• Túl az akut leukémián

    Szerző: WEBBeteg – Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Az akut leukémiák esetén, mint a legtöbb rosszindulatú daganatos betegségnél, az öt évet tartjuk a kritikus határnak abból a szempontból, hogy a beteg megnyugodhat, mert nagy eséllyel meggyógyult. Természetesen akár öt éven túl is lehet visszaesés, de a mindennapokban és az orvosi ellenőrzések gyakoriságában kezd beállni egy rendszer, mely leginkább közelít az egészséges emberek életéhez.

     A téma cikkei

    6/1 Leukémia - Nem csak gyermekbetegség
    6/2 A leukémia tünetei és kivizsgálása
    6/3 A leukémia típusai
    6/4 A leukémiák kezelési lehetőségei és az életkilátások
    6/5 Kiújult a leukémia - Mire számíthatok?
    6/6 Túl az akut leukémián

    Az kétségtelen viszont, hogy a leukémián átesettek nagyobb eséllyel lesznek újra betegek. Esetükben emelkedett a másodlagos daganatok előfordulásának gyakorisága, illetve magasabb a halálozási arány a hasonló, de egészséges korcsoporthoz képest, és ez a különbség élethosszig fennmarad.

    Mi van a leukémián túl?

    A hétköznapokba történő visszaállás természetesen nem mindig zökkenőmentes és nem is megy azonnal. A betegek elmondása alapján az első három év a legnehezebb. Erősebb a félelem a betegség kiújulásától, fennállhatnak még a betegség vagy a kezelések következtében kialakult panaszok (pl. gyengeség, csökkent terhelhetőség, alacsony testsúly). Lehetnek megváltozott egészségügyi jellemzők (pl. depresszió, fogamzóképesség elvesztése, szívelégtelenség), melyek egyrészt nehezen elfogadhatóak, másrészt a mindennapokba való beilleszkedést sem könnyítik meg.

    A normál, leukémia-mentes élethez való adaptációt általában elősegíti a betegek pozitív gondolkodása (a legtöbben hálásak, amiért le tudták küzdeni a betegséget), valamint a család és barátok szerepe. Sok esetben a hosszú távú továbblépéshez szükség lehet és ajánlott is egy pszichológus segítségének az igénybevétele. Támogatást nyújthatnak még a leukémiás betegklubok, ahol sorstársakkal lehet beszélgetni, tanácsot kérni, programokat szervezni.

    Hirdetés

    Mikor mondhatjuk, hogy gyógyult a leukémia?

    Kritikusnak a visszaesés szempontjából az első öt évet tekintjük. Természetesen ezután is vissza lehet esni az alapbetegségbe, de ennek sokat csökken az esélye öt év elteltével.

    Öt éven túl a betegek rendszerint jó életminőséggel, jó egészségügyi állapotban vannak. A gyógyult betegek közel 90%-a visszailleszkedik a szociális életbe, iskolába vagy a munkavégzésbe. Lehetnek természetesen megváltozott körülmények a betegség miatt, de mégis élhető teljes élet a leukémiából gyógyultan. A napi aktivitást, napi rutint és önellátást jellemző index (Karnofsky-index) megegyező lehet az egészséges emberekével (90-100%-ban teljes élet).

    Mi befolyásolja a gyógyulás esélyét?

    A leukémiából történő gyógyuláshoz természetesen egészséges életmód, megfelelő étkezés szükséges, a dohányzás, alkoholfogyasztás mellőzésével. A rendszeres orvosi ellenőrzések és a felmerülő betegségek, társbetegségek megoldása elengedhetetlen, ezért nagyon fontos saját egészségi állapotunkra kiemelten odafigyelni.

    A leukémia maga tőlünk függetlenül rendelkezik olyan jellegzetességekkel, melyek befolyásolják a kiújulását. Ezek egy része a kezdeti részletes molekuláris vizsgálatokkal megjósolható, másrészt lényeges szempont a kezelésekre kialakuló válasz minősége. A leukémiás sejtekben kialakuló genetikai eltérések megjelenése, a komplikációk, társbetegségek megjelenése, az életkor is meghatározó tényező az esetleges kiújulás szempontjából.

    Meddig és milyen kontrollvizsgálatok várhatóak a leukémiából gyógyultaknál?

    A korábban leukémiával kezelt beteget sosem szabad véglegesen szem elől téveszteni.  Az orvosi ellenőrzések gyakorisága azonban ritkábbá válik, ahogy telnek az évek. Az ellenőrzések két fő kategóriára oszthatóak.

    1. A leukémia követése: fokozatosan lecsökkentve az orvosi ellenőrzéseket, kezdetben havonta, majd 3, később pedig 6 havonta célszerű felkeresni kezelőorvost. Ezeken az alkalmakon rutin vérvétel történik, ha a gyógyult beteg teljesen panaszmentes. Ha a vérvétel felveti a leukémia kiújulását, esetleg újra panaszok vannak, akkor csontvelő vizsgálatot, széles körű laborvizsgálatot, képalkotókat szükséges kérni.

    2. A késői mellékhatások, komplikációk felismerése, követése: maga a leukémia, az alkalmazott kezelések (kemoterápia és esetleges sugárkezelés) mind növelik a lehetőségét egy másodlagos daganat kialakulásának. Ezek időben történő felismeréséről mindenképpen gondoskodni kell. A terápiák és a betegség következtében kialakulhatnak szövődmények is (pl. szívelégtelenség, magas vérnyomás, krónikus veseelégtelenség, idegbántalom, csontritkulás, fogak romlása, pajzsmirigy eltérések). Ha ezek ismertek, rendszeres ellenőrzésre van szükség, illetve bármely olyan panasz esetén, amely ezekre a társuló betegségekre utalhat, a kezelőorvoson kívül az adott szakterület orvosának felkeresése is ajánlott.

    Életmód tanácsok leukémiából gyógyultak számára

    Gyógyult leukémia mellett a megfelelő szűrővizsgálatokon való részvételen túl nem kell feltétlenül az egészségesektől eltérő életmódot folytatni. Az alábbiak betartása elegendő a teljes értékű élethez:

    • egészséges életmód, kiegyensúlyozott táplálkozás
    • alkoholfogyasztás és dohányzás mellőzése
    • rendszeres részvétel orvosi ellenőrzéseken
    • szűrővizsgálatokon való részvétel a másodlagos betegségek korai felismerése miatt (nőknél nőgyógyászai rákszűrés és emlővizsgálat, férfiaknál prosztatavizsgálat, mindkét nem esetén tüdőszűrés, életkornak megfelelően vastagbéldaganat szűrés, kardiológiai vizsgálat)
    • fertőzések kerülése, időbeni kezelése (mivel az immunrendszer működése továbbra is gyengült lehet)
    • a megfelelő mértékű pihenés mellett rendszeres, az állapotnak megfelelő testmozgás
    • lelki gondozás, pszichológiai szaksegítség (szükség esetén)

    Ezt olvasta már? Leukémia és gyermekvállalás

    Dr. Ujj Zsófia
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2018.06.23 11:25, Megjelenés: 2018.06.30 09:58
   • Cikkajánló

    D-vitamin

    D-vitamin

    Támogatott tartalom

    Ilyenkor a legfontosabb a D-vitamin pótlása. Pótolja könnyen, egyszerűen! (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    A nyirokrendszer daganatai

    A nyirokrendszer daganatai, más néven lymphoproliferatív betegségek vagy lymphomák (limfómák) a nyirokrendszert alkotó sejtekből indulnak ki. E sejtek sokféle típusa, eltérő működése és elhelyezkedése, a betegségek genetikai háttere és molekuláris jellegzetességei vezetnek ahhoz, hogy a nyirokrendszer daganatai sokrétűek lehetnek, eltérő kezelési lehetőséggel és eltérő gyógyhajlamokkal.

    A leukémia típusai

    A leukémiáknak (csontvelődaganatok) több fajtája ismert, azonban hagyományosan négy fő típusát különböztetjük meg, amelyeknél a vér más-más sejtjei válnak daganatossá, továbbá más a betegség kórlefolyása, kezelési módja és a betegek gyógyulási esélyei, kilátásai.

    Az akut mieloid leukémia (AML) jelei

    Évente Magyarországon kb. 230-250 beteget diagnosztizálnak AML-el. A felnőttkori akut leukémiák leggyakrabban jelentkező formája, gyakorisága a fiatal felnőttkorban, majd 65 év felett fokozódik.

    A Castleman-betegség

    A Castleman-betegség (angiofollicularis nyirokcsomó hyperplasia vagy túltengés) a ritka betegségek közé tartozik, egy atípusos limfoproliferatív kórkép. Az egy nyirokcsomót érintő betegség inkább fiatal felnőttekben, a több nyirokcsomót érintő (kettő vagy több esetén beszélünk multicentrikus formáról) idősebb korban, és kicsit gyakrabban férfiakban fordul elő.

    A krónikus limfocitás leukémia (CLL) tünetei, kezelése

    A krónikus limfoid leukémia (CLL) a leggyakrabban jelentkező leukémia típus. A fehérvérűség e fajtájában a csontvelőben kialakuló daganatos fehérvérsejtek idővel elszaporodva megjelennek a vérben és a nyirokszövetekben is. Leggyakrabban a nyirokcsomók, a máj és a lép érintett.

    Leukémia és gyermekvállalás

    Leukémiás betegség esetén mind a férfiak, mind a nők részéről számos tényező befolyásolja a termékenységet és a biztonságos gyermekvállalás lehetőségét. Az életkortól és a társbetegségektől is függ a nemzőképesség, de leukémia esetén feltétlenül számolni kell a kemoterápiás kezelés vagy esetleges sugárterápia okozta késői hatásokkal.

    A krónikus myeloid leukémia (CML) tünetei és kezelése

    A krónikus myeloid leukémia (CML) a fehérvérűség egyik lassú kialakulású, több éves lefolyással járó, krónikus fajtája, melynek során a csontvelőben és a vérben tumoros fehérvérsejtek alakulnak ki. A csontvelőt megtöltő daganatsejtek idővel a vérkeringésbe is bekerülnek, majd jellegzetesen a májban és a lépben halmozódnak fel. A betegség százezerből egy lakost érint évente.

    Leukémia - Nem csupán gyermekbetegség

    A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.