Dr. Cserháti Zoltán

Dr. Cserháti Zoltán

szemész rezidens
Bemutatkozás:

Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szemészeti Osztályán dolgozom szemész rezidensként.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán szereztem általános orvos diplomát 2015-ben. Évek óta tudom, hogy életemet a szemészeti betegséggel élők gyógyítására szeretném szentelni. 

Tudományos kutatómunkám során az az uvealis melanoma őssejt markereinek expresszióját vizsgáltam, mellyel számos hazai és nemzetközi díjat szereztem. Tagja voltam a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjának, megnyertem a Nemzeti Kiválóság Program Eötvös Lóránd Hallgatói Ösztöndíját, valamint Köztársasági Ösztöndíjas is voltam.

Évek óta foglalkozom azzal, hogy milyen szerepet tölt be az internet és a közösségi média az orvoslásban és az egészségügyben. Tevékenységi köreim: oktatás, téma és sajtófigyelés, kommunikáció és általános üzletviteli tanácsadás, medical writing, egyéb szakmai, tudományos tevékenység. Számos hazai 

2014-ben Kórházak a neten címmel elindítottam egy honlapot, amely 350 magyar egészségügyi intézmény online felületét és közösségi média felületét gyűjti össze letölthető, valamint térkép formában. A listát mindenki ingyenesen megtekintheti, letöltheti.

Létrehoztam egy szemészeti betegségekkel foglalkozó weboldalt (www.uvea.hu), amely hiteles orvosi források segítségével bemutatja a leggyakoribb és legfontosabb szemészeti betegségeket, kezeléseket.

Részt vettem különböző egészségügyi mobil alkalmazások létrehozásában. Számos cégnek, weboldalnak írok orvosi témájú cikkeket, PR anyagokat, összefoglalókat.

Legutóbbi válaszai

Látótér vizsgálat

Kedves Hölgyem! Engedje meg, hogy egy, a szemészek körében ismert mondással kezdjem: "Egy látótér, nem látótér." Vagyis, egyetlen látótér vizsgálat eredményéből messzemenő következtetéseket nem lehet leszűrni, főleg akkor, ha ez volt az első alkalom. (pl. meg kell tanulni a vizsgálatot a betegnek, szemészeti műtét előtt vagy után történt a vizsgálat, stb.) Az Ön által leírt értékek a látótér vizsgálat globális indexei. Ezek közül a legfontosabb az MD (mean defect, átlagos érzékenységcsökkenés), ami a korcsoport átlagtól való átlagos eltérést jelenti. (az Ön esetében annál rosszabb, minél pozitívabb az eredmény - amennyiben Octopus készülékkel készült a vizsgálat). Az ép látótér MD értéke 0 körüli. Az MS az egész látótér átlagos érzékenységét jelenti, míg az sLV a teljes vizsgálat tesztpontjainak szenzitivitás-eltérésének változását jelenti. (Nem gondolom, hogy ezt bővebben kifejteném, hiszen ennek értékelése - mint mondtam korábban nem lehetséges ebben a formában. Kérem, kérje meg kezelőorvosát, hogy magyarázza el ezen értékek jelentését.) Ezen eredmények mellett a látótér vizsgálat során készült nyomtatványon vannak fontosabb értékek is, ezekkel (és a további vizsgálatokkal együtt) javasolt kiértékelni az eredményt. Nagyon fontos, hogy amennyiben felmerül zöldhályog betegség, akkor a további (szemfenékvizsgálat során a látóidegfő károsodás, a csarnokzug megítélése, napi szemnyomásgörbe, stb.) szükséges kivizsgálásokat végezzék el. Üdvözlettel,

Oct vizsgàlat

Kedves Uram! Az elvégzett vizsgálat (optikai koherencia vizsgálat - oct) nagyfelbontású képet készít a kívánt szemfenéki területről (ideghártya, látóidegfő, stb.), ill. különböző adatokkal szolgál, melyek bizonyos betegségekben nagyon fontosak. Az Ön által leírt (igen szűkszavú) lelet azt feltételezi, hogy papilla OCT (glaucoma protokoll) vizsgálat történt, vagyis a szemgolyót és az agyat összekötő ideget és az idegrostréteget vizsgálták. A GCC (ganglion cell complex) a makuláris belső retina vastagságot jelenti az éleslátás (fovea) területe körül. Ezt általában zöldhályog betegség során szokták vizsgálni, de természetesen más betegségek során is értékeljük az ekkor kapott eredményeket. Ennek értékét (pl. 85/83um) egy, a vizsgált gépben található az életkorban megfelelő, egészséges adatbázis értékekhez hasonlítja és elemzi az eredményeket. Ezt követően színkódoltan, szektorszerűen ábrázolja is azt. Az Ön leletében valószínűleg a felső és alsó retinafél értékeit látjuk. Ennél pontosabbat jelenleg nem tudok mondani, mert ahhoz, hogy elmondhassuk, hogy "jó" vagy "rossz" ez az érték, a teljes vizsgálatot, szemfenéki képet és esetleg a megtörtént kontrollok eredményeit is látni kell, hiszen csak így lehet nyilatkozni arról, hogy az adott érték pillanatnyilag romló, stagnáló vagy javuló eredményt mutat. Üdvözlettel,

Több jégárpa egyszerre, rövid idő alatt

Kedves Uram! A kolléganő helyesen antibiotikumos lokális kezelést javasolt és igaza volt, nem egykönnyen múlnak el ezek a jégárpát. Javasolt a megfelelő szemhéj higiénia, a szemhéjak melegítése, tisztán tartása és óvatos masszázsa, valamint szükség szerint műkönny cseppentése. (Ez nem tartozik a jégárpa kezelésébe, azonban a szemhéj megfelelő tisztítása miatt fontos lehet.) Javasolt a kezelést hetekig folytatni, azonban lehetőség van - gyulladásmentes állapotban - a megnyitásukra is. Ez lokális érzéstelenítésben történik, ambulánsan, és utána is hetekig kell folytatni az antibiotikumos és gyulladáscsökkentő kezelést. Én személy szerint jobban szeretem a kombinált (anitibiotikum és szteroid) kenőcs használatát. A leggyakrabban a "koszos, poros" munkakörnyezetben dolgozóknál alakul ki ilyen betegség, de sajnos ennél pontosabb válasszal nem tudok szolgálni, hogy az Ön esetében miért alakul ki ilyen gyakran, ilyen sok. Tapasztalatból azt tudom mondani, hogy akinek volt már ilyen problémája, annak a jövőben is lesz még. Abban az esetben, hogy ha a kezelőorvos úgy ítéli meg a látott eltérés alapján árpának tűnik, de szóba jön egyéb jóindulatú/rosszindulatú elváltozás (mérete, széle, pigmentáltsága, stb. alapján), akkor kérhet szövettani vizsgálatot is, ami pontosabban megmutatja, hogy mivel állunk szemben. Erre azért ritkábban kerül sor. Remélem segítettem!

Apró foltok a látótérben

Kedves Uram! Az Ön által említett panaszok mögött általában úszkáló, üvegtesti homályok állnak. Ezek a szem belsejében lévő "kocsonyás" anyagban, az üvegtestben alakulnak ki, leginkább a kor előrehaladtával. (Természetesen fiatalokon is előfordulnak.) Teendőt nem igényelnek, vagyis inkább obszerválni kell őket, tudni róluk, valamint tájékoztatni a pácienseket, hogy ez mit is jelent. Nagyon fontos, hogy ha mennyiségük/méretük nő, valamint látásromlás alakul ki, akkor azonnal forduljon ahhoz a kollégához, aki korábban vizsgálta Önt. (Szoktam javasolni egy szemészeti UH vizsgálatot, hiszen az pontosabb képet ad a szemben lévő úszkáló homályokról.) Sajnos azonban más betegségek során is előfordulnak "apró foltok", pl. zöldhályog betegség, de ezeket szemészeti vizsgálatokkal ugyancsak ki lehet deríteni. A képernyő előtti munkavégzés miatt nem jellemzőek a fenti panaszok. Remélem segítettem!

Jégárpa műtét utáni gyógyulás

Kedves Uram! Minden árpa műtét után legalább 2-3 hétig kell használni antibiotikum/szteorid tartalmú kenőcsöt. (Természetesen a kollégák között is vannak különbségek, vannak, akik vagy csak antibiotikumot, vagy antibiotikum+szteroid tartalmú cseppet és/vagy kenőcsöt használnak, igazság szerint ez attól függ, hogy milyen típusú volt az árpa.) A műtétet követően teljesen természetes (a páciens kisebb örömére), hogy néhány napig/hétig még duzzadt, vörös a szemhéja. Amennyiben 2 hét eltelte után is fennállnak a panaszai érdemes ugyanoda visszamenni, esetleg terápiát váltani. A Septosyl-t és kevésbé szeretem, száraz jegelés lehet max. napi 2x10 percig. Mosakodni lehet, bő meleg vízzel a környéket is, óvatosan min. masszírozni is, hogy ha maradt volna bent egy kis váladék, akkor az "kijöjjön", de ezt sem kell erőltetni. Remélem segítettem!