Miért nincs eredménye az edzésnek? Milyen a jó edzésterv?

Kálmánczhey Emőke
szerző: Kálmánczhey Emőke, fitness edző - WEBBeteg
frissítve:

Sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy rendszeresen jártak edzeni, mindent maximálisan végigcsináltak, és mégsem volt látható eredmény hosszú hónapok után sem. Ilyenkor az emberek nagy része csalódottan hagyja abba az edzéseket, pedig elég egy kis újragondolás, néhány apróbb módosítás, és az eredmény biztosan nem marad el.

Néhány ötlet segíthet abban, mi okozhat problémát az edzések hatékonyságában és kisebb változtatásokkal is új lendületet adhatunk az alakformálásnak.

Tipikus hibák az edzés során

  • Nyújtás kihagyása: Minden intenzív mozgás, amit az edzés alatt végzünk, legyen az futás, kerékpározás vagy súlyok emelgetése, minden esetben összehúzza az izmokat és egy idő után bemerevednek és kötöttek lesznek. Edzésenként elég plusz 10 perc megnyújtani megdolgoztatott izmainkat és eredményként sokkal formásabbak lesznek körvonalaink és rugalmasabb lesz izomzatunk. Így elkerülhetjük a sérüléseket és az izomlázat is enyhíthetjük.

  • Helytelen edzésterv: A várt eredmény elmaradásának oka lehet a rosszul összeállított, jelenlegi fizikai állapotunknak nem megfelelő edzésterv is. Érdemes egy állapotfelmérést végezni, amelybe beletartozik a terheléses pulzus megállapítása, a testzsírszázalék mérése, valamint egy általános egészségügyi felmérés. Ilyenkor a tényleges fizikai terhelhetőséget kell figyelembe venni, mert ha nem a reális szinthez van kialakítva az edzésterv, akkor túlterhelhetjük a szervezetünket, ami komoly sérülésekkel és kimerültséggel is járhat. De áteshetünk a ló túloldalára is, amikor alulértékeljük magunkat és sokkal könnyebb gyakorlatokat végzünk, mint, amit elbír a szervezetünk. Ilyenkor nem jelent kihívást az edzés és nem érzünk egy enyhe fáradtságot sem, amikor végeztünk a mozgással.

  • Helytelen étrend: A rendszeres edzés mellett nagyon fontos az étrendre is figyelni. Érdemes tudatos étkezési szokásokat kialakítani, figyelni a megfelelő kalóriabevitelre, az étel minőségére és az étkezések számára. A kalóriabevitel kiszámításánál figyelembe kell venni az aktuális testtömeget, a mozgás mennyiségét és ehhez megfelelően kell módosítani azt. De ugyanennyire fontos a minőségi tápanyag bevitel, többségében rostban és vitaminokban gazdag élelmiszereket kell előnyben részesíteni. Figyeljünk arra, hogy három óránként mindig együnk valamit, így elkerülhető az éhezés és az, hogy nassoljunk.

    Tovább Sporttáplálkozási irányelvek: Mit együnk edzés előtt, közben és után?

  • Monotonitás: Amikor az edzés már csak megszokásból történik és minden alkalommal ugyanazok a feladatok ismétlődnek, már egyáltalán nem jelent kihívást az izmoknak. Pedig a folyamatos új inger elengedhetetlen a fejlődéshez. Érdemes variálni az edzések fajtáit, futás helyett kerékpározás, aerobik órák típusait váltogatni, a fitnesztermi gépek mellé egy dinamikus squash edzés is már változatosságot ad az edzéseknél. Az unalom elkerülése mellett másik nagy előnye az új edzésfajták bevezetésének, hogy a régi edzést is nagyobb hatékonysággal tudjuk majd végezni.

  • Egyoldalú edzésmódszer: A napi rutin megváltoztatásával elejét vesszük annak, hogy a szervezet alkalmazkodjon a gyakorlatsorokhoz. Minden nap más izomcsoportokat mozgassunk meg és a súlyok nagyságát, valamint az ismétlések számát is variáljuk meg minden alkalommal. Ezzel az apró változatással az eredmény is gyorsabban látható és érzékelhető lesz. Figyeljünk arra, hogy ne csak egy izomcsoportra koncentráljunk edzésenként, hanem több izmot is mozgassunk egyszerre.

  • Céltalanság: Ez leginkább a fitnesztermi edzéseknél fordul elő. Amikor bemegyünk edzeni, de konkrét tervünk nincs és csak találomra választunk gyakorlatokat. Ennek az lesz az eredménye, hogy eltöltünk 2-3 órát az edzőteremben és tulajdonképpen semmit nem csináltunk. Nem csoda, ha ezek után csalódott valaki és egyáltalán nem lesz eredménye a munkánknak. Tervezzük meg az edzés menetét, hogy milyen izmokat szeretnénk megdolgoztatni, milyen gyakorlatokkal tesszük ezt és máris sokkal sikeresebben fogjuk zárni az aznapi edzésünket. A tervezésbe mindenképpen építsük be a bemelegítést és a levezetést, nyújtást is.

  • Egyforma terhelés: Izomfejlesztésnél sokan elkövetik azt a hibát, hogy azokat a súlyokat és ismétlésszámokat használják, amikkel a legelején eredményt értek el. De az izmok már egy idő után nem produkálnak semmilyen fejlődést, hiába volt az elején hatásos az edzésterv. Ebben az esetben már nagyobb súlyokkal kell dolgozni és az ismétlésszámokat csökkenteni kell. A nagyobb súlyok jobban terhelik az izmokat, így ösztönözve őket a fejlődésre. Figyeljünk arra, hogy amikor elérünk arra a szintre, hogy a nagyobb súlyokkal is könnyen megy az edzés, ismét érdemes emelni a súlyok nagyságát. Ha folyamatosan figyelünk fejlődési szintünkre és ahhoz alakítjuk edzéseink, intenzitásunk szintjét, garantált lesz a hatás és az állandó fejlődés.

  • Pihenőidő: A sorozatok közötti pihenőidő is gondot okozhat. Sokszor úgy gondoljuk, hogy jót teszünk azzal a szervezetüknek, ha két gyakorlat között jól kipihenjük magunkat. Ez egy teljesen téves felfogás, hisz az éppen bemelegedett izmok ismét visszahűlnek, és kezdhetjük előröl az egészet. Elég néhány szusszanás, 30-90 másodperc a sorozatok, gyakorlatok között, így izmaink folyamatos mozgásban vannak és biztos eredményekkel számolhatunk.

Milyen a jó edzésterv? - Kérdezzük meg az edzőt!

Ezeket a változtatásokat mi magunk is megtehetjük, de ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy a megfelelő súlyokat használjuk vagy a megfelelő gyakorlatokat végezzük a számunkra kívánt eredmény elérése érdekében, akkor kérdezzük meg az edzőteremben lévő teremedzőt vagy ha aerobikórákra járunk, az aerobikedzőt.

Jelenlegi állapotunknak megfelelően tudnak segíteni szakértelmükkel, tapasztalatukkal és folyamatos támogatásukkal. Így teljesen biztosak lehetünk abban, hogy mindent jól csinálunk és néhány hét, esetleg hónap múlva abban a formában leszünk, amiért elkezdtük az edzéseket!

Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy izomlázzal célszerű-e tovább edzeni. Több vizsgálatban kimutatták, miszerint egy korai idegi adaptáció miatt az apró sérülések nem romlanak tovább, nem késlelteti a regeneráció folyamatát, ha rádolgozunk, és az izomerő sem csökken lényegesen a harmadik naptól fogva. Ennek megfelelően lassan megkezdett, kiegyensúlyozott nyújtó tornagyakorlatok, úszás mindenképpen ajánlható.

A panaszok megszüntetésére ezen kívül olyan módszerek állnak rendelkezésre, melyek az izomzat vérkeringésének fokozásán alapulva elősegítik a regenerációt. Váltott hideg-meleg vizes fürdő, vagy borogatás, szaunázás, masszázs, gyulladáscsökkentő hatású kenőcsök, illetve gyógyszerek. Egyes élelmiszerekről is leírják, hogy jótékony hatásúak, a bennük megtalálható gyulladáscsökkentő, antioxidáns vegyületek révén. Ilyen például a meggylé, az almalé, az almaecet, és a különböző ásványi anyagokat tartalmazó pezsgőtabletták.

Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?

Tovább Milyen sport illik a munkámhoz?

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Kálmánczhey Emőke, fitness edző

Cikkajánló

Töredezett haj
Töredezett haj

Hogyan kezelhető a hajtöredezettség?

A penészgomba
A penészgomba

Hogyan előzhetjük meg a megtelepedését?

WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Lukács Zita, személyi edző, Ózon Wellness
WEBBeteg - Lukács Zita, személyi edző, Ózon Wellness
WEBBeteg - Lukács Zita, személyi edző, Ózon Wellness
WEBBeteg - Lukács Zita, személyi edző, Ózon Wellness
WEBBeteg - Lukács Zita, személyi edző, Ózon Wellness
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.