• Öttusa: Tipikus sportsérülések

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Az öttusa öt sportágból tevődik össze. A lovaglás, vívás, lövészet, úszás és terepfutás nagyon nagy követelmények elé állítja a sportoló szervezetét. A versenyzőtől erőt, kitartás, gyorsaságot és kiváló koordinációs képességeket követel meg. Az öttusa napjainkban nem kap kellő figyelmet és érdeklődést, pedig Pierre de Couberten báró, az újkori olimpiai játékok megálmodója, az öttusázókat tartotta ideális atlétáknak.

    A terhelhetőség optimalizálása


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Öt különböző sportágban helytállni nem mindennapi teljesítmény. Annak érdekében, hogy a sportsérülések és túlterhelésből adódó károsodások elkerülhetők legyenek, a sportolónak kiváló erőnlétre, állóképességre, kitartásra van szüksége. Ez a sportoló szívétől rendkívüli teljesítményt igényel. Ezért a sportorvosi vizsgálatok során a szív vizsgálata különösen nagy jelentőséget kap.

    Hirdetés

    Az úszáshoz és futáshoz kitartásra és lendületre van szükség. A lövészethez, lovagláshoz és víváshoz pedig technikára és koncentrációra.

    Sérülések lovaglásban

    Az esés a lóval való helytelen bánásmód, illetve tapasztalatlanság, felkészületlenség következménye lehet. A legtöbb lovasbaleset során csonttörés, koponya-, gerinc- és lágyrészsérülés következik be. A díjugratásban leggyakrabban a vállöv, a felső végtagok, a fej, a nyak, a medence és az alsó végtagok sérülnek meg, ritkán a kezek és lábfejek.

    Vívósérülések

    A védőfelszerelésnek köszönhetően a vívókat szúrt, vágott sérülések csak igen ritkán érik. A testtartásból adódóan a térd és a csuklóízület van nagyobb megterhelésnek kitéve. Gyakoriak a térdízületi sérülések, esetleg kopások, néha térdszalagsérülések is bekövetkeznek. A krónikus túlterhelésből adódó ártalmak sokkal gyakoribbak, mint az akut sérülések.

    Sérülések lövészetben

    A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai


    Túlsúly, szív- és érrendszeri betegségek, legyengült immunrendszer... A mozgáshiányos életmód ezen negatív következményeit csaknem mindenki ismeri. Most összegyűjtöttük a rendszeres sportolás kevésbé ismert hasznait is. A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai>>

    A sportolóknak is csak kellő óvatossággal, körültekintéssel lehet a lőfegyvereket alkalmazni, hiszen veszélyes eszközökről van szó. A légpisztoly használata helyett 2011-ben hivatalosan bevezették a lézerpisztolyos lövészetet és találatkijelző rendszert.

    Úszósérülések

    Az úszás a víváshoz hasonlóan olyan sportág, amelyben inkább túlterhelésből adódó sérülések fordulnak elő, a hirtelen, akut sérülések sokkal ritkábbak. Az úszók körében a leggyakrabban a váll sérül meg. Előfordulhat íngyulladás, vállízületi kopás, és főként mellúszóknál nyakcsigolya-sérülések. Ezek azonban főként azoknál a sportolóknál jelentenek gondot, akik kizárólag ezt a sportot űzik.

    Sérülések terepfutásban

    A leggyakoribb futósérülés az Achilles-ín gyulladása. Ennek fő oka a túlzott megterhelés, a gyenge vagy megrövidült lábszárizmok és az egyenetlen talaj. Öttusázók esetében, mivel terepfutásról van szó, főleg az utóbbi okozhat gondot. Az ágyékcsigolya-sérülések szintén kihathatnak az Achilles-ínra.

    Másik gyakori probléma a térdfájdalom. A túlterhelés következtében főleg a porcok sérülhetnek meg.

    Izomgörcsök is gyakorta előfordulnak elektrolit-, folyadék- és oxigénhiány miatt. Az izmok anyagcserezavara, fáradása, túlterhelése vagy magnéziumhiány áll a háttérben, de az izomgörcs olykor súlyosabb betegség tünete is lehet, ezért orvosi kivizsgálást igényel.

    A terepfutók körében is előfordulhatnak, valamint izomláz, zúzódások, rándulások, ficamok, meghúzódhatnak vagy elszakadhatnak az ízületi szalagok.

    A futók gyakran panaszkodnak arra, hogy szúr az oldaluk. Ennek oka lehet a rossz légzési technika, de a tünet előfordulhat akkor is, ha futás előtt túl sokat ivott a versenyző vagy romlott ételt evett. A panasz arra is utalhat, hogy a lép, a máj és a belek irányából a vér nem tud megfelelően áramlania a szív felé. Ha futás közben Ön is hasonló gonddal szembesül, szúr az oldala, csökkentse a tempót, emelje fel karjait és lélegezzen be mélyet! Kilégzéskor engedje le a karjait és hajoljon előre. Ha ez nem segít, tudatosan figyeljen oda a ki- és belégzésére, vagy légzése ritmusában enyhén nyomja a fájdalmas területet! Fontos az egyenletes légzés.

    Mivel a terepfutás a szabadban zajlik allergiás sportolóknak a pollen okozta tünetekkel is számolniuk kell!

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: fitforfun.de)

     
    Módosítva: 2014.11.11 23:23, Megjelenés: 2014.11.11 23:23
   • Cikkajánló

    Anyatejes táplálás

    Anyatejes táplálás

    Dr. Lesznyák Judit

    A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál.

    Koronavírus - megyénként

    Koronavírus - megyénként

    koronavirus.gov.hu

    Közzétették a koronavírus-fertőzés hazai alakulását megyékre bontva.

    Ingyenes kardiológiai szűrés az amatőr sportolóknak

    Részletes sportkardiológiai szűrővizsgálattal is készülnek a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai a februári Semmelweis Egészségnapra.

    Sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

    Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Sportsérülések a vívásban

    A vívás a látszat ellenére elviekben nem veszélyes sport. Természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések, de a komolyabb sérülések esélye kicsi. Problémák a bemelegítés hiányából, felkészületlenségből vagy túlerőltetésből adódhatnak.

    A leggyakoribb sportsérülések: Mit kell tudni róluk?

    Izomhúzódás, csonttörés, egyéb sérülések: a sport egészségtelen is lehet, az örömöt gyorsan felválthatja a fájdalom. A sérülésveszély nem egyforma mértékben áll fenn a különböző sportágaknál, ilyen szempontból a csapatsportok a legkockázatosabbak a gyakori testi kontaktus miatt.

    Sportsérülések és megelőzésük a kosárlabdában

    A kosárlabda játékszabályai megengednek bizonyos fokú testi kontaktust a mérkőzés során, aminek sokszor sérülések lehetnek a következményei. A sérülésveszélyt a játék közbeni ugró mozdulatok, forgások is növelik. A leggyakrabban érintett testrész a boka, a térd és a hüvelykujj.

    Sportsérülések a kézilabdában

    A kézilabda egy intenzív sport, melyben nem ritka a játékosok egymással való ütközése sem. Melyek a sportágban a leggyakoribb sérülések, ezek hogyan előzhetők meg, és hogy kezelhetők? Milyen szerepet játszik a kitartás és az erőnlét a sérülések megelőzésében?

    Joó Abigél megsérült, ötödik lett

    Joó Abigél éremesélyesként kezdte meg a 78 kilós dzsúdótornát, de a második mérkőzésen megsérült, levált a térdporca, végül az ötödik helyen zárt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.