Közönséges orbáncfű - a depresszió elleni gyógynövény

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A Hypericum perforatum, magyarul közönséges orbáncfű latin neve is „beszédes”. Jellegzetes aranysárga virágai mellett, keresztben átellenesen álló levelein is apró illóolajtartók vannak, melyeket, ha fény felé tartunk, lyukacsosnak tűnnek (a perforatus szó jelentése átlyukasztott).

A közönséges orbáncfüvet nevezik még lyukaslevelű orbáncfűnek, de egyszerűen csak orbáncfűként is szokták említeni.

Milyen pozitív hatással rendelkezik?

Évelő növény, melyet már az ókor óta használtak sebgyógyító hatása miatt. Központi idegrendszeri hatására a múlt század elején figyeltek fel, és mára már klinikai vizsgálatok bizonyítják a gyógynövény depresszióellenes hatását. Magyarországon az enyhe depresszió, lehangolt lelkiállapot, stressz és eh­hez társuló alvászavarok kezelésére engedélyezett gyógyszerként is forgalomban van a növényi drog száraz kivonata.

Orbáncfű

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben az orbáncfű virágos hajtása (Hyperici herba) és a közönséges orbáncfű száraz kivonata (Hyperici herbae extractum siccum quantificatum) a hivatalos. Ismert hatóanyagaik a hipericin, flavonoidok, és a hiperforin. Mint a gyógynövényeknél általában, ebben az esetben is más, még pontosan nem ismert összetevők is felelősek lehetnek a hatásáért.

A növényi drog fő hatásmódja a központi idegrendszer ingerületátvivő anyagainak (pl. szerotonin, dopamin) idegsejtekbe való visszavételének gátlása, emiatt ezek mennyisége nő az idegsejtek között. A hatás teljes kialakulásáig 2-3 hét is eltelhet.

Az orbáncfű hosszú távú alkalmazhatóságát és az alkalmazás biztonságosságát klinikai vizsgálat igazolta.

Fényérzékenység és lehetséges egyéb mellékhatások

A klinikai vizsgálatok szerint az orbáncfűkészítmények alkalmazása kevés mellékhatással jár, ezek jellemzően emésztési panaszok lehetnek, továbbá az orbáncfű fokozza a bőr fényérzékenységét. A gyógyszerek betegtájékoztatóiban felhívják erre a figyelmet.

Bizonyos gyógyszerekkel együtt nem alkalmazható!

Az orbáncfű gyógyszerkölcsönhatásai nagyobb jelentőségűek. A máj egyik lebontó enzimére gyakorolt hatása miatt gyorsabbá válik egyes hatóanyagok lebomlása, ezért a hatóanyagok vérszintje csökken. Így fogamzásgátlót szedők, szervátültetettek, orális véralvadásgátló, koleszterinszint-csökkentő, szívglikozid-gyógyszereket szedők jelezzék gyógyszerszedésüket még a készítmény kiválasztása előtt a gyógyszerésznek, és önmaguktól ne alkalmazzanak orbáncfűtartalmú teát, gyógyterméket, gyógyszert! Az orbáncfű hatásmechanizmusa miatt viszont egyes antidepresszánsokkal együtt szedve az alap gyógyszer hatása fokozódhat és ez a mellékhatások megjelenését vagy erősödését okozhatja.

Várandós és szoptató kismamák ne alkalmazzák!

Várandós nőknek és szoptató kismamáknak nem javasolt az orbáncfűkészítmények szedése.

Milyen formában érhető el?

Az orbáncfű virágos hajtásvég beszerezhető gyógyteaként (ekkor gyógyszerkönyvi minőségű készítményt vásároljunk!), melyből 1-2 teáskanálnyit egy bögre forró vízzel öntsünk le, majd 10 perc állás után leszűrve fogyasztható. Napi adagja 2-4 gramm. A növényi drog többféle teakeverék összetevője, gyógyhatású készítményekben más gyógynövényekkel együtt alkalmazható nyugtató, feszültségoldó készítményként.

A tablettánként 500 mg közönséges orbáncfű száraz kivonatot tartalmazó gyógyszer antidepresszív hatása általában 10-14 napos gyógyszerszedés után jelentkezik. 4-6 hetes időtartamú adagolás javasolt. Kedvező terápiás válasz esetén, orvosi javaslatra ennél hosszabb ideig tartó kezelés is lehetséges. Gyermekekre és 18 éven aluli serdülőkorúakra, máj- vagy vesebetegekre vonatkozó klinikai eredmények még nincsenek. Így a készítmény alkalmazása ezekben az életkorokban, illetve alapbetegségekben nem javasolt, mivel nem áll rendelkezésre kellő tapasztalat a készítmény biztonságosságára vonatkozóan.

Változókorban lévő hölgyeknél az orbáncfűkivonatot és poloskavész gyökértörzs száraz kivonatát tartalmazó gyógyszer főleg lelki tünetekkel, nyugtalansággal, alvási zavarokkal járó klimaxos panaszokra alkalmazható.

Az orbáncfű olajos kivonata gyulladáscsökkentő. Így a külsőleges készítmények használhatóak kisebb sérülések, enyhébb égések és a napégés kezelésére. Esetenként enyhe allergiás panaszokat okazhat alkalmazása.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.