A birkózók sportsérülései

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Birkózásban a versenyzőknek ütni, rúgni, bármilyen eszközt használni nem szabad, ennek ellenére a sérülések mindennaposak. Ezért a versenyzőknek és kísérőiknek is ismerniük kell az elsősegélynyújtás szabályait.

Az akut sérülések megfelelő és gyors ellátásának hiánya hátráltatja a gyógyulást és szövődményekhez vezet. Nagyon fontos a sérülések azonnali ellátása, például jegeléssel, nyomó vagy rugalmas kötéssel, a sérült testrészt magasabbra kell emelni a szívnél, hogy a kialakuló duzzanat kisebb legyen.

Ha a sportoló megsérül, azonnal meg kell szakítani a küzdelmet, különben a sérülés súlyosbodhat. A vérző sebek ellátása nyomókötéssel történik, ha a kötésen átüt a vér, akkor az első fölé egy újabbat kell helyezni. Csonttöréseknél semmi esetre sem szabad megpróbálni helyre tenni a törött csontokat. Ha nyílt törés következik be, akkor a területet steril gézlappal kell lefedni. Minden törés esetén kórházi kezelés szükséges!

A sápadt bőr, a hideg verejték és a hányinger keringési elégtelenségre utalhat. Ebben az esetben a sportolót hanyatt kell fektetni és lábait magasra kell emelni. Ha nem tud beszélni, stabil oldalfekvésbe kell helyezni és mentőt hívni.

Melyek a legtipikusabb sérülések?

A birkózók leggyakoribb sérülései a felső ugróízületi vagy bokaízületi tokot és szalagokat érintik. Ilyen típusú sérülések rossz lépés vagy a talaj egyenetlenségei miatt következhetnek be.

A birkózók sérüléseinek egy-harmadát térdsérülések teszik ki, leggyakrabban a meniszkuszok sérülnek, vagy az elülső keresztszalag szakad el.

Agyrázkódás mindig valamilyen erőbehatás hatására következhet be, pl. ütés vagy esés miatt. Ha felmerül az agyrázkódás gyanúja, a sportolót azonnal kórházba kell szállítani, védeni kell a kihűléstől és felsőtestét meg kell emelni.

Birkózóknál nagyon gyakori sérülés az ujjak-, a könyök- és a váll ficama.

A fokozott megterhelés a magas környezeti hőmérséklet hatására izomgörcsök léphetnek fel. A görcsöket az okozza, hogy a szövetek közt felszaporodik a tejsav és megbomlik az elektrolitegyensúly, ezért nagyon fontos a folyadék- és elektrolitpótlás. Az izomgörcsök hátterében komolyabb ok is állhat (pl. izomrövidülés, az izom megkeményedése, keringési zavarok, fertőzés, elsősorban bizonyos vírusfertőzések, alkohol-, nikotin- vagy fluormérgezés), ezért klinikai és laborvizsgálatok elvégzése is szükséges.

Miért görcsöl az izom? Minden az izomgörcsről

Az izomgörcs során az izomszövet tartósan összehúzódik, és elernyedésre nem, vagy csak hosszú idő elteltével képes. Az izomgörcsök más-más módon jelentkeznek, a harántcsíkolt izom és a simaizom esetében. A klasszikus görcsoldó gyógyszerek kitűnő hatásúak a simaizom görcsös állapotai esetén (menstruációt kísérő hasfájás), ám a vázizmokat alkotó harántcsíkolt izomszövetnél ez a hatás nem érvényesül, a háttérben álló eltérő anatómiai felépítés és patofiziológia miatt. Bővebben az izomgörcsről

(WEBBeteg - B. M., Forrás: ringen.de, Lektorálta: Dr. Földi Ildikó)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.