Kiújult a leukémia - Mire számíthatok?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

Mindig rossz hír mind a betegnek, mind az orvosnak, ha kiújul a leukémia, leginkább azért, mert a kezelése még nehezebb, és gyakrabban fordul elő, hogy nem sikerül meggyógyítani a beteget. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezdeti sikertelen kezelés, vagy kiújuló betegség mellett is lehet még gyógyítható a leukémia.

A téma cikkei

6/1 Leukémia - Nem csak gyermekbetegség
6/2 A leukémia tünetei és kivizsgálása
6/3 A leukémia típusai
6/4 A leukémiák kezelési lehetőségei és az életkilátások
6/5 Kiújult a leukémia - Mire számíthatok?
6/6 Túl az akut leukémián

A leukémiák lefolyásuk alapján két fő csoportra oszthatóak. A heveny és kezelés nélkül halálos kimenetelű leukémiára (AML, ALL), mely esetben az elsődleges cél a betegség gyógyítása. Továbbá a krónikus leukémiára (CML, CLL), ahol lassan, lappangva alakul ki a betegség, és nem gyógyítható az esetek döntő többségében (kivéve bizonyos esetekben őssejt-átültetéssel), viszont kezelés mellett akár hosszú ideig jó életminőséggel, tünetmentesen élhetnek a betegek. A betegség kiújulása érintheti mind az akut, mind a krónikus leukémiákat.

Mi a teendő, ha kiújul az akut leukémia?

Akut esetben feltétlen indokolt a beteg mielőbbi kezelése. A leukémia lehet eleve ellenálló (rezisztens) a kezeléssel szemben, de még gyakrabban fordul elő az, hogy a kezelés hatására kialakult remisszió után (amikor nincs a vérben keringő daganatsejt, illetve a csontvelőben 5% alatti a kóros sejtek aránya) ismételten visszaesik (relabál) a beteg. Ez az utóbbi eset a 60 év alatti betegek akár 70-80%-át is érintheti.

Miben más a krónikus állapot kiújulása?

A krónikus leukémia fellángolása során két eset merül fel: egyrészt ismételt kezeléssel újra „nyugalmi” állapotba kerül a betegség, vagy a kezelés ellenére felgyorsul, és akut leukémiának megfelelő kép alakul ki. Ebben az esetben már úgy kezeljük a betegséget, mint akut leukémiát.

A legtöbb relapszus, vagyis visszaesés a leukémiába a betegség kezdetétől számított első két évben alakul ki, de mint minden más daganatos betegség esetén az első öt évet tekintjük kritikusnak. Ekkor gyakori orvosi ellenőrzésekkel gondozzuk a beteget, öt év elteltével lehet ritkítani az ellenőrzéseken, de elhagyni ezeket akkor sem tanácsos.

Mi vetheti fel visszaesés gyanúját?

Tünetilegbármi, ami korábban is jelentkezett a betegség során, vagy ami jellemző lehet leukémiára:

  • fogyás,
  • láz,
  • vérzések,
  • gyakori, nehezebben gyógyuló, komplikált fertőzések,
  • vérszegénység tünetei,
  • bőrtünetek.

A kezelőorvosban a rendszeres kontrollvizsgálatok alkalmával felmerülhet a leukémia fellángolása, ha a vérképben ismételten eltérések jelennek meg (magas vagy alacsonyabb fehérvérsejtszám, csökkenő vérlemezkeszám, vérszegénység, magas LDH). Ha a vérkép felveti a leukémia kiújulását, ismételten csontvelő vizsgálatra van szükség. A mintán speciális laborvizsgálatok történnek, mely a betegség molekuláris genetikáját jellemzi. Kiegészítő vizsgálatként lehet szó gerincvelői folyadék vizsgálatáról, képalkotó felvételekről is.

Mi történik, ha kiújult a leukémia?

A betegnek egyértelműen kezelésre van szüksége. A terápia típusát meghatározza az, hogy mit tudunk vagy szeretnénk reálisan elérni: ismételten a teljes gyógyulást próbáljuk megkísérelni, vagy az általános állapot, az életminőség javítása a cél.

Milyen kezelésekre számíthatunk?

Kiújult betegség esetén ismét kemoterápiára van szükség. Az akut leukémia esetén sok esetben felmerül az első visszaesést követően az őssejt-átültetés lehetősége. Ennek az eljárásnak szigorú kritérium rendszere van, ami segít az orvosoknak megítélni, várható-e javulás egy ilyen megterhelő beavatkozástól. Van olyan leukémia típus, ahol szóba jöhet a saját őssejtek visszaadása, de a legjellemzőbb az idegen őssejtdonoros transzplantáció.

Egy korábban már megtörtént őssejt-átültetés nem akadályozza meg az ismételt transzplantációt.

Ha nincs mód a csontvelő-transzplantációra, vagy nem találunk időben megfelelő donort, első lépésként a beteg azt a kezdeti, nagy dózisú kezelést kapja meg újra, melynek hatására a betegség felismerését követően remissziós állapot kialakult. Ha nem reagált először sem a kezelésre, akkor egyéb, nagy dózisú úgynevezett mentő protokollok állnak rendelkezésre. Van olyan eset is (mivel a leukémia is „fejlődik”), amikor a betegség ellenállóvá válik a kemoterápiás szerekkel szemben, így a korábban jó hatású kezelés már nem hoz javulást. Ekkor terápiaváltás történik.

Mire számíthat a beteg?

A kiújult leukémiák kezelési eredményei szerényebbek, főleg az életkor előrehaladtával, mivel ilyenkor számolni kell a rosszabb genetikájú leukémia jelenlétével és azzal, hogy az idősebb beteg nehezebben tolerálja a kezeléseket.

Az utóbbi években számos klinikai tanulmány vizsgálta az új típusú gyógyszerek hatását. Ezek általában ismert kemoterápiás szerekkel kombinálva hazánk nagyobb centrumaiban is elérhetőek, és reményt adhatnak a visszaeső és nehezen reagáló leukémiás betegek kezelésében.

Bővebben Milyen kilátásai vannak az akut leukémiával élő betegeknek?

Dr. Ujj ZsófiaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.