Dr. Cserháti Zoltán

Dr. Cserháti Zoltán

szemész szakorvos
Bemutatkozás:

Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szemészeti Osztályán dolgozom.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán szereztem általános orvos diplomát 2015-ben, szemész szakvizsgámat 2020-ban tettem le. Évek óta tudtam, hogy életemet a szemészeti betegséggel élők gyógyítására szeretném szentelni. 


Évek óta foglalkozom azzal, hogy milyen szerepet tölt be az internet és a közösségi média az orvoslásban és az egészségügyben. Tevékenységi köreim: oktatás, téma és sajtófigyelés, kommunikáció és általános üzletviteli tanácsadás, medical writing, egyéb szakmai, tudományos tevékenység.




Legutóbbi válaszai

Baba szem duzzanat

Kedves Uram! Abban az esetben ha nem váladékozik, nem ragad össze, nem vörös a szeme, akkor nem gondolnék nagyobb fertőzésre, bár az igazság az, hogy a legtöbb esetben ez áll a probléma hátterében. Amikor ilyen minor tünetek fordulnak elő én tartósítószermentes műkönny (pl. Ocutears) használatát javasolom, valamint felforralt, majd lehűtött vízzel való vattakorongos letörlést szoktam javasolni. Ez utóbbit ha van valamilyen váladék. Ami még eszembe jut, hogy szemhéjgyulladása vagy árpája lenne, de az nem múlna el napközben. Ha 1-2 napig továbbra is fennáll, akkor érdemes felkeresni a területileg illetékes gyermekszemészeti szakrendelést (nem ügyeletet!), ahol a megfelelő szakemberek meg tudják vizsgálni a gyermeket. Remélem segítettem!

Szemvizsgálat eredménye

Kedves Uram! Az Ön által leírt leletek alapján a szemfenéken, éles látáshoz közeli területen olyan elváltozásokat (apróg hegek, pigmentáltság) találtak, amely macula OCT vizsgálatot tesz szükséges. Ez olyan vizsgálat, amely nagyfelbontású képeket készít a retina 10 rétegéről és pontosabban meg tudja mondani, hogy mi a probléma, mi volt látható a szemfenékvizsgálaton. A lézeres látásjavítást végző központokban történő szemészeti vizsgálatok során, ha találnak valamilyen szemészeti eltérést - mint az Ön esetében - akkor nem szívesen operálják meg a pácienseket, hiszen nem egy "negatív" szemészeti állapot áll fenn. Helyesen, ilyen esetekben tovább küldik a pácienst további vizsgálatokra. Az, hogy az említett vérzések miért vannak, a hegek befolyásolják-e (rontják-e) az Ön látását ilyen formában megítélni nem tudom. Érdemes felkeresni egy nagyobb szemészeti centrumot. Tisztelettel,

Szembevérzés

Kedves Hölgyem! A leírása alapján arra tudok következtetni, hogy ún. kötőhártyavérzés alakult ki a szem nasalis kvadránsában - nem tudom megmondani miért alakulhatott ki, de a leírása erre enged következtetni. Vagyis, a kötőhártya erei közül az egyik "elpattant", és az bevérzett. Ez a legtöbb esetben megijeszti az embert, hiszen vérzést lát a szem elülső részén. Amennyiben ez áll a háttérben, akkor nem igényel teendőt, a vérzés magától fel fog szívódni, általában néhány nap alatt. (Azt is szükségesnek tartom, hogy leírjam azokat az eseteket, amelyek során gyakrabban látunk ilyen kötőhártyavérzést: vérhígító kezelés során, magasvérnyomás betegség, idős kor, traumás sérült,s lelki és/vagy fizikai megterhelés. Ezek során gyakrabban alakul ki kötőhártyavérzés, de nem feltétlenül szükségesek hozzá a fenti esetek.) C-vitamint szoktam javasolni, valamint bő folyadékbevitelt, de mivel anyatejes ezért abban minden benne van, amire szüksége van. Abban az esetben, ha nem csökkente a mérete, akkor javasolnék egy szemészeti vizsgálatot.

Pupilla eltérés

Kedves Hölgyem! Az Ön által küldött kép alapján azt mondanám, hogy a két pupilla átmérője jelentősen nem különbözik egymástól. Akkor beszélünk kóros pupillaátmérő különbségről, ún. anisocoriáról, amikor 1 mm-nél nagyobb a különbség. Nagyon fontos, hogy sötétben vagy világosban melyik-melyik a nagyobb vagy a kisebb átmérőjű. Mindenképpen javasolnám, hogy a területileg illetékes szemészeti szakrendelőbe menjen el, ott megvizsgálják a fentebb említett helyzetekben és amennyiben nem derül fény kóros eltérésre, akkor nem gondolnám, hogy foglalkozni kellene a helyzettel. Természetesen előfordulhat, hogy valóban van különbség, akár kóros jeleket is leírnak, ilyen esetben a következő lépcső egy teljes neurológiai kivizsgálás (képalkotó vizsgálattal együtt). Az említett dioptriát pedig javasolt viselni, hiszen a szem és az agy folyamatosan kompenzál, hogy megfelelő minőségű legyen a látás.

Alsó szemhéj hámlás, bőrpír, duzzanat

Kedves Uram! Elnézést a késői válaszért! Fényképek alapján nekem nem árpának tűnik. Az Ön által leírt kenőcs antibiotikum és szteroid tartalma miatt nagyon kedvelt szemészeti készítmény, hiszen sok szemhéj betegségben nyújt megfelelő megoldást a pácienseknek. Első ránézésre én is ezt javasoltam volna. Természetesen nem lehet élete végéig ilyen kenőcsöt alkalmazni, azonban rövid távon mindenképpen megoldást nyújthat. Ilyen esetben azt szoktam javasolni, hogy meg kell találni azt az alkalmazandó "dózist" (pl. esténként 1x), amely még éppen elfedi a tüneteket és a panaszokat, addig amíg más megoldást nem találunk. Tovább gondolva lehetséges, hogy Önnek ilyen a bőre, kissé ekzémásabb, szárazabb, vagy ún. atópiás dermatitise van. Nem írta, hogy járt-e már bőrgyógyásznál... ha nem, akkor mindenképpen központi intézményt javasolnék, ahol nagyobb a tapasztalat, hiszen egy visszatérő, kellemetlen problémáról van szó. Szemészeti szempontból - mivel számos kollégámnál járt - én sem tudnék többet mondani, de még azt is tanácsolnám, hogy valamilyen hámosító kenőcsöt használjon (ha ezzel a bőrgyógyász egyetért.) Remélem segítettem, Üdvözlettel,