Refluxbetegség - A kezelés lehetőségei

Dr. Bor László
Szerző: WEBBeteg - Dr. Bor László

Negyed századdal ezelőtt a refluxos és sav eredetű panaszok a gyakorló orvos és betege számára értelmezhetetlen ugyanakkor megoldhatatlan problémát jelentett. A legáltalánosabban használt elérhető savközömbösítő készítmény a szódabikarbóna volt.

A bizonytalan felhasi-, mellkasi- és toroktáji panaszok, a fül-orr-gégészeti bántalmak hátterében meghúzódó jelenségek klinikai értelmezése gyerekcipőben járt. A tápcsatorna funkcionális diagnosztikája az alap kutatások szintjén mozgott. Mai szóhasználattal a refluxos tünetcsoport jelentőségére az irányította rá a figyelmet, hogy a hosszabb ideje fennálló refluxbetegség talaján létrejött Barrett nyelőcsővel rendelkező betegek körében 30-40-szer magasabbnak bizonyult a nyelőcsőrák előfordulása!

Refluxbetegség esetén a savas gyomor-, esetenként epés nyombél tartalom nyelőcsőbe történő kóros visszajutását értjük, amely nyálkahártya sérüléseket, változatos tüneteket, hosszútávon szövődményeket és jelentős életminőség romlást okoz. Keletkezési mechanizmusában az alsó nyelőcső záróizom emelkedett számú átmeneti ellazulása játszik szerepet, melynek közvetlen oka napjainkig ismeretlen.

A reflux rizikofaktorai, diagnosztizálása

Megjelenését elősegíti a dohányzás, a helytelen étkezési szokások, a kóros elhízás. A Helicobacter Pylori a refluxbetegségben védelmi szerepet játszik, viszont a baktérium antibiotikumos kezelése nem fokozza a refluxos tüneteket.

A reflux diagnózisa összetett feladat, a tüneteket mérséklő savcsökkentő gyógyszerekre adott jó tüneti válasz nem tekinthető diagnosztikailag pontos eljárásnak. A nyelőcső-gyomor tükrözés bizonyos esetekben megmutatja a sav okozta nyálkahártya károsodást, azonban a refluxos tünetekkel együtt gyakran nem igazolhatók sérülések, azonban e tünetek ennek ellenére mégis refluxbetegségnek tulajdoníthatók.

A refluxbetegségre vonatkozó leglényegesebb diagnosztikai információt a tápcsatornai funkcionális diagnosztikai vizsgálatok szolgáltatják, mint pl. a 24 órás pH mérés és a nagyfelbontású nyelőcső nyomás mérés.

Hogyan kezelhető a reflux?

A betegség természetes kórlefolyása jelenleg ismeretlen, tüneteinek enyhítésében az életmód- és étrendi megszorítások csekély szerepet játszanak. A kezelés alapkövét az erőteljes savcsökkentő gyógyszerek jelentik, melyeket az esetek nagy részében hosszú távon szükséges alkalmazni, azonban tartós szedésük mellékhatásairól jelenleg nem áll kellő számú információ rendelkezésre.

A sebészi-elsősorban laparoszkópos („kulcslyuk”) kezelést csak alaposan kivizsgált és megalapozott klinikai döntés hozatalt követően lehet hatékonyan alkalmazni.

A betegség előfordulása, élettani kihatásai

Tesztelje, minden rendben van-e a gyomrával!

Töltse ki étkezési szokásaira és életmódjára vonatkozó tesztünket, hogy megtudja, mennyire fenyegeti Önt a gyomorbetegségek kockázata. Az emésztőrendszer állapotára vonatkozó teszt kitöltése

A refluxbetegség a nyugati típusú országokban rendkívüli gyakoriságot mutat, magyarországi előfordulása pontosan nem ismert, becsült értéke a lakosság kb. 10-20 százalékát érinti, ezzel jelentős munkaerő kiesést, életminőség csökkenést valamint következményesen rendkívül magas egészségügyi kiadásokat okoz, amely a szakrendelések, diagnosztikai eszközök és a gyógyszeres-, valamint sebészeti kezelések költségeiből tevődnek össze.

Az ésszerű és egymásra épülő diagnosztikai és kezelési lehetőségek igénybevételével elkerülhetővé válnak a betegek szükségtelen vizsgálatai, ezáltal racionálisan csökkenthetővé tehető a rendelkezésre álló egészségügyi források felhasználása.

A reflux hagyományos értelemben normális élettani jelenségnek tekinthető, amely főképpen az étkezést követő időszakban fordul elő. Refluxbetegségről azonban akkor beszélünk, amikor a gyomortartalom olyan mennyiségben és gyakorisággal áramlik vissza a nyelőcsőbe, hogy ezáltal tünetek, nyelőcső nyálkahártya sérülések és hosszú távon szövődmények, miként a nyelőcső szűkület, a nyelőcső rákmegelőző állapota, az ún. Barrett nyelőcső alakulnak ki, melyek közös nevezője a jelentős életvitelbeli nehezítettség megjelenése.

A reflux akár tünet- és fájdalommentes is lehet

Az újabb vizsgálati eredmények szerint a refluxbetegség ép nyálkahártya mellett is igazolható, de diagnózisában éppen az esetleges rákmegelőző állapot kizárása miatt a nyelőcső-gyomor tükrözéses vizsgálata nem nélkülözhető.

A betegség jelentkezhet akár tünetmentesen is, mert pl. a Barrett nyelőcső a nyálkahártya alatti idegrostok sérülése miatt teljességgel fájdalmatlan.

A refluxos tünetek, legalább részlegesen jól reagálnak a savcsökkentő szerekre, mint pl. az ún. proton pumpa gátlókra. A kereskedelemben szabadon kapható savcsökkentők öngyógyításként történő alkalmazása a fenti szövődmények lehetősége miatt veszélyes önkísérletnek minősíthető.

(WEBBeteg - Dr. Bor László)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Meglepő ok a torokfájás mögött

A Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) a gyomor savtartalmának a nyelőcsőbe visszajutásának eredménye. Evés során a nyelőcsőn keresztül jut...

Hogyan állapítja meg orvosa a...

Savas refluxra utaló tünetek fennállása esetén a pontos diagnózis megállapítása, az esetlegesen súlyosabb betegségek kizárása és megfelelő...

A refluxbetegség és az alkohol

A gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe (refluxbetegség) gyakori jelenség, enyhébb-súlyosabb formában az emberek kb. 20%-át érinti. Hátterében a...

A refluxbetegség

A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és...

Reflux mellett szabad sportolni?

Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a...

Refluxos panaszaim vannak. Szükséges...

A gastrooesophagealis reflux betegség (röviden GORB vagy GERD) az egyik legnépszerűbb gasztroenterológiai kórkép napjainkban. A fejlett nyugat-európai...

A refluxbetegség tüneteit...

A refluxos panaszokon számos gyógyszer ronthat, vagy a záróizmok funkciójának rontásán, vagy a nyelőcső irritálásán keresztül. A reflux...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.