• Dr. Cserháti Zoltán

        szemész rezidens

        138

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        szemészet

        Bemutatkozás:


        Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szemészeti Osztályán dolgozom szemész rezidensként.



















        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Cserháti Zoltán legutóbbi válaszai
        Kedves Hölgyem! Azt valószínűsítem, hogy hátsó üvegtesti határhártya leválást diagnosztizáltak Önnél. Ilyen esetben nem retinaleválásról, hanem a szemünket kitöltő kocsonyás anyag (üvegtest) - retinához tapadó része - kezd el összeesni, és ilyenkor a határhártya elemelkedik. Ez okozhat olyan panaszokat, mint amilyeneket Ön is leírt. Amennyiben ez részleges, akkor fontos, hogy nagy fizikai terhelés ne érje Önt, mivel ez akár úgy is meghúzhatja a retinát, hogy ott vérzés, szakadás alakul ki. A kollégám valószínűleg arra gondolt, hogy kímélje magát, a hasprés, erőlködés kerülendő, de a könnyebb mozgás megengedett. Nagyon nehéz megmondani, hogy az Ön által felsorolt mozgások közül melyik nem ajánlott, természetesen ez személyfüggő. Mindenesetre, fontos, hogy amennyiben bármilyen változást/romlást tapasztal keresse fel szemorvosát. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! A szaruhártyába beékelődött idegentest eltávolítását követően általában antibiotikumos szemcseppet/kenőcsöt, ill. hámosító kenőcsöt alkalmaznak, azért, hogy az esetleges fertőzéseket megelőzzük, valamint gyorsítsuk a hámosodás folyamatát. Véleményem szerint ha pont középre pattant ez az idegentest, akkor ez okozhat olyan panaszokat, mint amilyeneket leírt. Nem egyszerű ilyenkor a helyzet, de azt gondolom, hogy ha a hámosodás teljes, akkor is visszamaradhat valamilyen "homályos" látás, de ez nagymértékben függ a sérüléstől, ill. az eltávolítás sikerességtől. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Mindenek előtt amikor a tányér eltört és érezte, hogy "valami belement" a szemébe olyan információ, ami fontos, hiszen akár idegentest is kerülhetett a szembe, amely okozhat ún. traumás mydriasis-t is - sok más eltérés mellett. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a pupilla kitágul és úgy is marad, leginkább valamilyen traumát követően. Azonban, mivel leírta, hogy több alkalommal járt szemész orvosnál és készült CT is (bár nem írta, hogy milyen típusú és mely területről) azt gondolom, hogy aggódni nem kell. Nem tudom, hogy a "tányér elejtése" és a pupillatágulat kapcsolatban állhat, de az is előfordulhat, hogy a vizsgálat során kapott pupillatágító szemcseppet és annak a hatása nem múlt még el. Ez általában néhány óra, de mivel fiatal, függ attól is, hogy mit használtak a kollégák. Sőt, még az is előfordulhat, hogy így született, hogy az egyik oldalon tágabb, és csak most vették észre. Sajnos nem tudok arra a kérdésre válaszolni, hogy a Berodual okozhat-e ilyet. Azt mindenképpen tudni kell, hogy a pupilla kóros "működésének" a hátterében állhat valamilyen központi idegrendszeri probléma is, ennek érdemes utánajárni. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Tisztelt Hölgyem! Sajnos nem írta le, hogy a korábban tapasztaltak során elment-e végül szemészhez, és, hogy mi lett a megoldás, diagnózis. Nem írta le, hogy mennyire romlott meg a látása akkor és most. Amennyiben három napja tartó panaszról van, ami zavarja a látásában, a mindennapokban, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. A leírás alapján több dolog merül fel, azonban ezek egyikét sem írhatom le, mivel kevés információ áll rendelkezésemre, így nem tudom, hogy mi állhat a háttérben. Lehet, hogy "csak" szárazak a szemei, de az is lehet, hogy szürkehályog alakult ki, esetleg más, súlyosabb elváltozás. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Sajnos nem írta, hogy mennyi a látóélessége, ezért nagyon nehéz véleményt formálni, de a 13/1992. (VI. 26.) NM rendeletben bővebben utánaolvashat a témának: Az A1, A2, A, B1, B és B+E kategóriákra a következők vonatkoznak: Alkalmasság feltételei: a) legalább 0,5-es binokuláris látásélesség (korrekciós lencsével segített) b) látótere vízszintes irányban legalább 120°-os, amely balra és jobbra legalább 50°-ot, felfelé és lefelé legalább 20°-ot bővül, és c) látótere középpontjától számított 20°-os sugarú tartományon belül a látása nem terhelt. Ha az egyik szemre teljes funkcionális látásvesztést szenvedett vagy csak az egyik szemét használó a) legalább 0,5-ös látásélesség (korrekciós lencsével segítetett) b) szemész szakorvos igazolja, hogy ba) az egyik szemmel látás már elég hosszú ideje fennáll ahhoz, hogy lehetővé vált az alkalmazkodás, illetve bb) a szem látómezeje normális. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Amennyiben a korábban retina műtéten átesett szemén lát bármilyen "fekete, elmosódott" foltot, kérem, hogy mihamarabb forduljon szemészhez, lehetőleg abban a kórházban, ahol operálták. Az epiretinális membrán eltávolítását követően nem mindegy, hogy levegővel, gázzal, folyadékkal vagy éppen szilikonolajjal töltötték fel a szemgolyót. Előbbiek gyakoribbak, és gyakran tapasztalnak ehhez hasonló panaszokat, azonban, mivel már évek óta volt a műtét ez nem valószínű. Ehhez hasonló panaszokat él meg az, akinek levált a hátsó üvegtesti határhártyája is, azonban az Ön esetében ez sem áll fenn, mivel azt a műtét során eltávolították valószínűleg. Kizárásos alapon maradnak a különböző retinát/ideghártyát érintő problémák, mint pl. a szakadás vagy esetleg egy leválás, azonban ezt így megmondani nem lehet. Lehetséges, hogy ezek egyike sem áll fenn, azonban egy kontrollt mindenképpen megér a helyzet! Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Azt gondolom, hogy ha csak egy cseppről volt szó, nem ártott vele. Természetesen, ha bármilyen rendellenességet észlelnek forduljanak szemész orvoshoz! A látásélességgel kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy kb. fél éves kortól már vannak olyan eszközök (pl. Plusoptix), amellyel meg tudják nézni a baba dioptriáját. Természetesen ez ügyben gyermekszemészeti szakrendelőt érdemes felkeresni. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Mindenek előtt leírta, hogy bal szemére tompalátó, azonban azt nem írta le, hogy a panaszok melyik szemén jelentkeztek. Kijavítanám, mert ha valakinek fényvillódzása van igaz, hogy a retinaleválásra is gondolni kell, azonban ahhoz nem szükséges macula OCT vizsgálat. Elégséges egy tágításban végzett szemfenékvizsgálat vagy ultrahang vizsgálat. (A macula OCT vizsgálatot, tehát nem a retinaleválás miatt kérték, hanem a retina rétegeiben észlelhető elváltozások felderítése miatt, amelyet már szabad szemmel - szemfenékvizsgálat közben - nem egyértelműen láthatóak.) Amikor leírta, hogy felkereste a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáját, akkor derült ki számomra, hogy a bal szemen látható panaszokról beszélünk. A vizsgálat hátsó határhártya leválást írt le, mely tapad a foveanál (az éleslátás helyén). Ez azt jelenti, hogy a szemünk belsejét kitöltő kocsonyás anyag (üvegtest) hátsó része normál esetben az ideghártyához (retina) tapad. Ez, bizonyos esetekben, általában a kor előrehaladásával részlegesen vagy teljesen leválhat és olyan panaszokat is okozhat, amelyet Ön is tapasztal. A tapadás helyén megjelent egy kis folyadék is, ez is ronthatja az éleslátást. Teljesen egyetértek a Klinikán hangzottakkal, sajnos, ebben az esetben a megfigyelés javasolt. A folyadékot felszívni nem tudjuk, magától is fel szokott szívódni. Nem egyszerű helyzet, azonban az ajánlott kontroll betartásán kívül mást nem tudok tanácsolni. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Tisztelt Kérdező! A fitoszteroloknak koleszterinszint-csökkentő hatásuk van, nem szteroidok. Nem tudok róla, hogy befolyásolnák-e a retinaleválást, vagy szakadást.
        Kedves Hölgyem! Kancsalságellenes műtétek során általában egy olyan műtétet hajtanak végre, melyben az egyik szemmozgató izmot átvágják. Ezzel érik el azt, hogy a szem ne "térjen ki", vagyis ne kancsalítson. Amennyiben ezeket a műtéteket gyermekkorban elvégzi van esély arra, hogy nem alakuljon ki újra kancsalság. Sajnos, számos esetben ezek az izmok újra elkezdik "húzni" a szemet egyik irányba, így újra kialakul a kancsalság. Lehet újraoperálni egy már operált szemet is, azonban a felnőttkorban elvégzett műtéteknél még kevésbé marad tartós az eredmény. A gyógyszeradag emelése lehet, hogy hozzájárult a helyzethez, ezt biztosan nem tudom megmondani. Amennyiben száraznak érzi a szemeit mindenképpen javasolnék egy tartósítószermentes műkönnyet, melyet mindkét szemébe bátran használhat. Ennek ellenére javasolnám, hogy vizsgáltassa meg újra a szemeit, lehetőleg ott, ahol operálták. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Az agyunk kb. 0,5-0,75 dioptria értéket képes "magától" kikorrigálni. Ilyen esetekben nem feltétlenül szükséges a szemüveg felírása, azonban még ezekben az esetekben is indokolt lehet, ha a páciensnek panasza van. Az Ön esetében már olyan dioptria értékekről beszélünk, melyek felírása/hordása szükséges lehet, főleg akkor, ha tapasztalta is, hogy nem jó a látása. Olyan esetekben, amikor valaki nem hord szemüveget és elkezd fájni a feje, a szemei, sokat hunyorog, azt jelzi, hogy szemüvegre van szüksége. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Az éleslátás helyét hívjuk macula-nak, vagy sárgafoltnak. Valószínű, hogy azért látja centrálisan azt a foltot, mert a retinán pont "középen", az éles látás területén alakult ki a vérzés. Amit tudni kell a szemfenéki vérzésekről, hogy a legtöbb esetben felszívódnak néhány hét alatt. Többféle ok miatt alakulhatnak ki, leggyakrabban egy szemfenéki ér pattan el, ezért fontos, hogy minél hamarabb kiderüljön mi táplálja a vérzést. FLAG (érfestés), ill. macula OCT vizsgálatot is javasolnék a pontosabb diagnózis felállításáért, valamint, hogy a retina mely rétegeit érinti a vérzés. A terápia kérdése összetett, alapvetően számos esetben nincs szükség terápiára, mivel a vérzés felszívódik magától, azonban a fizikai kímélettel, bő folyadékbevitellel sokat segíthet az állapotán. Remélem segítettem!
        Kedves Uram! Természetesen nehéz egy kép alapján diagnosztizálni, azonban a kép alapján kötőhártyavérzésre (suffusio) gondolok, amely magától felszívódik, nem szükséges szemészeti teendő. C-vitamin és bőséges folyadékbevtiel elégséges. Egy apró ér elpattanhatott, ez okozza a vérzést. A leírás alapján nem tudom, hogy szemész orvosnál voltak vagy pl. háziorvosnál. Amennyiben nem szemész orvosnál, akkor keressenek fel egyet mihamarabb, hogy megbizonyosodjon mindezekről egy réslámpa segítségével. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A leírt panaszok jellemzőek száraz szem betegség során, és mivel ez a leggyakoribb erre gondolnék én is. Ilyen esetben tartósítószermentes műkönnyet javasolnék, melyet naponta többször is használhat. Nem írta, hogy a látóélessége rendben van-e vagy, hogy voltak-e már korábban hasonló panaszai. Amennyiben más panaszai is vannak - vörös szem, szúró, égő érzés, stb. - akkor javasolnék egy szemészeti vizsgálatot. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A LED égőbe/fénybe való tekintés során - amennyiben az néhány másodpercig tartott - egyáltalán nincs súlyos következménye a tapasztalatok alapján. Ön azt említette, hogy néhány percig nézett bele - és ezt követően tapasztalt változást. Ezt már érdemes megmutatni egy szemész kollégának, de ilyen esetben sem várunk szemészeti eltérést. A leírás alapján azonban úszkáló homályokra gondolnék elsősorban, amelyeket véletlenül most vett észre. Ezek a szemgolyót kitöltő üvegtestben kialakuló biokémiai elváltozások, melyeket úszkáló foltként/homályként látunk - főleg világos fényben. Ennek ellenére egy pupillatágításos szemfenék vizsgálatot javasolnék. (Amennyiben szükséges kiegészítve egy ultrahang és egy macula OCT vizsgálattal.) Üdvözlettel,