Térdsérülés téma

Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-06-01 11:03
A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

5 tipp a térdsérülések elkerülésére

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-03-08 11:03
Melyek a leggyakoribb térdsérülések? Melyek azok a módszerek, amelyekkel megelőzhetőek? Cikkünkben hasznos tanácsokat gyűjtöttünk össze.

A térdsérülések fajtái és kezelésük

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos - 2021-11-17 05:03
A legtöbb térdsérülés hobbisportolás közben alakul ki, leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek. Ismerje meg a térd felépítését és a térdsérülések kezelési lehetőségeit!
Katus Attila többszörös aerobik világbajnok 2016 nyarán szerzett olyan komoly térdszalagsérülést, amely után a műtéti beavatkozás elkerülhetetlenné vált. Az élsportolót megoperáló sebész, dr. Knoll Zsolt egy olyan speciális - úgynevezett double-bundle - technikát alkalmazott, amely egy egyedülálló sebészeti eljárás hazánkban.

Vizsgálatok a térdsérülések diagnosztizálásához

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2016-11-21 09:41
Az olyan képalkotó vizsgálatokkal, amilyen a röntgen, a mágneses rezonancia vizsgálat (MR) vagy a computertomográfia (CT) megállapíthatók, hogy a térd mely része sérült.
Ezekben a hetekben, az olimpiai játékok idején a sporté a főszerep az egész világon. A sportról általában az egészség, a mozgás öröme, az Olimpia kapcsán pedig a versengés izgalma jut eszünkbe, azonban ezeket a pozitív érzéseket gyorsan felválthatja a fájdalom, ha sérülés következik be edzés vagy versenyzés közben.

Sportolás térdpanaszokkal? Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus - 2014-05-20 07:38
Laterális tokbemetszésem volt a jobb térdemen, kevés az ízületi folyadék és porckopásom is van. Pár napja biciklizés után erős fájdalom jelentkezett mindkét térdemben, és azóta folyamatosan érzem az ízületvédő kapszula szedése ellenére is. Ön mit javasol? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Térdszalag szakadás: Mikor szükséges keresztszalag plasztika?

WEBBeteg - Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus - 2013-12-03 09:41
A térdemben elszakadtak a keresztszalagok. A kérdésem az lenne, hogy jó hatású lenne-e egy keresztszalag plasztika? Érdemes megműttetnem magam? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Térdfájdalom: Milyen sportot válasszon?

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2013-09-19 10:15
Rengeteg embernek fáj a térde, a csípője, ám ez nem befolyásolja a rendszeres mozgásban. Holott ilyen panaszok esetén feltétlenül fontos lenne ízületkímélő sportokat választanunk, amelyek nem rontják tovább a helyzetet. Ebben a kérdésben ad tanácsot dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopéd szakorvosa.

Térdszalag-sérülések

porcepitok.hu - 2013-02-07 14:37
A térd sérülése esetén elszakadhatnak a térd szalagjai, az inak megduzzadhatnak, sőt a mindennapos megerőltetés is koptatja a térdet. A külső és belső oldalon lévő oldalszalagok főleg az ízület oldalirányú merevítéséért felelősek.
A futótérd (patellofemorális stressz-szindróma) olyan elváltozás, melynek során a térdízület mozgásakor a térdkalács (patella) erőteljesen a combcsont (femur) végéhez dörzsölődik.

Keresztszalag sérülések

WEBBeteg - 2012-11-12 23:23
Az elülső keresztszalag sérülések a leggyakoribb térdsérülések. Leggyakrabban a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérül.
Svéd amatőr sportolók részvételével zajlott vizsgálatuk alapján azt tanácsolják kutatók, hogy egy gyakori térdszalagszakadás esetén érdemes kivárni, és műtét helyett a rehabilitációval kezdeni.

Lelet kielemzése

Orvos valaszol - Dr. Szabó Zsuzsanna - 2022-07-27 21:27
Kedves Doktor nő! Kérem szépen tessék már elmagyarázni, hogy ebben a leletben mi található. Köszönöm.

Sportbaleset után fél nappal duzzanat a térd alatt

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2016-03-17 17:46
Tisztelt Doktor Úr! Tegnap este sportolás közben lábamra és oldalamra elestem, de nem éreztem komolyabb fájdalmat utána. reggel Másnap reggel semmi, de később délelőtt, azaz a balesetet követő kb. fél nappal múlva térdem ALATT fájdalmat éreztem és a

Térdprobléma

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2016-01-28 13:58
Tisztelt Dr. Úr! A napokban sikerült elég rendesen térdre esnem. Azóta lényegesen csökkent a fájdalom és ugyan bedagadt, de az sem volt vészes. Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes-e személyesen is felkeresni egy szakorvost, mivel az egyik térdem

Patella ficam

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2016-01-27 13:41
Rosszul léptem es patella ficamom van. Kaptam mgk 12 rogzitot. A kérdésem az lenne hogy jegelni kell e vagy nem ha igen mikor? Illetve hogy alvashoz a rogzitot levehetem e.

lehet hogy törés mégis?

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2014-10-04 11:13
Tisztelt Uram/Hölgyem! Sajnos három napja balesetet szenvedtem. Lestem a létráról, és rosszuL érkezdtem amit a jobb lábam sínylett meg.Reccsent a térdem 5 perc után tudtam csak felálni. Vártam egy kicsit hátha jobb lesz de nem lett.Délután annyi

Térdszalagszakadás

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2012-03-12 22:29
Tisztelt Hölgyem/Uram! Térdsérülésem volt nemrégiben. Az orvos röntgenfelvételt készítetett a sérülésről. Érdeklődnék, hogy a fennt említett vizsgálat kimutatja a teljes illetve a részleges térdszalagszakadásokat, sérüléseket minden kétséget kizár

Térdszalag szakadás?

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2012-01-26 11:15
Üdvözlöm! Kérdésem az lenne, hogy lehetséges e hogy térdszalagszakadásom van? Pénteken lesz egy hete, hogy fociedzésen gugolásba (bal térd behajlítva jobb oldalt kinyújtva) kicsit fordúltam a bal térdemre nehézkedve és akkor éreztem egy éles fá

Térdfájdalom

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2011-03-08 14:44
Tavaly november elején nekem jött 1 motoros.Szerencsémre nem gyorsan száguldozott, de így is megütött 1-2 helyen.Én háttal álltam neki és mellettem akart elmenni, de az ittasságtól így kicentizte a távolságot. A kormánnyal a derekam, lábtartójával a

Térdzsibbadás

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2011-01-09 02:05
Tisztelt Weborvos! 3 hete elestem a jégen és ráestem a térdemre. Hatalmas lila folt keletkezett ami gyorsan átment feketébe, de már szemmel láthatóan kezd gyógyulni. Be volt dagadva, de az is lelohadt, ha nem is teljesen. Viszont a sérült rész és kö

Térd sérülése

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-12-16 12:19
Olyan problémám van, hogy tegnap korcsolyázás közben ráestem a jobb térdemre. Az esés után felvizesedett, nagyon beduzzadt, reggelre a duzzanat lement. Most fáj (járni tudok rajta) , ha megnyomom égető, szúró érzést érzek. A börön enyhe piros elszin