A csontvelő-átültetésről részletesen

Szerző: WEBBeteg

Ma sok, leginkább a vérképzőszervi daganatos megbetegedés, valamint egyéb vérképzőszervi rendellenesség egyetlen megoldása a csontvelő-, azaz a vérképző őssejt-transzplantáció. A beavatkozás lényege, a kezelés utáni kilátások, tudnivalók.

A téma cikkei

2/1 A csontvelő-mintavétel
2/2 A csontvelő-átültetés

A csontvelő- transzplantáció, azaz csontvelő-átültetés lényege a befogadó szervezet kóros, vagy nem működő csontvelejének (csaknem) teljes kiirtása, majd pótlása egészséges csontvelői őssejtek beadásával.

A csontvelő-transzplantáció hosszadalmas és bonyolult beavatkozás, de bizonyos betegségekben jelenleg az egyetlen kezelési lehetőség. Rendszerint más kezelési lehetőségek hiányában választják ezt a kezelési módot, mely rendkívül hatékony, de nagyon veszélyes is.

A betegeknek ezzel a beavatkozással 45-70 százalékos esélyük van a gyógyulásra, ami a beavatkozás nélkül kb. 20 százalék lenne. Ezekben az esetekben a betegséggel súlyosan érintett csontvelő (csaknem) teljes kiirtása után, az őssejtek bejutatása révén új, működő képes csontvelő kialakítása a cél.

Transzplantációtípusok

Allogén csontvelő–átültetés:

Milyen betegségek esetén válhat szükségessé csontvelő-átültetés?

Aplasticus anaemia, akut és krónikus leukémiák (mieloid, limfoid), egyes genetikai betegségek (thalasszémiák, sarlósejtes vérszegénység, immunhiányos állapotok), emlőrák, lymphomák, lymphoproliferatív betegségek, egyes immunbetegségek (SLE, Sclerosis Multiplex, szisztémás szklerozis)

Az allogén szó azt jelenti, hogy nem saját. A beavatkozás során tulajdonképpen nem az adományozó (donor) csontvelejét, hanem az abból származó őssejteket ültetik át, tehát helyesebb lenne csontvelői – őssejt - átültetésről beszélni. Eleinte testvérdonoros átültetéseket végeztek, később fedezték fel, hogy idegen is lehet a donor. Ma a világon 200 millió lehetséges csontvelődonort tartanak nyilván. Sajnos a betegek mintegy 30 százalékának nem találnak donort.

Autológ csontvelő-átültetés: a csontvelőtranszpalntáció allogén csontvelő-átültetéssel kezdődött, későbbiekben fedezték fel, hogy saját csontvelői őssejtek is beültethetőek. Főleg immunbetegségek esetében használják ezt a módszert.

Köldökzsinórvér: a következő lépés az idegendonoros átültetés egy speciális formája, a köldökzsinórvér-átültetés kidolgozása volt. A köldökzsinórvér őssejtjei esetén a csontvelői őssejtekhez képest csak kevésbé szigorú immunegyezésnek kell lennie.

Ma Magyarországon köldökzsinórvér-átültetést az kap, akinek nem találnak megfelelő csontvelődonort. Hátránya a lassú megtapadás (ami akár 30-40 nap is lehet), az immunműködések felépülése is hosszabb. Emiatt gyakoribb a fertőzéses szövődmény, hosszabb a kórházi tartózkodás, több gyógyszeres kezelésre lehet szükség.

Hogyan történik az allogén csontvelői-őssejtátültetés?

Az átültetés előtt el kell végezni az adományozó (donor) csontvelői őssejtjeinek begyűjtését, ez a folyamat az úgynevezett szeparálás. Az őssejtek származhatnak a donor véréből, vagy csontvelejéből. Új lehetőség a köldökzsinórvér.

Immunológiai megfelelőség: a beültetendő őssejtek megelőzően szigorú szövetazonossági vizsgálatokon mennek át. A csontvelő-átültetés során ugyanis a befogadó szervezet (host) immunsejtjeit cseréljük ki a csontvelő donor sejtjeire (beültetett szövet/sejt: graft). Ezért a megfelelő egyezőség nagyon fontos, mert a donorból származó immunsejtek megtámadhatják a befogadó szervezet sejtjeit, szöveteit, szerveit.

Csontvelődonor: először a rokonok (általában testvér, egyes speciális esetekben szülő) között keresnek donort. Amennyiben nem találnak, akkor úgynevezett donor-adatbázisokhoz, nemzetközi regiszterekhez fordulnak. Csontvelődonor olyan 18-55 év közötti egészséges felnőtt lehet, aki önként jelentkezik. Ezzel a betegeknek új esélyt ad az életre. Magyarországon csontvelődonornak a kijelölt vérellátó állomásokon lehet jelentkezni. A potenciális donorok közül a beteg szempontjából immunológiailag a leginkább megfelelőt választják.

A csontvelő „levétel”:

Kemoterápia

A kemoterápiás kezelés során a betegeket olyan gyógyszerekkel (citosztatikumokkal) kezelik, amelyek a daganatos sejteket elpusztítják, vagy legalább szaporodásukat gátolják. A citosztatikumok nagy része a gyorsan szaporodó daganatsejteket szelektíven pusztítja, de sajnos az ép sejtekre is káros hatással lehet. Bővebben a kemoterápiáról

Az őssejtforrás lehet a csípőlapátból műtéti körülmények között nyert csontvelő, vagy a donor ősejt számának emelését célzó néhánynapos előzetes gyógyszeres kezelését követően a perifériás vérből feretizációval (egy speciális berendezéssel) eltávolított csontvelői eredetű őssejt. Illetve lehet köldökzsinórvér.

A csontvelőt a csípőlapátból veszik le, általában mindkét oldaliból, egy nagyobb fecskendő és vastagabb tű segítségével. A beavatkozás általában 40-60 percig tart. A levett mennyiség 3-4 hét alatt pótlódik. A beavatkozást altatásban, vagy gerincvelői érzéstelenítésben végzik. A beavatkozás után általában 2-3 napot kórházban kell tölteni, és a donor 6-8 nap után nyeri vissza munkaképességét.

A csontvelő levétel szövődményei egyfelől az altatásból, érzéstelenítésből adódhatnak. De eddig nem számoltak be ezek kapcsán komolyabb szövődményekről. Másfelől a levétel helyén alakulhat ki fájdalom, érzékenység, szivárgó vérzés, fertőzés, melyek néhány nap alatt rendszerint gyógyulnak.

A beteg előkészítése: a beteg a transzplantáció előtt egy nagyon részletes belgyógyászati kivizsgáláson mennek át. Ennek során értékelik a különböző szervi funkcióit (szív, máj, vese, stb.) és meghatározzák a beteg számára legelőnyösebb kezelési módozatokat.

Ezt követően legalább 1 héttel a beültetés előtt felvételre kerülnek a transzplantációs osztályra. Gomba- és baktériumellenes kezeléssel eltávolítják az esetleges fertőzőforrásokat és az úgynevezett steril boxba (steril szobába kerül). Majd úgynevezett kondícionáló kezelésben részesül, mely után megkapja az őssejteket (ez a tulajdonképpeni transzplantáció).

Kondícionáló kezelés: a kondícionáló kezelés kemoterápia vagy teljestest-besugárzás. Célja: a beteg saját csontvelejének elpusztítása. A sugár- illetve gyógyszeres kezelés 1 hétig tart, majd ezután 1 nap szünet és a transzplantáció következik.

A csökkentett kondicionáló kezelés Kelemen Endre magyar hematológus felfedezésén alapul, aki felfedezte, hogy nem kell a befogadó teljes csontvelejét kiirtani a kezelés sikerességéhez. Kedvező következménye, hogy a donor immunsejtjei gyakran elpusztítják a „maradék” leukémiát. Másrészt a kezelés csökkentett intenzitása miatt több beteg kerülhet transzplantációra (pl. idősebb, illetve alapbetegséggel rendelkező betegek is). Ma már a betegek közel egyharmada csökkentett intenzitású kondícionálással kerül transzplantációra.

A beültetés folyamata: a beteg megkapja az őssejteket, tulajdonképpen egy speciális infúzió, a vértranszfúzióhoz hasonlóan. Az új csontvelő megtapadásához kb. 10-25 nap szükséges. A legelhúzódóbb a köldökzsinórvér eredetű őssejtek megtapadása.

Közvetlenül a beültetés után

A kezelés utolsó szakasza, közvetlenül követi az őssejtek beadását. Tulajdonképpen várakozás a donor őssejtek megtapadására és a vérképzés beindulására, illetve a perifériás vérben a megfelelő vérsejtszám elérésére. Ekkor a beteg egy steril boxban (steril szobában, transzplantációs boxban) tartózkodik. Egy látogató naponta beléphet bemosakodva, steril ruhába öltözve.

A betegek steril ételeket fogyasztanak. Ha gyermek részesül csontvelő transzplantációban akkor a kedvenc játékait, tárgyait amiket szeretne bevinni, előzetesen sterilizálni kell. Általában vérsejtpótlás is szükséges ebben az időszakban, betegek vértranszfúziókat kaphatnak. Általában immunszupresszív kezelés is szükséges.

A steril box után

A beteget fokozatosan szoktatják hozzá a normál életkörülményekhez. Általában fél évig, vagy még hosszabb ideig a betegek gyógyszeres kezelésben részesülnek. Jellemzően egy évvel a transzplantáció után a gyógyszerek elhagyhatóak, és a beteg életmódja ezt követően nem tér el jelentősen a más egészséges emberek életmódjától.

Szövődmények

Előfordulhat, hogy a beültetett sejtek a fent ismertetett módon a befogadó szervezet sejtjeit károsítva elhúzódó betegségeket okoznak. Ilyenkor ízületi gyulladások, bőrgyulladás, hasmenés, étvágytalanság, kóros lesoványodás, vérképzőszervi rendellenességek jelenhetnek meg.

Allogén őssejtátültetés Magyarországon

A fejlettebb európai államokban évente 500 csontvelő-transzplantációt végeznek tízmillió lakosonként. Magyarország kissé elmarad ettől az átlagtól. Ma kb. évente 350-400 csontvelő-transzplantációt finanszíroznak. A kimenetelt, gyógyulási arányokat, minőséget illetően azonban elérjük a világszínvonalat.

Gyermekcsontvelői őssejt transzplantációs osztály működik:

  • Budapesten (Szent László Kórház)
  • Miskolcon (Gyermekegészségügyi Központ) Mindkét osztály az Európai Csontvelő-transzplantációs Társaság regisztrált központja.

Felnőtt őssejt transzplantációs osztály működik:

  • Budapesten (Semmelweis Egyetem III. sz. Belklinika Csontvelő-transzplantációs Tanszéki Csoport)
  • Debrecen (Debreceni Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika Haemopoetikus Őssejt-transzplantációs Központ)

Dr. Piros ZsuzsannaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Piros Zsuzsanna

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Mesterséges intelligencia a...

Hogyan működik a mesterséges intelligencia a precíziós onkológiában? Kinek érhető el? Mikor válhat elterjedtté Magyarországon? Dr. Pajkos Gábor...

Fertőzések csontvelő-átültetés...

Bár az utóbbi két évtizedben jelentősen javultak mind az őssejt-átültetés, mind a fertőzések kezelési eredményei, a csontvelő transzplantáció...

Leukémia: Hogyan zajlik a...

Nemrég diagnosztizáltak nálam CLL leukémiát, már kapom a kemoterápiát. A csontvelő-átültetés hogyan zajlik? Tényleg igaz, hogy a beavatkozás...

Steril szoba Nyíregyházán - Ne...

A csontvelő-átültetésen átesett gyermekek gyógyulását segíti az egy hete nyitott steril szoba, amely Nyíregyházán, egy panelházban kapott helyet.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.