Dr. Cserháti Zoltán

Dr. Cserháti Zoltán

szemész szakorvos
Bemutatkozás:

Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szemészeti Osztályán dolgozom.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán szereztem általános orvos diplomát 2015-ben, szemész szakvizsgámat 2020-ban tettem le. Évek óta tudtam, hogy életemet a szemészeti betegséggel élők gyógyítására szeretném szentelni. 


Évek óta foglalkozom azzal, hogy milyen szerepet tölt be az internet és a közösségi média az orvoslásban és az egészségügyben. Tevékenységi köreim: oktatás, téma és sajtófigyelés, kommunikáció és általános üzletviteli tanácsadás, medical writing, egyéb szakmai, tudományos tevékenység.




Legutóbbi válaszai

Homályos látás, szemfáradtság

Kedves Hölgyem! A lézeres látásjavító műtéteket követően ritka esetben, de "visszamaradhat", ill. romolhat még min. a szem dioptriája. Az Ön esetében valószínűleg korábban is megvolt ez a -1.0D cylinder, azonban nem vette észre. Az emberek többsége nem vesz észre 0,5-0,75D cylinert, hiszen az agyunk képes ezt kikorrigálni. A mai világban egyre többet ülünk monitor előtt, és ez jelentősen megterheli a szemünket, így saját véleményem szerint ez hosszútávon tud ártani a szemünknek, pl. száraz szemet okozhat és befolyásolhatja a szem fénytörését. Az előbb említett problémát egyébként úgy hívják, hogy számítógépes látás szindróma (Computer Vision Syndrome, CVS, Digital Eye Strain), aminek egyik fő tünete az Ön által leírt kissé megfoghatatlan "szem fáradtság". A szemvitaminokat csak meghatározott betegségek (pl. időskori macula degeneráció) egyes típusaiban javasolt, Önnek nem javasolnám. Tartósítószermentes műkönnyet mindenképpen javasolt kipróbálni, ám ha a panaszok nem javulnak, mindenképpen javasolnék egy szemészeti vizsgálatot a területileg illetékesz szemészeti szakrendelőben. Ha látását továbbra is rossznak érzi én azt gondolom, hogy legalább a monitor, tv előtt javasolt egy szemüveg viselése. Üdvözlettel,

Dioptria kérdés

Kedves Uram! Bevallom, hogy még ilyen kérdést nem kaptam korábban. Próbálom részletesen leírni a kérdésről a véleményemet. Amennyiben az a fő cél, hogy szemüvegben legyen, akkor ún. plan üveget javasolnék, ami azt jelenti, hogy dioptria nélküli üveg van a szemüvegben. Ezt bátran viselheti, és ráadásul nincs olyan "átlag" ember, aki észreveszi a különbséget. Így kiküszöbölheti azt, hogy fájjon a feje a szerep közben, ill. a rossz látását is. (Hiszen Önnek nem kell szemüveg, de a 3 dioptriás mínuszos szemüvegben rossz lesz a komfort.) Írom mindezeket azért, mert ez esetben még pluszban egy kontaktlencsét feltenni (+3,0 dioptriásat) egyáltalán nem javasolnék. Több ok miatt sem: a, a szerep miatt beteszi, majd ha kell akkor ott a szemüveg még rendben van, azonban a szemüveget egyszer le kell venni és akkor nagyon "furcsán" fog látni, és a kontaktlencsét sem lehet "csak úgy" kikapni, hiszen nagyon fontos betartani a higiéniás lépéseket; b, a kontaktlencse viselésnek vannak szövődményei; c, azt gondolom, hogy ez túl sok "megterhelés" a szemnek/agynak egy olyan helyzetben, amikor a szemüveg viselése szükséges a szerep miatt. Nem ismerem a részleteket, hogy miért szükséges pontosan -3 dioptria, és miért nem -4 vagy -2, de szemészeti szempontból a "plan" dioptriás szemüveg véleményem szerint tökéletes erre a szerepre. (Ami azt illeti, hogy tud-e "kárt tenni" a szemében az Ön által tervezett módszer, nem tudok konkrétabb választ adni, mint a fentiek.) Remélem segítettem!

Látásromlás oka így tisztázható?

Kedves Uram! A szemnyomásmérésnek számos fajtája van. Az Ön által említett formát "non-kontakt" módnak hívjuk, amikor nem szükséges "hozzáérni" semmilyen eszközzel a szemhez. Ez a fajta mérési mód nem tartozik a legpontosabbak közé, de általánosságban véve elfogadható módja annak, hogy kiszűrjük valakinek mennyire magas a szemnyomása. Ez a mérési módszer egyáltalán nem zár ki semmilyen szemészeti betegséget, valamint az agy rosszindulatú betegségeit sem. Ez egy nagyon gyakran használt szemészeti vizsgáló módszer, mely csupán kiegészíti a szemészeti vizsgálatot. A látásromlás kizárásához egy teljes (keratorefraktometria, látóélesség ellenőrzés, réslámpás vizsgálat, szemfenékvizsgálat), esetleg egyéb speciális (OCT, UH, látótér, stb.) vizsgálatok szükségesek. Üdvözlettel,

Áttetsző dudor a szemfehérjén

Kedves Hölgyem! A csatolt kép alapján egy apró kötőhártya cysta-nak tűnik az elváltozás, mely véleményem szerint jelenleg nem igényel teendőt. Amennyiben továbbra is kellemetlen panaszokat okoz javasolnék egy szemészeti vizsgálatot a területileg illetékes szemészeti szakrendelőben, ahol pontosabban is meg tudják állapítani, hogy mivel állunk szemben. Lehetőség van olyan (szteroid tartalmú) szemcseppet is adni, aminek hatására visszahúzódhat az "elváltozás", vagy ha úgy ítéli meg a Kolléga, akkor "kilyukaszthatja". (Ez utóbbi nem jár fájdalommal.) Üdvözlettel,

Látási problémák

Kedves Hölgyem! Elsőként megkérdezném, hogy mióta ismert Önnél a tompalátás? Gyermekkora óta, történt műtét vagy takarás? Miért nem hord jelenleg szemüveget? (Csatolt képet nem találtam.) Az említett dioptriakülönbség majdnem megközelíti azt a határt, amit az agyunk még elvisel. Vagyis kb. 3 dioptria "oldalkülönbség" esetén már fennállhatnak az Ön által említett panaszok. Mindenképpen javasolnék egy kontroll szemészeti vizsgálatot, de olyan centrumban, ahol nagy a tapasztalat a kancsalság kezelésével kapcsolatban is. Elképzelhető, hogy szüksége lenne szemüvegre, amit követően panaszai enyhülnének, de az is előfordulhat, hogy "csupán" száraz a szeme a sok monitor előtti munkavégzéstől. Ennyi információból nem tudok nyilatkozni arról, hogy neurológiai tünet lenne ez a probléma. Remélem segítettem!