• Sportsérülések a futballban: a térd kényes terület

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Leginkább az alsó végtagok vannak kitéve a veszélynek a labdarúgásban. Izomhúzódások, gyulladások, bokaficam, rándulások. A sportsérülésekről beszélgettünk dr. Varga Lehel sportorvossal, aki 11 évig a DVSC-TEVA vezető csapatorvosa volt.

    Két csoportja van a sportsérüléseknek: megkülönböztetjük az akut sérüléseket, amelyek az edzések vagy a mérkőzések alkalmával keletkeznek, valamint túlterhelés okozta sérüléseket. Az akut és a túlterheléses sérülések aránya 40-60 százalék.

    Hirdetés

    Varga Lehel sportorvosDr. Varga Lehel ortopéd sebész szakorvos, sportorvos 11 évig a DVSC-TEVA vezető csapatorvosa volt, jól ismeri a futballisták sérüléseit, nem mellesleg 25 évig labdarúgó volt. Jelenleg debreceni magánrendelőjében fogadja a sportolókat, emellett tanít az egyetemen és tagja a Sportegészségügyi Szakmai Kollégiumnak, ahol egyebek mellett a minisztérium számára készítenek elő állásfoglalásokat, a hamarosan induló londoni olimpia kapcsán is felmerült számos kérdés, például az olimpikonok felkészülése orvosi szempontból.

     

    Mindennapos, összetett munka

    A külső szem annyit lát a csapatorvos munkájából, amikor meccsen berohan a pályára a sérült játékoshoz, majd pillanatok alatt mérlegel, hogy alkalmas-e a további játékra a sportoló vagy sem, szükség esetén segítséget nyújt, majd dolga végeztével kisiet. A néhány perces elsősegélynyújtás mögött több év tapasztalata, mindennapos odafigyelés, felkészítés, koordinálás és még megannyi feladat áll - sorolja a sportorvos.

    Az edzések és a mérkőzések alkalmával keletkezett sérülések elsődleges vizsgálata és kezelése mellett végigkíséri a felkészülés időszakát. Évente kétszer kötelező felülvizsgálatra van szükségük a labdarúgóknak, ez általános állapotfelmérésből, EKG-ból, komplett laborvizsgálatból, a testzsír méréséből, fül-orr-gégészeti, szemészeti és ortopédiai vizsgálatból áll. Ezen kívül feladata a csapatorvosnak a versenyeken való részvétel, mind itthon, mind külföldön. Amikor külföldre utaznak edzőtáborba, a legapróbb esetekre is fel kell készülni, egy hányás, fejfájás, megfázás, fülgyulladás vagy rosszullét esetén is sürgősségi ellátásra van szükség. Az orvos megszervezi az influenza elleni védőoltások, a külföldi út előtt a kötelező védőoltások beadását. Fontos feladata a doppingvizsgálat koordinálása, amely egyre gyakrabban fordul elő és a legváratlanabb időpontokban bukkannak fel az ellenőrök. Tájékoztatja a sportolókat a tiltólistáról, nem egyszer kellett hangsúlyoznia, hogy gyógyszerhasználat előtt mindenképpen egyeztessenek vele.

    A sportsérülések okai

    Rosszul végzett edzés, rosszul begyakorolt mozgások.

    Nem megfelelő bemelegítés.

    Kisebb sérülések elhanyagolása.

    Korábbi sérülés nem megfelelő rehabilitációja.

    Környezeti tényezők.

    Fontos tényező az egészség fenntartása, a munkaképesség fokozása, az eredményesség elérése érdekében a változatos étrend megtervezése, különösen igaz ez a mérkőzések közeledtével. Gondoskodni kell a megfelelő vitaminbevitelről, különösen a C-, B1- és E-vitamin pótlásáról, illetve a táplálékkiegészítők alkalmazásáról. Figyelni kell az immunrendszer védelmére, a legutóbbi Szuperkupa mérkőzésen szakadt az eső, közel 10 fokos lehűlés volt, a játékosok számára azonban nem volt megterhelő vizes ruhában végigjátszani kétszer 45 percet, védettebb a szervezetük, erre készülnek egész évben.

    Térdtől lefelé

    A sérülések legnagyobb része az alsó végtagot érinti, leginkább a térdet.Jellemző az inak és a szalagok gyulladása, szakadása, valamint a porckopás és a keresztszalagok sérülése. Gyakori panasz a sípcsont fájdalma, az azt körülvevő izmok gyulladása, illetve a bokaficam és az Achilles-ín gyulladása.

    Az agyrázkódás ütközések alkalmával fordul elő, vagy a kapunak, a reklámtáblának esnek, vagy a másik játékossal ütköznek. Ezeken kívül előfordulnak deréktáji sérülések a kemény talaj, a műfű, vagy a nem megfelelő edzésprogram miatt. Volt rá eset, hogy igen hirtelen megnövekedett a gerincpanaszos esetek száma a játékosok körében. Kiderült, hogy az edzésen egy olyan gyakorlatot végeztek, amely nagymértékben megterhelte a gerincet. Az edzővel el kellett fogadtatni, hogy ez a gyakorlat árt a játékosok egészségének.

    Team munka a labdarúgás, a pályán kívül még inkább. Vannak súrlódások, 3 és 4 szögek alakulnak ki, eltérő érdekekkel. Az edző azt akarja, hogy a legjobb formáját hozza a játékosa, az orvos elsőszámú szempontja az egészség megőrzése, a sportoló pedig attól függően alakít ki véleményt, hogy akar-e játszani vagy nem, a klubvezetőnek is saját érdeke van.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Módosítva: 2012.07.28 09:41, Megjelenés: 2012.07.28 09:41
   • Cikkajánló

    Mi az allergiás rhinitis?

    Mi az allergiás rhinitis?

    F. Zs., fordító

    Mik a jelei és tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Hogyan kezelik?

    Veszélyes medencék

    Veszélyes medencék

    Cs. K., fordító

    Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben a nyári időszak alatt.

    Ne haljon meg és ne szenvedjen senki, akin a tudomány mai állása szerint lehetne segíteni

    A(z élő) szervezetek működése dinamikusan szabályozott folyamat. Ha a vezénylésükben szerepet játszó szabályozó gén (vagy több gén) meghibásodik, annak következményeként valamely sejt (vagy több sejt) fékevesztett módon osztódni kezd. Ezt a sejtburjánzást kiváltó génhibát kapcsolják ki a legújabb célzott gyógyszerek, s ezzel új megközelítést, egyfajta oki terápiát hoznak az onkológiában. Dr. Peták István molekuláris farmakológussal beszélgettünk.

    A daganatos betegek ellátásának irányelvei COVID-19-járvány során

    Cikkünkben azokat, a daganatos betegek ellátására vonatkozó speciális tudnivalókat és irányelveket foglaltuk össze, amelyeket a járványügyi veszélyhelyzet miatt javasoltak, és a járvány esetleges újabb hulláma idején ismét életbe léphetnek. Június 15-től valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül vehető igénybe, de időpontot kell kérni, hogy az egészségügyi ellátóhelyeken zsúfoltság ne alakuljon ki.

    Sportsérülések - És a rehabilitáció hol marad?

    Gyakran mesélik ismerősök - sportolók és átlagemberek -, hogy kificamodott a bokájuk/eltört a karjuk/részlegesen szakadt az Achilles-ín stb., begipszelték, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszert kaptak és most pihentetniük kell a sérült testrészt. Alig várom a folytatást, ez azonban az esetek nagy részében elmarad. Ha rákérdezek, hogy valóban ennyiből áll-e a terápia, a válasz általában az, hogy: Igen. Miért, mi másra lenne még szükség?... Nos, egyetlen aprócska dologra, valódi, teljes értékű rehabilitációra.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Sportsérülések a vívásban

    A vívás a látszat ellenére elviekben nem veszélyes sport. Természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések, de a komolyabb sérülések esélye kicsi. Problémák a bemelegítés hiányából, felkészületlenségből vagy túlerőltetésből adódhatnak.

    Miért fontos sérülés után a fascia (kötőszövet) edzésével is törődni?

    A sportsérüléseknek gyakran komoly és hosszadalmas következményei vannak. A mozgás korlátozottá válhat, és a sérülés miatti mozgáskompenzáció újabb sérülések forrása lehet. Berengar Buschmann fascia tréning szakértővel beszélgettünk a sérülések utáni edzésről.

    Mikor biztonságos újra sportolni sérülés után?

    Mikor biztonságos visszatérni a sporthoz egy sérülés után? Honnan tudhatjuk, hogy teljesen felépültünk? Mindenkiben felmerülnek ezek a kérdések, aki szenvedett már el valamilyen sérülést testmozgás közben. Lássuk, mik azok az irányelvek, amik segítségünkre lehetnek!

    Több tucat ember vigyáz a sportolókra

    Aki sportol, az egészséges. Aki viszont sportol, az könnyebben meg is sérül. Az olimpia alatt éppen ezért több tucat orvos, és egy „poliklinika” teljes személyzete felügyel a sportolókra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA