• Dr. Cserháti Zoltán

        szemész rezidens

        155

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        szemészet

        Bemutatkozás:


        Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szemészeti Osztályán dolgozom szemész rezidensként.



















        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Cserháti Zoltán legutóbbi válaszai
        Kedves Uram! Amennyiben több olyan személy is van a családjában, aki zöldhályog betegségben szenved érdemes az Ön esetében is elvégezni néhány vizsgálatot. Jól tudja, ezek közül az egyik legfontosabb a látótér vizsgálat. Sajnos, sok esetben a páciensek elsőre "nem tudják" megfelelően elvégezni a vizsgálatot, sokszor félrenéznek, nem értik, hogy mi a vizsgálat lényege. Többek között ezért is érdemes többször megismételni a látótér vizsgálatot. (Előrehaladott zöldhályog betegségben sajnos beszűkülhet a látóterünk.) Ezenkívül érdemes egy hármastükör (gonioscopia) vizsgálat is, aminek a segítségével meg tudják állapítani, hogy a csarnokzug milyen állapotba (nyitott, zárt, záródásra hajlamos) van. A szemfenékvizsgálat során a papilla (látóidegfő) állapotát is megállapítják, zöldhályog betegségben ennek a felgyorsult károsodása látható. Természetesen a szemnyomás ellenőrzése is fontos, valamint a rendszeres kontroll. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A szem számos részén (szivárványhártya, ideghártya, érhártya, stb.) láthatunk anyajegyeket, ún. naevusokat. Ezek, hasonlóan a bőrön találhatóakhoz általában jóindulatúak, de sajnos belőlük is indulhat rosszindulatú folyamat. A legfontosabb ebben a helyzetben az, hogy rendszeres kontrollon mutassa meg az elváltozást, úgy, ahogyan a kezelőorvosa kéri. Lehetőleg legyen róla fotodokumentáció ha a szem elülső részén található, esetleg ultrahang kép/videó vagy egy FLAG vizsgálat, abban az esetben ha az a szem hátsó részein található. Érdemes egy nagyobb centrumba elmenni, ahol gyakrabban találkoznak ilyen esetekkel. Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, de érdemes tudni róla. Fontos, hogy ugyanúgy, mint a bőrön lévő anyajegyekre nem jó ha gyorsan növekszik, a felszíne kiemelkedik, ereződik, stb. Azt írta, hogy 2 neurológus is látta, valamint készült koponya CT is, így kicsinek látom annak a valószínűségét, hogy agyi áttéte lenne, miközben még be sem bizonyosodott, hogy mi áll az egész hátterében. Nem tudom miért nem írták rá a korábbi leletére az anyajegyet. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Nem írta, hogy miért kellett ilyen fiatal korban szürkehályog műtéten átesnie, ill., hogy volt-e más szemészeti betegsége/sérülése korábban. Nem írta, hogy miért vérzett be a szeme, csinált valamit, használta-e az előírt szemcseppeket? A herpeszvírus fertőzés kezelése hosszú időt vesz igénybe, általános kezelés is szóba jön. Amennyiben maradtak vissza hegek a szaruhártyán, akkor sem kell egyből szaruhártya átültetésre gondolni, léteznek ma már olyan műtéti technikák, amikor csak részlegesen ültetik át a szaruhártyát. Egy teljes szaruhártyaátültetés esetén nem ritka, hogy több hónapig, akár évekig bennmarad a varrat. Jól gondolja, nehéz megmondani, hogy később a már átültetett szaruhártya kilökődik-e a korábban lezajlott fertőzés miatt, nem tudni, hogy visszatér-e még a fertőzés. Azt javaslom, hogy keressen fel egy nagyobb szemészeti centrumot/klinikát, és ott olyan kollégát keressen, aki végez ilyen műtéteket, neki nagyobb tapasztalata lesz ebben a nagyon nehéz kérdéskörben. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Ebben a korban még változhat a dioptria értéket, ez nem meglepő. A felírt szemüveget hordja rendszeresen, időközönként járjon kontrollra vele. Az említett panaszokat az üvegtestben lévő úszkáló homályok nagyobb mennyisége okozhatja, bár nem tudom, hogy mondták-e Önnek, hogy van egy olyan jelenség is, hogy asteroid hyalosis, amikor is az üvegtestben nagy mennyiségű "csillogó" homály van. (Nem tudom jobban elmagyarázni, de olyan mintha egy hógömböt megforgatna és hullana a hó.) Természetesen ezt így nem lehet megállapítani, sőt a kollégáim ezt leírták volna, könnyen észrevehető. Az Önéhez hasonló panaszok során nagyobb jelentősége van annak, hogy elmagyarázzuk, hogy az üvegtesti homályok teendőt nem igényelnek, tudni kell róla, időközönként meg kell mutassa szemésznek. Amikor az embernél kiderül egy ilyen probléma sokkal jobban "figyel rá", de idővel ez csökken. Amennyiben kisállatokkal él együtt, ugyancsak időközönként érdemes egy pupillatágításos vizsgálatot elvégezni, hogy minden rendben van-e a szem hátsó részein is. Nem tudom, hogy milyen irányban érdemes továbbmenni, ha a fejfájásai komolyabbak, ill. sűrűbbé válnak egy neurológiai szakrendelést érdemes felkeresni. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Sajnos a leírtak alapján nagyon nehéz arról nyilatkozni, hogy mi lehet a panaszai hátterében. Leírta, hogy homályosan lát, de nem írta, hogy hord-e szemüveget. Úszkáló homályokra is panaszkodik, amelyek - az esetek döntő többségében - az üvegtestben jelen lévő "homályok", melyek a szemgolyó mozgását követve "lebegnek" a szemeink előtt. Ezekről tudni érdemes, hogy kezelés nincs rá, meg kell tanulni velük élni. Amennyiben a mennyiségük vagy alakjuk változik újabb kontroll szükséges. Említette, hogy volt számos vizsgálaton, remélem, hogy megtalálják a panaszai okát. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Attól függ, hogy melyik szakirodalmat olvassa a gyermekek szemgolyója kb. 12-14 éves korig "fejlődik, nő". Úgy, mint a kezünk, lábunk, stb. Tehát, anatómiai okok miatt folyamatosan változik a dioptria is - és ezzel párhuzamosan a szemüveges korrekció mértéke. (Ha szükséges.) Tekintettel arra, hogy cilinder érték is van, kérdés, hogy mennyire "panaszkodik" a lánya a látásra, mivel ilyenkor azért már "rosszabbul" látnak. Mindenesetre ebben a kérdésben nem szeretném - mivel nincs hozzá kellő tapasztalatom - megmondani, hogy hordja-e vagy nem. Amit kérdez nagyon nehéz kérdés, ezzel kapcsolatban azt javaslom, hogy egy gyermekszemész kollégát keressen fel, akinek nagyobb tapasztalata van ilyen esetekben, mivel nem kimagaslóan rossz értékeket mértek. Ha nagyobb lenne a dioptria, akkor javasolnám a szemüveges korrekciót, mert valójában fennáll a tompalátás lehetősége. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Amikor kontaktlencsét vagy szemüveget írunk fel, esetleg lézeres szemműtétre korrigáljuk ki a pácienst különböző szempontokat veszünk figyelembe. Például egy lézeres szemműtét előtt (akár) a maximális korrekciót tesszük fel, tekintettel arra, hogy a páciens szaruhártyáját kezelik ilyenkor. Azokban az esetekben, amikor kontaktlencsét illesztenek más dioptriájút kap a páciens, azzal szemben, mintha szemüveget kapna. Ennek az az oka, hogy a szemüveg lencséje a szemünk előtt van 1-2 cm-el ugyebár, míg a kontaktlencse a szemünk felszínére illeszkedik. Tehát, ebben a két esetben a lencsék máshova vetítik a képet a retinán, ezért fontos, hogy gyakori, hogy a két esetben más-más a dioptria. Mivel Ön nagyfokú rövidlátó, ezért nehéz kérdés, hogy ki kell-e minden esetben korrigálni 100%-ra a szemeit, nem-e elégséges a 90% is, amit "kényelmesebben" viselhet. Az nem éppen szerencsés, ha mindig fáj a feje vagy szédül egy szemüvegtől. Nem gondolom, hogy szembetegség áll a háttérben. Azt is tudnia kell, hogy a különböző automata refraktométerek (amivel bemérik a szemeit) különböző (bár nem jelentős) értékeket mérnek, vagyis vannak "jobb, pontosabb" gépek, és kevésbé. Így leírva tényleg soknak érzem én is az 1, 75 dioptria értékkülönbséget, de valamekkora különbség biztosan van. Ha nagyon zavarja ez a helyzet megnézhetik újból, de mindenképpen javasolt a rendszeres kontroll is! Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Sajnos vitrectomia műtéteket követően gyakran kialakul szürkehályog is. Fiataloknál sajnálatos módon gyakran kialakul az ún. CSC, amit macula OCT vizsgálattal kideríthetünk. Ilyenkor a retina/ideghártya rétegei között - sok esetben az éleslátás helyén - oedema, folyadék alakul ki, mely ronthatja a látást. Kezelés nélkül is gyakran felszívódik, azonban meg lehet próbálni helyi szemcseppkezelést (nepafenac tartalmú) is. Azonban, azok az elváltozások, melyek sok ideig (akár hónapokig) nem múlnak el nagyon nehéz kezelni. Ilyenkor szóba jön FLAG vizsgálat is, hogy kiderítsék honnan szivárog oda a folyadék. Tudnia kell, hogy koraszülöttek esetén több szemészeti betegség is előfordulhat, azokhoz képest, akik nem voltak koraszülöttek. Amennyiben valaki (nagyfokú) rövidlátó, cataracta műtéte is volt, valamint fagyasztották is a szemét nagyobb a valószínűsége a retinaleválásnak. A subretinalis folyadék természetesen ugyancsak megnöveli ennek a kockázatát, mindezek mellett nagyon nehéz azt mondani, hogy hibázott-e valaki. Ezt előre látni azt gondolom hogy nagyon nehéz. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Az Ön által említett "befúvásos" vizsgálatot non-contact tonometriának hívjuk, vagyis olyan módszer, ami nem ér hozzá a szemhez szemnyomásmérés közben. Ezek a gépek nem éppen a legpontosabbak, sok esetben tévednek. A mérést az is befolyásolhatja - főleg a fiatalok körében - hogy nagyon szorítják a szemüket, hunyorítanak. Esetleg bele is pislognak. A gold standard szemnyomásmérési módszerhez egy érzéstelenítő cseppet adunk a páciensnek és a szaruhártya felszínéhez érünk egy eszközzel (Goldmann-féle applanációs tonométer). Érdemes ilyen értékeknél ezzel a módszerrel is megmérni. Az is befolyásolhatja az eredményt, hogy ha az átlagosnál vékonyabb vagy vastagabb a szaruhártyája. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Sok esetben a könnypontdugó megoldást nyújthat a száraz szemű betegeknél, mivel segít abban, hogy az a kevés könnyfilm megmaradjon a szem felszínén, ám vannak olyan súlyos esetek, amikor már az sem elég. Véleményem szerint sem érdemes sokat várni a "villanófényes" terápiától. Az Ön által leírt vizsgálatokat (könnymennyiség mérést/Schirmer-teszt, szaruhártyafestést, könnyfilmszakadási időt/BUT) majdnem minden jól felszerelt szakrendelőben el kellene tudni végezni. Ezek nem olyan speciális vizsgálatok a szemészeten belül. Tekintettel az állapotára a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája megérne egy próbát. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Olvasva az esetét, kérdését úgy látom, hogy megfelelő módon ki van vizsgálva. Helyesen leírta, hogy a kollégáim a retinoschisist kezelték, készítettek UH és macula OCT vizsgálatot, folyamatos kontroll alatt áll. A panaszaival kapcsolatban számos dolog eszembe jutott, de ezeket már kollégáim biztosan kizárták. Az úszkáló homályok, szálagos üvegtest vagy éppen a (valószínűleg hátsó) kérgi homály okozhat hasonló panaszokat, de nem annyira, hogy a "szöveg is hullámzik". Sajnos az üvegtestben lévő úszkáló homályokkal való igaz, hogy meg kell tanulni velük élni. Végül arra gondoltam, hogy nem szárazak-e a szemei, mert ha ez áll a háttérben (bár kicsi a valószínűsége), néhány vizsgálattal ez kideríthető és egy kis műkönnyel javítható az állapot. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! A kollégám - helyesen - egy tompa sérülést követően, valamint a "villámlátás" miatt megnézte, hogy a retinán, főleg a periférián van-e szakadás, leválás. Ilyen traumát követően a bevérzések sajnos gyakran kialakulnak. Néhány dolgot azért meg kell említeni. Amennyiben az üvegtestben alakult ki vérzés, az általában hetek/hónapok alatt felszívódik, azonban fontos megtalálni az utánpótlást, vagyis hogy honnan vérzik. Ezt sok esetben nagyon nehéz megtalálni. Amennyiben a hátsó üvegtesti határhártya is levált, akkor azt is fontos megnézni, hogy ez részleges-e vagy teljes. Ha részleges, az kicsit veszélyesebb, mivel egy ponton tapadhat a retinához, azt húzhatja, kiszakíthatja. Az "úszkáló homály" utalhat arra, hogy a kavargó vérzést látja, ill. arra is, hogy az üvegtestben már nincs vérzés, azonban kialakultak ezek az úszkáló homályok, amelyek ártalmatlanok. (Ezt innen nem tudom megállapítani.) Abban sem tudok segíteni, hogy a lakhelyén nincs ilyen vizsgálat, de a közelben (pl. Debrecen, Miskolc) biztosan van olyan szakember, aki tudná Önt kontrollálni. A hármastükör (gonioscopia) vizsgálat mellett egy UH vizsgálat is alkalmas lehet a kontrollálásra, azonban a szakadás megtalálására nem. Írta a tompalátást, azonban nem írta, hogy milyen a látólessége, a szemészeti ambuláns lapokon a "V" vagy "Visus"-ként van jelölve. Igen, ilyen esetekben kímélő életmód javasolt. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Az Ön által leírt panasz (villámlátás/fényfelvillanás) nagyon hasonlít arra, amikor valakinek hátsó üvegtesti határhártya leválása van. Ez azt jelentheti, hogy az üvegtest és a retina/ideghártya találkozásánál lévő határhártya részben vagy teljesen levált. Fontos különbség, hogy ez nem egyezik meg a retinaleválással! Ennek hátterében nehéz megmondani, hogy mi áll, de vérnyomás probléma is lehet. Előfordulhatnak úszkáló homályok is, a szemünket kitöltő üvegtestben biokémiai változások hatására kialakulnak ún. úszkáló homályok, melyek a szemünk előtt (főleg világosban) pókhálószerűen úszkálnak. Azt gondolom, hogy nem (kötőhártya)gyulladás áll a háttérben. Ellenben minél hamarabb pupillatágításos vizsgálatot javasolnék, mivel előfordulhat az az eset is, hogy a fényfelvillanások hátterében retinaszakadás áll! (Ezt ebben a formában nehéz megmondani) Kérdésére, hogy 3 hónap alatt már megvakult volna ha retinaleválás áll a háttérben nehéz válaszolni, de az tény, hogy egy retinaleválás esetén rosszabb is lehetne a látóélessége. Pupillatágítás nélkül biztosan nem lehet kizárni a retinaleválást (kivéve ha egy UH vizsgálatot csinálnak), ezért javasolt a vizsgálat. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A szemfenéken lévő anyajegyekkel kapcsolatban fontos, hogy folyamatosan (megadott időközönként) kontrolláljuk. Azt gondolom, hogy nem a látóidegen, hanem a retinán, ideghártyán találták ezt az elváltozást. Igazuk volt, teendőt nem igényel, nem kell megijedni, ugyanúgy, mint a testünk többi részén, a szemünk több részén is előfordulhatnak anyajegyek. Fontos, hogy milyen a szélűk, méretük, "magasságuk/mélységük", ill. ha van rá mód akkor legyen róla fotodokumentáció is. Amennyiben nagy mértékben változik, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy megvakul, de mindenképpen a rosszindulatú elváltozás (pl. melanoma) lehetősége is felmerül. Ebben a nem szerencsés esetben is léteznek ma már különböző terápiák, de nem kell ennyire előreszaladni a kérdésben. Nincs olyan terápia, és Ön sem tud tenni semmit az ügyben, hogy lassítsa a folyamatot. Nem tudom, hogy miért tud "csak egy órát olvasni", de egy szemfenéken lévő anyajegy inkább pszichésen megterhelő, tudni kell róla, figyelni kell, de mivel nem tehet semmit, ezért a folyamatos kontrollok betartása a lényeges. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A látószervi károsodások súlyosságának megállapítására a két szem látóélessége alapján egy ún. Maschke táblázat szolgál - számos egyéb "paraméter" mellett. Például, ha valakinek a legjobb korrigált látóélessége a jobb szemén 60%, a bal szemén pedig 10%, akkor Maschke szerinti 25%-os látáskárosodásról beszélünk. Amennyiben Ön az adott dioptriákkal (-5, 75D és -4, 5D) "jól" lát, vagyis el tudja olvasni a vizsgálat során a táblán (Kettes-féle) a számokat egészen az alsó sorig, akkor 100%-os a látása. A látássérültek még szemüvegben sem tudják elolvasni az adott számokat. Üdvözlettel,