• Neurológiai betegségek cikkek

   • Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    2020-03-17 19:07
    Migrén
    A migrén rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
    Panaszok
    Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alalpítvány
    2020-04-01 13:03
    A koronavírus miatti krízishelyzetre tekintettel speciális telefonos információs szolgálat indult: neurológus szakorvosok, pszichológusok, rehabilitációs szakemberek segítik a sclerosis multiplex betegeket.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
    2020-03-24 20:35
    A piriformis szindrómát először 1947-ben Robinson írta le. A piriformis szindróma tüneteinek hátterében az ülőideg (nervus ischiadicus) nyomás alá kerülése áll a foramen infrapiriforme területén.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
    2020-03-10 16:05
    Mindannyian tapasztaltunk már rövidebb vagy hosszabb ideig tartó zsibbadást valamelyik testrészünkben. Gondoljunk arra, amikor beütjük a könyökünket egy érzékeny ponton, vagy éjjel elalusszuk a kezünket, a karunkat. Tipikus eset az is, ha úgy ülünk, hogy testsúlyunkkal elnyomjuk a magunk alá húzott lábunkban futó idegeket, ereket tanulás vagy más tevékenység közben. Ezek kellemetlen, de ártalmatlan zsibbadások, és nem is tartanak hosszú ideig. A hirtelen jelentkező szokatlan, vagy hosszabb ideje fennálló, esetleg visszatérő fájdalmak mögött azonban súlyos betegségek állhatnak!
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    2020-03-05 18:33
    A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    2020-03-02 16:05
    A felső ívjárat dehiszcencia szindróma vagy röviden SCDS (superior canal dehiscence syndrome, helytelenül felső ívjárat kifakadási szindróma néven is emlegetik) olyan ritka rendellenesség, mely egyensúlyzavarral és halláskárosodással jár. Az elnevezés arra utal, hogy a betegségben szenvedők belső fülében a felső félkörös ívjáratokat fedő csont lyukas vagy elvékonyodott.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
    2020-02-26 11:06
    Mitől függ, hogy egy sclerosis multiplexben (szklerózis multiplex (SM)) szenvedő beteg meddig tud dolgozni?
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
    2020-02-25 05:06
    A szemrángás, azaz tic, viszonylag gyakori tünet, főleg gyerekkorban. A tic alatt szemhunyorítást, arcrángást, szemöldökemelést értünk.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - T. A., újságíró
    2020-02-23 20:36
    A horkolással, légzéskihagyással járó alvászavar inkább a férfiak betegsége, míg az inszomniások, az álmatlanságban szenvedők között jóval több a nő – összegzi a tapasztalatokat dr. Faludi Béla neurológus, a pécsi Alváslaboratórium vezetője. A laborban alvás közben, bedrótozva rögzítik a páciens szemmozgását, az agyi elektromos tevékenységet, a horkolás hangját, valamint a légáramlást.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    2020-02-13 17:05
    Az ember életében az alvás rendkívül fontos szerepet kap, hiszen életünk csaknem egyharmadát töltjük alvással. Azonban ha nem tudjuk magunkat kellően kipihenni, annak a másnapi fáradtságon és mérgelődésen kívül más következményei is lehetnek.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!