Neurológiai betegségek

Neurológiai betegségek

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

WEBBeteg/Magyar Fejfájás Társaság
2022-07-11 09:04

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.

Gyakorlatok a szédülés mérséklésére: vestibularis torna

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2022-08-01 17:03

A szédüléses panaszok sok esetben vagy a belső fülben lévő egyensúlyozó szerv fokozott érzékenysége, működészavara, vagy pedig a nyaki gerinc melletti izomzat fokozott tónusa (görcse, merevsége) miatt alakulnak ki.

Utazási betegség: Mi okozza?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit
2022-07-26 19:03

Az utazási betegség vagy kinetózis egy olyan tünetcsoportot jelöl, amely az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

Védőoltások az agyhártyagyulladás ellen

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien infektológus; Aktualizálta: Huszár Zsoltné dr. szakgyógyszerész
2022-07-22 17:00

Az agyhártyagyulladást számos baktérium vagy vírus okozhatja, így a súlyos betegség megelőzése teljes mértékben nem biztosítható. A leggyakoribb és legveszélyesebb baktériumfajták ellen azonban elérhetőek védőoltások, így a sokszor halálos kimenetelű betegség jelentős részben megelőzhető.

Fizikoterápia a fájdalomcsillapításban

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2022-07-19 04:03

A fájdalomcsillapításra alkalmazott gyógyszereknek súlyos mellékhatásaik is lehetnek, ezért csak rövid ideig történő használatuk megengedett. Gyakran alkalmazzuk a jóval kedvezőbb mellékhatásprofillal rendelkező fizikoterápiát.

A menstruációs görcsök hatása

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-07-15 22:03

A Pain című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a menstruációs görcsök ténylegesen megváltoztathatják a női agy szerkezetét.

Tourette-szindróma, tikelés - 5 tény a különös betegségről

Mindennapi Pszichológia Magazin
2022-07-14 12:10

Mindannyian találkoztunk már Tourette-szindrómás emberrel, azonban csak kevesen ismerik a betegség valódi lefolyását: a többség furcsa, rossz szokásnak, rosszabb esetben mentális problémának véli a tüneteket.

A West-szindróma okai, tünetei és kezelése

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-07-11 21:33

A West-szindróma egy ritka, csecsemőkori betegség, a gyermekkori epilepszia szindrómák egyik típusa.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

WEBBeteg/Magyar Fejfájás Társaság
2022-07-11 09:04

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.

Nyugtalan láb szindróma - Az alvását is tönkreteheti

JóAlvás Központ - Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus
2022-07-03 04:03

Sokak életét megkeseríti a nyugtalan láb szindróma, amely az alvászavar egyik oka lehet. A becslések szerint a felnőtt lakosság legalább 10 százalékát érintő problémáról dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus beszélt.

Új eljárással gyógyítják a neuroendokrin tumoros betegeket

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2022-06-30 14:33

Magyarországon eddig el nem érhető, új eljárással gyógyítják a neuroendokrin daganatos betegségben szenvedőket, elsőként a Semmelweis Egyetemen (SE). Az első, speciális infúziós kezelést a közelmúltban végezték el az egészségügyi intézmény belgyógyászati részlegén, egy 80 éves, tumorban szenvedő férfin.