Neurológiai betegségek

Neurológiai betegségek

Fejremegést kiváltó betegségek

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - 2022-10-13 04:03
Fejremegés
A fejremegés leggyakrabban az általános, végtag- és törzsremegéssel együtt járó kórképek egyik tünete. Ezek lehetnek a központi idegrendszer betegségei (Parkinson-kór, szklerózis multiplex, egyéb, kisagyat érintő veleszületett vagy szerzett kórképek), májbetegségek, pajzsmirigytúltengés és pszichiátriai betegségek.

Ez a neurológiai betegség támadta meg Celine Diont

Neurológiai Központ - dr. Gács Gyula, neurológus - 2022-12-09 09:01
Celine Dion a napokban mondta le össze koncertjét, nyilvánosan mesélve az őt megtámadó neurológiai tünetegyüttesről, a Stiff-person szindrómáról. Ez a ritka betegség fájdalmas izomgörcsökkel, izommerevséggel jár, és Dion esetében ez azt is jelentheti, hogy nem teljesen ura a hangjának.

Élet a ritka MOG antitestes betegséggel

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - 2022-12-02 14:33
Autoimmun betegség
Cikkünkben a MOGAD betegségben szenvedő páciensek hosszú távú kezeléséről, életminőségéről lesz szó, az egyes szervrendszereket érintő problémák szerint csoportosítva.

Egy újonnan felfedezett autoimmun megbetegedés: a MOGAD

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - 2022-11-24 04:03
Autoimmun betegség
A MOG-antitest-betegség (Myelin Oligodendrocyta Glicoprotein Antitest Disease, röviden MOGAD) egy sokak által ismeretlen, nemrégiben felfedezett idegi gyulladásos állapot, amely elsősorban a látóideg gyulladását okozza, de okozhat gyulladást a gerincvelőben és az agyban is.

Az izomrángás okai és enyhítése

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - 2022-11-15 10:33
Izomrángás
Az izomrángás az izmot alkotó rostok akaratlan összehúzódása, mely nagyon kellemetlen és irritáló lehet, ha jelentkezik. Az alábbi cikkben azt járjuk körül, hogy mi okozhat izomrángást, és hogy az izomrángás utalhat-e valamilyen megbújó, komolyabb betegségre.

A szédülés kivizsgálási módszerei

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - 2022-11-13 05:36
Szédülés
A szédülésnek számtalan oka lehet, nem mindig jelent betegséget, és a teendők is nagyon eltérnek a beteg életkorától, betegségeitől függően. A szédülés kivizsgálásának menete függ attól, hogy a szédülés hevenyen vagy fokozatosan alakult ki, valamint forgó jellegű vagy iránytalan.

Behcet-kór: a betegség és tünetei

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - 2022-10-26 17:03
Behcet-kór
A Behçet-kór egy gyulladásos, nem fertőző rendellenesség, amely a test több részét, szervrendszerét is érintheti. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak a fájdalmas sebek a száj nyálkahártyáján és a test más részein, a szem egyes részeinek gyulladása, és az ízületi gyulladás.

Mi okozhat még feledékenységet a demencián kívül?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-10-15 13:03
Feledékenység, koncentrálóképesség-romlás olykor-olykor bárkivel előfordulhat. Mivel azonban a háttérben nemcsak olyan okok állhatnak, mint a stressz vagy a kimerültség, hanem súlyos, akár életet veszélyeztető betegségek is, a legjobb mielőbb orvoshoz fordulni, ha memóriaromlást tapasztal.

Hogyan alakul ki a sclerosis multiplex?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus - 2022-10-05 18:03
Sclerosis multiplex
Az orvosok és a kutatók jelenleg nem tudják pontosan, mi váltja ki a sclerosis multiplexet előidéző autoimmun folyamatot, ám úgy tűnik, hogy az arra érzékeny betegekben egy kiváltó tényező indítja el a folyamatot.

Tourette-szindróma

HáziorvosBlog - Ipolyi-Topál Gitta - 2022-10-04 04:03
Mindig olyan szomorú, amikor a tankönyvben három sorban elintézett rendkívül érdekes, de nagyon ritka kórképeket az ember megelevenedve lát, főleg, ha nincs is megfelelő és végleges kezelésre lehetőség, és főleg ha a társadalomban kevésbé ismert “fura” betegségről van szó.

Egyszerű fejfájás vagy migrén? - A migrén tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-10-02 10:03
A migrén rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?

Testi betegségek, melyek alvászavarral járhatnak

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-10-01 13:03
Alvászavar
Az alvászavar jelentkezhet helytelen életmódbeli tényezők következményeként, illetve kísérhet bizonyos pszichés kórképeket. Ám hátterében testi betegségek is állhatnak, cikkünkben ez utóbbiakkal foglalkozunk részletesen.

Epilepszia szindrómák

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus - 2022-09-30 15:33
Az epilepszia nem egységes betegség, az elnevezés sok szindróma összefoglaló elnevezése. Közös bennük a fő klinikai jellemző, az ismétlődő, rövidebb-hosszabb rohamszerű esemény (epilepsziás roham), amely általában spontán lép fel és önmagától szűnik.

Égő nyelv: Mi okozza?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-09-28 17:03
Gyakran nem könnyű megállapítani, mi okoz égő érzést a nyelven. Számos ok szóba jöhet. Az érzészavar hátterében egészen egyszerű okok, de komolyabb betegségek is állhatnak.

Az agydaganat öt figyelmeztető jele

WEBBeteg - Ötvenentúl.hu - 2022-09-27 19:33
A rendkívül összetett és máig csak részben ismert szervünk, az agyunk ezernyi támadási felületet nyújthat rákos daganat kialakulásához.

A szédülés típusai és lehetséges okai

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus - 2022-09-27 17:03
A szédülést számos ártalmatlan ok és veszélyes betegség is okozhatja. A panaszok pontos megfigyelése, a szédülés jellege azonban rendszerint segít eldönteni, hogy a háttérben vérnyomásprobléma, valamilyen idegrendszeri rendellenesség, daganatos elváltozás vagy a fül megbetegedése áll-e.

A COVID-19 hatása az agyműködésre

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-09-27 15:03
A koronavírus-fertőzésen átesett személyeknél megnő annak valószínűsége, hogy életük későbbi szakaszában zavarok mutatkozhatnak agyuk, idegrendszerük működésében - erre utalnak egy igen kiterjedt, sok millió egyént érintő amerikai vizsgálat adatai.

Hogyan válasszunk kerekesszéket?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2022-09-27 13:03
Kerekesszék
A kerekesszék egy olyan gyógyászati segédeszköz, mely lehetővé teszi a mozgásukban valamilyen oknál fogva korlátozott személyek helyváltoztatását. A megfelelő kerekesszék jelentősen hozzájárul a használója életminőségének javításához.

Ájulás és elsősegély: Mi a teendő?

Elsosegely.hu - 2022-09-25 17:33
Ájulás
Az ájulás rövid ideig tartó eszméletvesztés, amelynek hátterében az esetek többségében az agy átmeneti vérellátási zavara áll. Milyen tünetekre érdemes odafigyelni? Hogyan segíthetünk eszméletét vesztett embertársunkon?

A szenzoros integrációs zavar kezelésének és a készségek fejlesztésének a lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-09-23 09:33
Gyerekek
A fejlesztési szempontok közül az egyik legfontosabb, hogy a szenzoros integrációs zavar nem kapcsolódik szorosan semmilyen más fejlődési problémához, bár lehet autizmus spektrum zavar részjelensége is. Sok, érintett gyermeket nevelő család nehezen kap segítséget. Ennek az az oka, hogy az érzékszervi feldolgozás zavara jelenleg nem elismert orvosi diagnózis.

Szenzoros integrációs zavar - Fokozottan érzékeny gyerekek

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-09-20 13:03
Gyerekek
A szenzoros integrációs zavar vagy más néven érzékszervi feldolgozási zavar vagy szenzoros integrációs diszfunkció - köznyelvben „szenzorosság” - egy olyan neurológiai állapot, amelyben az agynak nehézségei vannak az érzékszerveken keresztül érkező információk fogadásában és lereagálásában.

Az alvajárás - Mit lehet tudni róla?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-09-19 12:03
Alvajárás
Alvajárásról akkor beszélünk, ha valaki sétál vagy összetett tevékenységeket végez, miközben nincs teljesen ébren. Az alvajárás bármely életkorban elkezdődhet, de gyakrabban fordul elő gyermekeknél.

Mit tehet, ha hozzátartozója pszichés panaszokkal küzd stroke után?

WEBBeteg - Dervalics Dóra, pszichológus - 2022-09-12 13:03
Stroke
Az elmúlt években csökkent hazánkban az agyi érbetegségek okozta elhalálozás. Ennek ellenére még mindig a három leggyakoribb halálok között szerepel nőknél és férfiaknál egyaránt, ezért kiemelt jelentőségű a betegekre való odafigyelés mind a kezelő személyzet, mind a hozzátartozók részéről.

A kettes típusú cukorbetegség öregítheti az agyat

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2022-09-09 15:03
Az elmúlt három évtizedben a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása világszerte drámaian megnőtt. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban 10-ből 1 ember cukorbeteg és körülbelül 95 százalékuk 2-es típusú. Az Egyesült Királyságban a Diabetes UK szerint 5,5 millió ember (12-ből 1) szenved ebben a típusú cukorbetegségben.