Gyógynövény téma

A természet kincsei egy üvegbe zárva

Szponzorált tartalom - 2023.02.27. 08:17
Lassan megint eltelik a tél, annak minden szépségével és nehézségével együtt. Sok szülő félve várja ezt az időszakot, hiszen jól tudják, ez a vírusok, baktériumok időszaka lesz, amikor gyermekeink épphogy kiheverik az egyik betegséget, néhány nap ovi után már újra ágynak esnek. (x)

A természet patikájának leggyakrabban alkalmazott gyógynövénye, a kamilla

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.12.08. 22:03
Az orvosi székfű (kamilla), latin nevén Matricaria recutita szárított fészekvirágzatát használjuk fel a gyógyászatban. E növény hazánk területén is vadon terem az Alföldön. Erről a területről a kézi erővel begyűjtött, vadon termő kamilla 2015 óta hungarikumnak minősül.

Változókorban alkalmazható növényi gyógyszerek és gyógynövények

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.11.08. 04:03
Nőknél a változókor első tünetei már 40 éves kor felett bármikor jelentkezhetnek. Bár a tüneteket hormonkészítményekkel is lehet kezelni, sokan szeretnének hormonmentes megoldást panaszaikra, és fordulnak növényi gyógyszerhez, vagy gyógynövényhez.

A hársfavirág felhasználása a gyógyászatban

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.10.26. 04:03
A napjainkban is használatos gyógynövények között Európában igen elterjedt a hárs nemzetség. Több fajtája is fellelhető főként Közép- és Dél Európában. Ennek egyik oka virágzásakor szinte bódító illata, és hogy jól tűri a meleget, viszont vízigényes, nem szereti a száraz talajt.

Hurutoldó gyógynövények és azokat tartalmazó készítmények

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.10.24. 17:33
Hurutos köhögés
A hurutos köhögéses panaszok enyhítésére számos, gyógyszerészek által is ajánlott gyógynövény, illetve azokat tartalmazó gyógyszer, hagyományos növényi gyógyszer és gyógyhatású készítmény áll rendelkezésünkre.

A száraz köhögés gyógynövényei

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.10.21. 13:03
Hurutos köhögés
A száraz köhögésre alkalmazott gyógynövények csillapítják a köhögési ingert, enyhítik a rekedtséget, bevonva a nyálkahártyát megakadályozzák a további irritációt, így a nyálkahártya gyorsabban regenerálódik.

Fitoösztrogének a kutatás középpontjában

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.10.19. 17:33
A hormonpótló terápia veszélyeinek felismerésekor kerültek a tudományos érdeklődés előterébe a növényi eredetű ösztrogénhatású anyagok, a fitoösztrogének.

Egy kellemetlen, mégis hasznos gyógynövény: a csalán

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.10.05. 04:03
Ki ne találkozott volna már azzal a kellemetlen érzéssel, amit a csalán érintése okoz, ha nem vesszük észre, hogy ott van és belelépünk vagy hozzányúlunk, akár a saját kertünkben is. A csaláncsípés után fellépő kiütések és viszkető érzés többek között a levél mirigyszőreiben jelen lévő hisztamin hatására alakul ki.

Nyugtató gyógynövények - Mikor, hogyan és milyen formában alkalmazzuk?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.09.20. 17:33
Mindenkinek az életében lehetnek feszültebb időszakok, amikor az eddig bevált, kinél-kinél más és más lazító, elengedő „technikák” valami miatt nem működnek, feszültebb, nyugtalanabb napközben. Vagy nem tud elaludni, esetleg többször is megébred éjjel, nem tud visszaaludni.

Fájdalomcsillapító és étrend-kiegészítők: veszélyes mellékhatások is kialakulhatnak!

WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - 2022.09.19. 19:03
A fájdalom talán a leggyakoribb tünet, amelyet mindannyian igyekszünk mihamarabb csillapítani. Léteznek azonban olyan esetek, amikor az enyhébb fájdalomcsillapítók hatástalannak bizonyulnak. Ekkor javasolhat számunkra a kezelőorvos vagy gyógyszerész metamizol-nátrium-tartalmú készítményeket. Fontos tudnia azonban, hogy ezek a gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek egyes gyógynövényekkel, étrend-kiegészítőkkel.

Gyógynövények húgyúti fertőzések kiegészítő terápiájára

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.09.05. 15:03
A húgyúti fertőzés gyakori, sokak életében többször is előforduló megbetegedés. Érdemes ezért tudnunk, mikor kell mindenképp orvoshoz fordulnunk. És hogyan előzhetjük meg a megbetegedést, vagy segíthetjük a gyógyulást, enyhíthetjük a tüneteket gyógynövényekkel vagy azok kivonataival.

Citromfű - Mire használható ez a gyógynövény?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.08.26. 13:03
Citromfű
A citromfű, latinul Melissa officinalis sok helyen termesztett, évelő, de fagyérzékeny növény. A gyógyászatban levelét vagy föld feletti részét használják.

Nem csak a sörgyártás alapanyaga: a komló

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.08.23. 14:03
A felfutó komlót (Humulus lupulus), mely Európában őshonos, már az ókorban is ismerték, azonban a sört kedvelők nagy száma miatt mára az egész földgolyón termesztik. Először Plinius, a Krisztus utáni első században élt sztoikus filozófus említi írásaiban.

Az észak-amerikai golgotavirág

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.08.18. 15:03
Mint azt már több gyógynövény esetében láttuk, a neve valamilyen jellegzetességére utal. Ebben az esetben egy, az Új Világot megtéríteni akaró spanyol szerzetes fedezte fel a reggeli órákban kibomló és az estére már elhervadó virág részeiben (mint bibe, magház, kacs) Jézus passiótörténetének szimbólumait.

Gyógynövényekkel a szoptatásért

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.08.01. 13:03
A leghagyományosabb gyógynövénykészítmények, a teák között is találhatunk olyanokat, amelyek létjogosultsága nem vonható kétségbe. Ilyen a szoptató anyák által fogyasztott tejelválasztást fokozó teakeverékek köre.

Gyógynövények mint fűszernövények

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.07.23. 14:33
Fűszernövény
Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

A máriatövis és hatóanyagai

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.07.21. 11:33
A máriatövis (Silybum marianum) a mediterrán térségből származó növény. Termése az Európai Gyógyszerkönyvben hivatalos. Hazánkban számos gyógyszer és étrend-kiegészítő összetevője. Termését már a középkorban is használták epebajok és sárgaság kezelésére.

Bizonyítottan hatásos természetes vérnyomáscsökkentők

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022.07.20. 22:06
Sajnos nemcsak hazánkban, de a többi fejlett országban is népbetegségnek számít a magas vérnyomás. Az alább felsorolt életmódtanácsok és természetes tápanyagok bizonyítottan segítenek a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében.