• Dr. Cserháti Zoltán

        szemész rezidens

        189

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        szemészet

        Bemutatkozás:


        Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szemészeti Osztályán dolgozom szemész rezidensként.



















        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Cserháti Zoltán legutóbbi válaszai
        Kedves Hölgyem! A kancsalság egy alattomos szemészeti megbetegedés. Fiatalkorban a nem kancsalító szemet javasolt takarni, azért, hogy a kancsalító szemet "edzük", vagyis, hogy ne legyen tompalátó, azt szeretnénk elérni ott javuljon a látás. Ezt kb. 13-14 éves korig érdemes csinálni, ezt követően nem sok eredményt érünk el vele, hiszen addig "alakul ki" a látás. Műtéttel bármelyik életkorban korrigálható a kancsalság, azonban érdemi, ún. funkcionális javulás ugyancsak fiatal korban érhető el. Amennyiben fiatal korban nem történik meg a kancsalító szem megfelelő kezelése, akkor a jövőben tompalátó szem válik belőle. Nagyon nehéz mindezeket elfogadni egy felnőttnek, aki nem tulajdonított jelentőséget annak, hogy egyik szeme kancsalít vagy gyermekkora óta gyengébb. Kérdésére, hogy mit tehet: megpróbálhatja a műtétet, hogy esztétikai szempontból megoldódjon a probléma, de ezenkívül nincs sok lehetőség. A fenti adatokból nem tudom eldönteni, hogy jogosult-e támogatásra. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Nagyon nehéz ilyen formában válaszolni, de pajzsmirigy betegség is lehet a háttérben, valóban. A "feszülést" magyarázhatja a magas szemnyomás is, azonban ebben az esetben nem tudok arra válaszolni, hogy mi okozza azt. Ha a látótér vizsgálat során is "látható" a foltos terület, akkor lehetséges, hogy a papillával (n. opticus) van a probléma. A homályos folt oka talán a szürkehályog, főleg ha az a centrumban helyezkedik el. Az epiretinális membránt csak műtéttel (pars plana vitrectomia) lehet megoldani, de kontrollálni kell, és ha szükséges akkor meg kell műtéteni, hiszen ronthatja a látást. Remélem segítettem!
        Kedves Uram! Mindenek előtt szeretném megjegyezni, hogy az ilyen idős korú csecsemőknél (0-5 hónap) sajnos gyakori jelenség a fokozott váladékozás. Véleményem szerint ilyen esetekben elégséges és megfelelő felforralt majd lehűtött vízzel/vattapamaccsal letörölni a váladékot a szemhéjakról/szemből. A könnycsatorna átmosást kb. 5-6 hónapos kor előtt nem is javasolják, mivel az időközben megnyílhat és ezzel együtt a probléma meg is szűnik. A csecsemők/gyermekek folyamatosan nőnek, az ujjak, kezek, és maga a szemgolyó átmérője is. Ezért, pl. csecsemőknél - mivel kisebb átmérőjű a szemgolyó általában "pluszos" dioptria értéket szokás mérni. Ettől nem feltétlenül kell megijedni, hiszen ez hétről-hétre folyamatosan fog változni. Egyes szerzők szerint 13-14 éves korig folyamatosan nő a szemgolyó átmérője. Fontos megjegyezni, hogy ha a gyermek szemüveget igényel a vizsgálatok alapján, akkor azt érdemes megadni neki/viselnie kell. Hiszen, így felnőttkorra "sokkal jobb lehet a látása". Ez természetesen nagyon egyéni dolog, de elmondhatjuk, hogy ha valakinek gyermekkorában szüksége lett volna szemüvegre, de azt nem kapta meg, akkor a későbbiekben számolnia kell azzal, hogy az a szem akár tompalátóvá is válhat. Sajnos nincs sok tapasztalatom a gyermekszemészetben, ezért nagyon részletes "táblázatos" adatot nem tudok adni, hogy milyen korosztályban milyen dioptria érték a megfelelő. Az első vizsgálat során látott értékek egy 6 hónapos csecsemőnél még nem olyan "rossz" értékek, de valóban kontrollálni kell. 18 éves korig a gyermekek dioptria igényét - lehetőség szerint - cicloplegiában érdemes vizsgálni, vagyis úgy meg kell tágtani a pupillát, hogy ne tudjon a gyermek akkomodálni/zoomolni. Hiszen ők, képesek akár több dioptriát is "elcsalni", vagyis nem kapunk valós szemüveg igényt pupillatágítás nélkül. A második vizsgálat során mért értékre nem írtam, hogy pupillatágítás előtt vagy után mérték az értékeket, de mindenesetre ez már egy jelentős változás, így gyermekszemészeti szakrendelőben (nem optikában) érdemes további kontroll vizsgálatokat végezni. Amennyiben a gyermeknek szemüveg igénye lenne, azt 2-3 éves kor előtt úgysem kapja meg a gyermek. Ezt csak megnyugtatásképpen mondom, helyesen tette, hogy figyelt és tájékozódott ez ügyben! Kancsalság terén talán arra gondolhatott a kolléga, hogy ha ilyen erős dioptria igény várható a gyermeknél, akkor azt az oldali szemünket az agyunk próbálja "kizárni", az idő elteltével el fog "lustulni" az a szem, nem tanul meg látni. Ilyen esetekben akár kancsalítani is fog a szemgolyó, de ha letakarjuk a jobban látó szemet, akkor segítjük, "munkára bírjuk" a lustább szemet. Ilyenkor természetesen szemüveges korrekciót is igényelhet a gyermek. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Uram! A másfél éves adat szerint Ön közepes fokú rövidlátó (-4,5 és -4,25Dsph), de mindkét szemén van cylinder érték is (+3,0Dcyl 90°). A nyer vízus azt jelenti, hogy szemüveg nélkül 10%-os (0,1) a látása, de szemüvegben nem tüntette fel, hogy milyen mértékbe javul a látás. A szférikus érték (legyen az mínuszos vagy pluszos) független a cylinder értéktől, tehát ha Önnek van cylinder értéke (esetünkben +3,0diotria), akkor az nem adható hozzá a -4,5dioptria szférikus értékhez... Nem tudom, hogy erre gondolt-e? Lehetőség van egy adott korrekciós értéket (szférikus és cylindert is) úgymond "átfordítani", "átszámítani", de ez az optikus kolléga feladata! A másfél hetes vizsgálat alapján kis mértékben, de romlott a látása. Azonban, ebben az életkorban még változhat a dioptria, ezért azt javaslom, hogy mielőtt a lézeres látásjavító műtét mellett dönt vegyen részt egy részletes szemészeti vizsgálaton is. Remélem segítettem!
        Kedves Uram! Kedves Uram! Abban az esetben ha az üvegtestben (a szemgolyót kitöltő anyag) ún. úszkáló homályok vannak, akkor az Ön által leírt jelenség gyakori. A "fátyol" arra utalhat, hogy az üvegtesti határhártya esetleg levált, részben vagy teljesen. A kolléga azt jól mondta, hogy ilyen esetben - ha nem lát valamilyen kóros kapcsolatotot - akkor nincs szükség szemészeti beavatkozásra. (Ilyenkor azért egy pupillatágításos szemfenékvizsgálat és hármastükör vizsgálat is javasolt lehet.) A kérdésére, hogy rosszabbodhat azt gondolom, hogy inkább az alarmírozó tünetekről érdemes beszélni. Amennyiben a látásélességében jelentős romlás következik be, vagy a látóterében valami "sötét" foltot/területet lát, esetleg a korábbi panaszok rosszabbodnak, gyakoribbak érdemes azonnal szemészeti vizsgálatra elmenni. A probléma, hogy a határhártya vongálhatja a retinát, esetleg retinaszakadást, -leválást okozhat. Azt gondolom, hogy az elkövetkező hónapokban javasolt fizikai kímélet, ha sportol, akkor kissé "pihenősebbre" vegye az egészet. Remélem segítettem!
        Kedves Uram! Az elsőként említett panaszok arra utalnak, hogy az üvegtestben (a szemgolyót kitöltő anyag) ún. úszkáló homályok vannak, amiket leginkább UH vizsgálat során látható pontosabban, de vannak olyan estek is, amikor a szemfenék vizsgálat során (ha az pupillatágításban történt) is. Azonban 15 évesen ezek nem olyan gyakoriak, mint az idősebb embereknél. A további panaszokat okozhatja a migrénes aura, ill. nem tudom, hogy szemüveget hord-e vagy nem, de a korrigálatlan látás során is előfordulhatnak hasonló panaszok. Azt gondolom, hogy amennyiben neurológus kolléga kontrollálja a fejfájását, akkor ő majd javasolni fogja a megfelelő időközönkénti szemészeti vizsgálatot. Remélem segítettem!
        Kedves Uram! A fejfájások hátterében állhatnak olyan fénytörési hibák, amik nincsenek kikorrigálva. Azonban, ha ezt számos helyen és módon (cycloplegiaban is) vizsgálták és javasoltak szemüveget, akkor azt hordani érdemes. Mindazonáltal, amennyiben van prizma igénye - és ezt többen is alátámasztották - akkor érdemes olyan szakemberhez menni, aki ebben napi szinten jártas és tud ilyen szemüveget felírni. Én nem találkozom ilyen sok pácienssel, ezért nem tudok érdemben nyilatkozni. Fontos tudni, hogy az ilyen jellegű fejfájások mögött akár neurológiai probléma is állhat, ezért ilyen irányába is érdemes lehet felkeresni egy szakembert. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Kérdező! Ilyen esetben bő vízzel javasolt megmosni a szemet, ezt helyesen tették. Amennyiben azt látják, hogy nem sikerült teljesen, rgy benedvesített vattakoronggal is áttörölhetik a szemhéjakat, miközben be van csukva a gyermek szeme. Mindezeket akár néhány óra múlva megismételhetik. Kérem ne kamillázzák, nem tesz jót a szemnek! Ilyen esetekben kis mértékben bevörösödhet a szem kötőhártyája, de nem szükséges nagyon megijedni. Természetesen, ha ez a vörösség nem múlik el 1-2 napon belül érdemes bemutatni egy szemész kollégának. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! A leleten a következők szerepelnek: Jobb szem (R): -0.75 szférikus (vagyis mínuszos a szem, nincs cilinder) Bal szem (L): "csak" -0.50 cilinder dioptria 30°-ban (vagyis itt nincs szférikus dioptria). A PD az a két szem pupillájának (annak közepének) távolsága: 31.5+31.5mm=63mm. A fenti dioptriák nagyon "kicsi" dioptriák. Általában az agyunk a 0.5/0.75 cilinder dioptriát kikorrigálja, van aki észre sem veszi, van aki igen. A jobb szemén meglévő -0.75 dioptriát én mindig hordanám, mivel, ahogyan említi is kellemesebb vele az olvasás. Két szemmel együtt azért lát jobban, mert a bal szeme segíti a jobb szemet. Az Ön által említett esetben is kellemesebb egy ilyen szemüveg viselése, főleg ha közelre és távolra is kell fókuszálni. Remélem segítettem!
        Kedves Uram! Az Ön által említett dioptriák nem "nagy" dioptriák, azonban a látóélességben igenin számítanak. Vagyis, amennyiben -0.5Dsph-t "elfogad" a szeme, kényelmesebben lát (a táblán a legutolsó számot is), akkor javasolt annak viselése. Természetesen, ilyenkor enyhe fejfájás felléphet, míg meg nem szokja azt az adott dioptriát. A különböző autorefraktométerek - sajnos - sok esetben finom különbségeket tudnak mutatni/mérni, erre nem tudok mit mondani. A kiírt érték azonban mindig csak "segíti" a kollégákat (optikus, szemész), hogy milyen dioptriájú lencsét fogad el a beteg. Alapvetően a gyermekek látóélességét (diotria igényét) szoktuk pupillatágításban (ún. cicloplégiában) vizsgálni, azt gondolom, hogy az Ön esetében ez nem feltétlenül szükséges. Ha nagy különbségek vannak, azért megpróbálható, hiszen Ön is még fiatal, ezért lehet, hogy annyira akkomodál, hogy végül nem is szükséges a mínuszos szemüveg, hanem egy pluszos szemüvegre van szükséges. (Látens hypermetropia) Természetesen, ezt csak vizsgálattal tudjuk megerősíteni. Remélem segítettem,
        Tisztelt Hölgyem! Amennyiben visszatérő problémáira a szteroid tartalmú cseppek megoldást nyújtanak, ám azokat valóban nem szabad hosszú távon használni, ki lehetne próbálni non-szteroid cseppeket is. Érdemes olyan szemészeti szakambulanciára menni, ahol a szemfelszíni betegségekkel foglalkoznak. Ők gyakran találkoznak krónikus szemfelszíni gyulladásokkal. Esetleg hosszú távon - kiegészítésként - tartósítószermentes műkönnyet is használhat. Remélem segítettem!
        Kedves Uram! Azt gondolom, hogy ha alaposan kimosták, nincs fájdalom, nem vörös a szem és a látóélessége is rendben van, nincs miért aggódni. Tartósítószermentes műkönny használatát szoktam javasolni ilyenkor. Amennyiben panaszos lesz, javasolt területileg illetékes szemészeti szakrendelésen kontroll. Leggyakrabban a szaruhártya horzsolódása/maródása okoz panaszokat. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! A legtöbb esetben nem történik súlyos sérülés, leggyakrabban a szaruhártya horzsolódása, kis mértékű kötőhártya gyulladás alakul ki. Az első teendő, hogy bő vízzel otthon mossa ki az anyagot/az arcát/a szemeit. Ezt követően - ha nem múlnak a panaszok - érdemes bemenni egy szemészetre, mivel lehet súlyosabb sérülés is. Alapvetően antibiotikum tartalmú szemcseppet kell használni a megadott ideig, de sok esetben tartósítószermentes műkönny/hámosító kenőcs is megoldaná a helyzetet. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Uram! A leírás alapján nagyon nehéz megmondani a fájdalom okát, ezért mindenképpen javasolnék egy szemészeti vizsgálatot a területileg illetékes szemészeti szakrendelésen. Első olvasásra könnycsatorna gyulladásra gondoltam, azonban az Ön által leírt tünetek atipikusnak tűnnek. Nem írta, hogy van-e váladékozás, ill., hogy használt-e már rá mondjuk valamit. Így, a szemfájdalomból indulnék ki, mely a leírás alapján száraz szem eredetűnek tűnik. Amennyiben a fájdalom erősödik, ill. állapota romlik érdemes miharabb felkeresni egy kollégát - akár egy fül-orr-gégészt először. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Jól értesült, vannak olyan szakmák/munkakörök, ahol színtévesztők nem dolgozhatnak. A férfiak közel 8%-a és a nők 1%-a színtévesztő. A színlátás zavar lehet egyébként veleszületett vagy ritkábban szerzett is. A leggyakoribb a vörös-zöld színtévesztés, de több típusú színtévesztés is létezik. A színtévesztés egy állapot, nem gyógyítható. Azt gondolom, hogy az Ön által említett megoldás ("színlátás korrekciós kontaktlencse") nem működik. Tudomásom szerint nem létezik ilyen kontaktlencse/szemüveg, ami ezt a problémát megoldaná. Üdvözlettel,
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés