Fiatalkori mellrák: 16 kemoterápián van túl Szűcs Adriána modell

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Magyarországon minden nyolcadik nő érintett az emlőrákban élete során. Odafigyeléssel, a szűrővizsgálatokon való részvétellel nagyon sokat tehetnek a fiatalok is egészségük érdekében. Az időben felfedezett mellrák jó esélyekkel gyógyítható.

„Ma vettem fel a 16. kezelésemet. Egyelőre ennyi volt a terápia, nem kapok több sugárkezelést és további kemoterápia sem szükséges. Egy nagyon megterhelő időszak van mögöttem” – mesélte a WEBBeteg.hu megkeresésére Szűcs Adriána modell, akit fél éve kezelnek emlődaganattal.

„Nagyon hamar észrevettem a csomót a mellemen, ez 2017 novemberében történt. Kiderült, hogy rosszindulatú elváltozás, így azonnal léptem, és elkezdődött a kezelés. Úgy néz ki, nincs áttét, de biztatót csak a műtét után, a végleges szövettani eredményt követően tudnak mondani az orvosok.”

Ez is érdekelheti A mellrák patológiai lelete - Hogyan értelmezzük?

Korai megjelenés

- 30 év alatt nem csak a mellrák, hanem a legtöbb daganat ritkának számít, de sajnos ez nem mindig van így. Vannak genetikai tényezők (BRCA-mutáció), a daganat családban történő halmozódása, és egyes környezeti faktorok (pl. elhízás, dohányzás stb.), amelyek emelik az előfordulás rizikóját, és az esetleges korai megjelenést – válaszolta a WEBBeteg.hu kérdésére dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ daganatos kórképekkel is foglalkozó nőgyógyásza, aki 18-20 éves kortól javasolja az éves nőgyógyászati rákszűrést (citológia, kismedencei ultrahang, emlővizsgálat).

Az odafigyelés már tini- és gyermekkorban elkezdődik, fokozatosan válik beidegződéssé, 10-20 éves kor között egyébként nem a daganatok keresése a cél, hanem a megelőzés, a prevenció, ahogyan annyi más esetben is: menstruációs panaszok, fogamzásgátlás és fertőzések esetén mindig érdemes szakemberhez fordulni.

BRCA-pozitivitás

Nagy valószínűséggel örökölte Adriána a betegséget. „Most folyik a családom feltérképezése, mert nagyon fontos a kivizsgálás a veszélyeztetett családokban, ahol több daganatos előfordult. Ha kiderül esetleg, hogy bárki érintett a családomban, szoros obszerváció mellett a nagy tragédiák elkerülhetőek” – avat be a részletekbe a fiatal hölgy.

Bővebben Az örökletes emlődaganatokról

Az örökletes mellrák kiszűrésének szempontjából nagyon fontos két emlőrák gén (BRCA1 és a BRCA2) vizsgálata. A BRCA-pozitivitás esetében a teljes masztektómia (emlőeltávolító műtét) javasolt. A lánynál a mirigyállomány kerül ki, a bőr és a bimbók megmaradnak.

„Már az első pillanatban tudtam, hogy mind a két mellemet le fogom vetetni. Mert ez kell a lelki nyugalmamhoz. Egy hónap múlva lesz az első műtétem, amikor a beteg oldalt fogják operálni. Ide expander kerül és elkezdődik a töltés. Majd a második beavatkozás során a bal mellem végleges implantátumot kap, és az expander átkerül a jobb oldaliba. A harmadik műtét során kapom a jobb oldaliba is az implantátumot" - mondja a lány.

Az örökletes emlőrákok kiszűrésének szempontjából nagyon fontos két emlőrák gén (BRCA1 és BRCA2) vizsgálata. A BRCA pozitivitás esetében a teljes mastectomia javasolt (a lánynál a mirigyállomány kerül ki, a bőr és a bimbók megmaradnak). „Már az első pillanatban tudtam, hogy mind a két mellemet le fogom vetetni. Mert ez kell a lelki nyugalmamhoz. Egy hónap múlva lesz az első műtétem, amikor a beteg oldalt fogják operálni. Ide expander kerül és elkezdődik a töltés. Majd a második beavatkozás során a bal mellem végleges implantátumot kap, és az expander átkerül a jobb oldaliba. A harmadik műtét során kapom a jobb oldaliba is az implantátumot.”

„Nagyon pozitívan állok ehhez az egész folyamathoz a kezdetektől fogva, de ehhez szükségem volt az elfogadásra. Hogy nem az én hibám és nem is a testemé. Egyszerűen így alakult.”

„Szépen el kell rendeznem mindent magamban. Úgy érzem, sokat tanultam ezalatt a fél év alatt. Sokkal megfontoltabb és nyugodtabb vagyok.”

Bárkivel megtörténhet...

Adriána hihetetlen ereje és elszántsága példaértékű, és bár azt mondja, sokszor nagyon nehéz a harca, de sosem fogja feladni és győzni fog.

Szűcs Adriána"Amikor elhatároztam, hogy jelentkezek a szépségversenyre, azóta jobban odafigyelek mindenre. Edzeni sajnos nem úgy tudok, ahogyan szeretnék, de a helyes táplálkozással kordában tudom tartani az alakomat. Viszont nem ez volt a fő célom" – mondja Szűcs Adriána.

Én nem „csak” egy szépség szeretnék lenni, hanem egy példa

Hogy ilyen is van, huszonévesen is ugyanolyan fontos a szűrésekre eljárni, mint idősebb korban. Mert én vagyok az élő bizonyíték, hogy ez bárkivel megtörténhet. Szeretnék pozitív képet állítani az emberek szeme elé, és felhívni a figyelmet mindenfelé vizsgálat (mammográfia, ultrahang, mellkasröntgen) fontosságára – kortól függetlenül –, ugyanis ebből a betegségből igenis meg lehet gyógyulni, ha időben felfedezték - teszi hozzá a modell, aki szabadidejében blogot ír.

Figyelni önmagunkra!

- A mellek rendszeres önvizsgálata azért is ajánlott, mert sokkal hamarabb felismerhető az ilyenkor általában hormonális hatásra megjelenő ártalmatlan csomók jelenléte, gyakorlata később mindennapos rutinná válik. Ennek elsajátításában segíthet az édesanya is. Amennyiben rendszeres az emlők önvizsgálata, igen hamar kiderül, ha egy akár borsónyi képlet előzőleg még nem volt ott. A menzesztől függetlenül megjelenő, el nem múló panaszokat okozó csomók a hónaljban is előfordulhatnak. Ezek is ultrahang vizsgálattal ellenőrizhetőek. A vizsgálat pontos és fájdalmatlan. Adott esetben célzott mintavételre lehet szükség, ez egy rövid, ambuláns beavatkozás – ismerteti a legfontosabbakat dr. Hernádi Balázs.

Szűrés, tumormarker vizsgálat

- Emlődaganat gyanújakor, akár otthon kitapintva, akár szűrésen való észlelést követően, mindenképp tanácsos további vizsgálatok elvégzése, szóba jöhet a tumormarkerek ellenőrzése (emlő esetében CA 15-3, CA-549, MCA, áttétes emlőráknál TPS) is labor vizsgálattal, ha szükséges – ezekkel később követhető a folyamat. A korán felismert rosszindulatú daganat kezelési lehetősége szélesebb, gyógyulási esélye jobb, de ehhez tenni kell, mind a fiatal nőnek, mind a családjának is – hangsúlyozza dr. Hernádi Balázs.

A szülők felelőssége

Egyik fontos felelőssége és feladata a családnak az egészségre nevelés. Sokszor kísérik el az első vizsgálatra az anyukák a lányaikat, vagy amikor engedélyezik vagy igénylik pl. az ingyenes HPV elleni védőoltást, nagyon sokat tesznek gyermekükért. A hangsúly a megelőzésen, a figyelemfelhíváson van.

A nőgyógyásznak is feladata ismertetni a szűrések fontosságát, eloszlatni a félelmeket, megnyugtatni a lányokat és az aggódó szülőket.

Nincs két egyforma eset, ahogyan két egyforma nő és két egyforma daganat sincs

„Végezd el havonta az önvizsgálatot, fordulj orvoshoz, ha bármi szokatlant észlelsz a melleden, és járj el az ingyenes szűrővizsgálatokra. Az időben felfedezett mellrák 95 százalékban gyógyítható” – olvasható a Mellrákinfó Egyesület honlapján. Halom Borbála elnökkel beszélgettünk.

Miként találkoztak Szűcs Adriánával?

A Facebookon van egy zárt és titkos csoportunk érintettek részére, ahova ő is jelentkezett, így kerültünk kapcsolatba. Ebben a csoportban (még ha ez egy virtuális közösség is), nagyon sok hasznos tanácsot, információt adunk egymásnak, hiszen csak érintettek lehetnek tagjai. Van, aki már túl van a betegségen, van, aki a kellős közepén jár. Sokan „csak” olvassák a posztokat, és hasznosítják az ott látottakat, sokan aktívak, bátorítják egymást. Biztatjuk azokat, akik el vannak keseredve.

Mettől-meddig tart a munkátok?

Két fő irányvonal jellemzi a munkánkat. Az egyik a felvilágosítás (nem mondhatjuk, hogy megelőzés, mert a mellrákot sajnos nem lehet megelőzni), amit igyekszünk minél több fórumon megtenni (pl. Facebook, rendezvények, iskolák). Szerencsére a mellrák kialakulásának az esélyét lehet csökkenteni, erre koncentrálunk.

Fontosnak tartjuk, hogy legyenek figyelemfelhívó kampányok, események (pl. Kékszalag, Vivicitta, fotókiállítás stb.), hogy tisztában legyenek a nők legalább annyival, hogy ez a betegség minden nyolcadik-tizedik nőt érinti Magyarországon és oda kell figyelnünk magunkra!

Ezt erősíti az az összefogás is, amely márciusban született, Női Liga néven. A négy női egészséget érintő témával foglalkozó (mellrák, méhnyakrák, endometriózis, babagenetika) öt civil szervezet (Az Egészség Hídja, Összefogás a Mellrák Ellen, A Női Egészségért Alapítvány, Mályvavirág Alapítvány, Babagenetika Egyesület) összefogása azért jött létre, hogy a lehető legszélesebb körben tudják edukálni a magyar nőket és a társadalmat az egészséget érintő kérdésekben.

A másik fő célkitűzésünk az érintettek támogatása, legyen szó hasznos tanácsról, saját tapasztalatról, vagy éppen országos találkozóról neves szakemberekkel, illetve egy tavaszi sétáról a Vivicittán. Ugyanígy segítünk akkor is, ha valaki elakad a betegúton, vagy másodvéleményt szeretne kérni. De van például egy „Csere-bere” csoportunk is, ahol a parókák, az igen drága kompressziós melltartók, valamint krémek cserélnek gazdát. Apróságnak tűnhet egy kívülálló szemével, de nagyon fontos dolgok. A titkos csoportban mindenki maga dönti el, hogy miután túl van a betegségen, tagja marad-e és támogatja a többieket vagy kilép és visszatér a normális életbe. Nincs két egyforma eset, ahogy két egyforma nő sincsen és két egyforma daganat sincsen.

Mennyire fontos a fiatalok elérése, segítése?

Bár a statisztika nem ezt mutatja, nálunk, a zárt csoportban sajnos elég sok a fiatal érintett (30 év alatt is). Éppen ezért nagyon fontosnak tartjuk a fiatalok felvilágosítását.

Meg kell tanítani nekik, hogy 18 éves kor körül el kell kezdeniük figyelni magukra, meg kell, hogy ismerjék a saját testüket, mellüket, és ha bármi olyat éreznek, ami előző hónapban nem volt ott, akkor rögtön orvoshoz kell fordulni! Ami pedig szintén fontos, hogy nem szabad, hogy hagyják magukat az orvos által lebeszélni a szükséges vizsgálatról, azzal az ürüggyel, hogy ő még túl fiatal, neki nem lehet mellrákja!

Nagyon fontos, hogy nem az orvosok helyett vagyunk, hanem éppen az orvosok munkáját egészítjük ki a saját tapasztalatainkkal.

A lelki támogatás ilyenkor nagyon fontos...

Ez egy óriási hullámvasút. Vannak rossz napok és jobbak, de az a tapasztalatunk, hogy aki belekerül az onkológia mókuskerekébe, annak nagyon nagy szüksége van a pszichés támogatásra is az orvosi kezelések, a műtét, stb. mellett.

Nem ritka az sem, hogy a tagok meglátogatják egymást a kórházban, ha éppen valakinek műtéte van, de a csoportban is együtt örülünk a másik örömének, ha túl van a kezeléseken, műtéten. Minden hónapban kisorsolunk egy személyt azok közül, akik abban a hónapban negatív leletet kaptak kézbe és az „Art” nevű alcsoportban kézműveskedő sorstársak ajándékait eljuttatjuk a nyertesnek. De ugyanígy megünnepeljük azt is, ha valaki éppen végez a kemoterápiás kezelésével, mert tudjuk, hogy ez mennyire nagy dolog lelkileg és fizikailag egyaránt. Apró ajándékot küldünk neki, egy plakátot készítünk neki. Apró dolgok ezek, de nekünk és nekik sokat jelentenek.

Van saját élményed, amit megosztanál velünk?

A csoportban 21 éves volt a legfiatalabb lány, akivel találkoztam is személyesen a kórházban. Minden egyes lány, nő érintettsége megrázó, teljesen mindegy, hogy hány éves, de az a találkozó szó szerint „mellbe vágott”, hiszen az én lányom lassan 23 éves, és ha akarom, ha nem, akkor is átfut az agyamon, hogy bárki, bármikor lehet a következő. A kórházi találkozáskor természetesen nem mutattam, hogy mennyire megvisel, de miután beültem a kocsimba, hazáig zokogtam. Ma már hála Istennek, túl van a lány a kezeléseken és köszöni, jól van!

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
T. A., újságíró
Képek forrása: Mellrákinfó Egyesület

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.