• Neurológiai betegségek cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
    2020-07-14 17:06
    Szédülés
    A szédülést számos ártalmatlan ok és veszélyes betegség is okozhatja. A panaszok pontos megfigyelése, a szédülés jellege azonban rendszerint segít eldönteni, hogy a háttérben vérnyomásprobléma, valamilyen idegrendszeri rendellenesség, daganatos elváltozás vagy a fül megbetegedése áll-e.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus szakorvos
    2020-10-30 14:35
    A biztonság érdekében mindig keresse fel orvosát, ha beütötte a fejét. Az agykárosodás tünetei - görcsök, végtaggyengeség vagy érzéskiesés, ismételt hányás, elkent beszéd - esetén sürgősségi ellátásra van szükség, mert az ilyen mértékű sérülés életveszélyes.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
    2020-10-27 14:35
    Egy koronavírussal fertőződött ismerősöm intenzív osztályra került. Amikor pár hét után hazaengedték, még gyenge volt, alig tudott járni. Úgy vélte, majd felépül otthon, kell a hely másnak. Napokkal később viszont arról számolt be, hogy a különös nevű Guillain-Barré-szindróma (GBS) miatt már a Neurológiai Klinikán kezelik, mert nem tud lábra állni. Ez a COVID-19 szövődménye, és akár 4-6 hónapba is telhet, amíg állapota rendeződik, mondták neki az orvosok. Vércserét fognak végrehajtani nála, avatott be a terápia részleteibe...
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
    2020-10-24 19:35
    A Behcet-kór egy olyan szisztémás betegség, melynek fennállásakor testszerte több szervrendszer érintett. A betegek kétharmadánál az első tünet a fájdalmas szájüregi fekély vagy afta.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
    2020-10-19 20:35
    A kézremegés a kéz ismételt, ritmikus, azonos szaporaságú mozgása, amelyre a kiváltó októl függően különböző hullámnagyság jellemző. A kézremegés változó ideig tarthat, és jellegzetessége, hogy alvás közben szünetel. Mi minden válthatja ki a panaszt?
    Egészségmegőrzés
    Fül-orr-gége Központ - Dr. Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész
    2020-10-12 20:35
    A fülzúgás megközelítőleg fél millió ember életét keseríti meg hazánkban. A betegség hosszú távon az életminőséget nagymértékben befolyásolja: alvásproblémákhoz, depresszióhoz és tartós fáradtsághoz is vezethet.
    Panaszok
    WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
    2020-10-12 18:35
    A szemhéj remegése kellemetlen tünet, mely mögött általában kimerültség, stressz vagy a szem megerőltetése áll. Előfordulhat azonban az is, hogy neurológiai betegség áll a hátterében.
    Betegségek megértése
    koronavirus.gov.hu
    2020-10-09 09:06
    1176 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 35.222 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
    2020-09-30 16:05
    Az orvosok és a kutatók jelenleg nem tudják pontosan, mi váltja ki a sclerosis multiplexet előidéző autoimmun folyamatot, ám úgy tűnik, hogy az arra érzékeny betegekben egy kiváltó tényező szükséges a folyamat elindításához.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2020-09-28 18:35
    A cukorbetegségben szenvedőknél viszonylag gyakoriak a gyomor- és bélrendszeri tünetek, melyek gyakran a diabéteszes emésztőrendszeri autonóm neuropátia tüneteit mutatják. Ez a diabéteszes betegek mintegy 76 százalékában fordul elő.
    Panaszok
    Elsosegely.hu
    2020-09-20 16:13
    Az ájulás rövid ideig tartó eszméletvesztés, amelynek hátterében az esetek többségében az agy átmeneti vérellátási zavara áll. Milyen tünetekre érdemes odafigyelni? Hogyan segíthetünk eszméletét vesztett embertársunkon?
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!