A klimax tünetei gyötrik? Íme, egy hormonmentes kezelési lehetőség, gyógynövényekkel

Támogatott tartalom
megjelent:

A klimax a női hormonok fogyatkozása miatt sok-sok nőnek okoz többféle testi és lelki panaszt. Tévhit azonban, hogy a kellemetlen tüneteket csakis a hiányzó hormonok pótlásával lehet megszüntetni: a változókori problémák enyhítésére a természet patikája is kínál segítséget. (x)

A változókor és annak következményei

Pár évtizede még szinte tabutémának számított, mára azonban egyáltalán nem kellemetlen a klimaxról beszélnie még annak sem, akit történetesen éppen érint. A nők negyvenes életévei vége felé kezdődő, változókornak is nevezett időszakban erőteljes hormonális átrendeződés zajlik le a szervezetben. Jellemzően több éven át elhúzódó folyamatról van szó, melynek során fokozatosan csökken a petefészkek hormontermelése, aminek következtében kezdetben még csak ki-kimaradozik, majd idővel végleg megszűnik a menstruáció. Ám a hormonális változásnak nem a ciklus megváltozása, illetve elmaradása az egyetlen következménye.

A hormonális „hullámvasút” megterheli a szervezetet

A hormonszint megváltozására a női szervezet érzékenyen reagálhat – amit egyébként nem csak a klimax idején lehet megfigyelni. A kamaszodó lányok sírósságát, vagy a felnőtt nők menstruáció előtti ingerültségét és egyéb testi panaszait szintén a hormonszintek ingadozása hívja elő. Az ösztrogénszint drasztikus csökkenése azonban a klimax idején különösen kellemtelen testi és lelki tüneteket képes okozni: a legzavaróbbak talán a hőhullámok, a fokozott verejtékezés, az éjszakai izzadás, az alvászavarok, a fáradékonyság, illetve a szélsőséges hangulatingadozások.

Hormonmentes gyógyszer

A hormonpótlás nem mindenkinek ajánlott

A hormonhiány okozta változókori panaszokra logikus válasznak tűnhet a hiányzó ösztrogén pótlása, amely egyébként létező terápia klimaxos problémák esetén. Hormonpótlás azonban csakis orvosi javallatra és folyamatos orvosi ellenőrzés mellett történhet, mivel az ösztrogén bizonyos esetekben hajlamosíthat például emlődaganatra vagy trombózisra is. Akinek a családjában már korábban is előfordultak ezek a betegségek, annak eleve nem is szokták javasolni a hormonterápiát. Ugyanakkor egyre több nő amúgy is inkább elkerülné, hogy hormonokat kelljen szednie, ezért szívesebben választ gyengédebb, „természetesebb” segítséget változókori tüneteinek enyhítésére.

Gyógynövényes, hormonmentes segítség változókorú nőknek

A természet patikája szerencsére a klimaxos panaszokra is nyújt számunkra alternatívát. A Cimicifugát (magyarul poloskavészt) már az észak-amerikai indiánok is alkalmazták a „női bajokra”. A gyógynövény speciális kivonatával végzett klinikai vizsgálatok pedig immár tudományosan is igazolták, hogy képes enyhíteni a változókori testi tüneteket, köztük a hőhullámokat és a fokozott izzadást. Ez a speciális poloskavész-kivonat található meg a hormonmentes Remifemin Plus tablettában, amely még úgynevezett fitoösztrogéneket sem tartalmaz, ezért teljesen biztonságos azok számára is, akik nemcsak a hormonok szedését, hanem esetleg az ösztrogénszerű hatást kiváltó gyógynövények alkalmazását (ilyen pl. a szója vagy a vöröshere) is szeretnék elkerülni.

Lelki bajokra: orbáncfű

A Remifemin Plus növényi gyógyszer másik fő komponense az orbáncfű, amely a változókori lelki nehézségeken segít úrrá lenni. Az orbáncfüvet a népi gyógyászatban a „lélek napsugarának” nevezik, mivel természetes antidepresszáns, ezért az alkalmazása révén kiegyensúlyozottabbak, derűsebbek lehetünk. Az orbáncfű jótékonyan hat a klimaxos hangulatingadozásokra, és emellett a nyugodtabb alvást is elősegíti.

A Remifemin Plus tabletta recept nélkül kapható a gyógyszertárakban, illetve webes patikákból is meg lehet rendelni.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.