Dr. Cserháti Zoltán

Dr. Cserháti Zoltán

szemész szakorvos
Bemutatkozás:

Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szemészeti Osztályán dolgozom.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán szereztem általános orvos diplomát 2015-ben, szemész szakvizsgámat 2020-ban tettem le. Évek óta tudtam, hogy életemet a szemészeti betegséggel élők gyógyítására szeretném szentelni. 


Évek óta foglalkozom azzal, hogy milyen szerepet tölt be az internet és a közösségi média az orvoslásban és az egészségügyben. Tevékenységi köreim: oktatás, téma és sajtófigyelés, kommunikáció és általános üzletviteli tanácsadás, medical writing, egyéb szakmai, tudományos tevékenység.




Legutóbbi válaszai

Mi lehet a szememmel?

Kedves Uram! AZ Ön által leírt panaszok alapján üvegtesti úszkáló homályokra gondolnék. Ezek a homályok különböző biokémiai folyamatok révén jönnek létre, leginkább idősebb korban, azonban nem kizárólag. Fiatalabb korban is előfordulnak, és ahogy írta, világos környezetben veszik észre a páciensek. Az ilyen homályokat pupillatágításos szemfenékvizsgálar valamint UH vizsgálat során tudjuk diagnosztizálni. Teendőt nem igényelnek, eltávolításuk - véleményem szerint - felesleges. Főleg akkor, ha látásromlást nem okoznak. Sokkal fontosabb ilyenkor átbeszélni, hogy nem okoznak problémát jelenlétük, időnként kontrollálni érdemes őket. Amennyiben számuk jelentősen megnő, látásromlás vagy ún. villámlátás fordul elő, akkor javasolt szemészeti kontrollvizsgálat. Remélem segítettem!

Árpaműtét után

Kedves Hölgyem! A Kolléga Nő helyesen mondta azt, hogy a jégárpa eltávolítása után is használni kell a Tobradex kenőcsöt. (Én személy szerint ekkor már nem szoktam antibiotikum cseppet - Vigamox - adni.) Ezt javasolt legalább 2-3 hétig a beavatkozás után is használni, hogy csökkentse a gyulladást, ill. a megnyitás miatt ne fertőződjön el a "seb". A kenőcsöt én napi 3x javasolnám, de mint mondtam én nem szemcseppet, hanem kenőcsöt javasolok. Amennyiben probléma van a Tobradex-el, akkor érdemes Floxal szemkenőcsre váltani. A beavatkozást követően kb. 3-4 hétig mindenképpen kerülném a strandot/nyílt vizet a fertőzésveszély miatt. A kötést másnap le kell venni, arc és kéz higiéniára figyelni kell, összességében ennyi a teendő. Bármilyen fizikai edzés végezhető. A port kerülni kell, de nem kell letakarni a szemet, elég ha sűrűbben arcot mos, és koszos kézzel nem nyúl a szeméhez. Üdvözlettel,

Mozgó dolgok a látótérben?

Kedves Uram! Az úszkáló homályokat általában "mindig" látjuk, azonban nem feltétlenül vesszük észre "mindig". Azoknál, akik megszokták már a jelenlétüket előfordul, hogy már nem veszik észre, hogy ott vannak, megtanultak nem figyelni rájuk. A "villanásokkal/vibrálással" már más a helyzet, ilyenkor mindig javasolok egy pupillatágításos (esetleg egy ultrahang) vizsgálatot, mert az a határhártya leválását is jelezheti, ami ebben a korban nem jellemző annyira. Ez utóbbiról már bőven olvashat ezen az oldalon is, de fontos, hogy az alábbi esetekben azonnal keressen fel egy szemészeti szakrendelést, lehetőleg nem ügyeleti időben: hirtelen látásromlás, látótérkiesés, ill. az úszkáló homályok és/vagy villanások gyakoribbá/sűrűbbé válása esetén. Remélem segítettem!

Üvegtesti homályok, határhártya leválás, sport

Kedves Hölgyem! Számos kérdést tett fel, megpróbálok mindre válaszolni, de mindenek előtt az üvegtestben lévő úszkáló homályokról és határhártya leválásról írnék röviden. Biztos vagyok benne, hogy mindent elolvasott ezzel kapcsolatban, de azzal kell kezdenem, hogy fiatalabb korban is előfordulhatnak ezen panaszok. (Személy szerint nekem is vannak úszkáló homályaim.) Amit a saját betegeimnek is elmondok mindezekkel kapcsolatban, hogy 3 fontos dolgot kell megérteni/komolyan venni: amennyiben hirtelen látásromlás, látótérkiesés vagy az úszkáló homályok mennyisége jelentősen megnő, azonnal keresse fel a legközelebbi szemészeti szakrendelőt/osztályt. Ilyen esetekben én mindig azt mondom, hogy a páciensek oktatása sokkal fontosabb, hiszen erre a problémára nincs olyan terápia, amely biztonsággal javasolható. (Amennyiben rendkívül sok homály látható, ami rendkívüli módon zavarja a pácienst, akkor vitrectomia műtéttel el lehet távolítani az üvegtestet és ezzel megszűnik a probléma - de ez egy nagyon összetett kérdés, hogy mikor érdemes ebbe belemenni.) El kell mondanom, hogy a legfrisebb szemészeti szakmai ajánlások alapján nincs olyan szemészeti kórkép, amely miatt szemész kollégák a császármetszést javasolnák. Ez azt jelenti, hogy mindenki (még a nagyfokú rövidlátók is) szülhet természetes úton - extrém ritka esetekben (pl. korábban lezajlott retinaleválások) megfontolandó a kíméletes szülésvezetés/császármetszés. A sportolással kapcsolatban sok kérdést tett fel, de én személy szerint a sportolás mellett vagyok. Vagyis, vegyünk például egy nagyfokú rövidlátót, akinek megtiltom a sportolást. Ennek ellenére egy széken ülve is leválhat a retinája, mivel magasabb rizikócsoportba tartozik. Ha ő sportol (futás, súlyemelés) ugyancsak leválhat a retinája, azonban a kutatások azt mutatták ki, hogy nem nő szignifikánsan a rizikó. (Itt fontos megemlítenem, hogy ha elkezd keresgélni pl. a PubMed-en, akkor minden állításra talál kutatásokat - és természetesen azok ellenkezőjére is!) Kiemelném, hogy Önnek határhártya leválása van, bár nem írta, hogy részleges vagy teljes, mert előfordulhatnak olyan esetek, amikor részlegesen vált le a határhártya, és akár kóros vitreoretinalis kapcsolatot is okoz. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy 1 hónap - 6 hónap - 12 hónap múlva kontroll, de utána évente elégséges ránéznünk. Természetesen, akkor, amikor megszületik a diagnózis 1-2 hónap "pihenés" szóba jön, de utána, ha újkeletű panasz nincs azt gondolom, hogy a fokozatosan felépített sportolás megengedett. (Azt azonban javasolnám, hogy ne 100kg-okat emelgessen.) Mindenképpen javasolt szemészeti UH vizsgálat ennek kiderítésére, ne pedig neurológus kolléga végezze ezt. Remélem segítettem! Tisztelettel,

Vegyem komolyabban a tüneteket?

Kedves Hölgyem! Az Ön által leírt panaszokat olvasva arra gondoltam, hogy lehetséges kialakult az ún. másodlagos szürkehályog, amely során a lencsetok hátsó része megvastagszik. Ennek kiderítése érdekében javasolnék egy pupillatágításos vizsgálatot. Ha ez bebizonyosodik, akkor egy "egyszerűbb" lézeres kezeléssel orvosolható a probléma. Mindazonáltal, előfordulhat, hogy az üvegtestben (a szemgolyó belsejét kitöltő "anyag") lévő úszkáló homályokat látja - bár itt felmerül, hogy miért éppen most kezdte ezeket látni. Van még néhány olyan betegség, amely szintén okozhat az Ön által említett panaszokhoz hasonló tüneteket (pl. száraz szem), de mindezek kiderítésére én a területileg illetékes szemészeti szakrendelőhöz fordulnék. Tisztelettel,