Neurológiai betegségek

Neurológiai betegségek

Abetalipoproteinemia - A zsíranyagcsere zavara

WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
2021-12-23 03:03

Az abetalipoproteinemia a zsíranyagcsere egy ritka, (autoszomális recesszív módon) öröklődő zavara. Az érintett személyek neurológiai hanyatláson mennek keresztül, a fokozódó izomgyengeség miatt mindinkább nehézzé válik számukra a járás. Ezenkívül jellegzetes eltérések mutatkoznak a vérképükben: kevesebb és abnormális alakú vörösvértestjük képződik, így vérszegénnyé válnak.

Meningeoma - Tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2022-01-17 18:33

A meningeoma jóindulatú agydaganat, az agyburok (meninx) sejtjeinek burjánzásából származik. Milyen tünetek utalnak a betegségre, hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető?

Fülzúgás: egy gyakori panasz

WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
2022-01-15 09:33

A fülzúgás jelenségével szinte minden ember találkozott már életében. Zömmel röviden jelentkezik, spontán elmúlik, de ha 1-2 napnál tovább áll fenn, akkor érdemes szakorvost fölkeresni.

A Parkinson-kór kezelési lehetőségei

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
2022-01-14 17:03

A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy ideig ellensúlyozható az adagok emelésével és új gyógyszerek bevezetésével - számos más módszert is segítségül kell hívni.

A neurofibromatosis és tünetei

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász, Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus szakorvos
2022-01-07 11:03

A neurofibromatosis kórállapotokban a bőr és idegrendszer betegségeinek együttes előfordulásáról van szó. A neurofibromatosis jelentőségét az adja, hogy a daganatok fokozott előfordulásával jár együtt.

Mozgáskényszer vagy nyugtalan láb - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2022-01-04 16:03

Mostanában esténként lefekvés után furcsa érzés jön: egy kis idő múlva kénytelen vagyok a lábam elmozdítani, mert nem jó abban a helyzetben. Én úgy hívom: ideges a lábam, mert képtelen vagyok egy helyben tartani. Mi lehet a tünetek oka? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A vertigo - A szédülés típusai és okai

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2022-01-03 22:03

A vertigo a szédülés latin neve. Orvosi fogalomként a szédülés alatt vagy a forgó jellegű látási élményt értjük, mikor a környező tárgyak mintha elmozdulnának és körbe járnának, vagy mikor a beteg nem tudja megtartani az egyensúlyát, mert nem érzékeli, hol van a fenn és a lent.

Hogyan kezeljük a szédülést?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
2021-12-31 07:36

A szédülés fokozza a sérülések és balesetek kockázatát, kezeletlen szédülés esetén pedig egy esetleges súlyosabb, veszélyes betegség is a háttérben maradhat. Éppen ezért a visszatérő szédülés orvosi kivizsgálást és kezelést igényel.

Behcet-kór: a betegség és tünetei

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
2021-12-23 20:33

A Behcet-kór egy olyan szisztémás betegség, melynek fennállásakor testszerte több szervrendszer érintett. A betegek kétharmadánál az első tünet a fájdalmas szájüregi fekély vagy afta.