Dr. Cserháti Zoltán

Dr. Cserháti Zoltán

szemész szakorvos
Bemutatkozás:

Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szemészeti Osztályán dolgozom.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán szereztem általános orvos diplomát 2015-ben, szemész szakvizsgámat 2020-ban tettem le. Évek óta tudtam, hogy életemet a szemészeti betegséggel élők gyógyítására szeretném szentelni. 


Évek óta foglalkozom azzal, hogy milyen szerepet tölt be az internet és a közösségi média az orvoslásban és az egészségügyben. Tevékenységi köreim: oktatás, téma és sajtófigyelés, kommunikáció és általános üzletviteli tanácsadás, medical writing, egyéb szakmai, tudományos tevékenység.




Legutóbbi válaszai

Homályos látás

Kedves Hölgyem! A leírt panaszok alapján az is lehetséges, hogy valami belepattant/belecsöppent a szemébe, ami felszíni hámsérülést okozott, és ez okozza a panaszokat. A leírásban azonban megemlíti, hogy a perifériás részeken homályos a látása. Mindenképpen keresse fel a területileg illetékes szemészeti szakrendelőt, ahol pupillatágításos vizsgálatot javasolok, nehogy a retina perifériás részén legyen valamilyen komolyabb probléma (retinaleválás, szakadás, stb.). Sajnos ennél többet nem tudok tanácsolni jelen helyzetben, nehéz megválaszolni a kérdéseit vizsgálat nélkül. Üdvözlettel,

Zoldhalyog

Kedves Uram! Nem értettem teljesen a kérdését, de megpróbálok válaszolni. Valószínűleg, hogy a magasabb szemnyomások miatt indítottak egy szemnyomás csökkentő terápiát, hiszen a magas szemnyomás károsítja a látóidegfőt, ami a későbbiekben látáskárosodáshoz is vezethet. Ezzel párhuzamosan - véleményem szerint - Nd:YAG laser iridotomiát végezhettek, de a szemcseppet továbbra is fontosnak tartották alkalmazni. A kérdés, hogy ki lehet-e hagyni 5 napra a szemcseppet. Véleményem szerint abban az esetben ha rendszeresen jár kontrollra, valamint a szemnyomás kompenzált, 21 Hgmm alatti, akkor akár 1 hónapig kihagyhatják és megnézhetik megemelkedik-e a szemnyomás. (Az öt nap próbaidőt elég kevésnek érzem.) Ha megemelkedik, akkor a látás érdekében mindenképpen javasolt tovább alkalmazni. Fontos kiemelni, hogy látótér, papilla OCT és hármast-kör vizsgálat javasolt a zöldtályog betegség kiderítése érdekében. Remélem segítettem,

Szaruhártya hegesedés

Kedves Hölgyem! Tekintettel arra, hogy szaruhártya gyulladás miatt kezelik a válaszom összetett. Az Ön esetében nagyon fontos a rendszeres kontroll - ezt az elején ki kell emelnem. Amennyiben bakteriális szaruhártyagyulladás áll a háttérben az antibiotikum kezelés az elsődleges, melyet a későbbiekben ki lehet egészíteni pl szteroiddal (valószínűsítem, hogy a Dexa az) , ill. hámosító kenőcsökkel (pl. Corneregel) is. Rendkívül nehéz megmondani, hogy a látása teljesen visszatér a betegség előtti állapotra, vagy esetleg továbbra is rossz marad. (Ezt ilyen formában nem tudom megmondani.) A szaruhártya gyulladás sajnos szaruhártya fekéllyé is alakulhat, amely egy sokkal nehezebben kezelhető és rosszabb kimenetellel bíró állapot - súlyos látáskárosodással egybekötve. Általában a homályos látást a szaruhártya gyulladás következtében kialakult és visszamaradt felszínes hegek okozzák, de az Ön esetében a keratoconus sem segít a helyzeten. (Ez utóbbi a szaruhártya elvékonyosádásval jár, amelyet veszélyeztetnek a korábban említett hegek is.) Mindenképpen fontos a hámosító kenőcsök, esetleg tartósítószermentes műkönnyek használata, valamint az előírt szemcseppek pontos használata. Nem írta, de kontaktlencse viselése tilos addig, amíg a szaruhártya hámrétege nem gyógyult meg teljesen. Érdemes nagyobb (pl. klinika) szemészeti centrumot felkeresni ez ügyben, ahol nagyobb a tapasztalat. Üdvözlettel,

Felső szemhéj rángása

Kedves Hölgyem! Az említett panaszok esetén én magnézium szedését javasolnám, hiszen az igazoltan képes ilyen izomrángásokat előidézni, mindamellett, hogy fizikai és szellemi kímélet, pihenés javasolt. Azt gondolom, hogy a háziorvosnak jelezze ezeket a panaszokat, de szemészetre - véleményem szerint - nem érdemes menni ilyen esetben. Üdvözlettel,

Gyermek szembetegség (árpára hasonlító)

Kedves Hölgyem! Az Ocutears a jelenlegi állapotban teljesen felesleges, mivel itt a szemhéjak gyulladása okozza a problémát, nem pedig a száraz szem. Sajnos, a képeket nem tudtam megnézni, de ilyen esetekben valóban nem javasolt az úszás. Az árpára jellemző, hogy akinek volt egyszer ilyen problémája, annak még a jövőben lesz is. Az alapvető kézhigiéniai szabályokat szükséges betartani, de ezen kívül Önök és a gyermek nem tud többet tenni, valószínűleg hajlama van az ilyen típusú szemhéjbetegségekre. A tapasztalat alapján elmondható, hogy érdemes cukorbetegség irányába elindulni, mert gyermekek esetében a nagyon gyakori árpa ennek az előjele lehet. Én a Floxal, ill. Tobradex kenőcs használatát javasolom, de javasolnék egy nagyobb gyermekszemészeti centrumban is egy vizsgálatot (pl. egyetemi klinika). Remélem segítettem!