A száraz szem tünetei, okai és kivizsgálása

Dr. Cserháti Zoltán
Szerző: WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

Kétrészes sorozatunkkal szeretnénk mindenki számára egy rövid, de átfogó tájékoztatást adni a száraz szem betegségéről és annak kezeléséről, kiemelt figyelmet fordítva a műkönnyekre mint a kezelés alapját jelentő, elterjedt készítményekre.

A téma cikkei

2/1 A száraz szem tünetei, okai és kivizsgálása
2/2 A száraz szem kezelése - Műkönnyek és egyéb megoldások

Napjainkban a száraz szemmel járó panaszok – valamint a nem megfelelő kezelésük – egyre nagyobb közegészségügyi problémát jelentenek. A lakosság kb. 5-30 százalékát érintheti a szemszárazság, mely az egyik leggyakrabban előforduló multifaktoriális szemészeti probléma. A betegség látásélességre gyakorolt hatása következtében problémák adódhatnak a vezetésben, olvasásban, számítógép-használatban, valamint negatív hatással lehet a pszichológiai/lelki állapotunkra is. Az egyik legfrissebb kutatás szerint a száraz szem betegségnek kimutatható negatív hatása van az életminőségre, és jelentős gazdasági veszteségekkel is jár.(1,2)

A könnyfilm

A szemgolyó felszínét borító úgynevezett könnyfilm legfontosabb feladatai közé tartozik a szemfelszín (kötőhártya és szaruhártya) védelme (különböző fertőzések ellen), annak nedvesen tartása, valamint a szaruhártya oxigén- és tápanyagellátása. A könnyfilm minden pislogásnál újjáépül, így az egyenletes és megfelelően stabil könnyfilm hozzájárul a megfelelő látásélesség kialakulásához is. A szem felszínét borító könnyfilm összetett, mindhárom rétegének megvannak a feladatai.

A könnyfilm legbelső (nyákos) mucinrétege biztosítja a könny tapadását a szaruhártyához.

A könnyfilm 90 százalékát alkotó középső, vizesréteg antibakteriális hatású, legnagyobb része a nagy könnymirigyekben termelődik.

A könnyfilm legkülső, (olajos) lipidrétegét a Meibom-mirigyek termelik. A könny párolgását és a szemhéjak szélének benedvesítését hivatottak megakadályozni. Hiányában csaknem tízszer olyan gyorsan párologna el könnyünk a szemfelszínről.

A könny tartalmaz továbbá különböző immunrendszeri, antibakteriális fehérjéket, hormonokat és enzimeket, síkosító fehérjekomponenseket és ionokat.

Olvasson tovább! Miből áll a könny?

A száraz szem

A száraz szem egy multifaktoriális betegség, mely – a nem megfelelő minőségű könnyfilm következtében – a szemfelszín potenciális károsodásához vezet, miközben látásélesség csökkenést, diszkomfortérzést és egyéb tüneteket okoz.(3)

Száraz szem betegség esetén a fő probléma, hogy pislogást követően nem alakul ki szabályos és stabil könnyfilm, vagy a következő pislogásnál korábban szétszakadozik a könnyfilm a szaruhártya felszínén. Tehát vagy csökkent a könnytermelés, vagy fokozott a könnyvesztés/könnypárolgás. Ne feledjük, hogy a könnyezés oka lehet a könnyelvezető rendszer elzáródása is. A könny mennyiségének csökkenése, megváltozott összetétele következtében a kötőhártya kehelysejtjeinek száma csökken, a hámsejtek könnyebben leválnak, sérülnek, így a hosszan tartó könnyhiány végül a szaruhártyát fedő hámsejteket is károsítja. Száraz szem szindrómáról (keratoconjunctivitis sicca) akkor beszélünk, amikor a kötő- és szaruhártya szárazság miatti gyulladása is fennáll.

A száraz szem betegség kialakulásában több tényező is szerepet játszhat:

 1. Elégtelen a könnyfilm termelése.
 2. Elégtelen a könnyfilm minősége, összetétele megváltozik.
 3. A könnyfilm túlzott mértékben párolog, fokozott a könnyvesztés.

A száraz szem tünetei

Száraz szem esetén a reggeli ébredés után fájdalmas és nehézkes a szem kinyitása. A leggyakoribb tünetek közé tartozik az égő, idegentest érzés a szemben, „mintha porszem ment volna bele”. A szem gyakran vörös, fájdalmas, csíp vagy esetleg viszket. Az az érzés támad bennünk, hogy szemünk „elfáradt”, fényérzékeny. A száraz szem következtében – néha félreérthető módon – fokozott könnycsorgás is előfordulhat. Ez gyakran Meibom-mirigy diszfunkció során fordul elő. Az irritáció következtében a kontaktlencse-viselők nem bírják hordani lencséjüket. Figyelni kell, hogy reggel váladékos-e a szem, ha igen, sárgás vagy fehér színű-e. Nagyon fontos, hogy milyen panaszok állnak fenn, mivel ez meghatározza a kezelési stratégiát. (Kiemelendő, hogy ezen panaszok gyakran más szemészeti megbetegedésekben is előfordulnak, mint például szemhéjgyulladás vagy allergiás kötőhártya-gyulladás.)

A száraz szem okai és hajlamosító tényezői

A szemszárazságra a számítógép-, mobilhasználat negatív hatással van, hiszen a képernyőt figyelve ritkábban pislogunk, ezáltal a könnyfilm nem pótlódik megfelelő ütemben. Azonban bizonyos gyógyszerek (egyes béta-blokkolók, antidepresszánsok, szteroidos készítmények, nyugtatók, fogamzásgátlók) szedése vagy külső környezeti tényezők (dohányfüst, por, égéstermékek, kipufogógázok, klíma, esetleg kozmetikumok) is befolyásolják a könnyfilm állapotát, nem beszélve egyes (pl. zöldhályogellenes) szemcseppek hosszú távú használatának káros hatásairól. Ezeken kívül számos más tényező is hajlamosíthat szemszárazságra.

Az idősebbek gyakrabban panaszkodnak száraz szemre, hiszen alapvetően kevesebb könny termelődik náluk, valamit csökken a könny- és Meibom-mirigyek működése is.

Tudni kell, hogy a szemszárazság számos szisztémás betegség kísérője is lehet. A könnytermelést befolyásolják továbbá a különböző hormonális változások (pl. menopauza), számos autoimmun (Sjögren-szindróma), reumatológiai (sokízületi gyulladás, köszvény), pajzsmirigy- és cukorbetegség, vagy éppen különböző fertőző betegségek és allergiák. Fontos kiemelni, hogy egyes refraktív sebészeti beavatkozások is okozhatnak száraz szemet.(1)

Olvasson tovább! Monitor előtti munkavégzés - Ezekre érdemes odafigyelnie

A száraz szem diagnózisa, vizsgálatok

A száraz szem diagnózisában, valamint a könnytermelés vizsgálata során a következő vizsgálatok nyújtanak segítséget a szakembereknek:

Schirmer-teszt – a könnytermelés mérése: egy speciális papírcsíkot helyeznek az alsó szemhéj alá, és meghatározott ideig (5 perc) mérik a könny folyadékcsíkjának a papíron megtett távolságát (ha 5 mm-nél kisebb, akkor csökkent a könnytermelés). A vizes fázis mennyiségét vizsgálja.

Break-up-time – könnyfilm felszakadási idő mérése: a könnyfilm stabilitásának mérése során fluoreszcein oldatot cseppentenek a szembe, majd figyelik, hogy mennyi idő alatt jelenik meg az első száradási folt a szaruhártya felszínén. A szemfelszínhez tapasztó, mucinréteg megfogyatkozásának (10 másodperc alatt kóros) kimutatására alkalmas.

A szemfelszín festődése: a kötőhártya és a szaruhártya hámsejtjeinek állapotát fluoreszcein, lisszamin zöld vagy bengál vörös oldat segítségével figyelhetjük meg, különböző esetekben különböző sejtek festődnek meg. Az ép szaruhártya nem festődik. A könnyfilm minőségi összetételének egyik jelzője.

Terápiás lehetőségek - A műkönnyek

A száraz szem kezelésének célja a szemfelszín nedvesen tartása, az egészséges könnyfilm helyreállítása, a tünetek megszüntetése, a látás javítása. Számos terápiás lehetőség áll rendelkezésre, melyek közül egyénre szabottan kell megtalálni a megfelelő és hatásos módszert:

 • megfelelő környezet és tudatos életkörülmények (pl. pislogás, megfelelő folyadékbevitel, monitor előtti munka közben szünetek stb.),
 • szemhéjtoalett (a szemhéjakat és szemhéjszélt langyos vízzel vagy hígított babasamponnal áttörölgetni),
 • szemhéj masszírozása (tenyerünkkel óvatos mozdulatokkal alsó és felső szemhéjakat és környéküket körkörös mozdulatokkal masszírozzuk),
 • szemhéjak és környékük melegítése (melegítő párna),
 • könnypótlás (műkönny, gél, kenőcs),
 • könnyelvezetést megakadályozni (könnypontdugó, párakamra, kontaktlencse),
 • gyulladáscsökkentő (szteroid- és nemszteroid-tartalmú) és/vagy antibiotikumos szemcseppek,
 • szisztémás gyógyszerek,
 • műtétek (extrém ritka esetben).

A panaszoknak megfelelően, személyre szabott módon többfajta módszer, különböző kombinációkban is alkalmazható. A legtöbb esetben a kezelés alapját a műkönnyek adják. Feladatuk a „súrlódás” és a panaszok csökkentése, valamint a sérült könnyfilm és annak koncentrációjának visszaállításával a kötő- és szaruhártya sejtjeinek helyreállítása.

Olvasson tovább! A számítógép és a szem egészsége

Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidensForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

Források
 • (1) Lemp AM és mtsai. (2007): The definition and classification of dry eye disease: report of the Definition and Classification Subcommittee of the International Dry Eye WorkShop. Ocul Surf. 5(2):75-92.

 • (2) Benitez-Del-Castillo J és mtsai. (2017) Visual acuity and quality of life in dry eye disease: Proceedings of the OCEAN group meeting. Ocul Surf. 15(2):169-178.

 • (3) Dry Eye Syndrome PPP – 2013 – American Academy of Ophthalmology

 • Kép forrása: www.aao.org

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szemüveg vezetéshez - mire...

Mai felgyorsult világunkban egyre többet ülünk a volán mögé, egyre több fiatal és idős válik szemüvegessé, ezért adja magát a kérdés: mire...

A száraz szem kezelése - Műkönnyek...

Kétrészes sorozatunkkal szeretnénk mindenki számára egy rövid, de átfogó tájékoztatást adni a száraz szem betegségéről és annak kezeléséről...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.