Kiknek és mikor érdemes kezeltetniük a refluxos panaszokat?

szerző: Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus - WEBBeteg
frissítve:

A refluxbetegség egy olyan klinikai állapot, mely során a gyomortartalom a nyelőcsőbe, ritkábban magasabbra, a garatba, esetleg kis cseppecskék belélegzése útján a tüdőbe jutva különböző tüneteket, betegségeket hoz létre.

Kis mennyiségben minden emberben kerül gyomor tartalom a nyelőcsőbe, de a nyelőcső megfelelő tisztító mechanizmusai (nyál lúgos kémhatása, a nyelőcső perisztaltikája) ezt kompenzálni képesek.

A típusos reflux tüneteket (gyomorégést, savas felböffenést, mellkasi égést, vagy fájdalmat) a lakosság kb. 20%-a legalább hetente egyszer megéli, tehát a reflux maga gyakori jelenség. Hogy honnan számíthatjuk betegségnek, nem könnyű megmondani, hiszen a határ nem éles. Talán akkor érdemes betegségnek tartani, ha a visszaáramló gyomortartalom az életminőséget rontó szubjektív panaszokat, vagy objektív szervi eltéréseket, leggyakrabban nyelőcsőnyálkahártya-károsodást okoz. Minél gyakrabban és minél tartósabban van kitéve a gyomor feletti szakasz a sav hatásának, annál valószínűbb, hogy ez kialakul.

A nyelőcső alsó záróizma és a rekeszizom megfelelő működése biztosítja nem csak a nyelőcső és a gyomor közti zárást, hanem szükséges esetekben (pl. nyeléskor, hányáskor) a nyitást is. Az időszakos ellazulás lehetővé teszi a táplálkozást, emellett biztosítja a gyomor tehermentesítését, a lenyelt levegő távozását. Az étkezéseket követő órákban sűrűbben jelentkezik. Refluxbetegségben legtöbbször a záróizom ellazulása a normálisnál gyakrabban és tartósabban következik be, lehetővé téve a gyomor tartalom visszaáramlását.

A kezelés során a legfontosabb lehetőség a visszaáramló sav semlegesítése, mely a panaszokat megszünteti, megakadályozza a nyelőcső nyálkahártyájának felmaródását, és megelőzi az ebből következő súlyosabb szövődmények kialakulását. Nem befolyásolja azonban a nyelőcső alsó záróizmának az ellazulását, így a nem-savas gyomortartalom változatlanul visszaáramolhat.

Vannak próbálkozások arra, hogy a működési (úgynevezett motilitási zavart) csökkentsük. Sajnos a záróizom működését javító gyógyszer még nem áll rendelkezésre, de intenzív kutatások folynak, és már vannak ígéretes vegyületek, melyek segítségével talán ez is elérhető lesz. Jelenleg a gyomorürülését gyorsító gyógyszerek javíthatnak a betegség tünetein.

Bővebben A refluxbetegség (GERD)

Az életmódbeli változtatások is segíthetnek

Bizonyos életmódbeli változások is segíthetnek. Gyakori kis mennyiségű étel fogyasztásával elkerülhető a gyomor feszülése, mely az alsó nyelőcső záróizom ellazulását provokálja. A túlsúlyos emberekben a hasüregi zsírtartalom miatt nő a nyomás a gyomorban, helyes tehát ezen esetekben a testsúly csökkentése.

Bár a refluxosok sok esetben nem bírják a savanyú, vagy csípős ételeket, ezek elhagyása nem akadályozza a gyomortartalom visszaáramlását, azonban a tünetek megjelenését befolyásolja. Ennek a diétának a betartására nem kell biztatni a betegeket, mert maguktól is kerülni fogják a panaszt fokozó táplálékot.

A szénsavas italok, azonban szintén a gyomor feszülésének fokozása miatt a záróizom ellazulását provokálják. Sokan nem tudják, hogy a mentol, amit ezek a betegek sok esetben rossz szájíz miatt rágógumi, vagy cukorka formájában fogyasztanak, rontják a záróizom működését, emiatt nem javasolhatók. A nem mentolos rágógumi rágása viszont a nyáltermelést növelve segíti a nyelőcső tisztulását. Izomlazító hatása van még a csokoládéban, a kávéban, teában található koffeinnek és teofillinszerű anyagoknak, így ezeket is célszerű elhagyni.

Azon betegeknek, akiknek éjjeli savas felböffenésük van, vagy a felszippantott savas gyomortartalom asztmatikus tüneteket, krónikus köhögést provokál, javasolni szoktuk, hogy magas párnán aludjanak vagy az ágy feji végét emeljék meg.

Mikor szükséges a gyógyszeres terápia és a műtét?

Átmeneti, enyhe, ritkán jelentkező refluxos tüneteket enyhítheti, ha a beteg savkötőt vesz be. Súlyosabb tünetek esetén azonban ezeknek alacsony a hatásfoka.

Nagy előrelépés volt, amikor megjelentek a savtermelést csökkentő hisztamin receptor gátló gyógyszerek, amik már a betegek kb. 60%-ában jelentős javulást hoztak.

A legmodernebb szerek az úgy nevezett protonpumpagátlók, amelyek alkalmasak a legtöbb refluxos beteg tünetek megszüntetésére, a szövődmények megelőzésére. A gyomorürülést gyorsító gyógyszerek önmagukban nem elég hatásosak, de kiegészítő kezelésként értékesek.

Tovább A reflux kezelés, gyógyszeres kezelés részletesen

Vannak betegek, akiknek tünetei csak tartós nagy dózisú gyógyszerek mellett biztosítható. Nekik ajánljuk a reflux műtét elvégzését. Ez a módszer sem tökéletes és nem ad mindenkiben 100%-os eredményt, de jelenleg az egyetlen olyan kezelés, mely során a betegség okát szüntetjük meg, vagy legalábbis mérsékeljük.

Tovább A reflux elleni műtét menetéről részletesen

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.