• Dr. Cserháti Zoltán

        szemész rezidens

        226

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        szemészet

        Bemutatkozás:


        Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szemészeti Osztályán dolgozom szemész rezidensként.



















        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Cserháti Zoltán legutóbbi válaszai
        Kedves Uram! Nagyon érdekes panaszt említ. Érdekes, hogy néhány pillanatra fordul elő a kettős látás, és csak távolba nézéskor. Nem írta, hogy ezt két szemmel látja vagy "csak" a bal szemmel lát kettősképet? "Egyszemes" kettőslátás mögött nem súlyos problémák (pl. astigmia, keratoconus, száraz szem, stb.) állhatnak, míg "kétszemes" kettőslátás mögött már egy sor egyéb, akár súlyosabb probléma (pl. pajzsmirigybetegség, neuromuscularis és idegrendszeri betegségek) is állhat. Általában elmondható, hogy a kancsalság már gyermekkorban kialakul, ezért kérdezném, hogy mióta áll fenn ez a panasz? Említette, hogy befelé is fordul a bal szem. Ez valóban valamilyen szemmozgászavarra is utalhat, mely összefüggésben állhat a szemmozgató izmokkal. A magnézium hiány valóban okozhat szemészeti panaszt, de leginkább az ún. tikkelést. Tekintettel arra, hogy még fiatal és nem egyszerű problémával állunk szemben orthoptikai vizsgálatot (és esetleg szemizomvastagság mérést) javasolnék, kérem nézzen utána, hogy a lakóhelyéhez közel hol van ilyen szakrendelés. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Nagyon nehéz pontos választ adni a leírás alapján. Említette, hogy szemfestéket is használ, nem lehet, hogy belement valami a szemébe vagy megsértette a szemfelszínt? Az is előfordulhat, hogy a szaruhártya felszíne megsérült, ún. horzsolás (erosio) alakult ki rajta, ami által azt érzi, mintha lenne benne valami. Említette, hogy használt valamilyen szemcseppet is. Tapasztalatom szerint, amennyiben nem megfelelő terméket használt, akkor az rontani képes az adott állapoton. Mindenképpen a területileg illetékes szemészeti szakrendelésen javasolnék egy szemészeti vizsgálatot. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Mivel összetett kérdéseket tett fel, megpróbálok több részben válaszolni. Elsőként a szürkehályoggal kezdeném. Alapvetően létezik olyan megoldás, hogy a lencsét (ami ugye elszürkült) eltávolítják, majd nem ültetnek be műlencsét. Ilyenkor úgymond aphakia-s marad a szem, vagyis, egy kb. +10-13Dioptriájú szemüveg fog kelleni, ahhoz, hogy lásson. Ezt természetesen nem szoktuk felírni szemüvegként, mivel túl nagy dioptria (a másik szemhez képest) és az agyunk nem tudná "összehozni" a képet. Egyebekben amennyiben megtörténik a lencse eltávolítása, akkor a műlencse beültetése már "nagyon gyorsan és egyszerűen" szokott menni, vagyis a műtétnek nem ez a legnehezebb lépése. A szaruhártya problémával kapcsolatban. Igen, ma már számos szaruhártya transzplantációs eljárás létezik, melyek között létezik olyan, hogy teljes vastagságban az egész szaruhártyát kicserélik, de van olyan, amikor a "csak" egy részét, és olyan is, amikor "csak" bizonyos rétegeket. Mészsérülés után, valamint, hogy egy szemmel lát jól, valóban tapasztalt operatőr javasolt, de az Ön által említett intézményben kiváló szakemberek dolgoznak. Manapság kombinált műtéteket is végeznek, bátran érdeklődjön a különböző lehetőségekről. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Az első alkalommal arra következtetek, hogy a szaruhártya felszínén egy hámhiány (erosio) keletkezett. Ez, hasonlóan a bőrünkön lévő horzsolódáshoz, hamar begyógyul, ilyenkor általában antibiotikum tartalmú cseppet szoktunk felírni, megelőzvén a bakteriális felülfertőződést. Egy hét alatt valószínűleg be is gyógyult, behámosodott az adott terület, azonban előfordul, hogy nem teljes mértékben következik ez be. Ilyenkor diszkomfort érzés, fájdalom továbbra is fennállhat, esetleg homályos látás is észlelhető. Mindenképpen javasolnék egy kontroll vizsgálatot, lehetőleg annál, aki először látta Önt. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Két részre bontanám a válaszom. Elsőként az úszkáló homályokkal kapcsolatban azt mondanám, hogy az esetek döntő többségében az üvegtestben ("szemgolyót kitöltő kocsonyás anyag") vannak jelen ezek a homályok, melyek "mozognak, úszkálnak". A szaruhártyán is lehetnek homályok, de ezek általában mindig ugyanott vannak, vagyis amerre nézek fixen ott van, míg az előzőek kicsit arréb mennek ha máshova nézek. A második kérdés sokkal érdekesebb. Jelenleg nincs olyan szemészeti állapot, aminek alapján azt mondanám, hogy nem szülhet természetes úton. Természetesen, vannak olyan ritka esetek, amikor nem javasoljuk, pl. 3x alkalommal volt retinaleválása, nagyfokú rövidlátó, stb. De ezekben az esetekben sincs abszolút kontraindikációja a természetes úton való szülésnek - a legfrissebb szakmai ajánlások szerint. Egyebekben ez a kérdéskör rendkívül bonyolult, hiszen sok szülész kolléga és szülő nő szertné, hogy a szemész orvos nyilatkozzon arról, hogy milyen úton vezessék le a szülést. A fenti ritkább esetekben is egyébként "a lehető legkíméletesebb úton való szülés javasolt". Egy nagyfokú rövidlátó esetében is egyébként nagy az esély a retinaleválásra - függetlenül attól, hogy milyen úton fog szül. Mindenképpen javaslom, hogy a területileg illetékes szemészeti szakrendelőbe menjen el, vizsgálják meg és nyilatkozzanak ők is. Tisztelettel,
        Kedves Hölgyem! Megpróbálok mindenre kiterjedően válaszolni. Az üvegtesti úszkáló homályok gyakoribbak idősebb korban, azonban fiatal korban is előfordulnak. Ezt, az üvegtesten belül bekövetkező biokémiai változások okozzák. Ön nem tehet róla, nem tudja megszüntetni, de ahogyan a betegeimnek mondom, nagyon fontos, hogy megfelelő módon ki legyen vizsgálva (pupillatágításban, esetleg UH vizsgálat), és tájékoztatva legyen. Nincs rá kezelés, egy nagyobb műtéttel el lehet távolítani az üvegtestet, de én nem szaladnék ennyire előre, csak ha nagyon zavarja a mindennapokban. Azonban, említette, ogy több alkalommal fordult elő felvillanás, vibrálás is. Ebben az esetben azt javasolom, hogy újabb szemészeti vizsgálaton vegyen részt a területileg illetékes szemészeten, mert ilyen esetekben több dolgot is ki kell zárni. Például üvegtesti határhártya leválás (az üvegtest elválik a retinától - tehát nem retinaleválás - és "lebeg" az üvegtestben), retinaszakadás (természetesen ez kezelést is igényelhet és retinaleválást is okozhat), ill. előfordulhat az is, hogy a migrénes rohamok miatt az ún. aurát éli meg így. Végül az idegeskedő és stresszes életmód nem kedves ezeknek a panaszoknak, így fizikai kímélet és nyugodt életmód javasolt! Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Az Ön által említett leírás alapján nagyon nehéz nyilatkozni arról, hogy milyen elváltozásról van szó. Első olvasásra árpa is lehet, ilyenkor általában váladékozás is van - de nem feltétlenül. Ekkor javasolt antibiotikum/szteroid szemkenőcs használata, de ehhez szemészeti vizsgálat javasolt. Egyebekben lehet egy ártalmatlan ún. cysta is. Szemészeti vizsgálatot javasolok a területileg illetékes szemészeti szakrendelésen. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Mindenek előtt azt tanácsolom, hogy próbálja telefonon elérni a korábbi kezelőorvosát és mesélje el neki panaszait. Kérdezze meg, hogy ezekkel a panaszokkal mehet-e egy másik szemész kollégához, aki a területileg illetékes helyen van (ahol lakik). Amennyiben olyan fájdalma van, ami nem tűr halasztást, akkor munkaidőben (lehetőleg délelőtt) keresse fel a területileg illetékes gyermekszemészetet akár, hiszen sürgős eseteket ők is ellátnak. (Vigye el az összes korábbi papírját). Ha csak felnőtt ellátásban fogadják, akkor azt keresse fel. Sajnos a leírása alapján nem tudok szakmai tanácsot adni. Remélem segítettem!
        Kedves Uram! Tudomásom szerint a villanyborotva használata nem okoz akkora "rezgést", hogy a szemnek ártalmas legyen. Jól gondolja egyébként, aki nagyfokú rövidlátó, annak nagyobb az esélye bizonyos szemészeti betegségekre/állapotokra, például: retinaleválás, -szakadás. Ennek ellenére, ha például annak eldöntésére, hogy szülhet-e egy nő, akinek -10dioptriája van, nem-e javasolt inkább a császármetszés, nehogy leváljon a retinája, a jelenlegi elfogadott konszenzus az, hogy szülhet természetes úton. Összefoglalva, azt gondolom, hogy használhat elektromos borotvát. (Mint említettem, alapvetően nagyobb az esélye bizonyos dolgokra, még akkor is, ha nem használja ezt a készüléket.) Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Az Ön által említett "könny hályoggal" még nem találkoztam. Amennyiben kötőhártya cystára (egy apró hólyag a szem "fehér" területén) gondolt a kolléga, akkor az valóban ártalmatlan dolog. Amit írt, hogy a telefon vakujának a segítségével meg lehet állapítani, hogy egyenletesen veri vissza a fényt a szem felülete nem teljesen igaz. Azt gondolom, hogy ez Ön az otthonában nem tudja megállapítani, csakis egy réslámpa segítségével. A szivárványhártya (iris) felszínén alapvetően vannak "bemélyedések", ezeket ún. kriptáknak hívjuk. Természetesen, amennyiben fájdalma is van, kérem, hogy keressen fel egy területi szakrendelést munkaidőben, ott remélhetőleg meg fogják vizsgálni ezekkel a panaszokkal is. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Az Ön leírásából nem lehet megmondani, hogy mi lehet a probléma. Csecsemőknél természetesen (még 8-9 hónapos korban is), hogy néha kancsalít valamelyik szem. Kérem, hogy figyeljék ezt a problémát és ha gyakorivá válik, valamint hosszabb ideig fennáll forduljanak egy gyermekszemész kollégához. Az, hogy nem követi a tárgyakat még nem jelenti azt, hogy probléma van a látásával, azonban játszanak, gyakoroljanak vele, mutogassanak több tárgyat, képet neki. Az, hogy a pupilla fényre reagál, ill. szimmetrikus nagyon fontos, azonban őszintén szólva nem értem, hogy "lejjebb helyezkedik el". A szivárványhártya (ez adja a szemünk színét) közepén helyezkedik el a pupilla. Engedje meg, hogy megkérdezzem biztosan a pupillát látja abnormálisnak? Amennyiben úgy ítéli meg kérem, hogy a területileg illetékes gyermekszemészeti szakrendelőt keresse fel ezzel a problémával. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Nagyon fontos kérdés, hogy ezek a panaszok "villámlátásszerűek" voltak-e. Ha igen, javasolt pupillatágításos szemfenékvizsgálat a területileg illetékes szemészeti szakrendelésen (lehetőleg nem ügyeleti időben) - főleg azért, mert látásromlással is járt. Ezek a panaszok előfordulnak retinaszakadás esetén vagy éppen akkor, amikor a hátsó üvegtesti határhártya leválik. (Ez nem retinaleválást jelent.) Nem kell megijedni, azonban nem szabad félvállról venni ezt a panaszt. Amennyiben nem ez van a háttérben, akkor az üvegtestben lévő úszkáló homályok is magyarázhatják panaszait. Remélem segítettem.
        Kedves Hölgyem! Az Ön által említett látásvesztéssel kapcsolatban érdemben nyilatkozni nem tudok. Eddig nem találkoztam olyan panasszal, hogy "túl éles" valakinek a látása és ez zavarja. Említette, hogy műtötték a szemeit, gondolom lézeres látásjavító kezelés történt. Ez esetben "természetes", hogy a látását - a korábbihoz képest - jobbnak éli meg. Amire gondolok, hogy nem az élességgel van probléma, hanem a fényérzékenységgel. Ez utóbbi esetében érezheti azt, hogy a képernyő túl erősen világít, miközben inkább azzal van a probléma, hogy a szemfelszínen lévő könnyfilm minősége nem megfelelő. Mindenek előtt azt javasolom, hogy váltson tartósítószermentes műkönnyre, valamint reggel-este végezzen szemhéj toilettet, vagyis a szemhéjak higiéniájával foglalkozzon. (Ennek kérem olvasson utána.) Mivel a nap végére elfárad a szeme, javasolom, hogy napközben iktasson be szüneteket - mivel gondolom sokat ül monitor előtt is. Mindezeken felül ha továbbra is fennállnak a panaszai hívja fel kezelőorvosát (aki végezte a szemműtétet) és számoljon be neki a panaszokról. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Ezek alapján nagyon nehéz megmondani, hogy mi áll a panaszok hátterében. Nem írta, hogy mit csepegtetett a szemébe vagy, hogy romlott-e a látása. A kitágult pupilla több betegség esetén is előfordul, melyek között vannak súlyosabbak is (pl. glaucomás roham). Azonban az Ön által említett panaszok (szúró érzés) között vannak olyank, melyek nem utalnak súlyosabb betegségre. Azt tanácsolom, hogy keresse fel a területileg illetékes szemészeti szakrendelőt. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Azokban az esetekben, amikor idegentest kerül a szaruhártyába és azt sikeresen eltávolítják hámhiány "marad hátra". Vagyis egy olyan terület, ami be kell, hogy gyógyuljon. Ez az esetek jelentős részében megtörténik, behámosodik. Egy kis százalékban azonban a hám egyenetlenül hámosodik, homályos látás esetleg fájdalom marad vissza. Vannak esetek (másnéven recidíváló erosio), amikor behámosodik éjjel a terület, majd reggel az első pislogásnál "letépődik" az a kevés hám. Ha jól értem, az Ön esetében nem a hámosodással van probléma, hanem azzal, hogy visszamaradt egy apró heg - ami sajnos ugyancsak előfordul sok esetben. Kérdésére válaszolva: igen, vannak olyan lézeres kezelések, amelyek eltávolítják a szaruhártya felszínének egy részét - és ezzel együtt a hátramaradt heget is. Ilyen például a fototerápiás keratectomia (PTK) vagy a fotorefraktív keratectomia (PRK), melyet magán szemészeti centrumokban végeznek. Ez utóbbi képes a meglévő dioptriáktól is megszüntetni a szemet, de mindkét szemen javasolt elvégezni. Előbbit elvileg elégséges csak az érintett szemen. Remélem segítettem!
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés