A legveszélyesebb sportágak

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Az extrém sportokat leszámítva számos olyan, a londoni olimpia programjában is szereplő sportágat űznek versenyszerűen és tömegsport jelleggel a világban, amelyek komoly veszélyeket jelenthetnek a sportolókra nézve. A legveszélyesebb sportágak közül kiemelkedik a kosárlabda, a kerékpározás, a röplabda és a tenisz.

100 sporttevékenységet nézve 1-2 esetben komolyabb baleset történik, és ez igaz az olimpiai sportágakra is – ez derül ki egy amerikai felmérésből. Az extrém sportokat leszámítva a legveszélyesebb sportágak közül kiemelkedik a kosárlabda, a kerékpározás, a röplabda, valamint a tenisz is jelentős sérülésveszélyekkel járhat.

Dr. Major Zoltán sportorvos-reumatológus főorvos a WEBBetegnek nyilatkozva elmondta, hogy „különösen sérülékeny” sportág még az atlétika, valamint a labdajátékok közül a futball és a kézilabda.

Összetett probléma

A hévízi orvos úgy gondolja: a fokozott igénybevétel, a nem megfelelő edzésterv és a bemelegítés hiánya okozza leggyakrabban a sportsérüléseket. Hozzá általában már csak akkor kerül egy-egy sportoló, amikor megtörténik a baj. Amikor lehetősége van megbeszélni az edzővel és a sportolóval a problémát, minden esetben kihangsúlyozza, mi az, amin változtatni kellene, legyen az bemelegítés, edzésforma, étrend vagy vitaminok, étrend-kiegészítők alkalmazása.

A hosszú távú következmény
A sportbalesetet szenvedett emberek háromnegyede leginkább a sérülés hosszú távú következményei miatt aggódik, míg az egyharmaduk az ízületi bántalmaktól tart. A kutatások eredményei szerint az olyan gyakori sportsérülések, mint például az elülső keresztszalag-szakadás után a sérültek felénél alakulhat ki idősebb korban porckopás és ízületi bántalom.

Az amerikai felmérés szerint a sportolás közben leginkább a láb, a fej sérüléseitől, illetve az ujjsérülésektől lehet tartani. A rándulások és az izomszakadások a leggyakoribb balesetek, míg csonttörés csupán minden tízedik esetben fordul elő.

Dr. Major Zoltán tapasztalata szerint is az alsó végtag, így a térd, a boka és a lábfej sérülései állnak a képzeletbeli lista élén. Fontos a megelőzés szempontjából a rendszeres sportorvosi felülvizsgálat, a folyamatos konzultáció az edzővel és a sportorvossal, valamint a megfelelő edzésforma kiválasztása. Ezt is érdemes megbeszélni a szakemberrel.

Műtét vár Mutina Ágnesre?

Mutina Ágnes verseny közbenAz úszás is a "sérülékenyebb" sportágak közé tartozik - erről még a debreceni úszó Eb-n nyilatkozott a WEBBetegnek a bajnokság vezető orvosa, dr. Pikó Károly. A londoni olimpia egyik magyar szempontból is fontos előfutamában 200 méter gyorson ugrott a medencébe Mutina Ágnes, aki előzőleg térdsérülésre panaszkodott.
„Pár hete kiugrott a térdem és olyan sérülést szedtem össze, hogy a londoni olimpia után műteni kell” – nyilatkozta a magyar úszó. Mutina Ágnes egyébként a 22. helyen végzett az előfutamban, a londoni olimpián, korábban a női gyorsváltó tagjaként arany- és ezüstérmet is nyert, két éve pedig egyéniben, 400 m gyorson diadalmaskodott a rövidpályás Eb-n.

Az általunk megkérdezett sportorvos úgy véli: a fokozott igénybevétel állhat az úszó sérülése mögött, sportolás következtében igen gyakran előfordul a térdízület belső porckorongjának le- vagy beszakadása, amely igen fájdalmas, a mozgatás roppanásokkal járhat. A műtét során eltávolítják a szakadt porckorongot.

Igen kényes terület a térd

Sportsérülések a WEBBetegen

A térdízületet a combcsont és a sípcsont felső részén található ízfelszínek alkotják, a térdízület szerkezetében fontos szerepe van az ízfelszínek közé illeszkedő porckorongnak (meniscus).

A porckorongok a hajlításkor hátrafelé csúsznak a sípcsonton és egymástól eltávolodnak, feszítéskor pedig előrefelé tolódnak egy egymáshoz közelednek.

A leggyakoribb a belső meniscus sérülése, amely általában direkt trauma következtében jön létre. A külső meniscus sérülése jóval ritkább, mint a belsőé.

A térdszalag esetében leggyakrabban a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérül, a térd megduzzad, instabillá válik.

(WEBBeteg-Tóth András, Forrás: MTI, Dr. Frenkl Róbert)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A-vitamin és terhesség A-vitamin és terhesség

Mind a hiánya, mind a túlzott bevitele magzatkárosító hatású lehet.

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Sportsérülések - És a...

Gyakran mesélik ismerősök - sportolók és átlagemberek -, hogy kificamodott a bokájuk/eltört a karjuk/részlegesen szakadt az Achilles-ín stb....

A sportsérülések kialakulásának...

Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet...

Sportsérülések a vívásban

A vívás a látszat ellenére elviekben nem veszélyes sport. Természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések, de a komolyabb sérülések esélye...

Miért fontos sérülés után a fascia...

A sportsérüléseknek gyakran komoly és hosszadalmas következményei vannak. A mozgás korlátozottá válhat, és a sérülés miatti mozgáskompenzáció...

A leggyakoribb sportsérülések: Mit...

Izomhúzódás, csonttörés, egyéb sérülések: a sport egészségtelen is lehet, az örömöt gyorsan felválthatja a fájdalom. A sérülésveszély nem...

Sportsérülések a röplabdában

A röplabdázók helyes bemelegítés és edzésprogram, valamint kellő pihenés nélkül komoly fájdalmakat tapasztalhatnak.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.