Hüvelyszárazság és menopauza

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya frissítve:

A menopauza idején az ösztrogéntermelés lelassul, majd megáll. Mikor ez bekövetkezik, számos változásra kerül sor a női testben. A hüvelyszárazság az egyik leggyakoribb, minden harmadik nőt érintő probléma a változókorban, mely azt követően még gyakoribb panasz. Ma már számos módja létezik a hüvelyszárazság kezelésének.

A hüvelyszárazság eleinte úgy jelentkezik, mintha kisebb irritáció lenne, ám a hüvelyi nedvesség hiánya nagymértékben befolyásolja a szexuális életet.

A hüvelyszárazság lehetséges oka

Normális esetben a hüvelyfal nedves, köszönhetően a hüvelyváladék általi vékony rétegnek. Az ösztrogén hormon segít fenntartani a hüvelyváladék termelését, hogy a hüvely bélése egészséges és rugalmas maradjon. Menopauza idején azonban az ösztrogénszint csökkenésével csökken a hüvelyváladék mennyisége is. Ezáltal a hüvelyfal vékonyabbá és kevésbé rugalmassá válik, melyet hüvelyi atrofiának (sorvadásnak) nevezünk.

A menopauzán kívül a hüvelyszárazságot okozhatnak az alábbi okok is:

  • szülés és szoptatás,

  • sugárzás, kemoterápiás kezelés,

  • petefészek műtéti eltávolítása,

  • méhmióma vagy endometriózis kezelésére alkalmazott ösztrogénhatását csökkentő gyógyszer,

  • Sjörgen-szindróma,

  • allergia, megfázás, antidepresszánsok,

  • előjáték hiánya.

Bármi is okozza a hüvelyszárazságot, rendkívül kellemetlen panaszról van szó, mely viszketést, égő érzést és fájdalmas közösülést eredményez.

Bármilyen égő, viszkető, vagy kellemetlen érzés a hüvelyi területen indokolják a nőgyógyászati vizsgálatot.

Az orvos kismedencei vizsgálatot végez, ellenőrzi a hüvely állapotát, hogy megtudja, a tüneteket nem húgyúti fertőzés okozza-e.

A hüvelyszárazság kezelése

Az alacsony ösztrogénszint okozta hüvelyszárazság leggyakoribb kezelési módja, a lokális ösztrogén terápia. Ez segít enyhíteni a hüvelyi tüneteket, de nem okoz olyan mértékű ösztrogénnövekedést a véráramban, mint az orális ösztrogén hormon terápia.

A leggyakoribb ösztrogénpótlók a következők:

  • Hüvelyi ösztrogén gyűrű - Puha, rugalmas gyűrű, melyet a hüvelybe kell helyezni, ahol közvetlenül a hüvelyi szövetekhez bocsát ki állandó mennyiségű ösztrogént. Három havonta cserélendő.

  • Hüvelyi ösztrogén tabletta - Eldobható applikátor segítségével kell, a kezelés első két hetében naponta egyszer felhelyezni. Ezt követően hetente kétszer kell alkalmazni mindaddig, míg már nincs szükség rá.

  • Hüvelyi ösztrogén krém - Applikátor segítségével felhelyezendő krém. A használat gyakorisága a krém márkájától függ.

Az ösztrogén tartalmú termékek mellékhatása lehet hüvelyi vérzés vagy mellfájdalom.

A lokális ösztrogén alkalmazása nem javasolt mellrák esetén, illetve ha nem diagnosztizált hüvelyi vérzéstől szenved, ha terhes vagy szoptat. Ahhoz, hogy nedvesen tartsa a hüvelyt, használjon síkosítót, hüvelyi hidratálót. Élvezetesebbé teheti a szexuális együttléteket, ha víz bázisú síkosítót használ előtte, és behatolás előtt megvárják, míg megfelelően izgatott állapotba kerül. Ne használjon intim zuhanyt, habfürdőt, illatosított szappanokat, testápolót az érzékeny hüvelyi területen, mivel ezek tovább száríthatnak.

Tovább Hüvelyszárazság termékeny korban - Mi okozhatja, és mit tehet ellene?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
WebMD
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.