Önvizsgálattal az emlőrák ellen

Debreceni Egyetem
megjelent:

Hétezerrel nő évente hazánkban az emlődaganatos betegek száma. A nők egyharmada belehal, pedig az időben felismert daganat gyógyítható.

mellrák világnapA magyar nők körében az emlőrák a második leggyakoribb daganatfajta a tüdőrák után. Napjainkban mintegy negyvenezer nőt kezelnek emlődaganattal. A betegek főként a 65 év fölötti, idősebb nők, de egyre jellemzőbb, hogy fiatalabb korban jelentkezik a betegség – tájékoztatott Horváth Zsolt egyetemi docens.

A Debreceni Egyetem Onkológiai Intézetének igazgatója szerint különösen azok a lányok, asszonyok veszélyeztettek, akinek az elsőfokú rokonainál korábban már előfordult emlődaganat. Nekik mindenképp tanácsos évente részt venni a szűrővizsgálaton, míg az ilyen rizikófaktorral nem rendelkező nőknek 45 éves kor felett kétévente javasolt az ellenőrzés.

A korai felismerés jelentősen növeli a gyógyulás esélyét

Az onkológus fontosnak tartja, hogy már a fiatal lányok is megtanulják az önvizsgálatot, és szokássá váljon, hogy havonta egyszer áttapintják melleiket. Az emlőrákra ugyanis különösen igaz, hogy minél korábbi stádiumban fedezik fel, annál jobbak a gyógyulási esélyek.

Egy egycentiméteres, áttét nélküli daganat esetében a tízéves túlélési esély 90 százalék fölött van. Ma már nagyon hatékony kemo-, hormongátló- és biológiai terápiák állnak rendelkezésre, melyek segítségével meg lehet gyógyulni az emlőrákból. Az operációk többsége pedig emlőmegtartó műtét, köszönhetően az új sebészeti eljárásoknak, rekonstrukciós lehetőségeknek és sugárterápiás módszereknek – tette hozzá Horváth Zsolt.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus
Hypertonia - Dr. Szabó Noémi radiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.