A klimaxos panaszok hatásos és biztonságos kezelése hormonok nélkül

Szerző: Remifemin - Szponzorált tartalom

A változókor avagy klimax idején számos testi és lelki tünet gyötörheti a nőket. Anyáink-nagyanyáink jobb híján összeszorított foggal tűrték a hőhullámokat, a fokozott izzadást, a hangulatingadozásokat, ám egy mai nőnek már számos lehetősége van klimaxos panaszai enyhítésére. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk a különböző kezelési módok kockázataival is. (x)

A változókor a nők életében általában a negyvenes életévek közepén-végén kezdődő folyamat, melynek során a hormonális rendszer komoly átalakuláson megy keresztül. Fokozatosan megszűnik a petefészkek hormontermelése, emiatt eleinte rendszertelenné válik, majd idővel végleg elmarad a menstruáció, lezárva a női lét termékeny korszakát.

A szervezetben zajló változás során az ingadozó hormonszintek miatt az érintett nők zöme számos jellegzetes „klimaxos” tünetet kénytelen megtapasztalni. A legismertebb a hőhullám, azaz hirtelen ránk törő hőségérzet, amely akár a legváratlanabb, legkellemetlenebb helyzetekben is kialakulhat. Egy-két perc után ugyan a hőérzet általában normalizálódik, ám az addig eltelt időben az érintett a haja tövéig leizzadhat, ami lássuk be társaságban, pláne egy munkahelyen semmiképp nem hat előnyösen. A hőhullámokon és a fokozott izzadáson kívül gyakori tünet még a fáradékonyság, az alvászavar, valamint a hangulatingadozások: sírógörcsök, esetleg dührohamok, vagyis a „klimaxos hisztik”.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A változókorra a nők különbözőképpen reagálnak

Vannak, akiknél szinte semmilyen tünetet nem okoz a menopauza, másokat enyhe, de attól még kellemetlen panaszok kínoznak. És vannak olyan kevésbé szerencsések is, akik a klimaxukat egyfajta elviselhetetlen kínzássorozatként élik meg. Márpedig, ha a hormonális változások okozta panaszok már a mindennapi életminőséget vagy a munkavégzést is megnehezítik, mindenképpen tanácsos orvosi segítséget kérni!

Magyarországon az 1980-as évektől érhetőek el a menopauzára kifejlesztett hormonkészítmények, amelyeket természetesen csakis orvosi javallatra, illetve folyamatos orvosi ellenőrzés mellett szabad alkalmazni. Mivel a változókori tüneteket a hormonhiány okozza, ezért logikus megoldásnak tűnhet a hiányzó hormonok ily módon történő visszapótlása. A helyzet azonban mégsem ennyire egyszerű. A hormonkezelésnek ugyanis lehetnek bizonyos kockázatai is. Akiknek a családjában például előfordult már emlőrák vagy trombózis, azoknak emiatt nem is szokták javasolni ezt a fajta terápiát, a visszapótolt ösztrogén hormon ugyanis az arra hajlamosaknál fokozhatja ezen betegségek kialakulásának a kockázatát.

Ugyanakkor nem minden nő fogadja kitörő lelkesedéssel, hogy hormonokat kelljen szednie. Elvégre ma már szinte divat a természetesség, amit sokan úgy értelmeznek, hogy lehetőleg kerülik a szintetikus gyógyszerek alkalmazását, és inkább bíznak a növényi hatóanyagokban. Bizonyos növények ugyanis – pl. lenmag, vöröshere, lencse, napraforgó, zabpehely, rozs – tartalmaznak úgynevezett fitoösztrogént, ami ugyan nem hormon, mégis, a szervezetben az ösztrogénreceptorokra hat, azaz ösztrogénszerű hatást kelt.

Ezek a növényi szerek a hormontartalmú gyógyszerekhez képest tehát gyengédebben hatnak, csakhogy éppen az „ösztrogénszerű” hatásuk miatt máig kérdéses, nem fokozhatják-e mégis az emlődaganatra, trombózisra való hajlamot. Ezt a felvetést, avagy félelmet ugyanis a tudománynak egyelőre nem sikerült egyértelműen cáfolnia.

A növényi hatóanyagok másik csoportjába tartoznak az úgynevezett fitoSERM-ek amelyek a receptorokon szelektív módon viselkednek, azaz a klimaxos tüneteket enyhítik, azonban az ösztrogénérzékeny szövetekben (emlő, méhnyálkahártya) nincs hormonszerű hatásuk. A Cimicifuga, magyarul poloskavész ebbe a kategóriába tartozik. Speciális kivonatával folytatott számos vizsgálat eredményei igazolták a gyógynövény hatásosságát és biztonságosságát a változókori panaszok enyhítésében.

A Remifemin Plus kombinált növényi gyógyszer. Egyrészt az említett Cimicifuga kivonatát tartalmazza magas koncentrációban, amely igazoltan hatásosan és biztonságosan enyhíti a változókor testi tüneteit. Másik komponense az orbáncfű, amely a lelki nehézségeken segít úrrá lenni és az alvásra is jó hatással van.

Az orbáncfüvet már az ókorban használták melankólia, vagyis búskomorság ellen, a népi gyógyászat pedig hangulatjavító hatása miatt a „lélek napsugarának” nevezi ezt a hasznos gyógynövényt. Ma már tudományosan is bizonyított jótékony hatása az agy neuronjaira, így segítségével kiegyensúlyozottabbakká, nyugodtabbakká válhatunk.

A változókori panaszok enyhítésére javallott Remifemin Plus növényi gyógyszer recept nélkül kapható a gyógyszertárakban, illetve megrendelhető webes patikákból is. Hatásának első jelei 2-3 hét után jelentkeznek, a megfelelő eredmény elréshez és fenntartásához a kezelést hosszabb távon is lehet folytatni.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Mi lesz az alternatív technológiák...

A dohányzási ártalom csökkentése körüli vita a Lancetben sem veszít aktualitásából. A tudományos folyóiratban rendre szakértői eszmecsere zajlik...

Nőtt az igazolt majomhimlős esetek...

Már 12 igazolt majomhimlős van Magyarországon - tájékoztat a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Változókori fogamzásgátlás

A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

Klimax cukorbetegen - A terápia...

A menopauza érkezése már önmagában nagy változásokat eredményez a szervezetben és több folyamatra is hatással van, így vannak olyan betegségek és...

A menopauza testi és lelki tünetei

Menopauzáról beszélünk akkor, amikor egy nőnek végleg elmarad a vérzése. Definíció szerint 12 menstruáció nélküli hónap után mondhatjuk ki a...

Modern menopauza: régi tünetek, új...

A mai nők sokkal aktívabbak, mint anyáik voltak, így természetes, hogy a klimax alatt is aktívabb, sokoldalúbb életet szeretnének élni. Készüljön...

Klimax - A bőr és a haj...

A változókor a nők életének természetes fázisa, a női szervezet hormonális átállásának időszaka. Ne tekintsük tehát betegségnek! A hormonális...

Bencze Ilona: "Mindennap érdemes...

Bencze Ilona színművész nemcsak a filmekben és a színpadon sugárzik, hanem a hétköznapokban is. Kiegyensúlyozott, boldog. Nem retteg az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.