Változókorban alkalmazható növényi gyógyszerek és gyógynövények

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

Nőknél a változókor első tünetei már 40 éves kor felett bármikor jelentkezhetnek. Bár a tüneteket hormonkészítményekkel is lehet kezelni, sokan szeretnének hormonmentes megoldást panaszaikra, és fordulnak növényi gyógyszerhez vagy gyógynövényhez.

Akár a korai, akár a később jelentkező tünetek, úgymint hőhullám, izzadás, alvászavarok, idegesség és depressziós hangulati ingadozás enyhítése céljából az egyik hormonmentes választási lehetőség a Cimicifuga racemosa – rövidágú poloskavész – nevű gyógynövény gyökértörzsének standardizált kivonatát tartalmazó gyógyszer. A készítmény hatóanyaga, az úgynevezett iCR-extraktum klinikailag igazoltan hatásos és biztonságos. A gyógyszer hatása 2-3 hetes kezelés után jelentkezik, ezért a gyógyszerkészítmény alkalmazását hosszabb ideig, több hónapig szükséges folytatni. 6 hónap elteltével orvossal kell konzultálni, akkor is, ha a beteg panaszmentes.

A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a menopauzás panaszok (hőhullámok, túlzott izzadás és alvászavarok) javulhatnak a Cimicifuga racemosa gyökeréből származó gyógyszerkészítményekkel végzett kezelés hatására. Sem hatásmechanizmusa, sem a hatásért felelős hatóanyagok nem ismertek. A legújabb vizsgálatok szerint hatása nem hormonális természetű.

Májkárosodás esetén, vagy alkalmazásakor fellépő májpanaszok – gyengeség, sárgaság, májfunkciós értékek eltérése, menstruációs zavarok vagy visszatérő menstruáció – esetén orvoshoz kell fordulni. Hormonfüggő tumoros betegek csak orvosi javaslatra szedhetik a gyógyszert. Mellékhatásai ritkák, ezek csalánkiütés, súlynövekedés, emésztési rendellenesség, májpanaszokra utaló jelek lehetnek. Ez utóbbi esetben nem bizonyított a gyógyszerrel való ok-okozati összefüggés, de a kezelést le kell állítani.

Ez is érdekelheti A menopauza testi és lelki tünetei

A másik készítmény a poloskavész mellet a közönséges orbáncfű virágos hajtás (Hypericum perforatum) kivonatát is tartalmazó gyógyszerkészítmény. Alkalmazása akkor ajánlott, ha a klimaxos tünetek között az álmatlanság, depressziós hangulat, belső feszültség, nyugtalanság, ingerlékenység a domináló tünet. A készítmény hatása szintén több hét után alakul ki. Mivel az orbáncfű fényérzékenyítő gyógynövény, szedésekor napon tartózkodva rövidebb idő alatt leéghet bőrünk. Az orbáncfűkivonat indukálja a máj lebontó enzimeit, így egyes gyógyszerekkel való együtt szedésekor csökkenhet azok vérszintje. Ezért szedésének megkezdése előtt jelezzük a gyógyszerésznek, hogy milyen gyógyszereket szedünk. Warfarin hatóanyagú véralvadásgátlóval együtt nem szedhető. Ugyancsak fontos jelezni, ha depresszióellenes gyógyszert szedünk, mert ebben az esetben a gyógyszer mellékhatásai felerősödhetnek. Alkalmazása ezekkel a szerekkel együtt csak az előny/kockázat arány mérlegelése után lehetséges.

Mind a két gyógyszer hatóanyagait tartalmazó gyógynövényeket ellenőrzött körülmények között termesztik, szigorú minőségi követelményeknek megfelelően előállított hagyományos növényi gyógyszerek, amelyek állandó összetételét és minőségét rendszeres gyártói és hatósági ellenőrzések garantálják.

A változókor azonban más panaszokkal is jár. Sok hölgy küzd visszatérő, húgyúti fertőzésekkel. Nekik érdemes a nagybogyós áfonya fogyasztását megpróbálni, akár aszalt gyümölcsként, áfonyalé vagy gyógytermék formájában.

Ugyancsak a húgyúti rendszert érintő problémák a vizeletvisszatartási panaszok. A tökmagolajat, valamint a kanadai cserszömörce és a komlótoboz száraz kivonatát tartalmazza egy hagyományos növényi gyógyszer, mely a hölgyeknél a húgyhólyag-túlműködés vagy hólyaggyengeség miatt fellépő alsó húgyúti tünetek – pl. vizeletcsepegés, sürgető vagy gyakori vizelési inger – enyhítésére szolgál. Hatóanyagai, a közönséges tök magjából kinyert olaj erősíti a hólyag izomzata és a húgycső záróizmai közötti kölcsönhatást, egyben urodinámiás hatása van: segít a hólyag tárolási és ürülési zavarainak csökkentésében. A kanadai szömörce csökkenti a sürgető vizelési inger gyakoriságát, a komló pedig ellazítja a hiperaktív hólyagot. 18 éven aluliaknál nem alkalmazható, illetve olyan betegeknél, akik túlérzékenyek a szömörcefélékkel, mangóval, pisztáciával, kesudióval, a kenderfélékkel, a szójával, földimogyoróval szemben. Hölgyeknek a gyógyszeres kezelés mellet érdemes naponta intim tornát is végezniük.

Ez is érdekelheti Hogyan kezelhető a vizeletinkontinencia?

A hüvelyszárazság is gyakori panasz változókorban. Erre a panaszra alkalmazható hüvelykúpok, hüvelykrémek összetételében helyet kap a zsálya, körömvirág, teafaolaj, fitoösztrogén és a tejsav. Van, aki alkalmazásakor panaszkodik a kellemetlen égő, csípő érzésre. Ha nem áll fenn fertőzés, akkor számukra a csak hialuronsavat és A-, E-vitaminokat tartalmazó készítmények ajánlhatók.

Sokak életét megnehezíti az erős verejtékezés, ami nyári hónapokban fokozódik. Erre érdemes kipróbálni az orvosi zsálya levél (Salvia officinalis) teáját. Alkalmazása: 2,0 g aprított orvosi zsálya levelet 150 ml forrásban lévő vízzel leöntünk, gyakori kevergetés közben 15 percig állni hagyjuk. Leszűrés után elfogyasztjuk. Naponta legfeljebb 3 alkalommal alkalmazható.

Járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra! Folytassunk egészséges életmódot!

Utolsó gondolatként fontosnak tartom kiemelni, hogy az ösztrogénszint csökkenésével számos betegség kialakulásának nő a kockázata. Ezért járjunk el szűrővizsgálatokra: mammográfia, csontritkulásszűrés, nőgyógyászati vizsgálatok. És ha kell, változtassunk életmódunkon. Még ha ez sokszor megoldhatatlannak is tűnik, sokkal egyszerűbb, mint megküzdeni egy komolyabb betegséggel.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.