• Neurológiai betegségek cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
    2020-05-30 09:36
    Sclerosis multiplex
    A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
    2020-07-04 17:33
    A lábfejzsibbadásnak különböző okai lehetnek. Alapvetően 2 csoportot lehet elkülöníteni: az egyikben az idegszálak különböző szinten történő becsípődése okozza a lábfej zsibbadását, a másikban az idegszálak anyagcserezavar vagy gyulladásos, autoimmun folyamat által károsodnak (neuropátia).
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus; Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
    2020-07-03 13:03
    A kullancsencephalitis a kullancsokban élősködő flavivírusok által terjesztett betegség, tünetei a kullancscsípést követően néhány napon belül jelentkező magas láz, idegrendszeri görcsök, tudatzavar lehetnek.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    2020-07-02 11:05
    A ketogén diéta egy olyan étrend, amelyet elsősorban epilepsziás betegek (kisgyermekek) gyógyítására, kezelésére alkottak meg. A tápanyagbevitel 90 százaléka zsírokból történik, a maradék 10 százalék pedig szénhidrátokból és fehérjékből 4:1 arányban, tehát magas a zsírbevitel, és nagyon alacsony a szénhidrát-, illetve fehérjebevitel.
    Betegségek megértése
    JóAlvás Központ - Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus
    2020-07-01 22:05
    Sokak életét megkeseríti a nyugtalan láb szindróma, amely az alvászavar egyik oka lehet. A becslések szerint a felnőtt lakosság legalább 10 százalékát érintő problémáról dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus beszélt. 
    Betegségek megértése
    27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus
    2020-06-29 22:05
    A térdhajlatfájdalomnak számos oka lehet, amelyek komolyságukban és kezelési módjaikban is jelentősen különbözhetnek. Az alábbiakban a fájdalom 10 lehetséges okát és ezek kezelési módszereit ismertetjük.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
    2020-06-26 03:06
    Az autoimmun betegségek olyan ritka kórképek, amelyekben a szervezet valamilyen saját alkotórésze ellen alakul ki immunválasz. Ebbe a betegségcsoportba tartozik a myasthenia gravis is.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
    2020-06-25 09:36
    A fájdalomcsillapításra alkalmazott gyógyszereknek súlyos mellékhatásaik is lehetnek, ezért csak rövid ideig történő használatuk megengedett. Gyakran alkalmazzuk a jóval kedvezőbb mellékhatásprofillal rendelkező fizikoterápiát.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    2020-06-17 05:06
    A Parkinson-kóros betegek több mint fele idővel depressziós lesz, ám a betegséggel együtt járó szövődmények ezenkívül számos más területen is befolyásolhatják a mindennapi életvitelt.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
    2020-06-16 11:05
    Normálisan az ember érzi a tapintást, a hőt, a nyomást és a fizikai behatás által kiváltott fájdalmakat. Mitől jelentkezhet bőr-érzékelészavar?
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus, agyérbeteg-specialista
    2020-06-15 13:03
    Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!