrendelésen kontroll. Leggyakrabban a szaruhártya horzsolódása/maródása okoz panaszokat. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! A legtöbb esetben nem történik súlyos sérülés, leggyakrabban a szaruhártya horzsolódása, kis mértékű kötőhártya gyulladás alakul ki. Az első teendő, hogy bő vízzel otthon mossa ki az anyagot/az arcát/a szemeit. Ezt követően - ha nem múlnak a panaszok - érdemes bemenni egy szemészetre, mivel lehet súlyosabb sérülés is. Alapvetően antibiotikum tartalmú szemcseppet kell használni a megadott ideig, de sok esetben tartósítószermentes műkönny/hámosító kenőcs is megoldaná a helyzetet. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Uram! A leírás alapján nagyon nehéz megmondani a fájdalom okát, ezért mindenképpen javasolnék egy szemészeti vizsgálatot a területileg illetékes szemészeti szakrendelésen. Első olvasásra könnycsatorna gyulladásra gondoltam, azonban az Ön által leírt tünetek atipikusnak tűnnek. Nem írta, hogy van-e váladékozás, ill., hogy használt-e már rá mondjuk valamit. Így, a szemfájdalomból indulnék ki, mely a leírás alapján száraz szem eredetűnek tűnik. Amennyiben a fájdalom erősödik, ill. állapota romlik érdemes miharabb felkeresni egy kollégát - akár egy fül-orr-gégészt először. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Jól értesült, vannak olyan szakmák/munkakörök, ahol színtévesztők nem dolgozhatnak. A férfiak közel 8%-a és a nők 1%-a színtévesztő. A színlátás zavar lehet egyébként veleszületett vagy ritkábban szerzett is. A leggyakoribb a vörös-zöld színtévesztés, de több típusú színtévesztés is létezik. A színtévesztés egy állapot, nem gyógyítható. Azt gondolom, hogy az Ön által említett megoldás ("színlátás korrekciós kontaktlencse") nem működik. Tudomásom szerint nem létezik ilyen kontaktlencse/szemüveg, ami ezt a problémát megoldaná. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Árpaellenes műtétet követően - az esetek döntő többségében - még duzzadtak a szemhéjak. (Lehetséges, hogy az érzéstelenítő injekció hatása még érződik. Ha lehetséges a kötést másnapig fenn kell hagyni. Minden esetben legalább két hétig javasolt az orvos kolléga által javasolt szemkenőcs és/vagy szemcsepp használata. Amennyiben még gyulladt volt a terület, akár a váladékozás is normális lehet, de amennyiben állapotát változatlannak és/vagy rosszabbnak látja, keresse meg kezelőorvosát. A jegelést nem szoktuk sokat javasolni, napi max. 2x5 percet, akkor is száraz jegelést, mivel fellazulhatnak a szövetek és beduzzadhatnak. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Nagyon ritka, hogy ilyen fiatal korban fordul elő szürkehályog, és ezt Ön saját magán nem tudja diagnosztizálni. Nem tudom megmondani a leírás alapján, hogy mi lehet az ön szemén, ezért javasolom keressen fel egy szemész kollégát személyesen! Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Ismert tény, hogy akinek Sjögren szindrómája van, annak nagyobb valószínűséggel alakulnak ki száraz szemes panaszok, mivel csökkenhet a könnytermelés. Ebből kifolyólag akár súlyosabb szemfelszíni gyulladások is kialakulhatnak, melynek kezelése szemész orvosi feladat. (Igen, gyakran szteroid tartalmú cseppet is írunk fel ilyen esetekben.) Kérem, hogy ne cseppentsem önkéntesen - főleg szteroid tartalmú cseppet! A leírtak alapján csak azt a tanácsot tudom adni, hogy várja meg míg egy szemész kolléga megvizsgálja. Feltétlenül mondja el, hogy Sjögren szindrómája is van. Alapvetően a Hyabak-ot és a Corneregélt lehet használni, de utóbbit - tekintettel arra, hogy nem a legjobb tartósítószert tartalmazza - ne használja túl sok ideig. Jelen esetben a hosszútávú kezelés nem egyszerű, kitartást igényel mind az orvos, mind az Ön részéről. Remélem segítettem!
        Kedves Hölgyem! Az említett arcüreg gyulladásból fakadhatnak az Ön által is említett panaszok. Nagyon nehéz kérdést tett fel, mivel két neurológus, egy fül-orr-gégész és szemész kolléga is vizsgálta már Önt és nem találtak a háttérben semmit. Írta, hogy volt látásvizsgálaton is, érdemes ezt pontosan ellenőrizni, nehogy túl gyenge vagy esetleg erősebb szemüveget kapjon. Javasolnék napi 3-4x alkalommal tartósítószermentes műkönny használatot is, mivel lehetséges, hogy nem megfelelő a könnyfilm minősége. Ha még nem volt szemészeti ultrahang vagy macula OCT vizsgálat is, mivel lehetséges, hogy ezek "pontossága" miatt olyat is megmutat, amit a kolléga nem láthatott. Sajnálom, hogy nem tudtam többet segíteni. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Tudnia kell, hogy - több más betegség mellett - a cukorbetegség és a magas vérnyomás betegség a két fő "ellensége" a szemünknek/látásunknak. Amennyiben a vérnyomása ingadozik, esetleg nincs jól beállítva (180-200 Hgmm-es vérnyomásérték nagyon magasnak számít), valamint a vércukorszint (főleg a HbA1C érték) magas, úgy a szemfenéki artériákon, vénákon, valamint a szemfenéken különböző károsodások lehetnek. Ilyen például a szemfenéki vagy üvegtesti vérzés, érelzáródás, melynek következtében a látás jelentősen leromolhat, esetleg vaksághoz is vezethetnek a folyamatok. Az elsődleges teendő ezen betegségek megfelelő kezelése és kontrollja. Szemészeti szempontból javasolt pupillatágításos kontroll vizsgálat. Amennyiben a bal szeme még nem károsodott "véglegesen" úgy szemfenéki lézerkezelés megkísérelhető, esetleg ha olyan az állapot akkor meg is lehet műteni (vitrectomiát végezni) a szemet. Nagyon nehéz megmondani, hogy milyen eredménnyel lehet megőrizni, esetleg javítani a látáson. Mihamarabbi szemészeti vizsgálatot javasolok, lehetőleg egy nagyobb centrumban. A C-vitamin szedése erősen ajánlott. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Amennyiben részleges határhártya leválás van, akkor valóban tudni kell azt, hogy a retinaleválás kockázata magasabb. Abban az esetben van ez így, ha van egy kóros kapcsolat az üvegtesti határhártya és a retina között. Érdemes megbeszélt kontrollokon megjelenni, amikor pupillatágításban esetleg egy ultrahang vizsgálaton ellenőrzik az állapotát. Nagyon fontosak az Ön által is említett tünetek, ezt figyelnie kell és ha szükséges akkor azonnal kontrollra kell menni. Az Ön által említett kérdésre adekvát választ nem fogok tudni adni, de tény, hogy a sildenafil hatóanyagnak lehetnek mellékhatásai. Azt gondolom, hogy ebben az esetben nem a retinaleválástól kellene tartani, hanem, hogy a szemfenéki erekben (artériákban, vénákban) történik-e valamilyen részleges vagy teljes elzáródás. Érdemes ilyen esetben a látóélességet figyelni, és ha észrevesz valamilyen romlást azonnal szemészhez fordulni! Ennél bővebbet sajnos nem tudok mondani. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves László és Krisztina! Sajnos nem írta meg, hogy a retinaleválást követő műtét során gázzal vagy szilikonolajjal töltötték-e fel a szemet/üvegtestet. Amennyiben gázzal, akkor a repülést mindenképpen kerülni kell, de ha jól tudom néhány hónapig csak. Így, 2 évvel a műtétet követően azt gondolom, hogy lehet utazni repülőn, de adekvát és pontos válaszért - tekintettel arra, hogy nem írt bővebben az állapotáról - kérem keresse fel azt a kollégát, aki megműtötte. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Azt javaslom, hogy mutassa meg egy olyan kollégának, aki szemhéjműtéteket is végez, az ő tanácsa mérvadóbb ilyen esetekben. Sajnos ilyen formában nem tudok adkevát választ adni, mivel nem tudom, hogy ez Ön szerint cysta vagy egy szemész kolléga által leírt cysta. Alapvetően az ilyen jellegű elváltozások ártalmatlanok, ha méretük kicsi, akkor teendőt nem igényelnek. Amennyiben zavaró helyen van, ill. panaszt is okoz, meg lehet próbálni kis metszést ejteni rajta, hogy kiürüljön a tartalma, de ezt egy szemész kollégára kell bízni. A javasolt műkönnyet bátran használhatja. Remélem segítettem!
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés
      • Infografika és videó