Dr. Cserháti Zoltán

Dr. Cserháti Zoltán

szemész szakorvos
Bemutatkozás:

Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szemészeti Osztályán dolgozom.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán szereztem általános orvos diplomát 2015-ben, szemész szakvizsgámat 2020-ban tettem le. Évek óta tudtam, hogy életemet a szemészeti betegséggel élők gyógyítására szeretném szentelni. 


Évek óta foglalkozom azzal, hogy milyen szerepet tölt be az internet és a közösségi média az orvoslásban és az egészségügyben. Tevékenységi köreim: oktatás, téma és sajtófigyelés, kommunikáció és általános üzletviteli tanácsadás, medical writing, egyéb szakmai, tudományos tevékenység.




Legutóbbi válaszai

Binokuláris látás/térlátás hiányában munkaképtelenség?

Kedves Uram! Egy alapos szemészeti kivizsgálás része kell(ene), hogy legyen az ún. Lang-teszt, amely az ember (a két szem) térlátását vizsgálja. Akinek jó a térlátása, vagyis mindkét szem párhuzamosan áll, ill. a szemek funkciója rendben van, akkor 3-4 ábrát is felismert ezen a teszten. Akár 3-4 éves korban is. Amennyiben valakinek az egyik szeme tompalátó - pl. kancsalság miatt - a térlátás sérül. Kisebb vagy nagyobb mértékben, de sérül. (Ismerünk olyan kifejezést, hogy "tanult térlátás", ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy hiába tompalátó az egyik szem, az évek során a tanulás révén kisebb mértékben együtt tud dolgozni a két szem, vagyis nem megyünk neki az ajtónak, meg tudunk enni egy tál levest, stb.) Bizonyos munkakörökben azonban alapvető, hogy kiváló legyen a térlátás. Valóban, nincs olyan lista, amely segíthetne Önnek - én sem tudok róla. Amit el tudok mondani, hogy a hivatásos vezetéssel, nehéz gépekkel foglalkozó szakmák, vagy ahol sok emberéletért, nagyobb méretű/vagyonú dolgokért felel, ott nem lehetséges a munkavállalás. Sajnos nem lehet ezen javítni, a fent említett példákon keresztül próbáltam bemutatni, hogy a "tanult térlátás" miatt Önnek eddig ez nem okozott gondot. Nagyon nehéz mit tanácsolni ebben a helyzetben. Elnézést kérek a megfogalmazásért, de nem az a lényeg, hogy valaki aláírja-e azt, hogy alkalmas valamilyen munkakörre, hanem az, hogy valóban nincs kielégítő térlátása. Hiszen nem látja a Lang-teszten az ábrákat. Amennyiben ennek ellenére végez pontos térlátást igénylő munkákat, akkor veszélybe sodorhatja magát. Érdemes olyan munkát keresni, ahol ez nem feltétel, ahol nem jelent ez hátrányt - számos ilyen hivatás van természetesen. Remélem segítettem! Üdvözlettel,

Piros szemek ami hónapok óta fennáll és szemcsepp sem enyhíti a tüneteket

Kedves Uram! Az első panasszal kapcsolatban száraz szem betegségre gondolnék, általában ún. Meibom-mirigy diszfunkció áll a háttérben. Ilyen esetekben javasolt tartósítószermentes (lehetőleg olajos) műkönnyet használni és szemhéjhigiéniát végezni. (Érdemes több típusú műkönnyet.) Ez a probléma általában nem okoz szektoriális vörösödést, mely egyéb jellegű szemészeti gyulladásra utal. Nagyon fontos információ, hogy látta már szemész kolléga. A homályos látásra és fáradékonyságra is a fentieket javasolnám. Második panaszára azt mondanám, hogy a szemgolyó belsejében (üvegtest) ún. úszkáló üvegtesti homályok, esetleg határhártya leválás okozza az említett jelenséget. Pupillatágításos szemfenék vizsgálatot, esetleg UH vizsgálatot javasolnék. (Valószínűleg a fej "függőleges" tartásával ezek a homályok "leúsznak" és nem láthatóak. A vér pumpálásával kapcsolatban nem tudok tanácsot adni. Az "erek felvillanásával" kapcsolatban lehetséges, hogy ugyancsak a hátsó üvegtesti határhártya leválásból erednek a panaszok. Mindenképpen javasolnék egy alaposabb szemészeti vizsgálatot, lehetőség szerint egy nagyobb szemészeti kórházban, centrumban. Üdvözlettel,

Üvegtesti homályok

Kedves Hölgyem! Mindenek előtt elnézést a késői válaszért! A szemészeti leleten a következő szerepel: jobb szem látóélesség 90%, a bal szemé 15% (gondolom nem korrigálták ki , miközben szükség lenne szemüvegre ezen az oldalon). A szemnyomás normál tartományban van. A szem elülső része is eltérés nélküli. Pupillatágítás során az üvegtestben (a szemgolyó középső részét kitöltő kocsonyás anyag) úszkáló homályt találtak. A retina szintén lényeges eltérés nélküli. Igen, a kolléga helyesen mondta, egy idő után ehhez az úszkáló homályhoz hozzászoknak a páciensek. Eleinte tényleg zavaró, azonban ha a látást nem zavarja, akkor sokkal fontosabb a rendszeres kontroll, mintsem erre koncentráljon. Van lehetőség lézeres kezelésre, amely során "szétlövik" apró darabokra ezeket a homályokat, de én ezt túl kockázatosnak tartom , főleg akkor ha nem nagy méretű és nem rontja jelentősen a látást. A villanással kapcsolatban: valószínűleg, hogy az üvegtest kissé köteges, ill. "összeesett", vagyis levált a hátsó üvegtesti határhártya is. Ez azt jelenti, hogy az üvegtest "elválik" a retinától, tehát nem a retina válik le. Ilyen esetekben szokták tapasztalni a páciensek a fényfelvillanásokat. A következő esetekben kell felkeresni azonnal a legközelebbi szemészeti szakrendelőt: látótérkiesés, látásromlás, az úszkáló homályok mennyisége/mérete nő. Ebben a helyzetben sokkal fontosabb az, hogy a páciens ne ijedjen meg, legyen tájékoztatva és rendszeresen kontrollálva. (Azért én legalább egy hónapig szoktam fizikai kíméletet, sportmentességet is javasolni, de ezt követően ha nincs új panasz, vissza lehet térni az eddigi életmódhoz.) Üdvözlettel,

Gyermek kötőhártya gyulladás

Kedves Hölgyem! Mindenek előtt elnézést a késői válaszért! Igen, lehetséges, hogy újra egy vírusos eredetű kötőhártyagyulladással nézünk szembe. Ebben az időben nagyon sokan keresik fel hasonló panaszokkal a szemészeti szakrendelőket. A szemészeti panaszok oka általában a felső légúti megbetegedés (de akár egy szimpla "taknyosság" is). Amennyiben az általános panaszok megszűnnek, akkor a szemészeti tünetek is elmúlnak. Arra kell vigyázni, hogy ne legyen belőle bakteriális fertőzés. Én nem adnék neki Cetirizin-t ebben az esetben, de ezt döntse el a gyermek háziorvos. Antibiotikum cseppet sem gondolnék írni a leírása alapján, meg fog gyógyulni rövid időn belül. Ha nem, akkor mindenképpen keressenek fel egy szemészeti szakrendelőt. Üdvözlettel,

Macula ödéma -szinlátás?

Kedves Hölgyem! Elnézését kérem a késői válaszért. Ha jól értettem szürkehályog volt korábban mindkét szemén. Az egyik szem műtétét követően előfordul, hogy a páciensek különbséget látnak a színekben: élénkebben látják az operált szemmel a színeket, kontrasztosabbnak. Ez várható az Ön esetében is - természetesen akkor ha teljesen meggyógyul a szem. (Továbbra sem tudok ilyen formában kielégítő és pontos választ adni, hogy mikor fog meggyógyulni a szeme - ezt kérdezze meg az operáló orvosától.) A macula ödéma tudomásom szerint nem okoz ilyen jellegű (színlátás problémákat) panaszokat. Remélem segítettem! Üdvözlettel,