Gyógynövény téma

Bizonyítottan hatásos természetes vérnyomáscsökkentők

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Sajnos nemcsak hazánkban, de a többi fejlett országban is népbetegségnek számít a magas vérnyomás. Az alább felsorolt életmódtanácsok és természetes tápanyagok bizonyítottan segítenek a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében.

A valódi levendula mint gyógynövény - Gyógyszerész szemmel

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L. officinalis Chaix).

Barátcserje-tartalmú növényi gyógyszer premenstruációs szindrómára

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

A menstruációt megelőzően a nők többsége észlel különféle kellemetlen testi-lelki panaszokat, amelyeket összefoglaló néven premenstruációs szindrómának (PMS) nevezünk.

Egy nagy múltú gyógynövény: a fekete nadálytő - A gyógyszerész szemével

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Mai világunkban a betegek öngyógyításában nagy szerepet játszanak a gyógynövények. Amikor klinikailag is bebizonyítható, hogy a gyógynövény valamelyik része (növényi drog) hatásos, ezeknek a növényi drogoknak a különböző kivonatai gyógyszerek formájában is a patika polcaira kerülnek.

Hogyan készítsünk gyógynövényből teát?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Ez a kérdés azért is fontos, mert a várt hatás eléréséhez a gyógynövényben lévő hatóanyagoknak kellő mennyiségben ki kell oldódniuk. Ugyanakkor a gyógytea készítésekor fontos, hogy olyan anyagok ne oldódjanak ki, amelyek károsak a szervezetre, vagy kellemetlen ízűvé teszik a teát.

Hatás mellékhatás nélkül? A növényi eredetű készítményekről

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem gyógyszer, és a gyógyszerekkel ellentétben a gyógynövényeknek nincs mellékhatásuk. A kérdés azonban ennél jóval összetettebb, ugyanis aminek van hatása, annak mellékhatása is van.

Gyógynövények kontra warfarin - Milyen gyógyszerkölcsönhatásokra számíthat?

WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A trombózis és embólia megelőzésére használt véralvadásgátlók közül még mindig gyakori alkalmazású hatóanyag a warfarin, amelynek hatását számos tényező befolyásolhatja. A gyógynövényeket olykor ártalmatlannak tekintjük, és nem is gondolunk bele abba, hogy ugyanolyan hatással lehetnek a gyógyszereinkre, mint az alkohol vagy egy másik gyógyszer.

Butamirat és a gyógynövényalapú köhögés elleni készítmények: együtt ártalmasak lehetnek

WEBBeteg - M. J., Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Mivel az egyik leggyakoribb légúti panasz a köhögés, a gyógyszerek mellett számtalan házi praktika is létezik, amely segíthet enyhíteni a tüneteinket. Fontos azonban tudni, hogy az általunk választott természetes módszer milyen jellegű kölcsönhatást eredményezhet az orvos által felírt készítménnyel együtt alkalmazva.

A sokoldalú körömvirág - Milyen problémák esetén hatásos?

WEBBeteg - B. M. , szakfordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A körömvirág (Calendula officinalis) egész Európában elterjedt gyógynövény. A gyógyászatban a szárított virágokat használják fel, mivel a növény értékes hatóanyagai nagyrészt a sárga színű virágokban koncentrálódnak.

Acetilszalicilsav és gyógynövények: együtt vérzést is okozhatnak

WEBBeteg - M. J., Lektorálta: Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

A forgalomban lévő fájdalomcsillapító gyógyszerek közül sok népszerű típus hatóanyaga az acetilszalicilsav, amely hatásos, de nem minden esetben veszélytelen. Kölcsönhatásba léphet ugyanis a szintén széles körben népszerű gyógynövényalapú étrend-kiegészítők egy-egy összetevőjével.