• Dr. Cserháti Zoltán

        szemész rezidens

        149

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        szemészet

        Bemutatkozás:


        Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szemészeti Osztályán dolgozom szemész rezidensként.



















        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Cserháti Zoltán legutóbbi válaszai
        Kedves Hölgyem! Amikor kontaktlencsét vagy szemüveget írunk fel, esetleg lézeres szemműtétre korrigáljuk ki a pácienst különböző szempontokat veszünk figyelembe. Például egy lézeres szemműtét előtt (akár) a maximális korrekciót tesszük fel, tekintettel arra, hogy a páciens szaruhártyáját kezelik ilyenkor. Azokban az esetekben, amikor kontaktlencsét illesztenek más dioptriájút kap a páciens, azzal szemben, mintha szemüveget kapna. Ennek az az oka, hogy a szemüveg lencséje a szemünk előtt van 1-2 cm-el ugyebár, míg a kontaktlencse a szemünk felszínére illeszkedik. Tehát, ebben a két esetben a lencsék máshova vetítik a képet a retinán, ezért fontos, hogy gyakori, hogy a két esetben más-más a dioptria. Mivel Ön nagyfokú rövidlátó, ezért nehéz kérdés, hogy ki kell-e minden esetben korrigálni 100%-ra a szemeit, nem-e elégséges a 90% is, amit "kényelmesebben" viselhet. Az nem éppen szerencsés, ha mindig fáj a feje vagy szédül egy szemüvegtől. Nem gondolom, hogy szembetegség áll a háttérben. Azt is tudnia kell, hogy a különböző automata refraktométerek (amivel bemérik a szemeit) különböző (bár nem jelentős) értékeket mérnek, vagyis vannak "jobb, pontosabb" gépek, és kevésbé. Így leírva tényleg soknak érzem én is az 1,75 dioptria értékkülönbséget, de valamekkora különbség biztosan van. Ha nagyon zavarja ez a helyzet megnézhetik újból, de mindenképpen javasolt a rendszeres kontroll is! Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Sajnos vitrectomia műtéteket követően gyakran kialakul szürkehályog is. Fiataloknál sajnálatos módon gyakran kialakul az ún. CSC, amit macula OCT vizsgálattal kideríthetünk. Ilyenkor a retina/ideghártya rétegei között - sok esetben az éleslátás helyén - oedema, folyadék alakul ki, mely ronthatja a látást. Kezelés nélkül is gyakran felszívódik, azonban meg lehet próbálni helyi szemcseppkezelést (nepafenac tartalmú) is. Azonban, azok az elváltozások, melyek sok ideig (akár hónapokig) nem múlnak el nagyon nehéz kezelni. Ilyenkor szóba jön FLAG vizsgálat is, hogy kiderítsék honnan szivárog oda a folyadék. Tudnia kell, hogy koraszülöttek esetén több szemészeti betegség is előfordulhat, azokhoz képest, akik nem voltak koraszülöttek. Amennyiben valaki (nagyfokú) rövidlátó, cataracta műtéte is volt, valamint fagyasztották is a szemét nagyobb a valószínűsége a retinaleválásnak. A subretinalis folyadék természetesen ugyancsak megnöveli ennek a kockázatát, mindezek mellett nagyon nehéz azt mondani, hogy hibázott-e valaki. Ezt előre látni azt gondolom hogy nagyon nehéz. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Az Ön által említett "befúvásos" vizsgálatot non-contact tonometriának hívjuk, vagyis olyan módszer, ami nem ér hozzá a szemhez szemnyomásmérés közben. Ezek a gépek nem éppen a legpontosabbak, sok esetben tévednek. A mérést az is befolyásolhatja - főleg a fiatalok körében - hogy nagyon szorítják a szemüket, hunyorítanak. Esetleg bele is pislognak. A gold standard szemnyomásmérési módszerhez egy érzéstelenítő cseppet adunk a páciensnek és a szaruhártya felszínéhez érünk egy eszközzel (Goldmann-féle applanációs tonométer). Érdemes ilyen értékeknél ezzel a módszerrel is megmérni. Az is befolyásolhatja az eredményt, hogy ha az átlagosnál vékonyabb vagy vastagabb a szaruhártyája. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Sok esetben a könnypontdugó megoldást nyújthat a száraz szemű betegeknél, mivel segít abban, hogy az a kevés könnyfilm megmaradjon a szem felszínén, ám vannak olyan súlyos esetek, amikor már az sem elég. Véleményem szerint sem érdemes sokat várni a "villanófényes" terápiától. Az Ön által leírt vizsgálatokat (könnymennyiség mérést/Schirmer-teszt, szaruhártyafestést, könnyfilmszakadási időt/BUT) majdnem minden jól felszerelt szakrendelőben el kellene tudni végezni. Ezek nem olyan speciális vizsgálatok a szemészeten belül. Tekintettel az állapotára a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája megérne egy próbát. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Olvasva az esetét, kérdését úgy látom, hogy megfelelő módon ki van vizsgálva. Helyesen leírta, hogy a kollégáim a retinoschisist kezelték, készítettek UH és macula OCT vizsgálatot, folyamatos kontroll alatt áll. A panaszaival kapcsolatban számos dolog eszembe jutott, de ezeket már kollégáim biztosan kizárták. Az úszkáló homályok, szálagos üvegtest vagy éppen a (valószínűleg hátsó) kérgi homály okozhat hasonló panaszokat, de nem annyira, hogy a "szöveg is hullámzik". Sajnos az üvegtestben lévő úszkáló homályokkal való igaz, hogy meg kell tanulni velük élni. Végül arra gondoltam, hogy nem szárazak-e a szemei, mert ha ez áll a háttérben (bár kicsi a valószínűsége), néhány vizsgálattal ez kideríthető és egy kis műkönnyel javítható az állapot. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! A kollégám - helyesen - egy tompa sérülést követően, valamint a "villámlátás" miatt megnézte, hogy a retinán, főleg a periférián van-e szakadás, leválás. Ilyen traumát követően a bevérzések sajnos gyakran kialakulnak. Néhány dolgot azért meg kell említeni. Amennyiben az üvegtestben alakult ki vérzés, az általában hetek/hónapok alatt felszívódik, azonban fontos megtalálni az utánpótlást, vagyis hogy honnan vérzik. Ezt sok esetben nagyon nehéz megtalálni. Amennyiben a hátsó üvegtesti határhártya is levált, akkor azt is fontos megnézni, hogy ez részleges-e vagy teljes. Ha részleges, az kicsit veszélyesebb, mivel egy ponton tapadhat a retinához, azt húzhatja, kiszakíthatja. Az "úszkáló homály" utalhat arra, hogy a kavargó vérzést látja, ill. arra is, hogy az üvegtestben már nincs vérzés, azonban kialakultak ezek az úszkáló homályok, amelyek ártalmatlanok. (Ezt innen nem tudom megállapítani.) Abban sem tudok segíteni, hogy a lakhelyén nincs ilyen vizsgálat, de a közelben (pl. Debrecen, Miskolc) biztosan van olyan szakember, aki tudná Önt kontrollálni. A hármastükör (gonioscopia) vizsgálat mellett egy UH vizsgálat is alkalmas lehet a kontrollálásra, azonban a szakadás megtalálására nem. Írta a tompalátást, azonban nem írta, hogy milyen a látólessége, a szemészeti ambuláns lapokon a "V" vagy "Visus"-ként van jelölve. Igen, ilyen esetekben kímélő életmód javasolt. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Az Ön által leírt panasz (villámlátás/fényfelvillanás) nagyon hasonlít arra, amikor valakinek hátsó üvegtesti határhártya leválása van. Ez azt jelentheti, hogy az üvegtest és a retina/ideghártya találkozásánál lévő határhártya részben vagy teljesen levált. Fontos különbség, hogy ez nem egyezik meg a retinaleválással! Ennek hátterében nehéz megmondani, hogy mi áll, de vérnyomás probléma is lehet. Előfordulhatnak úszkáló homályok is, a szemünket kitöltő üvegtestben biokémiai változások hatására kialakulnak ún. úszkáló homályok, melyek a szemünk előtt (főleg világosban) pókhálószerűen úszkálnak. Azt gondolom, hogy nem (kötőhártya)gyulladás áll a háttérben. Ellenben minél hamarabb pupillatágításos vizsgálatot javasolnék, mivel előfordulhat az az eset is, hogy a fényfelvillanások hátterében retinaszakadás áll! (Ezt ebben a formában nehéz megmondani) Kérdésére, hogy 3 hónap alatt már megvakult volna ha retinaleválás áll a háttérben nehéz válaszolni, de az tény, hogy egy retinaleválás esetén rosszabb is lehetne a látóélessége. Pupillatágítás nélkül biztosan nem lehet kizárni a retinaleválást (kivéve ha egy UH vizsgálatot csinálnak), ezért javasolt a vizsgálat. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A szemfenéken lévő anyajegyekkel kapcsolatban fontos, hogy folyamatosan (megadott időközönként) kontrolláljuk. Azt gondolom, hogy nem a látóidegen, hanem a retinán, ideghártyán találták ezt az elváltozást. Igazuk volt, teendőt nem igényel, nem kell megijedni, ugyanúgy, mint a testünk többi részén, a szemünk több részén is előfordulhatnak anyajegyek. Fontos, hogy milyen a szélűk, méretük, "magasságuk/mélységük", ill. ha van rá mód akkor legyen róla fotodokumentáció is. Amennyiben nagy mértékben változik, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy megvakul, de mindenképpen a rosszindulatú elváltozás (pl. melanoma) lehetősége is felmerül. Ebben a nem szerencsés esetben is léteznek ma már különböző terápiák, de nem kell ennyire előreszaladni a kérdésben. Nincs olyan terápia, és Ön sem tud tenni semmit az ügyben, hogy lassítsa a folyamatot. Nem tudom, hogy miért tud "csak egy órát olvasni", de egy szemfenéken lévő anyajegy inkább pszichésen megterhelő, tudni kell róla, figyelni kell, de mivel nem tehet semmit, ezért a folyamatos kontrollok betartása a lényeges. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A látószervi károsodások súlyosságának megállapítására a két szem látóélessége alapján egy ún. Maschke táblázat szolgál - számos egyéb "paraméter" mellett. Például, ha valakinek a legjobb korrigált látóélessége a jobb szemén 60%, a bal szemén pedig 10%, akkor Maschke szerinti 25%-os látáskárosodásról beszélünk. Amennyiben Ön az adott dioptriákkal (-5,75D és -4,5D) "jól" lát, vagyis el tudja olvasni a vizsgálat során a táblán (Kettes-féle) a számokat egészen az alsó sorig, akkor 100%-os a látása. A látássérültek még szemüvegben sem tudják elolvasni az adott számokat. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Nagyon nehéz kérdés az, amit leírt, és ilyen formában ezt nagyon nehéz megválaszolni. Alapvetően a szemüveg korrekcióval az optometrista foglalkozik (természetesen a szemészek mellett), ez egy külön szakterület. Érdemes lenne olyan Optikát felkeresni, amely nagyobb múlttal rendelkezik, esetleg kapcsolatban állnak gyermekszemésszel is. Ez utóbbit azért írom, mert lehet valamilyen gyermekkorból "visszamaradt" probléma, amely nem került felismerésre és korrekcióra. Ebben az esetben természetesen nem maradhat el egy olyan szemészeti vizsgálat is, ahol részletesebben nézik meg a látását. (Nem írta, hogy mennyire lát rosszul, volt-e szemésznél korábban, stb.) Remélem segítettem!
        Kedves Hölgyem! Azt valószínűsítem, hogy hátsó üvegtesti határhártya leválást diagnosztizáltak Önnél. Ilyen esetben nem retinaleválásról, hanem a szemünket kitöltő kocsonyás anyag (üvegtest) - retinához tapadó része - kezd el összeesni, és ilyenkor a határhártya elemelkedik. Ez okozhat olyan panaszokat, mint amilyeneket Ön is leírt. Amennyiben ez részleges, akkor fontos, hogy nagy fizikai terhelés ne érje Önt, mivel ez akár úgy is meghúzhatja a retinát, hogy ott vérzés, szakadás alakul ki. A kollégám valószínűleg arra gondolt, hogy kímélje magát, a hasprés, erőlködés kerülendő, de a könnyebb mozgás megengedett. Nagyon nehéz megmondani, hogy az Ön által felsorolt mozgások közül melyik nem ajánlott, természetesen ez személyfüggő. Mindenesetre, fontos, hogy amennyiben bármilyen változást/romlást tapasztal keresse fel szemorvosát. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! A szaruhártyába beékelődött idegentest eltávolítását követően általában antibiotikumos szemcseppet/kenőcsöt, ill. hámosító kenőcsöt alkalmaznak, azért, hogy az esetleges fertőzéseket megelőzzük, valamint gyorsítsuk a hámosodás folyamatát. Véleményem szerint ha pont középre pattant ez az idegentest, akkor ez okozhat olyan panaszokat, mint amilyeneket leírt. Nem egyszerű ilyenkor a helyzet, de azt gondolom, hogy ha a hámosodás teljes, akkor is visszamaradhat valamilyen "homályos" látás, de ez nagymértékben függ a sérüléstől, ill. az eltávolítás sikerességtől. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Mindenek előtt amikor a tányér eltört és érezte, hogy "valami belement" a szemébe olyan információ, ami fontos, hiszen akár idegentest is kerülhetett a szembe, amely okozhat ún. traumás mydriasis-t is - sok más eltérés mellett. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a pupilla kitágul és úgy is marad, leginkább valamilyen traumát követően. Azonban, mivel leírta, hogy több alkalommal járt szemész orvosnál és készült CT is (bár nem írta, hogy milyen típusú és mely területről) azt gondolom, hogy aggódni nem kell. Nem tudom, hogy a "tányér elejtése" és a pupillatágulat kapcsolatban állhat, de az is előfordulhat, hogy a vizsgálat során kapott pupillatágító szemcseppet és annak a hatása nem múlt még el. Ez általában néhány óra, de mivel fiatal, függ attól is, hogy mit használtak a kollégák. Sőt, még az is előfordulhat, hogy így született, hogy az egyik oldalon tágabb, és csak most vették észre. Sajnos nem tudok arra a kérdésre válaszolni, hogy a Berodual okozhat-e ilyet. Azt mindenképpen tudni kell, hogy a pupilla kóros "működésének" a hátterében állhat valamilyen központi idegrendszeri probléma is, ennek érdemes utánajárni. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Tisztelt Hölgyem! Sajnos nem írta le, hogy a korábban tapasztaltak során elment-e végül szemészhez, és, hogy mi lett a megoldás, diagnózis. Nem írta le, hogy mennyire romlott meg a látása akkor és most. Amennyiben három napja tartó panaszról van, ami zavarja a látásában, a mindennapokban, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. A leírás alapján több dolog merül fel, azonban ezek egyikét sem írhatom le, mivel kevés információ áll rendelkezésemre, így nem tudom, hogy mi állhat a háttérben. Lehet, hogy "csak" szárazak a szemei, de az is lehet, hogy szürkehályog alakult ki, esetleg más, súlyosabb elváltozás. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Sajnos nem írta, hogy mennyi a látóélessége, ezért nagyon nehéz véleményt formálni, de a 13/1992. (VI. 26.) NM rendeletben bővebben utánaolvashat a témának: Az A1, A2, A, B1, B és B+E kategóriákra a következők vonatkoznak: Alkalmasság feltételei: a) legalább 0,5-es binokuláris látásélesség (korrekciós lencsével segített) b) látótere vízszintes irányban legalább 120°-os, amely balra és jobbra legalább 50°-ot, felfelé és lefelé legalább 20°-ot bővül, és c) látótere középpontjától számított 20°-os sugarú tartományon belül a látása nem terhelt. Ha az egyik szemre teljes funkcionális látásvesztést szenvedett vagy csak az egyik szemét használó a) legalább 0,5-ös látásélesség (korrekciós lencsével segítetett) b) szemész szakorvos igazolja, hogy ba) az egyik szemmel látás már elég hosszú ideje fennáll ahhoz, hogy lehetővé vált az alkalmazkodás, illetve bb) a szem látómezeje normális. Remélem segítettem! Üdvözlettel,