• Dr. Cserháti Zoltán

        szemész rezidens

        208

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        szemészet

        Bemutatkozás:


        Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szemészeti Osztályán dolgozom szemész rezidensként.



















        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Cserháti Zoltán legutóbbi válaszai
        Kedves Hölgyem! Megpróbálok sorban válaszolni azokra, amiket kérdezett. Mindenek előtt abban az esetben, ha valakinek valamelyik szemén retinaleválást találnak, akkor érdemes megoperálni a szemet, mert csak így nyerhető vissza valamekkora látás. Az, hogy mikor operálják meg természetesen nagyon sok mindentől függ: szed-e vérhígítót, mikor történt a leválás/látászavar, mekkora területen vált le a retina, stb. A retinaleválás fő tünetei közé tartozik a hirtelen látásromlás, azonban ritkán jár fájdalommal is. A bevérzés ugyancsak nagyon sok mindentől lehet (magas vérnyomás, cukorbetegség, sérülés, stb.). Elmondása szerint több orvos látta, de nem írta le, hogy megoperálták-e. A bal szemén nem lát, de azt írja, hogy bevérik folyamatosan a szeme...a szemfehérje (kötőhártya) vagy a szemen belül (üvegtest) van a vérzés? Abban az esetben, ha valakinek bevérzik az üvegtest, akkor nem megítélhető a szem hátsó részén lévő retina, de egy ultrahang vizsgálattal azért általában megállapítható, hogy levált-e a retinája. (Mindezeket azért írom le ilyen formában, mert nem világos számomra a probléma.) Nem tudom, hogy ki és miért javasolt CT vizsgálatot? Az általános állapota nem kielégítő, hiszen súlyos betegségeket sorolt fel. Amennyiben a szem elülső részén látható a bevérzés, akkor az valószínűleg kötőhártyavérzés, nincs teendő, kb. 1 hét alatt elmúlik, felesleges az antibiotikumos szemcsepp. Ez valószínűleg az általános betegségei miatt van. A megoldás egy szemfenékvizsgálat, esetleg ultrahang vizsgálat és amennyiben levált a retina, akkor egy vitrectomia elvégzése javasolt - lehetőleg minél hamarabb. Remélem segítettem!
        Kedves Uram! Az Ön által említett panaszok alapján ún. úszkáló homályokra gondolnék elsősorban. A szemgolyó belsejét egy "kocsonyás" anyag tölti ki, ez az üvegtest. Ebben az üvegtestben kialakulhatnak homályok, melyek leginkább világosban láthatóak. Az tapasztalható, hogy szúnyogszerű vagy pókhálós homályok "úszkálnak" a szemek előtt. Ha ez a helyzet, akkor nincs vele teendő, mert jelenleg nem tudunk ellene tenni semmit. (Van egy nagyobb szemészeti műtét, amely során eltávolítják az üvegtestet, de azt csak valójában nagyon zavaró homályok esetén ajánljuk.) Nagyon fontos, hogy ezt a jelenséget kíséri-e szikralátás, villámlátás, vagy esetleg látótér kiesés, ill. milyen a látóélessége (romlott-e). Ezek esetén természetesen azonnal érdemes szemészhez fordulni. Remélem segítettem!
        Kedves Hölgyem! Mivel nem ismerem az Ön állapotát nagyon nehéz megmondani, hogy mennyire veszélyes az állapota. Sajnálatos módon - tudomásom szerint - csak sürgős műtéteket vállalnak kollégáim ebben a helyzetben. A könnycsatorna műtét nem ide tartozik, akkor sem ha megnyomja a szemzugot és vérzik. Természetesen, ilyen esetben érdemes bemenni/felkreseni/értesíteni kezelőorvosát, mert lehet, hogy ideiglenesen valamilyen lokális kezelést (pl. kenőcsöt, átfecskendezést) el tudnak végezni. Kérem, hogy mindezt telefonon tegye meg először. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Mindenek előtt nem látom a küldött csatolmányt. Kb. 45-50 éves korban kezd kialakulni az ún. presbyopia, másnéven öregszeműség. Ezt azt jelenti, hogy a szemlencsénk elvesztette már a rugalmasságát, ezért nem tud olyan jól közelre fókuszálni, így szükség van egy "+"-os olvasószemüvegre. Azt javasolom, hogy ha az Ön által használt olvasószemüveggel kényelmesebb az olvasás, tiszta a látás, akkor hordja minden olyan esetben, amikor szükségét érzi annak, mert így nem lesz kellemetlen, megeröltető érzés a szemnek. Sajnos - mivel nem látom a csatolt leletet - nem tudom megmondani, hogy miből állapították meg a zöldhályog betegséget, de a fizikai aktivitás (tudomásom szerint) nem befolyásolja azt. Plusz kockázatot - általánosságba véve - a megeröltető fizikai munka (és a magas vérnyomás) a retinára és a szemfenéki erekre jelent kockázatot, ezért javasolt azt óvatosan végezni és ha bármilyen hirtelen látás panasz alakul ki azonnal forduljon szakemberhez. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Csecsemőknél sajnálatos módon egyre gyakrabban fordul elő egyoldali váladékozás, csipásodás. Ez általában könnycsatorna szűkülettel/elzáródással magyarázható. Ilyen esetekben javasolt felforralt majd lehűtött vízzel való lemosás, vagyis a váladékot eltávolítani. Óvatosan! Természetesen, a szülőt megrémíti, hogy egy óra múlva ismételten ott van a váladék. Ezt, azonban akár több hétig is szükséges elvégezni, mivel lehetséges, hogy ahogy nő a gyermek ez a csatorna megnyílik és megoldódik a probléma. A kamillás borogatást nem javasolom, mert allergizál és megduzzadhatnak tőle a szemhéjak. Sajnálatos módon vannak olyan esetek, amikor a könnypontot tágítani, a csatornát átfecskendezni szükséges. Addig, amíg nem látható kötőhártyagyulladás, én személy szerint nem javasolok antibiotikumos szemcseppet. Tekintettel arra, hogy ilyen esetekben én még nem találkoztam olyannal, hogy a "beteg" szem zsugorodik, javasolt kezelőorvosuknál egy kontroll vizsgálat. Remélem segítettem!
        Kedves Hölgyem! Az, hogy szúr a szeme délutánra azt jelentheti, hogy száraz a szemfelszín, lehet, hogy nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű a könny. Ezt lehet pótolni, azt javaslom, hogy tartósítószermentes műkönnyet vegyen. A szemszárazság - tudomásom szerint - és a fizikai aktivitás (munka) sem ront a makula degeneráción. Azonban, javasolt tovább szedni a vitamint, lehetőleg olyat, amiben az AREDS2 klinikai vizsgálatnak megfelel. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Nagyon nehéz úgy javasolni valamit, hogy több alkalommal történt már szemészeti vizsgálat. Mindenképpen fontos elmondani, hogy ne használja úgymond "össze-vissza" ezeket a cseppeket, kenőcsöket, hanem csak az előírt módon és ideig, mivel ezek interakciói is okozhatják a panaszokat. Ilyen esetekben (bár már idősebb a gyermek és nem biztos, hogy ez van a háttérben) érdemes a könnyutakat átfecskendezni, kizárván annak elzáródását. Sok esetben "csupán" száraz szem áll a panaszok hátterében (gyermekeknél is előforduló állapot), ezért tartósítószermentes műkönny adása javasolt. Amennyiben váladékozás is előfordul, valamint a szemhéjak duzzadtak, "borsószerű" elváltozás is tapintható árpa lehet a háttérben, de ez rutin szemészeti vizsgálat alatt kiszűrhető. Ami eszembe jut még a szemhéjszéli gyulladás (mely lehet visszatérő, hosszan elnyúló). Ilyenkor a szemhéjszél vörössé, duzzadttá válik, bőre korpázóan hámlik, előrehaladott formában kisebesedik. A látás átmenetileg elhomályosulhat, de azt gondolom, hogy ezt is fel lehet ismerni szemészeti vizsgálat alkalmával. Amennyiben tünetei továbbra is fennállnak javasolt nagyobb gyermekszemészeti szakrendelésre vinni a gyermeket. Remélem segítettem!
        Kedves Uram! Nagyon nehéz előre megmondani, hogy a szemet ért sérülés (ráadásul beton idegentest) gyógyulása mennyi ideig fog eltartani. A kapott antibiotikum terápiát mindenképpen folytatni kell. Ilyen esetekben általában eltávolítják az idegentestet (ha van) és a helyén hámhiány alakul ki, melynek gyógyulása általában néhány nap, esetleg egy hét alakul lezajlik. Sajnos, az is előfordulhat, hogy ennél több időt vesz igénybe. A látás mindezektől függően hullámozhat. A homályos látást a kapott szemkenőcs is magyarázhatja. Az 5mm-es hámhiány egyebekben nem kicsi, de leírták már a hámosodását, ami jó jel. A szemüveget csak azután javasolnám, hogy ha "meggyógyult" a szem. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A fenti diagnózisok a retina (ideghártya) és a chorioidea (érhártya) korábban lezajlott (és/vagy elhúzódó) gyulladására utalnak. Ezeknek a területeknek a gyulladásai olykor együtt járnak, nehéz a diagnózisa és a kezelése. A CNV (choroidal neovascularisation) arra utal, hogy szubretinálisan (a retina rétegeiben/alatta) érújdonképződés látható. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Az "Orvos válaszol" rovatban nincs helye annak, hogy időpontot adjunk a kérdezőknek. Egyebekben az Ön által említett témában azt javaslom, hogy keresse fel a területileg illetékes Szakrendelőt. Üdvözlettel,
        Tisztelt Uram! A lézeres látásjavtó műtétek egyre biztonságosabbak, azonban ezek is rendelkeznek bizonyos szövődményekkel. Az egyik ilyen, hogy a műtétet követően - hasonlóan más szemműtétekhez - a szem begyullad, gyulladásos reakcióval válaszol. Ezt az Ön által is említett helyi szteroid (Tobradex) és antibiotikum szemcseppel megfelelő módon lehet kezelni, sok esetben nincs is szükség erősebb - akár szisztémás - kezelésre. A lézeres látásjavító műtéteket követően sajnos láthatóak a szaruhártyán olyan elváltozások, melyek csak réslámpa vizsgálat mellett látható. Ezek általában nem csökkentik a látóélességet, de vannak olyan esetek, amikor valamennyire ezek zavaróak lehetnek. Azt gondolom, hogy a rendszeres kontroll és a megfelelő kezeléssel ezek kezelhetőek - igaz, előfordulhat, hogy hosszabb időt vesz mindez igénybe. A műkönny (hyaluronsav tartalmút használ) pedig nedvesíti a szemfelszínt sok egyéb pozitív hatás mellett, ezért ez is fontos része a kezelésnek. Sajnos bővebb tájékoztatást nem tudok adni a témában. Remélem tudtam segíteni!
        Kedves Uram! Az Ön által küldött fotón nem látok durva kóros eltérést, azonban a leírtakban az szerepel, hogy egy ér is áthalad rajta. Amennyiben mégis rosszul látja és az ér "táplálja" ezt a látott elváltozást, javasolnám, hogy menjen el egy személyen vizsgálatra - biztos, ami biztos alapon. Érdemes olyan helyre menni, ahol van réslámpa fotó, így a későbbi kontrollok során össze lehet majd hasonlítani, hogy nőtt-e. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Véleményem szerint az Ön által említett panaszok okozhatják az enyhe szédülést, de ehhez mindenképpen szemészeti vizsgálat javasolt. Tekintettel arra, hogy kancsalsággal kapcsolatos tüneteket írt le, ezért egy orthoptikai / gyermekszemészeti szakrendelésre irányítanám, hiszen az itt dolgozó kollégák rendelkeznek ebben a témában nagy rutinnal. Nem tudom, hogy milyen mértékű/fokú a kancsalság - esetleg beszélünk-e egyáltalán kancsalságról - de ebben a korban még a műtéti megoldás sem javít nagy mértékben a binocularitáson, térlátáson. Mindezek ellenére egy személyes konzultációt javasolnék. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Az Ön által említett panaszok jellemzőek a száraz szem betegségére, de ennek pontos megállapításához (melyik típus) többféle (Schirmer teszt, BUT, fluoreszcein festés, Meibom-mirigyek vizsgálata, stb.) vizsgálat szükséges, ezért mindenképpen javasolok egy személyes személyzeti vizsgálatot. A megereszkedett szemhéjak ugyancsak nagy mértékben ronthatják a könnyfilm minőségét és mennyiségét is. Az Ön által említett gyógyszerben szteroid van, mely csak ideiglenesen szünteti meg a panaszokat (lásd: bizonyos esetekben lokálisan is alkalmazunk szteroid tartalmú kenőcsöt/cseppet). Idősebb korban tehát gyakrabban alakulnak ki száraz szem panaszok, de természetesen más is lehet a háttérben, pl. allergiás eredetű gyulladás, stb. Remélem segítettem!
        Kedves Hölgyem! Korábbiakban válaszoltam ugyanerre a kérdésre.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés