• Refluxbetegség - A kezelés lehetőségei

    WEBBeteg - Dr. Bor László
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Bor László

    Negyed századdal ezelőtt a refluxos és sav eredetű panaszok a gyakorló orvos és betege számára értelmezhetetlen ugyanakkor megoldhatatlan problémát jelentett. A legáltalánosabban használt elérhető savközömbösítő készítmény a szódabikarbóna volt.

    A bizonytalan felhasi-, mellkasi- és toroktáji panaszok, a fül-orr-gégészeti bántalmak hátterében meghúzódó jelenségek klinikai értelmezése gyerekcipőben járt. A tápcsatorna funkcionális diagnosztikája az alap kutatások szintjén mozgott. Mai szóhasználattal a refluxos tünetcsoport jelentőségére az irányította rá a figyelmet, hogy a hosszabb ideje fennálló refluxbetegség talaján létrejött Barrett nyelőcsővel rendelkező betegek körében 30-40-szer magasabbnak bizonyult a nyelőcsőrák előfordulása!

    Refluxbetegség esetén a savas gyomor-, esetenként epés nyombél tartalom nyelőcsőbe történő kóros visszajutását értjük, amely nyálkahártya sérüléseket, változatos tüneteket, hosszútávon szövődményeket és jelentős életminőség romlást okoz. Keletkezési mechanizmusában az alsó nyelőcső záróizom emelkedett számú átmeneti ellazulása játszik szerepet, melynek közvetlen oka napjainkig ismeretlen.

    Hirdetés

    A reflux rizikofaktorai, diagnosztizálása

    Megjelenését elősegíti a dohányzás, a helytelen étkezési szokások, a kóros elhízás. A Helicobacter Pylori a refluxbetegségben védelmi szerepet játszik, viszont a baktérium antibiotikumos kezelése nem fokozza a refluxos tüneteket.

      A reflux betegség (GERD)

    Savas reflux időnként egészséges emberekben is jelentkezhet, ám egészséges egyénben jól működnek a savas vegyhatást közömbösítő, védő mechanizmusok. Ilyen védőfunkciót jelent a nyelőcső féregszerű (perisztaltikus) mozgása, amely a visszaáramlott savas gyomortartalom szinte teljes mennyiségét képes rövid idő alatt visszaterelni a gyomorba. Védő szerepet tölt be a nyál is, amely fokozatosan semlegesíti a savas vegyhatást, illetve védi a nyálkahártyát a mirigyek által termelt lúgos vegyhatású nyák is, amely a nyelőcső belső felszínét borítja. Ha azonban ezek a védő tényezők nem működnek megfelelően és a savas reflux hetente többször is jelentkezik, akkor a maró sav károsítja a nyelőcső kevésbé ellenálló belső felszínét. Az így kialakuló állapotot nevezzük gastroesophagealis reflux betegségnek, azaz angol nevének rövidítése alapján GERD-nek. A reflux betegség (GERD)>>
    A reflux diagnózisa összetett feladat, a tüneteket mérséklő savcsökkentő gyógyszerekre adott jó tüneti válasz nem tekinthető diagnosztikailag pontos eljárásnak. A nyelőcső-gyomor tükrözés bizonyos esetekben megmutatja a sav okozta nyálkahártya károsodást, azonban a refluxos tünetekkel együtt gyakran nem igazolhatók sérülések, azonban e tünetek ennek ellenére mégis refluxbetegségnek tulajdoníthatók.

    A refluxbetegségre vonatkozó leglényegesebb diagnosztikai információt a tápcsatornai funkcionális diagnosztikai vizsgálatok szolgáltatják, mint pl. a 24 órás pH mérés és a nagyfelbontású nyelőcső nyomás mérés.

    Hogyan kezelhető a reflux?

    A betegség természetes kórlefolyása jelenleg ismeretlen, tüneteinek enyhítésében az életmód- és étrendi megszorítások csekély szerepet játszanak. A kezelés alapkövét az erőteljes savcsökkentő gyógyszerek jelentik, melyeket az esetek nagy részében hosszú távon szükséges alkalmazni, azonban tartós szedésük mellékhatásairól jelenleg nem áll kellő számú információ rendelkezésre.

    A sebészi-elsősorban laparoszkópos („kulcslyuk”) kezelést csak alaposan kivizsgált és megalapozott klinikai döntés hozatalt követően lehet hatékonyan alkalmazni.

    A betegség előfordulása, élettani kihatásai

    Tesztelje, minden rendben van-e a gyomrával!


    Töltse ki étkezési szokásaira és életmódjára vonatkozó tesztünket, hogy megtudja, mennyire fenyegeti Önt a gyomorbetegségek kockázata. Az emésztőrendszer állapotára vonatkozó teszt kitöltése

    A refluxbetegség a nyugati típusú országokban rendkívüli gyakoriságot mutat, magyarországi előfordulása pontosan nem ismert, becsült értéke a lakosság kb. 10-20 százalékát érinti, ezzel jelentős munkaerő kiesést, életminőség csökkenést valamint következményesen rendkívül magas egészségügyi kiadásokat okoz, amely a szakrendelések, diagnosztikai eszközök és a gyógyszeres-, valamint sebészeti kezelések költségeiből tevődnek össze.

    Az ésszerű és egymásra épülő diagnosztikai és kezelési lehetőségek igénybevételével elkerülhetővé válnak a betegek szükségtelen vizsgálatai, ezáltal racionálisan csökkenthetővé tehető a rendelkezésre álló egészségügyi források felhasználása.

    A reflux hagyományos értelemben normális élettani jelenségnek tekinthető, amely főképpen az étkezést követő időszakban fordul elő. Refluxbetegségről azonban akkor beszélünk, amikor a gyomortartalom olyan mennyiségben és gyakorisággal áramlik vissza a nyelőcsőbe, hogy ezáltal tünetek, nyelőcső nyálkahártya sérülések és hosszú távon szövődmények, miként a nyelőcső szűkület, a nyelőcső rákmegelőző állapota, az ún. Barrett nyelőcső alakulnak ki, melyek  közös nevezője a jelentős életvitelbeli nehezítettség megjelenése.

    A reflux akár tünet- és fájdalommentes is lehet

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az újabb vizsgálati eredmények szerint a refluxbetegség ép nyálkahártya mellett is igazolható, de diagnózisában éppen az esetleges rákmegelőző állapot kizárása miatt a nyelőcső-gyomor tükrözéses vizsgálata nem nélkülözhető.

    A betegség jelentkezhet akár tünetmentesen is, mert pl. a Barrett nyelőcső a nyálkahártya alatti idegrostok sérülése miatt teljességgel  fájdalmatlan.

    A refluxos tünetek, legalább részlegesen jól reagálnak a savcsökkentő szerekre, mint pl. az ún. proton pumpa gátlókra. A kereskedelemben szabadon kapható savcsökkentők öngyógyításként történő alkalmazása a fenti szövődmények lehetősége miatt veszélyes önkísérletnek minősíthető.

    (WEBBeteg - Dr. Bor László)

    Legutóbb frissült: 2016.10.09 00:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A terhesség és a reflux - Milyen kezelés ajánlott?

    A terhes nők kb. 80%-ában fordul elő úgy nevezett refluxbetegség, mely a gyomortartalomnak a nyelőcsőbe történő időnkénti visszajutását jelenti. Ez enyhébb, vagy súlyosabb tüneteket okoz, az anyai életminőséget jelentősen ronthatja. Sokáig gyógyszeres kezelést nem ajánlottak a savcsökkentőkkel kapcsolatos kellő tapasztalat hiányában.

    A savcsökkentő gyógyszerek működése - Protonpumpagátlók

    Hazánkban forgalomban lévő protonpumpagátló gyógyszer az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol és az esomeprazol. Naponta általában egyszer kell bevenni, de az orvos másképp is rendelheti szedésüket.

    A rekeszsérv tünetei és típusai

    A rekeszsérv (hiatus hernia vagy hernia diaphragmatica) az az állapot, amikor a gyomor a has- és mellüreget elválasztó rekeszizom (diaphragma) nyílásán keresztül részben a mellüregbe türemkedik. Hogyan kezelhető ez az állapot és mikor szükséges kezelni?

    A refluxbetegség tüneteit súlyosbító gyógyszerek

    A refluxos panaszokon számos gyógyszer ronthat, vagy a záróizmok funkciójának rontásán, vagy a nyelőcső irritálásán keresztül. A reflux szempontjából kedvezőtlen mellékhatással is rendelkező gyógyszerek között számos gyakran használt fájdalomcsillapító, vérnyomáscsökkentő is található.

    Helicobacter pylori és reflux - Van összefüggés?

    A Helicobacter pylori nevű kórokozó nem minden esetben okoz panaszokat, azoknál, akinek a szervezetében jelen van. Becslések szerint minden harmadik ember fertőzött a baktériummal, de csak tíz százalékuknál jelentkeznek gyomorpanaszok. De okozhat-e a kórokozó refluxbetegséget is?

    Laparoszkópos rekeszsérvműtét - Hogyan zajlik? Mikor szükséges?

    Amennyiben a rekeszsérv által okozott refluxos panaszok a konzervatív kezelés (savcsökkentő gyógyszerek, életmódváltás) mellett is fennállnak, a rekeszsérv műtéti kezelése hozhat tartós javulást. Ezt az operációt napjainkban laparoszkópos úton, kis lyukakon keresztül bevezetett eszközökkel végzik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.