Angelina Jolie hatása: Prevenció a 21. században

szerző: Horváth Nóra, orvostanhallgató - Semmelweis Egyetem
lektorálta: Dr. Bánfalvi Teodóra, Udvari Zsolt, Phd, Boston University megjelent: 2019.04.10.

Pár évvel ezelőtt, 2013 májusában megjelent a The New York Timesban egy cikk, ami igen nagy port kavart az egészségügy világában, sok nőt elgondolkodtatott és cselekvésre késztetett.

Angelina Jolie, amerikai színésznő bejelentette, hogy kétoldali mastectomián – emlőeltávolításon – esett át, valamint később petefészkeit is eltávolították, miután megcsináltatta a BRCA gén mutációját kimutató vizsgálatot. Jolie felhívta a figyelmet arra, hogy a mellrák kialakulásában a genetikának is igen nagy szerepe van, az édesanyja és a nagynénje is a daganatos megbetegedés következtében fiatalon halt meg.

A BRCA1 és BRCA2 gének

Normális működésük esetén az emlősejtek egészséges működését biztosítják, tehát tumorszuppresszor gének, melyeknek mutációja egyik generációról a következőre öröklődhet. A genetikai elváltozást kimutató egyszerű vérvizsgálat alapján megmondható, hogy mekkora az esélye annak, hogy a vizsgált személynél mellrák vagy petefészekrák alakul ki élete során. A színésznő esetében előbbire 87, utóbbira 50%-os esélyt mutatott a vizsgálat, ezért prevenció céljából az operáció mellett döntött, így a 87%-os rizikó 5% alá csökkent. A rizikó értelmezésében segíthet, ha úgy fogalmazunk, hogy 100 nő, aki ezzel a BRCA mutációval rendelkezik és nem védekezik, illetve tesz valamit a saját védelme érdekében, akkor közülük 87-en emlődaganatban megbetegednek. A színésznő saját példáját bemutatva arra szeretné ösztönözni a nőket, hogy tudatos döntést hozzanak az egészségükkel és a jövőjükkel kapcsolatban.

Több kutatás és statisztika alapján is egyértelműen megállapítható, hogy Angelina Jolie bejelentése felnyitotta az emberek szemét, hiszen ismertté vált a BRCA mutáció ténye és ezáltal az, hogy a mellrák kialakulásában a genetikának is szerepe van. A bejelentés hatásait vizsgálva a Harvard Medical School kutatást végzett 2 év egészségügyi adatait összevetve közel 9 és fél millió biztosítással rendelkező, amerikai nő bevonásával. A statisztikai adatok alapján látható, hogy a BRCA tesztet igénylők száma rögtön, a cikk megírását követő hetekben drasztikusan megemelkedett az azt megelőző hónapokhoz képest.

Statisztika

Sunita Desai, Anupam B Jena: Do celebrity endorsements matter?

Harvard Medical School, 2016

Emellett - a kutatás szerint - 10%-ról 7%-ra csökkent azoknak a nőknek az aránya, akik a BRCA teszt eredményét megtudva a kétoldali mastectomia mellett döntöttek, hiszen a vizsgálat iránt hirtelen megugrott az érdeklődés, míg ezt megelőzően főleg a rákkal küzdők körében volt ismert a mellrák kialakulásának genetikai háttere.

Megelőző vizsgálat vált általa ismertté

A cikk megjelenésének abban van hatalmas szerepe, hogy egy olyan preventív vizsgálat vált általa ismertté, amiről addig csak nagyon kevesen hallottak. Főleg azok, akik már érintettek voltak, mert már kialakult a rák náluk vagy a családjukban előfordult már mellrák. Angelina Jolie arra ösztönöz, hogy a nők jobban figyeljenek magukra. A műtét saját döntése volt, és nem is erre bátorít, hanem arra, hogy mindenki tudatosabb legyen a saját testével kapcsolatban.

Ha a BRCA teszt esetleg pozitív eredményt mutat, gyakoribb szűrővizsgálatokkal, odafigyeléssel megelőzhető a nagyobb baj, a mellrák kialakulása, ezért is fontos a korai felismerés. Nagy port kavart a cikk megjelenése, mert ritkaságnak számít, hogy egy híresség felvállalja a saját történetét, életének intim részleteit. A közösségi média világában gyorsan eljutott mindenkihez a hír, nemcsak azokhoz, akik megvették az aznapi The New York Times-t.

Vajon miért lett ekkora hatása világszerte?

Egyrészt Jolie karizmatikus személyisége lehet a magyarázat, másrészt az a megfigyelés, miszerint a médián keresztül jelentősen befolyásolható az emberek megítélése a betegségkockázatokról, mivel az így hallott betegség bekövetkeztének valószínűségét általában az emberek nagyobbnak ítélik meg. Megijednek, mert tudják, hogy a mellrák a vezető halálokok közé tartozik a világon és megörülnek, hogy tehetnek ellene valamit. Hírességként nagyobb hatást tudott elérni, mint a legtöbb tudományos egészségügyi kampány a mellrákkal kapcsolatban.

Ha az esetet az orvosi kommunikáció szemszögéből vizsgáljuk, elmondható: amellett, hogy a színésznő - ismertségét kihasználva - a prevencióra hívta fel a figyelmet, egy másfajta orvos-beteg viszony kialakulását is előrevetíti. Aktív, tájékozott és tudatos páciensként hozta meg a döntését, és ezzel arra bátorítja a nőket, hogy még egészséges, tünetmentes állapotban proaktív módon szűrővizsgálatokkal derítsék ki, ők milyen géneket hordoznak magukban és ez alapján milyen óvintézkedéseket tegyenek, hogy elkerülhessék a jövőbeni súlyos betegségek kialakulását. Élni kell a lehetőséggel, hogy manapság már a nőgyógyászati szűrővizsgálatok mellett a genetikai vizsgálatok is egyre jobban elterjednek, amivel megkönnyíthető a megelőzés és a célzott kezelés.

Ma már Magyarországon is egyre több helyen válik elérhetővé a genetikai vizsgálat. Az Országos Onkológiai Intézetben például szakorvosi beutalóval igényelhető BRCA mutáció vizsgálata, aminek költségét indokolt esetekben – mint a családi halmozódás – az OEP finanszírozza. A vérvételt követő rövid tesztelési ideje miatt (átlagosan 2 hét) a vizsgálat elvégzése nagyban megkönnyíti a klinikai döntéshozatalt.

Olvasson tovább! A mellrák rizikófaktorai

Források
  • Desai, Sunita; Jena, Anupam B (2016): Do celebrity endorsements matter? Observational study of BRCA gene testing and mastectomy rates after Angelina Jolie’s New York Times editoral. Boston: Department of Health Care Policy, Harvard Medical School.
  • Jolie, Angelina (2013): My Medical Choice. (nytimes.com)
  • Pilling, János (2018): Orvosi kommunikáció a gyakorlatban. Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt
  • Romics, László; Kocsis, Judit; Ormándi, Katalin; Molnár, Béla Ákos (2016): Az örökletes emlőrák szűrésének, megelőzésének és kezelésének új nemzetközi irányvonalai – hazai vonatkozásokkal. (real.mtak.hu)
  • Sebestyén, István (2013): Géntérképpel a sorozatgyilkos ellen – Interjú Dr. Peták István kutatóorvossal. (hetek.hu)
  • Országos Onkológiai Intézet (2019), Molekuláris Genetikai Osztály

(Horváth Nóra, orvostanhallgató, Semmelweis Egyetem, Lektorálta: Dr. Bánfalvi Teodóra, Udvari Zsolt, Phd, Boston University)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vizeletminta kiértékelése A vizeletminta kiértékelése

Mi is valójában a vizelet? Mit takarnak a laboreredményének?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

MR-mammográfia - Az emlő kontrasztanyagos MR-vizsgálata

MR-emlővizsgálatokat 1986-tól végeznek, s a technika azóta tovább fejlődik. Emlődaganatok diagnosztizálására kontrasztanyagot, általában...

Áttétes mellrák - Hogyan alakul ki? Hogyan kezelhető?

Hazánkban a mellrákos esetek nagyjából 10 százaléka már késői stádiumban, áttétekkel kerül felfedezésre. Hogyan alakulnak ki az áttétek? Mi a...

Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés...

Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az...

Mit tegyünk mellünk egészségéért?

Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám emellett még van pár dolog, amivel segíthetünk...

A mellrák szűrése, diagnosztikája

Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját...

Mikor szükséges az emlőeltávolító műtét (masztektómia)?

Masztektómiának nevezik azt a műtéti eljárást, amelynek során a női mellet eltávolítják. Ez a megoldás csupán akkor jöhet szóba, ha az...

Emlőrákszűrés - Önvizsgálat, mammográfia, ultrahang

Az emlőrák évente közel 2500 nő életét követeli Magyarországon, és ennek oka jórészt abban keresendő, hogy többségüknél már csak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.