Milyen kilátásai vannak az akut leukémiával élő betegnek?

szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent: 2017.08.05.

A felnőttkori heveny leukémia a vérképző sejtek daganatos burjánzását jelenti a csontvelőben, vérben, esetleg a nyirokszervekben. Évente Magyarországon 300-400 ember betegszik meg heveny leukémiában. Mire számíthat egy beteg?

Kezelés nélkül az életkilátások rosszak, elsősorban fertőzés vagy vérzés következtében jellemzően heteken vagy 1-2 hónapon belül elveszítjük a betegeket. A betegek kezelése kemoterápiával történik, melynek fajtája a betegség természetétől, a beteg életkorától és állapotától függően változik. Maga a kezelés átlagosan egy hétig tart, a betegeket ilyenkor többféle vénás kemoterápiás szer kombinációjával kezeljük.

Mégsem csak egy hét a kórházi bennfekvés ideje

A kemoterápia hatására a daganatsejtek mellett átmenetileg az egészséges csontvelői eredetű sejtek is elpusztulnak, emiatt fertőzések léphetnek fel (hiszen átmenetileg nagyon alacsony az immunvédekezésben részt vevő fehérvérsejtek száma), vérszegénység alakul ki és vérzékenység jelentkezhet (míg a vérlemezke szám újra nem rendeződik). Emiatt a betegek még átlagosan 3-4 hétig tartózkodnak a kórházban, ahol lehetőség szerint 1-2 ágyas kórtermekben kerülnek elhelyezésre.

A fertőzés veszélye miatt szigorított a látogatás, a behozható élelmiszerek listája. Kiegészítő kezelésként gyakran vér vagy vérlemezke, vénás antibiotikum vagy gomba ellenes gyógyszerek adására is sor kerül.

Mit tapasztalhat a beteg a kezelést követően?

A gyógyszerek mellékhatásai miatt átmenetileg kihullik a betegek haja. Emellett hányinger, hányás, étvágytalanság, olykor hasmenés és láz is előfordul a kezelést követő hetekben, melyek nehezítik a betegek mindennapjait. A sejtszámok rendeződésével rövid időre otthonukba engedjük a betegeket, de ismételt kemoterápiás ciklusok szükségessége miatt 1-2 héten belül újabb kezelést indítunk. A leukémia kezelése így, jelentősebb komplikációk hiányában akár fél évig is eltarthat. Sok esetben őssejt átültetésre is szükség lehet.

A jelenlegi kezelési lehetőségek mellett a betegek 35-40%-a gyógyítható meg teljesen. Öt év elteltével mondhatjuk ki a gyógyulást, de a gyógyult betegeknek még ekkor is rendszeres ellenőrzésre szükséges visszajárniuk.

A leukémia új életmódot kíván

Maga a kezelés, a kezelések közötti időszak, akár a transzplantáció és az otthoni lábadozás ideje is jelentősen megváltoztatja a betegségben szenvedők és hozzátartozóik életmódját. A betegek tartósan kiesnek munkájukból, fiatal felnőttek a felsőoktatás átmeneti felfüggesztésére kényszerülnek.

Több óvintézkedést is előtérbe kell helyezni:

  • A bennfekvés összességében több hetes, de a kezelések közötti otthon töltött időszakban is kerülni kell a nagyobb közösségek, fertőző betegségben szenvedő emberek látogatását. Figyelni kell a fertőzések elkerülésére, melyet nem csak embertársainktól kaphatunk el.
  • A fogyasztandó élelmiszerekre is gondot kell fordítani. Kórházban főleg, de otthon is inkább kerülendő a nyers, földdel érintkező gyümölcsök, zöldségek fogyasztása. Bármi fogyasztható meghámozva, sütve, főzve, párolva, kompótként. A tejtermékek közül kezelések során az élőflórát tartalmazó termékeket háttérbe kell szorítani. A bőséges folyadékfogyasztás viszont mindenkor javasolt.

Gyakran találkozunk a kiegészítő természetgyógyászati készítmények fogyasztásának igényével. Mivel ezek szedésével nem feltétlenül szereztek bizonyítékokon alapuló tapasztalatot leukémiás betegek esetén (pl. gomba tartalmú gyógykészítmények), szedésüket nem szoktuk javasolni.

Az otthonukba visszatérő betegek igénye a levegőn való tartózkodásra, mozgásra gyakran megnő. Természetesen bármikor levegőzhetünk, ám a megterhelő sporttevékenységektől, ugyanúgy, mint a közösségben történő meleg vizes fürdőzésektől, és a strandok látogatásától inkább tartózkodjunk.

A gyógyulási folyamat és a lelki állapot

Jelentős lelki megterheléssel jár a betegség igazolódása, a kezelések, a kórházban töltött időszakok, a gyógyulás kérdésessége is, mind a beteg, mind a hozzá közel állók számára. A legtöbb, korábban egészséges életet élő leukémiás beteget váratlanul érinti a súlyos betegség ténye, és nehéz megküzdeni a gyógyuláshoz vezető kezelések viszontagságaival is.

Tapasztalataink szerint az erős életösztönnel, határozott jövőképpel rendelkező betegek, akik minden erejükkel a betegség leküzdését kívánják, gyakran jobb gyógyhajlamot mutatnak. Fontos a támogató hozzátartozók, a szerető család jelenléte is. Az orvosok részéről igyekezni kell a betegek meggyógyítása mellett felvilágosítani és tájékoztatni a betegeket és családtagjaikat is a rájuk váró nehézségekről, a gyógyulás esélyeiről és az kezelések lehetőségeiről. Rendszeres és biztos pszichés támogatás mellett lehetőség van pszichológus bevonására is a kezelések során.

Mind az aktív betegségben szenvedők, mind a gyógyult betegek részére tartott betegfórumok, önsegítő körök előmozdítják a leukémiával való megküzdést. A kezelés eredményességébe, a kórházi személyzetbe és gyógyulásba vetett hit, az akarat jelentős pillére a leukémia sikeres kezelésének.

WEBBeteg

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Intim fertőzés? Intim fertőzés?

Fontos az élettani pH-érték helyreállításáról is gondoskodnunk. (x)

Vaspótlás hatásosan Vaspótlás hatásosan

A vas létfontosságú nyomelem, amit a szervezetünk nem tud előállítani. (x)

A leukémia típusai

A leukémiáknak (csontvelődaganatok) több fajtája ismert, azonban hagyományosan négy fő típusát különböztetjük meg, amelyeknél a vér más-más...

Gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségek

A gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségeket az érintett betegcsoport jellege (15 év alatti gyermekek) és az ellátás speciális igényei miatt...

A krónikus myeloid leukémia (CML) tünetei és kezelése

A krónikus myeloid leukémia (CML) a fehérvérűség egyik lassú kialakulású, több éves lefolyással járó, krónikus fajtája, melynek során a...

Köldökzsinórvér: Megéri őssejtet tároltatni?

"Nemsokára kisbabám születik és tanácstalan vagyok. Levetessük-e a köldökzsinórvért? Milyen esetekben nyújthat segítséget az őssejt? Fel lehet...

A limfómák főbb típusai, okai és tünetei

A nyirokrendszer daganatos megbetegedéseit limfómáknak nevezzük, melyek a nyirokszövet sejtjeinek, a T- és B-limfocitáknak, valamint a histiocitáknak...

A krónikus limfocitás leukémia (CLL) tünetei, kezelése

A krónikus limfoid leukémia (CLL) a leggyakrabban jelentkező leukémia típus. A fehérvérűség e fajtájában a csontvelőben kialakuló daganatos...

A leukémia tünetei és diagnosztizálása

A leukémiák kezdeti tünetei általánosak lehetnek, ezért nehéz lehet a korai felismerésük, hiszen a panaszok miatt nem azonnal fordulnak a betegek...

A leukémiák kezelési lehetőségei és a várható életkilátások

A leukémiák esetén a kemoterápia az első lépésként alkalmazott kezelési eljárás, amelynek célja a daganatos sejtek számának minél nagyobb...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.