• Angelina Jolie hatása: Prevenció a 21. században

    Szerző: Horváth Nóra, Semmelweis Egyetem, Lektorálta: Dr. Bánfalvi Teodóra, Udvari Zsolt, Phd, Boston University

    Pár évvel ezelőtt, 2013 májusában megjelent a The New York Timesban egy cikk, ami igen nagy port kavart az egészségügy világában, sok nőt elgondolkodtatott és cselekvésre késztetett.

    Angelina Jolie, amerikai színésznő bejelentette, hogy kétoldali mastectomián – emlőeltávolításon – esett át, valamint később petefészkeit is eltávolították, miután megcsináltatta a BRCA gén mutációját kimutató vizsgálatot. Jolie felhívta a figyelmet arra, hogy a mellrák kialakulásában a genetikának is igen nagy szerepe van, az édesanyja és a nagynénje is a daganatos megbetegedés következtében fiatalon halt meg.

    Hirdetés

    A BRCA1 és BRCA2 gének

    Normális működésük esetén az emlősejtek egészséges működését biztosítják, tehát tumorszuppresszor gének, melyeknek mutációja egyik generációról a következőre öröklődhet. A genetikai elváltozást kimutató egyszerű vérvizsgálat alapján megmondható, hogy mekkora az esélye annak, hogy a vizsgált személynél mellrák vagy petefészekrák alakul ki élete során. A színésznő esetében előbbire 87, utóbbira 50%-os esélyt mutatott a vizsgálat, ezért prevenció céljából az operáció mellett döntött, így a 87%-os rizikó 5% alá csökkent. A rizikó értelmezésében segíthet, ha úgy fogalmazunk, hogy 100 nő, aki ezzel a BRCA mutációval rendelkezik és nem védekezik, illetve tesz valamit a saját védelme érdekében, akkor közülük 87-en emlődaganatban megbetegednek. A színésznő saját példáját bemutatva arra szeretné ösztönözni a nőket, hogy tudatos döntést hozzanak az egészségükkel és a jövőjükkel kapcsolatban.

    Több kutatás és statisztika alapján is egyértelműen megállapítható, hogy Angelina Jolie bejelentése felnyitotta az emberek szemét, hiszen ismertté vált a BRCA mutáció ténye és ezáltal az, hogy a mellrák kialakulásában a genetikának is szerepe van. A bejelentés hatásait vizsgálva a Harvard Medical School kutatást végzett 2 év egészségügyi adatait összevetve közel 9 és fél millió biztosítással rendelkező, amerikai nő bevonásával. A statisztikai adatok alapján látható, hogy a BRCA tesztet igénylők száma rögtön, a cikk megírását követő hetekben drasztikusan megemelkedett az azt megelőző hónapokhoz képest.

    Statisztika

    Sunita Desai, Anupam B Jena: Do celebrity endorsements matter?

    Harvard Medical School, 2016

    Emellett - a kutatás szerint - 10%-ról 7%-ra csökkent azoknak a nőknek az aránya, akik a BRCA teszt eredményét megtudva a kétoldali mastectomia mellett döntöttek, hiszen a vizsgálat iránt hirtelen megugrott az érdeklődés, míg ezt megelőzően főleg a rákkal küzdők körében volt ismert a mellrák kialakulásának genetikai háttere.

    Megelőző vizsgálat vált általa ismertté

    A cikk megjelenésének abban van hatalmas szerepe, hogy egy olyan preventív vizsgálat vált általa ismertté, amiről addig csak nagyon kevesen hallottak. Főleg azok, akik már érintettek voltak, mert már kialakult a rák náluk vagy a családjukban előfordult már mellrák. Angelina Jolie arra ösztönöz, hogy a nők jobban figyeljenek magukra. A műtét saját döntése volt, és nem is erre bátorít, hanem arra, hogy mindenki tudatosabb legyen a saját testével kapcsolatban.

    Ha a BRCA teszt esetleg pozitív eredményt mutat, gyakoribb szűrővizsgálatokkal, odafigyeléssel megelőzhető a nagyobb baj, a mellrák kialakulása, ezért is fontos a korai felismerés. Nagy port kavart a cikk megjelenése, mert ritkaságnak számít, hogy egy híresség felvállalja a saját történetét, életének intim részleteit. A közösségi média világában gyorsan eljutott mindenkihez a hír, nemcsak azokhoz, akik megvették az aznapi The New York Times-t.

    Vajon miért lett ekkora hatása világszerte?

    Egyrészt Jolie karizmatikus személyisége lehet a magyarázat, másrészt az a megfigyelés, miszerint a médián keresztül jelentősen befolyásolható az emberek megítélése a betegségkockázatokról, mivel az így hallott betegség bekövetkeztének valószínűségét általában az emberek nagyobbnak ítélik meg. Megijednek, mert tudják, hogy a mellrák a vezető halálokok közé tartozik a világon és megörülnek, hogy tehetnek ellene valamit. Hírességként nagyobb hatást tudott elérni, mint a legtöbb tudományos egészségügyi kampány a mellrákkal kapcsolatban.

    Ha az esetet az orvosi kommunikáció szemszögéből vizsgáljuk, elmondható: amellett, hogy a színésznő - ismertségét kihasználva - a prevencióra hívta fel a figyelmet, egy másfajta orvos-beteg viszony kialakulását is előrevetíti. Aktív, tájékozott és tudatos páciensként hozta meg a döntését, és ezzel arra bátorítja a nőket, hogy még egészséges, tünetmentes állapotban proaktív módon szűrővizsgálatokkal derítsék ki, ők milyen géneket hordoznak magukban és ez alapján milyen óvintézkedéseket tegyenek, hogy elkerülhessék a jövőbeni súlyos betegségek kialakulását. Élni kell a lehetőséggel, hogy manapság már a nőgyógyászati szűrővizsgálatok mellett a genetikai vizsgálatok is egyre jobban elterjednek, amivel megkönnyíthető a megelőzés és a célzott kezelés.

    Ma már Magyarországon is egyre több helyen válik elérhetővé a genetikai vizsgálat. Az Országos Onkológiai Intézetben például szakorvosi beutalóval igényelhető BRCA mutáció vizsgálata, aminek költségét indokolt esetekben – mint a családi halmozódás – az OEP finanszírozza. A vérvételt követő rövid tesztelési ideje miatt (átlagosan 2 hét) a vizsgálat elvégzése nagyban megkönnyíti a klinikai döntéshozatalt.

    Olvasson tovább! A mellrák rizikófaktorai

    Források
    • Desai, Sunita; Jena, Anupam B (2016): Do celebrity endorsements matter? Observational study of BRCA gene testing and mastectomy rates after Angelina Jolie’s New York Times editoral. Boston: Department of Health Care Policy, Harvard Medical School.
    • Jolie, Angelina (2013): My Medical Choice. (online: nytimes.com)
    • Pilling, János (2018): Orvosi kommunikáció a gyakorlatban. Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt
    • Romics, László; Kocsis, Judit; Ormándi, Katalin; Molnár, Béla Ákos (2016): Az örökletes emlőrák szűrésének, megelőzésének és kezelésének új nemzetközi irányvonalai – hazai vonatkozásokkal. (online: real.mtak.hu)
    • Sebestyén, István (2013): Géntérképpel a sorozatgyilkos ellen – Interjú Dr. Peták István kutatóorvossal. (online: hetek.hu)
    • Országos Onkológiai Intézet (2019), Molekuláris Genetikai Osztály (online: www.onkol.hu/hu/molekularis_genetika)

    (Horváth Nóra, orvostanhallgató, Semmelweis Egyetem, Lektorálta: Dr. Bánfalvi Teodóra, Udvari Zsolt, Phd, Boston University)

    Módosítva: 2019.04.10 14:35, Megjelenés: 2019.04.10 14:35
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Fibroadenoma az emlőben

    Az emlő leggyakoribb jóindulatú elváltozása a fibroadenoma. Főként 35 éves kor előtt kerül felismerésre, de minden életkorban előfordulhat. Egyes felmérések alapján az európai női lakosság körében 10 százalékban diagnosztizálják.

    Tizenegyezer emlőrákot fedeztek fel a szűréseken 2002 óta

    A 45-65 év közötti nők számára ingyenes szűrővizsgálat bevezetése, 2002 óta tizenegyezer rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak Magyarországon - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága.

    Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

    A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az igazság, és internetes fórumokon beszélik meg kétségeiket. A legújabb feltevés szerint az éjszaka viselt melltartó a felelős. De vajon ez valóban így van?

    A mellrák szűrése, diagnosztikája

    Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

    Mikor szükséges az emlőeltávolító műtét (masztektómia)?

    Masztektómiának nevezik azt a műtéti eljárást, amelynek során a női mellet eltávolítják. Ez a megoldás csupán akkor jöhet szóba, ha az emlőmegtartó operációk nem jártak sikerrel vagy a rosszindulatú emlődaganat kiterjedése, stádiuma nem tesz lehetővé más megoldást.

    Miért döntött Angelina Jolie a masztektómia mellett?

    A Hollywoodi színésznőként világszerte ismert hatgyermekes anyuka és feleség a New York Times-ban hozta nyilvánosságra, hogy miért szánta rá magát a mindkét mellét eltávolító műtétre.

    A tájékozottság mellrákban is életet ment

    A mellrák szűrésének korszerű, helyes módjáról tartott nemzetközi tudományos találkozót Budapesten a Pro-Radiológia Alapítvány (szakmai civil szervezet) és az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület.

    A jóindulatú emlődaganatok

    Az emlőműtétek egyharmada jóindulatú elváltozás, kétharmaduk rosszindulatú elváltozás miatt történik. Természetesen a jó- vagy rosszindulatúság kérdésének az eldöntéséhez szövettani vizsgálat szükséges.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Orvos válaszol
    Dr. Tóth Judit

    Dr. Tóth Judit

    Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások