Szemfenék téma

A magas vérnyomás korai szövődményei - Figyeljen a tünetekre!

WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus

A magas vérnyomás fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Fokozott terhelést ró a szívre, károsítja az érbelhártya funkcióját és az erek tágulékonyságát, elősegíti az érfalban a vérzsírok lerakódását és gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát.

Magas vérnyomás: először a szemen látszódik

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

A szemfenéki érrajzolat az egyetlen érhálózat, amely alapján a szervezet érrendszerének állapotára lehet következtetni. A magas vérnyomás először a szemfenéki érrendszert érinti, az ideghártya sokáig megkímélt.

Árulkodó szemek

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító

Szemünk nemcsak a lélek tükre, hanem árulkodhat bizonyos egészségügyi problémákról is. Milyen, nem (csak) a szemeket érintő betegségekre deríthet fényt egy alapos szemészeti szakvizsgálat?

Hogyan okozhat vakságot a cukorbetegség?

Oxygen Medical - Dr. Tóth Eszter, szemész

A cukorbetegség szövődményei közül az egyik legsúlyosabb a szemek állapotát érinti. Az elváltozások hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak, gyakran már visszafordíthatatlan stádiumban kerülnek felismerésre.

A változókor is okozhat magas vérnyomást?

WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus

A változókorba léptem és véletlenül derült ki, hogy magas a vérnyomásom. Nem szeretném a gyógyszeres kezeléssel kezdeni, de már a szemfenékvizsgálat is mutatott eltéréseket. Mit tanácsol, mit tehetnék? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Arteriolák

Orvos valaszol - Dr. Cserháti Zoltán

Tisztelt Dr.Úr! Szemészeti leletemen feltűnt és az orvos is említette, hogy az "arteriolák hihetetlenül szűkek! "Így szó szerint van leírva! Vérnyomásom kezelve van 120-140 közötti, enyhe cukorbaj ugyan van de idáig diétával karbantartva rendsze

Vérzés a szemfenéken

Orvos valaszol - Dr. Juhász Levente Ákos

Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Autoimmun betegség (SLE) miatt több szemészeti vizsgálaton és lézerkezeléseken estem át. Szedett gyógyszereim: Imuran (125) , Astrix, Chinothal (3x1) , Rutascorbin, Syncumar (2 mg) , szemcsepp: Tobradex, Nevan

Szemfenék vizsgálat

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina

Szeretném megkérdezni szemfenék vizsgálatot csak a szem szétcsepegtetésével lehet végezni? Gyermekemmel vizsgálatra kéne mennunk de borzasztoan fél, amiert utána elmosodottan fog látni. Mennyi ideig tart ez az állapot kb.? A választ köszönöm.

szemészet

Orvos valaszol - Dr. Bessenyei Mónika

Tisztelt Dr, Papp Júlia! Pár napja végzett szemfenék vizsgálat során a következőt írták a leletemre: "fundus: mindkét oldalon éleshatárú, keskeny peripaoillaris chorioidea atrophiával határol jószínű papillák, norm. tágasságú erek, ép peri

Szemfenék vizsgálat

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes

Tisztelet Doktor úr/nő! 60 éve vagyok, szemfenék vizsgálaton voltam, szerettem volna az ereim állapotáról felvilágosítást kérni, mert úgy tudtam ez alkalmas rá és négy féle állapotot lehet vele megkülönböztetni. Annyit tudtam meg, hogy a kiserek